Zašto birati Zukorlića, a ne Kavazovića za reisu-l-ulemu

Ono što muftiju Zukorlića posebno izdvaja jesu njegova kapitalna djela Drevna Bosna i Academia

viber image 2019 10 05 18 23 20 

Kako se približava datum izbora za reisu-l-ulemu, 12.10.2019. godine, faktori koji su do sada, u velikoj mjeri, kontrolirali Islamsku zajednicu, očigledno zabrinuti zbog eksplozivnog rasta popularnosti dr. Muamera Zukorlića, kroz naručene analize i stavove, pokušavaju pokolebati  pripadnike Islamske zajednice u BiH nastojanjem da na njih prenesu sopstveni strah za svoje pozicije, interese i privilegije, a zbog sve izvjesnije pobjede muftije Zukorlića na izborima za vrhovnog vjerskog poglavara.

Pobjeda muftije Zukorlića na izborima za novog vjerskog lidera jedino nije u njihovom interesu, kao ni u interesu pripadnika neformalne grupe od čijeg uticaja dosadašnji reis nije našao načina da se odbrani, a koja je u sarajevskoj džematskoj čaršiji poznata pod živopisnim imenom “Gibethana”.

Zašto je po njima (čitaj: za njih) opasno da muftija Zukorlić postane novi poglavar muslimana u Bosni?

Vjernici znaju da onaj koje uspio spasiti Islamsku zajednicu iz čeljusti Miloševićevog, Koštuničinog i Tadićevog režima, i to usred Srbije, od tajnih saveza Ankare, Beograda i Sarajeva, jedini ima snage istrgnuti Islamsku zajednicu u BiH iz kandži KOS-a koji se i dalje ne odriče ove najvažnije institucije muslimana Balkana.

I više od toga, pored dosljedne borbe za slobodu i dostojanstvo muslimana u Sandžaku i Srbiji, muftija Zukorlić je za 23 godine, koliko je obnašao ovu časnu funkciju, osnovao brojne ustanove i institucije po kojima je Islamska zajednica u Srbiji nadaleko poznata: odgojno-obrazovni sistem od dječijih vrtića do Univerziteta; Media centar u čijem sastavu su novine Glas islama, TV Sandžak, radio Refref, portali; vakufske kuhinje u kojima se svakodnevno, u svim gradovima Sandžaka, hrani preko 2.5 hiljade ljudi, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost; najuspješniju izdavačku djelatnost; mrežu škola Kur’ana Časnog, te inicirao i predvodio osnivanje nacionalnih i kulturnih institucija preko kojih je uspio povezati Bošnjake od Kanade preko Zapadne Evrope do Australije.

Kandidatura muftije Zukorlića spasila legitimitet izbora

Muftija Zukorlić, bez obzira na konačne rezultate izbora za reisa, svojom kandidaturom uspio je sačuvati legitimitet izbornog procesa.

Prema prvim zvaničnim informacijama, sa početka izbornog procesa bilo je četiri kandidata, a onda su se počele dešavati “jako interesantne stvari”.

Sada kada su ostala dva kandidata – Zukorlić i Kavazović,  jasno je da su prethodna dva kandidata, zapravo, bili fiktivni, a ne stvarni kandidati sa ulogom osiguranja legalnosti, ali ne i legitimnosti izbora reisu-l-uleme.
Kao što je de facto istina da se muftija Dedović povukao nakon što je to ranije učinio Smajić, zbog muftije Zukorlića.

Mediji koji su ga, koliko jučer, čejrečili zbog izjava u Švicarskoj o “Vlahu” koji nam neće vladati Srebrenicom, dosadašnjeg reisa predstavljaju “duhovnikom” dok muftiju Zukorlića nazivaju “buntovnikom”.

Međutim, što je od velike važnosti i garantira u najvećoj mjeri slobodu i autonomnost Islamske zajednice jeste ono što muftiju Zukorlića najsnažnije preporučuje za ovu časnu poziciju. 

Za razliku od “duhovnika”, čija je većina vakufa, posebno onih u najvećem medžlisu u BiH, i dalje pod okupacijom “narodne vlasti” koja i zbog toga odbija da potpiše ugovor sa Islamskom zajednicom, “buntovni muftija”, u državi Srbiji,  uspijeva “zakonski”, i pored paralelizma koji je trebao biti izgovor za negativan odgovor, vraćati jedan po jedan vakuf u Sandžaku, kao jedan od najvećih zaloga za potpunu slobodu i autonomnost Zajednice.

Najveći dokaz ovoj tvrdnji jeste vraćanje najvažnijeg vakufskog dobra – zgrade Islamskih ustanova na glavnom trgu, Trgu Gazi Isa bega Ishakovića u Novom Pazaru.

