U Sjenici su ovih dana na lokaciji u blizini Autobuske stanice počeli pripremni radovi na izgradnji budućeg Studentskog centra Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

studentski centar sjenica 696x469

Podsjećamo, ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević i predstavnici Državnog univerziteta u Novom Pazaru i Opštine Sjenica potpisali su 6. aprila 2017. godine Sporazum o finansiranju izgradnje Studentskog doma u Sjenici.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je početkom mjeseca maja 2017. godine javni poziv za izgradnju Studentskog centra Državnog univerziteta u Novom Pazaru, u Sjenici.

Ministar Šarčević je, podsjećamo, prilikom potpisivanja sporazuma o finansiranju izgradnje ocijenio da Sjenica poseduje sve preduslove da se u nju izmesti departman hemijsko-tehnoloških nauka Državnog univerziteta u Novom Pazaru i da će se izgradnjom studentskog centra stvoriti uslovi za premeštanje departmana. 

Na departmanu koji će odlukom Senata univerziteta biti u Sjenici, izučavaju se poljoprivredna proizvodnja, prehrambena tehnologija i biotehnologija. Koristiće se tri savremene laboratorije Regionalnog centra za razvoj poljoprivrede i sela u ovoj opštini za analizu kvaliteta mlijeka, mliječnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda.

Izvor.sandzacke