Muftija sandžački za Sputnjik - ''Nećemo se miješati u srpsko-crnogorski sukob već ćemo brinuti o svojim interesima''

Nije dobro što će određeni vjerski objekti postati državno vlasništvo, imovina verskih zajednica treba da ostane u njihovoj trajnoj svojini, kaže za Sputnjik muftija sandžački hafiz Abdurrahman efendija Kujević.

1121515058 

Komentarišući za Sputnjik Zakon o slobodi vjeroispovesti, koji je usvojila Skupština Crne Gore, Kujević u pisanoj izjavi ističe da je „međuljudske odnose veoma važno regulisati kroz pravedna i dobra zakonska rješenja“, te da verski objekti ne treba da postanu državno vlasništvo, već da imovina treba da ostane u trajnoj svojini vjerskih zajednica.

Imovina verskih zajednica da ostane u njihovoj svojini

„Vjerska pitanja su najosjetljivija oblast i zato je potrebno da država ima najsenzibilniji odnos prema tome. Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je izglasan prije nekoliko sedmica u Parlamentu Crne Gore, ima dobrih rješenja, ali u isto vrijeme postoje članovi tog dokumenta sa kojima se mi u Muftijstvu sandžačkom ne slažemo. Nije dobro što će određeni vjerski objekti postati državno vlasništvo. Mnogo je pravednije i bolje da sva imovina vjerskih zajednica ostane u njihovoj trajnoj svojini. Također je čudan član gdje se od vjerskih zajednica traži da prije izbora svojih poglavara na povjerljiv način obavijeste Vladu o imenima kandidata. Ovim se jasno krši osnovno ustavno načelo odvojenosti države i vjerskih zajednica“, ističe muftija Kujević.

„Ono što je bilo ružno vidjeti i svjedočiti proteklih sedmica jeste neodmjereno ponašanje određenih političara i prijeteće izjave koje povlače krivičnu odgovornost“, dodaje on.

„Takve izjave su izazvale zagrijavanje tenzija među građanima, pa su se na skupovima širom zemlje mogle čuti šovinističke i ratnohuškačke pjesme koje smo slušali devedesetih godina prošlog stoljeća, a koje su rezultirale brojnim zločinima i genocidom nad Bošnjacima“, naglašava on.

Ne zanima nas srpsko-crnogorski sukob

Bez obzira na sve, muftija Kujović smatra da je dobro što je Crna Gora krenula putem pravnog i političkog uređenja društva u kojem će se svi građani i narod osećati ravnopravno.

„Mi se nećemo miješati u srpsko-crnogorski sukob, već ćemo prije svega voditi računa o interesu islama i islamske zajednice“, naglasio je naš sagovornik.

Muftija Kujević je ranije izjavio za medije da je javnost uznemirila mogućnost da imovina Islamske zajednice može postati vlasništvo Crne Gore.

Komentari  
-10 # Dijaspora 2 2020-01-11 13:22
A koji je sada pa ovaj Muftija? Koliko to mi u Sandzaku imamo tih Muftija? Koliko mi se cini da u Sandzaku kome se god digne ona "stvar" on moze postati Muftija.A sta je onda onaj Muftiguz iz Orlja?
Prijavi moderatru
+11 # NP 2020-01-11 13:35
Ne hvali se neznanjem
Da si bar nekad usao u dzamiju ili na predavanje - znao bi.
Prijavi moderatru
0 # Sulejman Veličanstve 2020-01-11 15:30
NP- Što se bre ti dičiš sa tim ulaskom u džamiju, mora da si tek skoro počeo, jer vidim da se svi početnici hvale time, a to nije za hvalisanje, to je stvar svakog ponaosob, a i mogu ti reći da danas imamo dosta klanjača, hadžija, muftija, itd ali nam odnosi nikada nisu bili gori, mnogi klanjači i hadžije samo znaju da munafiče, da blate braću muslimane, itd dolazimo polako do toga da će nam džamije biti prepune klanjača, a da će pravih muslimana vjernika biti malo.
Prijavi moderatru
+4 # NP 2020-01-11 16:08
Ja se nigde time ne hvalim.
Bože sačuvaj!
A kad smo već kod toga - onaj ko se hvali time, tome je upitno to dobro delo. Postavlja se pitanje da li to taj radi u ime Gospodara ili u ime ljudi da bi ga hvalili i tapšali po ramenu.