Reisu-l-ulema Kavazović je dobar čovjek, dobar musliman, koji je imao počast da u zadnjih sedam godina predvodi Islamsku zajednicu i u tom periodu da svoj maksimum. Činjenice da je nekoliko puta tokom ovih sedam godina nudio ili najavljivao ostavku zato što se očito nije mogao izboriti za samostalnost u odlučivanju, ali mu to nije dozvoljeno od strane onih koji time štite svoje lične interese i zajedničkih mentora, to i potvrđuju. Poznavajući  ga, gotovo smo sigurni da i on sam u dubini svoje duše priželjkuje da ovog puta na čelo Islamske zajednice dođe neko poput muftije Zukorlića.

Tvrdnja da je pitanje paradžemata riješeno prosto je netačna. Guranjem ovog i sličnih problema pod tepih samo dalje komplicira njihovo rješavanje i uvećavaju se negativne posljedice.

A jedan od ključnih  razloga tog neuspjeha  je primjetna redukcija autoriteta uleme u prethodnom  mandatu Reisu-l-uleme. Usljed vidne birokratizacije, centralizacije i depešizacije Islamske zajednice, vjerski autoriteti, posebno muslimanskoj omladini, postali su pojedinci u krugovima izvan Islamske zajednice.
Muftija Zukorlić je, zahvaljujući svojoj predanoj borbi na svim poljima, snagom svoga duha, autentične misli i harizmi postao autoritet čak i onima koji nude drugačije modele organiziranja muslimana na ovim prostorima.

Zato on prije ostalih ima snage da kao budući reisu-l-ulema suštinski implementira ustavno načelo “jedinstvo dina i ummeta”.

Ako za više od dvije i po decenije protivnici muftije Zukorlića nemaju težu primjedbu od optužbi za moćne automobile i navodni rasipnički život, to je, zapravo, veliko priznanje.

Tačno je da se dr. Zukorlić od svih ostalih razlikuje po pitanju percepcije i prezentacije dostojanstva ne prihvatajući lažnu skromnost, prisutnu kod mnogih ličnosti sa važnih pozicija koji se voze u skromnim automobilima, a to često nadomješćuju zloupotrebom položaja kroz nepotizam i korupciju. E, između ostalog, to ga i čini posebnim.

Zbog svega navedenog, ali i još mnogo toga što će tek biti napisano, pripadnici islama okupljeni oko Islamske zajednice u BiH na ovim izborima imaju priliku dobiti i Kapetana Gradaščevića i Džemaludina Čauševića u liku novoizabranog reisu-l-uleme.

Autor: Prof. dr. Admir Muratović

Član Sabora IZ-e u BiH

Komentari  
+10 # banda 2019-10-05 23:49
Kanditatura Muamera Zukorlića je početak podele IZBiH. Žao mi je što moram to reći, ali pečat politike je očigledan i taj pečat če biti inicijalna kapisla razdora IZBIH. Neko je to hteo i siguran sam da će uspeti bez obzira ko će biti izabran za Reisa. Ovo pisanje turbo dr je uvertira za ovo što pišem
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Nur-Bec 2019-10-06 00:01
Na zalost ,u pravu si! Kavazovic je do sada uspijevao IZ-u da drzi dalje od politike i da je vodi na jedan umjeren i mudar nacin.Medjutim,srpske tajne sluzbe ne miruju i sada salju njihovog slugu zukija da razbuca IZ-u.U Sandzaku su u tome bili veoma uspjesni,ali nadam se od sveg srca da to u Bosni nece uspjeti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Trindad i Tobago 2019-10-06 04:37
Ne znam zašto vi suljovci brinete o našim izborima, vi imate vašu nvo zvanu izs i vašeg reisa koji ima i vojne muftije, znači ako četnici napadnu bošnjake, muftija će da ispraća četnike. Eto vama tamo napravite plan kako da poboljšate higijenu u dzamijama jer niste dalje od toga stigli. Aj vozdra.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sandzački Gaziya 2019-10-06 07:01
A tako vi svega brinete Oko toga?! Vi ste to pitanje rešili 2007 godine. Imate svog reisa i svoj duhovni centar, Beograd! Vi ste jedina stranka na Dunjaluku koja ima mutavog ljidera 30 godina i koja ima sopstvenog reisa! Vi ste za Ginisovu knjigu rekorda
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Saša 2019-10-06 10:14
Sandžački gazija- Pa bi ste sad vi hteli da vam srpski čovek bude reis, a duhovni centar Sarajevo, malo nelogično, zar ne? Zar nije logičnije da naš reis sedi u Beogradu, nego da srpski sedi u Sarajevu? Taj "mutavi" ljider ti je spasao dupe, tebi ili tvome ocu, da ne izgubiš život uzalud po hrvatskim i bosanskim ratištima, 90-ih godina, da nije on ustao i odvratio Bošnjake od tadašnje JNA i rezerve, mnogi od nas danas nebi bili među živima, a tvoj "nemutavi" ljider se vešto krio uz Hajra Tutića pod četničke skute, šurovali sa DB- om i Slobovim ljudima, cinkali Bošnjake kojih je 17 000 prebijeno, maltretirano i hapšeno.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sandzački Gaziya 2019-10-06 12:31
Sta to tandaraš? Pa zbog tvog Sulja su me i priivodili. Zaro sto je Suljo prodavao oruzje za DB.....pa kao pobegao?! Slijepci jedni 30 godina. Neka vas šiša, za drugo ovce ni niste
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Saša 2019-10-06 20:34
Sandzacki gazija- Ne jedi trice, ti da si normalan ne bi sledio najvećeg izdajnika Bošnjaka u istoriji, a o lopovluku i kriminalu dotičnog neću ni da govorim, a što se tiče hapšenja i mene su hapsili, ali ne zbog Ugljanina, već zbog srpskog plana o zastrašivanju i proterivanju Bošnjaka. Da li je Ugljanin kriv i za Srebrenicu, itd glupaku neotesani, mućni malo glavundžu.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Saša 2019-10-06 11:05
Nur-Beč- U Sandžaku su bili uspešni zahvaljujući Zukorliću, zato su ga sad i u BIH angažovali.
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # NP 2019-10-06 00:05
Ne sekiraj se Banda.
Zukorlić neće pobediti i to je jasno od samog početka izbornog procesa.
Ali da ne razglabamo sad o tome.
Čitaj izmedju redova:
IZuS je kandidovao DVA kandidata
1. Kavazović
2. Zukorlić
Jel mogao da kandidije samo jednog?
Zašto oba?
Dalje.
Ako se kandidati povuku pred izbore (a baš su se, gle čuda, povukli ) kakva bi to bila pobeda?
Poredjenje:
Ako opozicija u Srbiji ne izadje na izbore a pobedi Vučić - kakva bi to bila pobeda?
Da li bi bi bio predsednik?
Naravno.
Da li bi bio kritikovan? Da.
Da li bi njegova pobeda bila krnjava? ...
itd?
Kad se izbori završe, slegne se prašina itd tebi će biti jasno da su IZuS i Zukorlić pomogli Kavazoviću da postane legitimni i legalni Reis.

Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # banda 2019-10-06 00:18
Mnogo pričaš a ništa ne kažeš. Interesantno je ovo tvoje "jel mogao da kandiduje samo jednog" Da IZuS je to mogao učiniti, ali nažalost ulema IZuS treba da hoda uspravno. Na sedždu se pada samo dragom Allahu
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # NP 2019-10-06 00:31
Jasno je da još nisi shvatio poentu zašto se Zukorlić kandidovao.
Žao mi je.
Naveo sam ti dobar primer naše opozicije koja je razmatrala mogućnost da ne izadje na izbore pa je zbog toga Vučko odložio vanredne izbore.
Ipak se nadam da ćeš to kasnije razumeti .
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # zz 2019-10-06 14:06
NP;da te pitam nesto ali iskreno da mi odgovoris. Da li si ti bio pijan kada si pisao ovaj komentar gde navodis povlacenje ovih kandidata pred izbor za Re'isa?

I ti to onako pod hodzanski sada uzimas za neki argument i za hodzansko tumacenje.Pa ljudi su se povukli da se ne rasipa biracka masa na vise persona,jer znaju da ostaje ova bradata spodoba zvana Zlukoman.A da nije bilo njega ,neko bi sigurno ostao u utrci za izbor Reisa kao sto je uvek i bilo.Nema nista gore nego kada hodza laze.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # NP 2019-10-06 21:32
Jedan od "čuvenih" bisera vaseg voljenog ex reisa Zilkića je "ja to ni pijan ne bih rekao" ... tako da slična pitanja postavljaj njemu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Saša 2019-10-06 10:01
NP- I bez Zukorlića bi izbori bili legitimni, jer su se kadidovala tri imama iz BIH, a odustali su upravo zbog Zukorlića da nebi Kavazoviću oduzeli glasove, i da ne bi kojim slučajem pibedio "srpski" čovek, koga svima je jasno, gura BIA i srpska vlast.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # zz 2019-10-06 21:00
Nebi,jer bez ZLUKOMANA, po tumacenju ovih njegovih slepaca,nece moci ni sunce vise da greje.
A ovaj futo futni NP je potpuno ispranog mozga.Kada ga nesto pitas da odgovori ,on se jado upetlja sa nekom praznom i supljom pricom o Sulju ,kao pile u kucinu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Nur-Bec 2019-10-06 22:15
I neprestano glupan kao pokvarena ploca vrti pricu o sulju,zilkicu itd.Ako sa pravom kritikujemo faraona zukija on odmah pocne sa tom glupavom pricom o zilkicu kojeg niko ziv ne spominje osim on,a i sulja spominju samo zukijevi idolopoklonici kao sto je ovaj futo zaslijepljeni.Eh koji slijepci to je nevjerovatno.Ubila bih se kada bi godinama mislila zukijevom umjesto svojom glavom.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # NP 2019-10-06 23:24
Da li ćeš se baš ubiti ili nećeš - ti reši. To je haram.
Haram je i kad lažeš o Zukorliću da je oteo poznatom bokseru 50.000 eura.
(Kako li te nije sramota od takvih gibeta?)
Haram je kad lažeš da je Zukorlić oteo Vakufe i prepisao ih sebi a nećeš da odeš do katastra i uzmeš posedovani list i sama sebe ubediš u tvoje laže.
Haram je kad naturiš da je Zukorlić rasbio jedinstvo IZ a dobro znaš da je to uradio Zilkić i Ugljanin (Mešihat više ne postoji) zajedno sa Koštunicom kome se Ugljanin odižio tako što je punio kutije dva dana i izglasao Ustav u kome smo nacionalna manjina.
A kada ti neko odgovori jasnim dokazima i opovrgne tvoje laže, ti dobiješ ospice i počneš da buncaš ovde
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Nur-Bec 2019-10-06 23:55
Vala subjektivnijeg i lazljivijeg komentatora na ovom portalu nema od tebe.Uostalom,davno sam ti rekla da mi ne repliciras i nijedan dan ne prodje ,a da mi ne repliciras na svaki moj komentar.Ti si jadnice vrijedan samo sazaljenja.Po citav dan bulaznis nesto o zilkicu koji je daleka proslost i koji mene uopste ne zanima,a ne zanima me muftofilu ni suljo.Ne zanima me ni ta paravjerska tvorevina i puno puta sam o tome pisala,ali ti bulaznis kao pokvarena ploca.Zanimala me je IZ-a sve dok je zuki nije privativizovao i preko nje se obogatio i preko nje osnovao svoju stranku.To mu nikada,ama bas nikada necu oprostiti kao ni mnoge druge stvari.U CG je nasu zastavu vezao sa cetnicima(Medojevic),bojkotovao popis stanovnistva umanjujuci na taj nacin znatno nas procenat itd.Duga je lista njegovih zlodjela,a jedno od najogavnijih je placanje cetniku seselju ogroman novac da moze da blati rasima.Svi su losi,ali on je daleko najgori.A ti bjesni i dalje i ujedaj koliko hoces ako ti je tako lakse.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # NP 2019-10-07 00:28
