Za većinu migranata naša zemlja je samo usputna stanica. Međutim, sve češće oni se odlučuju da podnesu zahtev da ostanu u Srbiji, kao što su učinila i dvojica migranata u Sjenici.

xdfgesze4 

Šakir i Smail u Sjenici su više od tri godine, sa prvom namerom da otputuju u neku od zemalja Zapadne Evrope. U međuvremenu su, kažu, zavoleli i Sjenicu i ljude.

„Srbija je dobra. Bio sam u Bosni, Hrvatskoj, bio u Slovenija, a najbolja je Srbija”, kaže Smail Haža.

Smail i njegov zemljak rade u održavanju u sjeničkom Centru za tražioce azila i za to dobijaju određenu nadoknadu. Obojica su prošli neophodnu proceduru za dobijanje državljanstva. 

„Sad ja čekam. Završio sam intervju i ja hoću da ostane ovde u Srbiju. Bio sam u Beoradu 15 dana, ovde u Sjenicu tri godine. Imam posao, radim, sve je lepo”, kaže Šakir Aslan.

U Centru su od novembra prošle godine, umesto porodica, smešteni maloletnici. Međutim, ima i znatno starijih. Trenutno ih je sto petnaest. 

„U okviru Centra je urađen novi deo objekta da bi proširili kapacitete. Rađen je od strane evropske donacije. Očekuje se skorije otvaranje centra u smislu daljeg poboljšanja njihovih smeštajnih uslova”, kaže Jovan Kačar iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

Izgrađeno je 26 šestokrevetnih soba sa posebnim kupatilima i nove sale za ručavanje i razonodu.  

Sandzaklive pratite putem Android aplikacije. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.