Sjenica - ''Mađioničari'', 250 metara pod zemljom (Video)

Njihov posao je sinonim mukotrpnog rada. Na njihovom radnom mestu ne sme da se peva, a pozdravljaju se sa "srećno". Rade na podzemnoj eksploataciji mrkog uglja u jednom od najbogatijih rudnika u Srbiji – "Štavalj" u Sjenici. Sa kakvom opremom radimo i u kakvim uslovima, a ostvarujemo plan – mi smo prvi mađioničari, kaže za RTS jedan od rudara.

ERSTZHRTZU 

Do mesta otkopa peške idu gotovo dva kilometra u jednom pravcu. U jami ni dobar dan, ni kako ste, samo srećno.

"Dešava nam se da radimo i u vodi i u prašini i po osam sati kada u vodi budeš. Mi smo mađioničari, gledajući sa kojom opremom radimo i u kakvim uslovima, uvek smo na ispunjenju plana zadatog", ističe rudar Predrag Strunjaš.

A zadato je 90.000 tona godišnje. Bez trikova to i ispune. Tehnologijom sa kraja prošlog veka. Od tada se nije ulagalo u modernizaciju. Procene su da je u basenu 240 miliona tona crnog zlata.

"Najstarija mašina je jedna ogromna visokonaponska centrifugalna pumpa koja radi od '85 godine", kaže Mensud Turković, direktor "Štavlja" i dodaje da ništa nema novo. 

U "Štavlju" radi 409 jamskih radnika. Treba im, kažu, još 30, a i bolji uslovi.

"Razgovaramo sa češkom stranom o aktiviranju 10 miliona evra te kreditne linije koja bi išla, pre svega, kroz opremu za unapređenje proizvodnje u rudnicima i ako se to realizuje, otprilike 50 procenata te opreme bi, pre svega, bio usmeren ka rudniku 'Štavalj'", navodi Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike.

Osam sati smene u ograničenom prostoru, vazduhu, tami, vlazi, mulju na 250 metara pod zemljom. A pacovi su im prijatelji – njihov alarm za opasnost. 

Komentari
0 # SMRDIJA ubija 2019-04-15 22:02
Nacin rada, uslovi na radu i zastita radnika kao prije 100 godina u civilizovanim zemljama.
Prijavi moderatru
-1 # srbi su ubice 2019-04-15 22:18
Poserem vi drzavu cetnicku da bi primili 20 radnika mora smrdija u beograd da razmatra molbe. Sjenica ne moze da odluci koga ce primit no mora vuckovo ministarstvo da primi koje vlahče
Prijavi moderatru
+2 # Pacov iz rudnika 2019-04-16 08:23
Jedi govna
Prijavi moderatru

Comments are now closed for this entry

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari