Dudić pisao Izetbegoviću: Niste posetili našu Islamsku zajednicu

Otvoreno pismo

Predsjedniku Stranke demokratske akcije

G-dinu Bakiru Izetbegoviću

Poštovani

dud 

Povod ovog obraćanja je posjeta bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića Sandžaku u povodu obilježavanja 11. maja, Dana bošnjačke zastave u Srbiji. Tokom posjete Džaferović je učestvovao na svečanoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a potom bio gost Sulejmana Ugljanina na iftaru. Poznato je da Ugljanin i SDA Sandžaka koju predvodi, više od deset godina sve svoje kapacitete koriste u cilju razbijanja Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji. Rezultat takvog djelovanja je i udar na Islamsku zajednicu koji se desio 2007. godine kada je Ugljanin uz pomoć svojih političkih partnera u Beogradu osnovao paravjersku tvorevinu pod imenom „Islamska zajednica Srbije“ sa parareisom u Beogradu, jasno se distancirajući od legalne i legitimne Islamske zajednice i vrhovnog poglavara Reisu-l-uleme u Sarajevu.

Od tada Islamska zajednica u Srbiji sa sjedištem u Novom Pazaru, kao sastavni dio Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, preživjela je teška iskušenja i uspjela da se odbrani od ove agresije. Ni po koju cijenu nismo dopustili da se posljednja veza Bošnjaka Sandžaka sa maticom Bosnom prekine. Tada je agresija na Islamsku zajednicu krenula iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća čuvenom izjavom Ugljanina: „Od danas Mešihat više ne postoji. Vjerska pitanja Bošnjaka u Sandžaku rješavat će Bošnjačko nacionalno vijeće.“ Sve do danas upravo ovo Vijeće se zloupotrebljava za ugrožavanje jedinstva i djelovanja Islamske zajednice.

Nismo iznenađeni podrškom Džaferovića Ugljaninu i njegovoj stranci pošto je i ranije bilo sličnih posjeta sa istim ciljem, uključujući i Vašu jedinu zvaničnu posjetu Sandžaku iz jula 2016. godine. Tada jesmo bili iznenađeni da ste Vi kao najviši predstavnik Bošnjaka u Bosni posjetu, koja je mogla biti historijska, iskoristili za stranačku podršku Ugljaninu znajući za sve što čini. Tada ste ignorisali činjenicu da u Sandžaku postoje i drugi legalno izabrani predstavnici Bošnjaka i niste našli za shodno da posjetite legalnu i legitimnu Islamsku zajednicu.

No, Džaferović je otišao još dalje. On se istoga dana pojavio u otetoj novopazarskoj Hadži Hurem – Bor džamiji u društvu činovnika paravjerske tvorevine dajući jasnu podršku pokušajima cijepanja Islamske zajednice. Iako smo to na medijima vidjeli, i dalje ne možemo povjerovati da to čine najviši funkcioneri one Stranke demokratske akcije koja se 1990. godine upravo u Sandžaku podigla i koja je u svom političkom programu imala zalaganje za autonomnost Islamske zajednice, vraćanje vakufske imovine i garantovanje svih vjerskih prava muslimanima.

Pitamo se šta li bi na ovo rekao Vaš otac, rahmetli Alija Izetbegović. Da li bi on podržao cijepanje Islamske zajednice i formiranje takozvane „srpske islamske zajednice“ po mjeri određenih politika i službi u Beogradu. Da li bi on podržao odvajanje Bošnjaka Sandžaka od matice Bosne kao što to činite Vi i stranka koju predvodite?

Ne vjerujem da ste zaboravili koliko visoku cijenu su Bošnjaci platili formiranjem slične, istina političke tvorevine u Bosanskoj Krajini na čelu sa Fikretom Abdićem. 

Nedavno je za predsjednika Sabora Islamske zajednice u BiH izabran potpredsjednik SDA Safet Softić. Molimo Vas da nam odgovorite kakve su nam garancije da Vi i Vaša stranka i ovu poziciju nećete iskoristiti za Vašu očitu namjeru odvajanja sandžačkih Bošnjaka od Bosne i ugrožavanja Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji.

Vaš otac rahmetli Alija Izetbegović je krenuo iz Sandžaka i podigao veliku stranku. Da li ćete je Vi sahraniti u Sandžaku ostaje da se vidi.