)))
Po tebi ispada da te samo Zukorlić zanima?
Pa mu zato izmisljaš sve i svašta?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Nur-Bec 2019-10-07 01:02
Nista ja ne izmisljam vec pisem samo objektivno,a ne navijacki kao ti.A njega sto se tice na ovaj nacin samo zelim citateljima da otvorim oci, da znaju sa kojom stetocinom imaju posla.Njegov najveci kapital je to sto je dobar retoricar i populista na sta mnogi ljudi padaju.Na ovaj nacin zelim samo da ljudi otvore oci i ne padaju na te njegove manipulatorske i populisticke praznorecice.Sto bi rekli Austrijanci,on je tipicni Blender,tj zaslijepi te,ali iza toga je samo prevara i manipulacija.Zaista si jadan lik,uzimas razlicite nikove i pises sve jedno te isto,ponavljas kao papagaj -suljo,zilkic,kostunica,bla,bla,bla.Tvoj idol je upropastio IZ-u stavljajuci je pod svoju cizmu i to je neoprostivo.Ako sam ja uspjela mojim komentarisanjem bar nekom da otvorim oci smatram to uspjehom.A ti samo nastavi sa vrijedjanjem kao sto si do sada radio mozda ti to pomogne da se bolje osjecas.Meni to samo lici na nevaspitanost
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # banda 2019-10-07 13:04
Aferim
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Saša 2019-10-06 10:25
banda- Zna se ko to hoće, onaj koji je to uradio i u Srbiji-Zukorlić, a evo sad ga gledamo kako to isto pokušava i u BIH, naravno pog dirigentskom palicom BIA-e i KOS-a koju pominje ovaj falš doktor nauka, jer bi tako lakše razbili i BIH. Zukorlić je mnogo sumnjiv tip, a to će vreme pokazati a i do sad je dosta pokazalo, setićete se njegove saradnju prije par godina sa crnogorskim četnikom Medojevićem, ranije sa M. Marjanovićem Slobinim premijerom, sada sa Šešeljem, Vučićem, itd. ako to nekima od nas ništa ne govori, onda smo mi propali.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Cetnik 2019-10-06 10:53
Zamolio bih tupave bosnje za malo vise medjusobne tolerancije i postovanja,mada,nije lose ni da nastavite ovako ahahaha :D
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Sesko Voja 2019-10-06 15:04
Ja i moji Rladikali smo izuzetno zabrinuti za uspeh Efendi-Vojvode 'ODZE Zlukorla. Cini nam se da gede ode on ga Popusi.Popusio ga je kod Mila u C.G,onom Sulju ne moze nista,dzaba sto ga munafici ali ga 'ODZA resovno pusi od Sulja,a sada ce da ga POPUSI I KOD BAKIRA.Ako nista ne uspe onda ce ga popusiti i kod mene i mojih RLADIKALA.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Nur-Bec 2019-10-05 23:53
Bla,bla,bla....Vakufe je hodzanski tajkun zuki vratio i prepisao na svoje clanove porodice.Institucije koje je osnovao davno su mrtve i osnovao ih je samo da bi preko njih usao u razne fondove iskoristavajuci tudj novac.Zaposlio je svu svoju familiju i dodijelio im akademske diplome,a najbolji primjer je njegova nezakonita zena Elma koju je postavio na mjesto menadzerice univerziteta na kojem je ujedno i stekla "diplomu".Zgradu za BANU za koju je dijaspora izdvojila preko 350 000€ preveo na Mufty fondaciju na cijem je celu opet Elma."Drevnu Bosnu"mu je napisao Filipovic,a autor ovog teksta je "doktorirao" na njegovom IUNP za 2 mjeseca.Neprocjenjivu stetu je nanio IZ-i osnivajuci preko nje stranku i politizirajuci je.Zavadio ljude u Sandzaku,podijelio vjernike ,bio sebeb da se osnuje paravjerna IZ.To su njegove stvarne zasluge,a ako kojim slucajem pobijedi onda ce unistiti IZ-u u Bosni kao sto je kod nas.Nije sala vuckov mufty.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # NP 2019-10-06 00:17
Zašto lažeš?
Ako ja vratim i prepišem Vakufe na sebe itd, ti idi u kazastar, uzmi posedovani list i ako je to tačno - uništićeš me za sva vremena.