Ja sam samo odgovorio ovom gore koji nema pojma ko je Sandzački Muftija ali zato zna da pljuje po vjerskim prvacima.
Prijavi moderatru
+3 # Sulejman Veličanstve 2020-01-11 16:31
NP- Šta je onda Dudić, ako je ovaj muftija sandžački?
Prijavi moderatru
-2 # NP 2020-01-11 18:37
Muftija Dudić je Glavni Muftija IZuS, kojoj pripada nekoliko muftijstava
Prijavi moderatru
+3 # Sulejman Veličanstve 2020-01-12 10:46
NP- Sad imaju glavni muftije i sporedni.
Prijavi moderatru
+2 # Haber 2020-01-11 17:28
Muftija Dudic i Muftija Kujovic. Objasni nam ti NP koja je razlika i koji je kome nadredjen. Znam samo da je njima nadredjen Zamrznuti Muftija Zukorlic kojeg je Sarajevo vec odjebalo sto se muftijstva tice
Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2020-01-11 22:09
Ма то ти је исто, обојица су само сердари војводе санџачкога! ;-)
Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2020-01-11 22:08
Шојићу, зар не би било глупо да се хоџица хвали улсаскому џаХмију? :-)
Prijavi moderatru
-9 # Olivera 2020-01-11 17:46
Taj je zaobilazio i osnovnu školu, a ne neku džamiju. Vidiš da ništa i ne zna, osim da vređa.
Prijavi moderatru
-4 # Npnpnp 2020-01-11 14:35
Kakvo si ti smece od osobe. Tipicna prljava bagrA, to si ti
Prijavi moderatru
+3 # Dijaspora 2 2020-01-11 18:16
NP: Pa ulazim u dzamiju,ali se ja za razliku od tebe klanjam Allahu dz.s. a ne nekakvim odmrznutim,zamrznutim i Bog dragi te pita u kakvim su agregatnim stanjima,takozvanim Muhtijama.
Zato,bas iz razloga toga sto ulazim u dzamiju se i pitam koliko mi to imamo Muhtija?A i zato sam rekao i to,da kome se god digne ona stvar a polize zamrznutog Muftiguza sa zadnje strane, on odmah dobije neku titulu,ili je Dr,Mr, ili je Muhtija.
Prijavi moderatru
-3 # Olivera 2020-01-11 16:58
Imovina verskih zajednica treba da bude njihova svojina a ne svojina države Crne Gore. Jer, vlasnik Crne Gore je prevejani lopinger Đukanović, koji bi sada preko države da stavi šapu i na imovinu verskih zajednica. I neinteresuje Milja ni manastir, ni neka džamija, koliko zemljište. Mora da je lopovima na vlasti ponestalo para ili će brzo nestati, kad posežu i za verskim.
Prijavi moderatru
+8 # Haber 2020-01-11 17:35
Doslo vrijeme da se ne zna ko su visi lopingeri ili ovi iz vlasti ili ovi iz verskih institucija, bez obzira da li je u pitanju Srbija, Crna Gora, Sandzak,... tako da vise nije ni bitno kome sta pripada.
I sta tebe boli riba sta se desava u drugoj drzavi, gledaj svoju bijedu u svojoj avliji
Prijavi moderatru
+8 # mikla 2020-01-11 17:47
Javno ističem lično zadovoljstvo što sam prijateljevao sa nekim časnim velikodostojnicima SPC, ali javno ponavljam i upozoravam da je SPC odavno pretvorena u udbaško-mitomanski politički komesarijat.

Ona decenijama trovački generiše srpski nacionalizam i šovinizam. Ne ulazeći u analizu geopolitičkih, geostrateških i hegemonističkih ciljeva različitih igrača, iznijeću lako dokazivu tvrdnju da je u Crnoj Gori odavno zaživio srpski klerofašizam---"DANAS"
Prijavi moderatru
+9 # mikla 2020-01-11 17:49
U Crnoj Gori imamo sukob dva fašizma – srpskog klerofašizma i onog crnogorskog generisanog na kriminalu, upravo od strane onih koji su donedavno i sami srbovali.

Jedan na drugog kidišu do istrebljenja. I to je jedan od znakova da potiču iz istog nacionalističkog inkubatora.

Interesi su im danas sukobljeni. Težišno oko imovine!
Prijavi moderatru
+7 # mikla 2020-01-11 17:52
Stanje podjela i zavada uvijek odgovara samo fašizmima. Jednako su crni – i onaj srpski klerofašizam i onaj kriminogeni crnogorski. Štetočine su i jedni i drugi!

oLICE ČITAJ OVO :P
Prijavi moderatru
-7 # Живојин 2020-01-11 22:19
Црна Гора и Србија су две српске државе, а Срби никад нису били фашисти, у оба св. рата на страни победника антифашиста, за разлику од збалуделе браће! Своје несугласице и неспоразуме, па интересе разних група, решиће братски као и увек до сада, а поган фашистичка и шовинистичка која замећу кавгу моћи ће само да пукну од муке пакосне, као и у Републици Српској - ПУКНИ ЗОРО док Војска БиХ маршира уз Марш на Дрину за Дан државности јуначке слободарске РС! ;-)
Они који пакосно земећу кавгу цвилиће о овом закону који су изгласали као и о "транспарентној граници" коју, Јопет у инат из пакости, изгласаше између куће и авлије!
Prijavi moderatru
+2 # CG 2020-01-12 08:38
Ti Životinjko javno prijetis gradjanima CG.
Nisi odustao od Velike Srbije.
Prijavi moderatru
+3 # Sulejman Veličanstve 2020-01-12 10:54
Živojin- Ko ti je rekao da su CG i Srbija dvije srpske države? Ko ti je rekao da su Srbi uvijek bili na strani antifašista? Jeste jedan deo, a više delova srpskog naroda su bili fašisti, četnici D. Mihajlovića, Ljotićevci, Nedićevci, četnici Pavla Đurišića, itd, a za 90-e da i ne govorim, Srbi su bili sve sami "antifašisti", koji su ubijali civile, starce, decu, silovali žene i devojčice od 12-13 godina,
Prijavi moderatru
+2 # Pešterka 2020-01-12 12:38
Među štetočinama uvijek imaju manje i veće
Prijavi moderatru
0 # mikla 2020-01-12 09:02
Живојин,ti si fašista sa svojim komentarima! :D
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click