Predsjednik Mešihata

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Dostavljeno:

– Naslovu

– Reisu-l-ulemi dr. Husein ef. Kavazoviću

– Članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću

– Predsjedniku Sabora IZ-e u BiH Safetu Softiću

– Medijima

(rtv novi pazar)

Komentari
+11 # Hasko 2019-05-12 17:52
Posle ove današnje posete Dzaferovića srpskoj Islamskoj zajednici u Sandzaku mene je postala jasna situacija u Bosni i zbog čega
Dodik tera cirkuz sa njima i radi šta hoće po Bosni. Nedostatak obaveštajne službe i toliko neznanje i neinformisanost lidera u Bosni do te granice da ne razlikuju izdajnike od patriota,one koje su izdali Sarajevo i one koje su branili životima i svime jedinstvo Islamske zajednice i duhovne veze sa Sarajevom! Ja očekujem od SDA BiH da oni posle ovoga se ili izvine ili da i oni više ne priznaju reisulemu u Sarajevu nego i oni da se vežu za Beograd i Jusufpspahica i treba Dodik da vam zajebava kad ste naviši hajvani na svijetu
Prijavi moderatru
+5 # pazar 2019-05-12 19:22
to su nam lideri dosada bili i zato su se uvek igrali za nama
Prijavi moderatru
-1 # eso 2019-05-12 20:53
Ne zaboravite da si Dudek nepriznati mufti ti si muftiguz Vučićev i ništa drugo.Ne priznaje vas ni IZ BiH.Pretvoriliste se u privatnu IZ Muamera Zukorlića nek vam je hairli.
Prijavi moderatru
-1 # Juzno krilo 2019-05-12 21:09
Nemas ti pojma Hasko
Prijavi moderatru
-6 # Ene 2019-05-12 22:50
A ti imaš?
Prijavi moderatru
+5 # Samir_sandzaklija 2019-05-12 23:36
-Dobro reče Dudic - potrčko Zukorlic Muamera...Nisi posjetio našu IZ...
-Tako je...to je VAŠA IZ...Zukorlic Muamera i nekoliko njegovih poslusnika koji se u toj IZ bogate,lopovisu,itd...A ne IZ Bosnjaka muslimana. Nasu Islamsku zajednicu,Bosnjaka Sandzaka je predsjednik Dzaferovic i posjetio...a ne nekakve privatizovane IZ. Ova posjeta predsjednika Dzafetovica je jedna velika,velika pobkeda bosnjackog naroda i neka nam je hairli. To je i Allahova dz.š. volja....U ovom mubarek mjesecu Ramazanu nas ke obradovao ovakvom jednom posjetom. Nek nam je hairli ova velika pobjeda Bosnjaci.
Prijavi moderatru
+6 # zz 2019-05-12 19:47
Hajde Muftijaga Dudko malo kritikuj poziv Dudukov vojsci,malo kritikuj vojnu paradu u Nisu koja je pokazivanje sile prema i tebi i nama,kritikuj malo ili nam objasni zasto Vucko najavljuje stacioniranje vojske u Priboju,kritikuj, a i objasni nam i ti i onaj Akodemek sve vece nacionalisticko divljanje i u Bosni i u Srbiji i amnestiranje srpskog nacionalizma od strane vlasti. Ili samo znate kritikovati svoju bracu i nekoga iz svog naroda.Kada sve to covek sagleda i kada vas redovno proprati,dolazi se do zakljucka da revnosno ispunjavate zadatke koje vam postavlja gazda u BGD-u.

Ti bi trebao Dudko da se oglasis i objasnis zasto sada u sklopu Rijaseta BiH ne postoji Sandzacki Mesihat? Da objasnis kako ste promenili statut IZ-ce i preveli ga u Ustav?A toboze se predstavljate kao IZ-u sklopu rijaseta BiH.Koliko znamo Dzaferovic nije dosao ispred verskih institucija nego stranackih i drzavnih,a dosao je i u posetu BNV.Kada dodje Seselj niko vam ga nece uzimati,servirajte mu iftar.
Prijavi moderatru
+5 # Sandzaklija xy 2019-05-12 20:02
Tacna svaka rijec. Dosta vise brukanja Islama kukolj hodzo jer muftija nisi.
Prijavi moderatru
0 # pazar 2019-05-12 20:08
jos trumpa da kritikuje zaboravio si :lol: ko mi sebe sto pravimo stete nemoze ni 100 dodika da nam napravi
Prijavi moderatru
+2 # 24 2019-05-12 20:09
Da li posti ovaj Dudic Ramazan? Nekako lici kao da kod njega i njegovog gazde Zlukorla jos nije poceo Ramazan.
Ako posti i ako zna da je poceo Ramazan,onda bi trebao bar uz Ramazan da prestane da munafici i da bar uz Ramazan prica havijezno i prica istinu.