Ostale tvoje laže kao npr da je on sebeb da se osnuje paravjerska institucija a drugi govorili "Mešihat više ne postoji" - to neću ni da demantujrm jer tu istinu znaju i ptice na grani.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Saša 2019-10-06 09:49
NP, ne znaš ti ništa, 100% je tačno, da nije on bio na čelo IZ nikad nebi došlo do podele, sve ostalo su posledice toga, njegovo ponašanje nije ponašanje jednog vernika muslimana, prije bi se moglo reći da je takvo ponašanje svojstveno šejtanima, njegovo držanje, neprirodno okretanje glave, tijela, njegovi pogledi, rečnik uvreda (mravi, crvi, bednici, nevernici, izdajnici, itd ovo je izgovarao u vreme kada je rasturio IZ), to može samo neko ko je opsednut džinima i šejtanima, njemu bi pod hitno neko učevan trebao da uči rukju, da bi se narod spasio od šejtana.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # NP 2019-10-06 10:59
Dzabe krečiš.
Vodji u Islamu se može prigovoriti bilo šta i u oči reći da je nepravedan(najveći vid Dzihada). Ali ga moraš poštovati i povinovati mu se osim u JASNOM delu kufra.
To je propis.
Tačka.
Ako UDBA nagovori Sulja da rasturi IZ (Mešihat vise ne postoji) uz pomoć dokazanog loperde Zilkića da bi stolovao u Beogradu kao parareis a samim tim se odriče Bosne kao duhovnog centra - Zukorlic kriv?
Da su zaista bili SAMO nezadovoljni a ne i učestvovali u razbijanju IZ oni bi ostali u IZ i jednog dana kada postanu većina smenili vrh IZ i postavili druge.
Ali njih je bilo šačica.
Zato su hteli uz pomoć SDA i Kostunice da na silu preuzmu IZ.
Taj čin će ostati zabeležen u istoriji Bošnjaka kao najveća izdaja koja je umalo izazvala nevidjeno krvoproliće.
Hvala Allahu pa je ogromna većina Bošnjaka stala uz jedinu pravu i legalnu IZ pa do toga nije došlo.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Saša 2019-10-06 10:35
NP- Sve što je Nur-Beč rekla istina je, a istina boli onoga ko uvek laže, a ta rečenica "mešihat više ne postoji" za koju si se uhvatio ko pijan plota, jer drugo nemaš šta Ugljaninu da prigovoriš, na tvoju žalost je istina, mešihat viš u istinu ne postoji i to mnogo prije nego je to Ugljanin izgovorio, to je privatna interesna prćija Muamera Zukorlića, kroz koju se on obogatio, osnovao stranku, razne fondacije, univerzitete, itd a to samo iz jednog jedinog razloga, da sebi napravi "kraljevstvo" i da bude "lav" kako on to reče; "bolje je biti jedan dan lav, nego cijelog života pas".
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # NP 2019-10-06 11:18
Vala Saša Mešihat postoji i eno ga dje je bio. Jak i jači nego ikad.
A gde je tvoj pararijaset?
Znaš li mu adresu? Kako mu izgleda zgrada? Ko vam je reis?
...
Ne guglaj - ti si samo zavisnik od mrznje prema Zukorliću pa nisi interesantan za dalju raspravu
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Brada 2019-10-06 12:49
I nasa MATICA DRVOSECA potvrdjuje tu vizionarsku recenicu Dr.Sulejmana da "MESIHAT VISE NE POSTOJI".

Sulejman Ugljanin je vizionarski sve predvideo ovo do cega je doveo sveti Zukimije,a doveo je bas do toga da nestane MESIHATA IZ-e U SRBIJI.