Koliko nam je poznato,a bar tako mediji prenose,ovaj Dzaferovic nije posetio ni Rijaset Nasufovica,pa sto bi onda posetio ovog kukolj muftiju? Ovo veze nema sa verskom posetom,a to kod koga ce biti na Iftaru to je njegov licni izbor.Mene niko ne moze naterati da bez poziva nekom pitam" hej,eto me kod tebe spremi iftar". Vi iz kukolj SPP-a,ostavite se munaficenja i IFTIRE bar uz Ramatan.
Prijavi moderatru
-6 # Ene 2019-05-12 22:52
A ti postiš?
Prijavi moderatru
0 # Nur-Bec 2019-05-12 20:16
Dudicu,skontao je i Kavazovic i celnici SDA ciji ste vi igraci.IZ-u ste pretvorili u zukijevu porodicnu firmu,osnovali ste svoju stranku izbacujuci joj iz imena sve bosnjacko i sandzacko,druge vjernike vrijedjate i nazivate pogrdnim imenima.Znaju i Bosanci da je zuki dzamijski tajkun,a ti i ostala bratija samo njegove sluge.Sami ste promijenili statut IZ-e,koje licemjerstvo.
Prijavi moderatru
-3 # Ene 2019-05-12 23:00
IZuS je deo rijaseta BiH.
IZuS i oni koji je podrzavaju se bore da se Srebrenica ne zaboravi, IZuS je pored svih poteskoca govorio i govori da je nama Bosnjacima duhovni centar u Sarajevu, u statutu IZuS- a pise da su deo rijaseta BiH, IZuS se iz petnih zila zalaze da se ukine pararijaset kojem reis stoluje u BG...itd
A zbog Ramazana cu se uzdrzati od daljih kritika, jedino odgovaram na podvale i lazi koje se olako izgovaraju bas sad u Ramazanu
Prijavi moderatru
+1 # TITO 2019-05-13 14:10
Odgovotr tebi:
1. Da nije Ceric bijo rejs u Bosni, i da nemaju zajednicke finansiske interese Zukorlic i Ceric, nebi ti Muftija otisao sa Bosnom, ili da je Muameru ponuđeno da bude u Beogradu rejs odhebo bi on i Sarsjebi i Bisansku iskamsku zajednicu jer se videlo da civek vili Beograd.
2. Sto se tjce Srebrenice, nesto se ucutao ne govori toloko oko Genocida, jer njeguvom bratu Voji to nije po volji.
3. Na koji nacon to Bosna pokazuje da je IZuS deo bosanskog rijaseta osim sto to Zukorlic tvrdi.
4.Takodje zbog Ramazana cu se ustezati da ne komentarisem dalje..
Prijavi moderatru
-3 # Arnaut sa Pešteri 2019-05-12 20:17
Dobri moj hodža kome se ti obraćaš. Ovaj Izetbegovic je porijeklom gejak Živković iz Smedereva. Iti njemu našao da se žališ.
Prijavi moderatru
-4 # Hazbo Ciljević Sj. 2019-05-12 20:39
Autogol SDA iz Sarajeva.
Dragi moji Bošnjaci, juče i danas dešavaju se stvari u Sandžaku koje verovatno nijedan normalan Bošnjak nije mogao ni da zamisli da mogu da se dese.
Naime, Šefik Džaferović došao je u posetu Sandžaku i bukvalno podijelio vernike u Sandžaku. Mi Bošnjaci, koji činimo 80-90%, pripadamo Islamskoj zajednici u Srbiji, bez obzira iz koje smo stranke i partije, danas se zaista osećamo ružno, kao da smo dobili šamar od nekoga kome smo se radovali da dođe, članu Predsedništva BIH, Šefiku Džaferoviću.
Prijavi moderatru
-4 # Hazbo Ciljević Sj. 2019-05-12 20:40
Prosto ne možemo da verujemo da je zaobišao legalnu i jednu jedinu priznatu Islamsku zajednicu u Srbiji, čiji je Rijaset u Sarajevu, na čelu sa reisom Kavazovićem, ignorisao i uputio se u paraversku, iliti Vampirsku, nazovi, zajednicu.
Mi Bošnjaci Sandžaka očekujemo od našeg Muftije gospodina Dudića da podrobno porazgovara sa reisom Kavazovićem, a od reisa Kavazovića očekujemo da se obrati nama Bošnjacima Sandžaka, običnim i normalnim ljudima i kaže zbog čega i kako bilo ko ko dođe iz BIH u posetu Sandžaku može da zaobiće jednu jedinu i jedinstvenu Islamsku zajednicu u Srbiji.
Prijavi moderatru
-3 # Hazbo Ciljević Sj. 2019-05-12 20:41
Što se tiče Bakira Izetbegovića i njegovih satelita, mislim da njemu i članovima SDA Bosne i Hercegovine treba zabraniti, izdati fetvu, da dok su god u životu na svojim funkcijama bude im zabranjen pristup jednoj jedinoj Islamskoj zajednici u Srbiji.
Razumijem SDA Bosne i Hercegovine što sarađuje sa sestrinskom strankom u Novom Pazaru. Da li je to dobro ili loše - u tu stvar ne bih ulazio. Ali ne mogu da verujem da Bakir, Džaferović i njihovi trabanti podržavaju Vampirsku islamsku zajednicu, koju su osnovali Vojislav Koštunica i Sulejman Ugljanin, nastavio da podržava Tadić, a prećutno podržava i Vučić, a juče i danas je podrži i ne mogu reći gospodin, on to nije, Šefik Džaferović, član Predsedništva Bosne i Hercegovine.
Prijavi moderatru
-1 # Hazbo Ciljević Sj. 2019-05-12 20:42
E ja se pitam - šta je ovde normalno? I najbolje bi bilo da nam gosti slični Džaferoviću iz BIH više nikada ne dolaze. Takvi nam ne trebaju, eno im Dodika, neka druže - oni jesu jedni za druge. I nadam se da će sav bošnjački narod shvatiti ko su ovi ljudi što liče na Šefika Džaferovića.