Ni vernici,a ni Sulejman Ugljanin nisu za to da se IZ-a ne postuje,ali nisu za sto da se privatno vlasnistvo svetog Zukomija uvazava i tretira kao verska institucija.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Musketar 2019-10-06 00:21
NUR-BEC, idi bona spremi coveku veceru i ne baljezgaj po ovim portalima. Izgleda da ti je Muftija opsesija, strah me da se ne obesis zbog vezvese o Zukorlicu. Znal ti covek da se hadaljas po internetu i da narod tera sordnju sa tobom, odnosno da li ti muz zna kojeg hadalja hrani i je.e?
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Nur-Bec 2019-10-06 00:28
Ne znam da li ti je iko rekao,ali vrijedjanje je izraz nemoci.Ako je sudeci po tvom komentaru ti si prilicno nemocan.Samo nastavi tako,nije lako podnijeti istinu.Nije za svakog.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # NP 2019-10-06 08:41
Ne znam da li trebaš davati savjete nekom a sama biti gora 100x.
Stani pred ogledalom i pročitaj ovo što si napisala 2-3x.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Musketar 2019-10-06 12:08
Nur-Bec, nije ovo nikakvo vredjanje ovo ti je bio bratski savet na nacin kakav samo vi TULJKOVI razumijete. Posveti se ti svojoj familiji i mani se stvari o kojima nemas pojma. Svi znamo da ovaj parazit zadnjih 30godina zavija ovaj narod u crno i doveo nas je u kameno doba. Svo zlo sto je doziveo ovaj narod ovde, to je njegovo maslo. Mani se JUNICA,PLASTENIKA,SODERA... i to pred izbore samo. Prava istina je ta da ti sa daljine branis ovu gnjidu i njegovu sektu, jako si neobjektivan i najverovatnije to radis i nekakvog interesa. Mozda ne iz svog licno ali zbog necijeg hatara.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # zz 2019-10-06 14:12
Musketar: Da li vi sledbenici ovog sarlatana imate ista pametno reci osim sto za sve pomenete Sulja.?Ja ti mogu sigurno garantovati da niko od nas ovde, koji komentarisemo i argumentovano kritikujemo ovu bradatu spodobu i najvece zlo za Bosnjake i nasu veru zvanu Zlukoman,apsolutno ne podrzavamo Sulja. I zasto redovno spominjete njega? Je li ga mi i jednom recju hvalimo?Ne; Ali svi dobro vidimo zlo koje nosi ovaj Bradonja koji je radi svog bogatstva i pohlepe prodao sve nase vrednosti i verske i nacionalne.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Musketar 2019-10-06 17:09
ZZ,-brate sehadet ti si nagraiso izgleda. Sve one ustanove IZ u Novom Pazaru, sve je to samo od sebe niklo. Brate moj ili si ogranicen toliko da tvoj mozak ne moze da skonta sta i ko je stvarno Zukorlic i kakva je blagodat imat takvog predvodnika. Evo javno napisi sta ke ukaro odnosno sta si ti dao IZ ja cu ti duplo vratit. Pusti se ti te price, cuo sam od tetke Nafe a ona od Hasibe a ona opet od Ahmedinove majke a ona od Vezira da je Zukorlic ukrao i pokrao Mesihat. Boli vas sto nije vas HADALJ uspeo da unisti ovu nasu IMOERIJU zvanu IZuS. Pa sad vam smeta sto nase sestre, cerke ne moraju po Srbiji da se ponizavaju i tamo obraz i ponos prodaju da bi stekle znajnje. Imas ti tvoju SDA sektu i njihov CETNICKI RIJASET a i Sukica ti je otvorio TEKKIJU pa udrite glavamo o zidu i prizivaj tvog sveca SVETOG HZRETI USTAZE na celu sa Popajem Demirovicem. Vece zlo od one mutave spodobe TULJKANA Bosnjaci niti su ikad imali niti ce ikad imat. Neandertalci su za vas i njega INTELEKTUALCI
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Sandzacki Srbin 2019-10-06 09:21
Treba da se bira zbog kapitalnog dela Drevna Bosna???
Je li iko procitao tu knjigu?
Ja jesam. Kupio sam je na Beogradskom sajmu knjiga.
Cirkus od knjige. Kopirali sa interneta slike Igre prestola. Na jednoj stranici sam nasao grafiku Rory McCann u ulozi The Hound. Za ovu knjigu je Zukorlic kod mene dobio veliki minus.
Ja kao Srbin zelim da nesto saznam o istoriji Bosnjaka, platim 50 evra i dobijem cirkus slikovnicu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # NP 2019-10-06 09:32
Pa sad Srbine ... kako da ti verujem?
Otisao si na sajam ... uzeo, opipao i (nadam se) otvorio knjigu?
U čemu je problem da je ostaviš ako ti se nije svidela?
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Saša 2019-10-06 09:39
Pazi, pazi, pobedom Zukorlića bi smo dobili "kapetana Gradaščevića" koji se borio protiv Turaka a na strani Srba, tj. Zukorlić bi se borio danas, pošto ovde nema više Turaka, protiv Bošnjaka koji su za to da imaju sva prava nezavisno od srpskih interesa, a protiv onih Turaka od kojih nema koristi je on već duže vreme, a podržava Fetulaha Gulena od koga ima nekih finansija. U slučaju da bude izabran, gde je mogućnost da se to desi ravna statističkoj grešci, došlo bi sigurno do podela IZ u BIH na dve, ili više kao i u Srbiji, taj čovek ume samo da zavađa da bi on bio glavni, pa makar i šačici imama, mnogi od nas se sećaju njegove izjave kad je došlo do podele u IZ Srbije, kada je rekao; "bolje je biti lav jedan dan, nego pas celog života", time je sve rekao.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # NP 2019-10-06 11:09
Pa sta hoćeš Saša?
"Bolje je biti lav jedan dan, nego pas celog života", 
On je bio i ostao lav.
Odmah posle puča se vratio u IZ a nije pobegao za Tursku kad je bilo gusto, kao tvoj ljider. Bacio je diplomatski pasoš i stao u odbranu IZ.