P.S. Reise Kavazoviću, oglasi se povodom ove posete!
Prijavi moderatru
-1 # TITO 2019-05-12 21:01
Brate haj iftari i ne seri
Prijavi moderatru
-2 # Hazbo Ciljević Sj. 2019-05-12 21:20
Hvala braco, ne mogu da verujem da je to tebi danas u ustima.
Prijavi moderatru
+1 # TITO 2019-05-13 14:14
Ja sam ti rekao da iftaris jer pričaš svašta, a nisam te hranio go*nima ka ti. Al eto od Zukorliceve (pojedine) nepismene stoke nista nas ne čudi .....
Prijavi moderatru
+6 # Nur-Bec 2019-05-12 21:40
"Ne vjerujem da ste zaboravili koliko visoku cijenu su Bošnjaci platili formiranjem slične, istina političke tvorevine u Bosanskoj Krajini na čelu sa Fikretom Abdićem."

Koja drskost od strane Dudica! Uporedjuje sve ovo sa ratnim zlocincem Fikretom Abdicem. Pa zuki i ove njegove sluge su totalno skrenuli. Cak ni u nasem najsvjetlijem mjesecu ne mogu da se ostave munaficenja.Da im Bog pomogne!
Prijavi moderatru
0 # 23 2019-05-12 22:11
Samo se vi prepucavajte dok oni drmaju lovu i cosaju!
Prijavi moderatru
-3 # Bosnjak 2019-05-12 22:44
Hvala Allahu uzvisenom na nasim vodjama Muftiji Dudici i Zukorlicu a ovi jadi kako god rade tako im Allah vraca. Pogledaj sta im radi Dodik i svi redom igraju zuce sa njima kao i sa njihovim Suljkom .
Reis Kavazovic je nas vodja zajedno sa Cericem a ovi su se prodali odavno
Prijavi moderatru
+3 # Semir 2019-05-12 22:49
A mason prokic ? I on vam je vodja
Prijavi moderatru
0 # eso 2019-05-13 10:03
"Bošnjak" koji to "Muftije", ne razumem te,ako misliš na Dudu i Momira , prvi nije priznat od IZ koju on podržava a ovaj drugi stavio je u zamrzivač tako nešto.Beograđanin vojvoda od Orlja bate gore po Begišu juri sojke i trči sa jedne na drugu TV. A ti se sekiraj za njega , doće kući da ti pomogne.
Prijavi moderatru
0 # Sandzaklijaa 2019-05-13 00:12
Ne zna čovjek koliko ima Islamskih Zajednica i koja je od njih legitimna...
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click