Popeo se na zgradu FISa i održao čuveni govor dok je bio na nišanu snajpera sa zgrade opštine.
Posle tog govora masovno ga je narod podržavao .
"bolje je biti lav jedan dan, nego pas celog života", 
Da. Bolje je.
Pogledaj gde ti je danas Zilkić?
Čuva ovce i ne smije u narod.
A ti ako si neodlučan razmisli da li je bolje biti pas ili lav
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Saša 2019-10-06 20:52
NP- Ne može biti lav samo zato što on to hoće i želi, i zato što ima uz njega šačicu praznoglavaca koji skaču na svaku njegovu izrečenu glupost, lav je bio i ostao Ugljanin koji je godinama imao 100%-tnu podršku Bošnjaka, a i dan danas posle toliko kleveta, laži, blaćenja, izmišljotina, gde se cijela država okomila na njega, on i dalje ima najveću podršku Bošnjaka, za njega se može reći da je bio i ostao lav, svi ostali mogu biti samo ulične džukele, kone samo znaju da laju u prazno.Što se tiče Zilkića, čovek je u penziju, i ne navlači i baca ahmediju kako duvaju beogradski vetrovi.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # NP 2019-10-06 21:34
Molim te pročitaj još jednom šta si napisao
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Tuljo Mosnjak 2019-10-06 22:14
Sasa-sine Saša, ti ili si stvarno hadalj ili se pravis budala? Za ovu mutavu spodobu sto kao parazit 30godina isisava krva nama Bosnjacima i koji nas je unazadio da nam stoljece treba da se oporavimo nazivas lavom. Zar nije ova spodoba 90-ih pozivala ns pobunu nsroda pa je onda kao isprdak ispario za Tursku. Zar nije ovo mutavo Srpsko magare tvoje namestio Kostunici Ustav u kojem si sad postao GABELJ preko noci. Zar nije ova sizofrena budala pokusala da proda IZ Kostunici, Sanu, DB i SPC i da instalira one Raspopove Jusufspahica kao neke poglavare. Tvoj Tuljkan nije nista drugo do jedna obicna prostitutka odnosno kucka odnosno dzukela mentalno zaostala koje treba svaki normalan insan da se stidi. Zar ne vidis da se cijela Srbija sega sa njim. Pa su ga poceli cak i GOVNOM nazivat, koje ne treba ozbiljno shvatat i dirat. Jer kad govno pocnes cackat pocne zagadjivat okolinu
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # NP 2019-10-06 13:04
Da li me oči varaju ili je SL počeo da briše uvredljive komentare?
- Ako je tako - kapa dole.
Ne idite stopama SP da hatarišete uvrede a potom brišete odgovore a ne i komentare koji pokreću uvrede.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Brada 2019-10-06 14:25
Sandzacka inteligencijo,Doktore za Ginisovu knjigu rekorda,neka si nam se i ti javio u ovu cirkus hajku i prasinu koju je toboze podigao jos veca inteligencija i jos jedan Ginisovac po broju titula a to je AKODEMEK SVETI ZUKIMIJE.Prvo se moram osvrnuti sa par pohvalnih reci za ovog naseg Ginisovca inteligencije. Nisam procitao u svetu,a ni cuo na Goliji,Zlataru i Hajli da je neko doktorirao po TURBO-EFEKTU za mesec dana osim ovog naseg TURBO-doktora jednomesecnog zvanog Admirko jednomesecni. Mi drvosece se malo stidimo zbog tih njegovih rezultata,jer za to vreme mi ne mozemo da pripremimo ni dva slepera drva, iako imamo i traktore i zivotinjsku vucnu snagu.
Jedino malo sto nas stavlja u isti nivo je sama nasa i njegova pojava.Mi drvosece licimo na prave drvosece,a ova Inteligencija od jednomesecnog doktora lici na prodavca sira na nekoj jacoj pijaci.Kace sa sirom bi mu dobro pristajale,pa steta sto nije doktorirao na poljoprivredi.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Brada 2019-10-06 14:36
2) Nasa uvazena inteligencijo TURBO-DOKTORE,mi drvosece nemamo vremena da citamo svacije naglabanje,ali su nas ove planine naucile da razumevamo i nemuste jezike raznih zivotinja,tako i tebe sto vidimo znamo sta ces nam iz tvoje "diktat pametne enciklopedije" palamuditi.Realni smo mi drvosece,pa te realno i razumemo.Znamo mi da moras napricati vec napisani PANAGIRIK-POHVALNICU za svog MECENU koji ti daje koru hleba na kasicicu da se moezes odrzavati u vitalnosti kao i od infuzije.I trebas da postujes tvog velikog Gazdu svetog Zukimija,jer ako ostanes bez njegove "milosti i samilosti" onda bi mogao jedino da otkupljujes sir u Tutinu i Sjenicu i nekako svercujes za Mitrovicu.
Nasa Matica Drvoseca uveliko razmislja da te predlozimo za Ginisovu knjigu rekorda po brzini doktoriranja.To bi bio uspeh svih nas ako se nadjes tamo,a veruj nam da to zasluzujes.Tebe po brzini,Kviska za kvalitet u gramatici,a svetog Zukimija po broju titula za Ginisovu knjigu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Brada 2019-10-06 14:46
I na kraju,VRHOVNA JEDNOMESECNA INTELIGENCIJO,predlazemo ti mi DRVOSECE ,da,kada dodjes kuci i otvoris FRIZIDER da uzmes parce sira, vidis sta se sve odledilo i zaledilo.A kada to uvidis ,onda pi trebao kao jaka inteligencija ,da pocnes razmisljati i o procesima zaledjivanja i razledjivanja.Ipak su to vrlo interesantni procesi koji bi takvu inteligenciju uveliko trebali da zainteresuju.Time bi mogao da napravis BUM u elektronskoj industriji za proizvodnj zamrziivaca i frizidera,a time bi ti se otvorila i perspektiva kod Proizvodjaca Obodin-Cetinje,a mogao bi da prodjes i u EU kod Gorenja.

Patentiraj novi izum zamrzavanja i odledjivanja pomocu Ahmedije.Skines Ahmediju i ono se zaledi,nabijes Ahmediju a ono se razledi.Pa onda ono,zaledi se na jednu stranu,a razledi na drugu a to sve pomocu Ahmedije.A to citanje o Drevoj Bosni i naklapanje pusti jer od toga neces biti poznat izuzev kod Svetog Zukimija.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Enes 2019-10-06 18:53
E sto ova brada moze pojest g..... to nemoze ni ovi iz sda da nas...
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Hodzica 2019-10-06 20:24
Tako je skolski druze Enese iz MEDRESE.Tako je i nepustaj GOHVNO iz usta ni za dzuma namaz.Pokazimo svima sta su hodzice.Samo ti tako ostro i sa ghovnetom u usta.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Enes 2019-10-06 23:32
I ti si poceo da ih gutas,polako "druze" nemoj naglo ima dosta
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Ja 2019-10-07 01:51
HODZICE- trazi te tvoj KACAVENDA da te pricesti da ti utera dobro a istera zlo, jer vidio da si poceo da buncas a nemas temperaturu
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Kladnica 2019-10-06 18:09
Istorija će pokazati da je Zukorle radio po zadatku službi za debelo ,halače,sam sebi piše nekakve titule decenijama je simbol razdora i nemira među Muslimanima.Podržavaju ga oni koji dobiju kojukintu a nikako iz ubeđenja,Evo ljude zavađa po portalima.Svojim ponašanjem je doveo da ga Muslimani izvrgavaju ruglu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # NP 2019-10-06 23:08
Izbori za BNV.
Zukorlić pobedi u Novom Pazaru, Prijepolju, Priboju, Brodarevu i Novoj Varoši.
Izgubi zbog kradje u Tutinu i sa malom razlikom u Sjenici.
Treba li ti još neki dokaz da Zukotlica podržava Sandzak iz ubedjenja?
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Enes 2019-10-06 23:37
Ada koji muslimani,dje ima ovde muslimana,ovo su sve fukare i lajovi,a ti nemoj da brukas Kladnicu cuvenu,rahmetli Murat daje ziv nebi ti tako prico,vi nemozete jednog usmrdelog Saliha Selimovica da ucutkate nego vas bruka po cijeloj Srbiji,suti i ne brukaj kladnicu mrcane,ona je junacko mjesto bila uvijek
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Mujo 2019-10-06 18:19
Ne možete više prevariti školovane sa političarem bez ahmedije .Neka Zukorlića neka se kiseli po BG .Sam je skinuo ahmediju navodno da će ćelav bolje varati.Dobiće glasova kao na beogradskim izborima veliko ništa.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari