Sandžak - Nasufović želi referendum, IZuS je protiv toga

U ime Rijaseta Islamske zajednice Srbije, reisu-l-ulema Sead Nasufović uputio je Mešihatu islamske zajednice u Srbiji, inicijativu za održavanje referenduma o formiranju jedinstvene islamske zajednice na teritoriji Srbije. On očekuje da inicijativu podrži Bošnjačko nacionalno veće i institucije države čiji suverenitet, integritet, Ustav i zakone, kako tvrdi, Rijaset u potpunosti poštuje. Islamska zajednica u Srbiji koju predvodi muftija Mevlud Dudić inicijativu ocenjuje kao najnoviji talas političke agresije.

dgftrztrzr

Nasufović očekuje da inicijativu podrži i Bošnjačko nacionalno veće, koje to ima u svom programu, kao i institucije države čiji suverenitet, integritet, Ustav i zakone, kako tvrdi, Rijaset u potpunosti poštuje. 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović smatra da je nakon svih propalih pokušaja pomirenja i objedinjenja islamskih zajednica jedini način da muslimanski vernici to učine putem referenduma:

„Na taj način bi smo stavili tačku na sve podele koje postoje među upravljačkim strukturama. Dakle, to je važno da znamo mi smo ovu ideju, kao ideju koja je potekla od naroda prepoznali kao jednu zdravu ideju i dobar način da ga prihvatimo kao model i svoju inicijativu i da rešimo probleme koji opterećuju vernike u poslednjih jedanaest godina. Mi smo u tome videli rešenje kao takvo ga nudimo narodu.”

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, na čijem je čelu muftija Mevlud Dudić na Svebošnjačkom saboru Sandžaka oštro je osudio i odbacio inicijativu.

„Uvjereni da je riječ o novom očigledno najslabijem talasu agresije na Islamsku zajednicu, ponovo pokrenutom od istih političkih aktera, opet iz Bošnjačkog nacionalnog veća sa namjerom pokušaja oživljavanja paravjerske tvorevine koja je u očitom odumiranju”, rekao je Samir Skrijelj, generalni sekretar IZ u Srbiji. „Jedina legalna i legitimna islamska zajednica sa centralom u Sarajevu i sjedištem u Novom Pazaru ostaje otvorena za one preostale koji se žele vratiti u njene redove.”

Građani bi se na referendumu izjasnili i o formiranju Sabora, rukovodećih organa, odnosno čelnih ljudi koji bi predvodili jedinstvenu islamsku zajednicu.

U Bošnjačkom nacionalnom veću, koje podržava ideju o referendumu, većinu čine pristalice liste Sulejmana Ugljanina i Rasima Ljajića.

„Bošnjačko nacionalno veće će biti servis da dođemo do osnovnog cilja - a to je ujedinjenje islamskih vernika u Republici Srbiji”, ističe Esad Džudžo, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća.

Da podsetimo, 2007. godine formirana je Islamska zajednica Srbije sa sedištem u Beogradu. Od tada, na području Srbije deluju dve Islamske zajednice koje međusobno ne sarađuju i ne priznaju jedna drugu. 

Komentari   

-15 # novi 11-12-2018 18:24
ja sam za reisa u beograd nek bude on kod vucica dje mu je i mesto
Odgovori
+9 # Sandzački Gaziya 11-12-2018 18:36
Udjem u tudju kuću, koja ima Deset soba...uselim se u nju bez znanja gazde i posle nekog vremena tražim da Raspišemo referendum da je kuća zajednička!!!
Nasufoviću..smradu...te igre se ostavi! Mislite da je narod glup?! Ostavite se više toga. Vi ste zapamćeni kao izdajnici ovog naroda i imate Beograd. Jedino Ako se narod složi da pitanje na referendumu bude sledece:
DA LI SE VI VERNICI ISALMSKE ZAJEDNICE U SRBIJI SLAŽETE DA MI OTPADNICI TRAŽIMO OPROST OD VAS I DA SE PONIZNO VRATIMO ONIMA KOJIMA PRIPADAMO?
Odgovori
-2 # Sabahudin 11-12-2018 18:42
Unisao je GARGAMEL zvani SESELJEVO MUDO (tako se zblizio radikalima da najbolje razumije kad ga nazoves radikalskim rjecnikom) - u svih tih deset soba, zaposjeo ih i prisvoj ih sebi licno.

U tome je problem!
Odgovori
-2 # Sandzački Gaziya 12-12-2018 10:23
Vi imate narkomana Jusufspahica u Bg i neki Rijaset sto vam ga napraviše Koštunica i Muto Suljo! Najbolje referendum je Alahov. On ce sam da vas vremenom ugasi i to ce vam biti Njegova kazna. Nama se ovako svidja, jer smo se rešili srpskih hodza i onih što su uzdali duhovni centar Bosnu. Tako bi je izdali i od četnika, da se zarati. Vi cete braniti Beograd.
Odgovori
0 # Samir_sandzaklija 12-12-2018 11:20
- Islamska zajednica nije privatno vlasnistvo Zukorlic Muamera,i njegovih poslusnika koji su je uzurpirali i ponizili do te mjere da je veliki dio vjernika izrazio zelju i potrebu da se distancira od takve privatizovane Islamske zajednice.
- Dakle,nije Islamska zajednica na celu,sada Nasufovica a ranije Zilkica privatna kuca njihova,i nijesu njih dvojica izrazila zelju da pobjegnu iz privatne Zukorliceve Islamske zajednice (i sam kaze i poredis tu Islamsku zajednicu sa "tudjom privatnom kucom"),vec su to uradile desetine hiljada vjernika Bosnjaka i pripadnika drugih nacija u ovoj zemlji.
- Kao dokaz tome,i neoboriva cinjenica,govore i poslednji izbori za BNV...gdje je ta privatna Islamska zajednica sa svim svojim imamima i uposlenicima podrzala listi Zukorlic Muamera....a ta lista je dobila nesto vise od 30% glasova Bosnjaka,a cak i izgubila u direktnom duelu sa Ugljaninom...koga je podrzavao Rijaset IZ. Dakle....zato je potreban referendum. Tacka.
Odgovori
-1 # Sabahudin 11-12-2018 18:39
Samo sto sad imamo muftiju u beograd, kod vucica i seselja u krilu. :-? :o

Sta sad?

Govna jedni - govna drugi.

Fakat zamisli da su odze uspjele obezvrijediti citavu islamsku zajednicu svojim ponasanjem, svojim moralom - odnosno nedostatka i jednog i drugog.

Kako ih nije strah Allaha?
Odgovori
+3 # Sandzački Gaziya 11-12-2018 19:25
Pa koliko godina su ti Rasim i Suljo bili u krilu i Tadica i Kostunice? Nista oni nisu manji dušmani Bošnjacima, kao ni što nije Šešelj! Dokazali ste se za ovih gotovo 30 godina Ko je Ko i koliko ko može?! Pametan narod bi otkovao Sulja za onu Izjavu DA JE SVETI SAVA VISA NAŠ, NEGO NJIHOV za sva vremena...ali smo mi takviy kakvi smo! Naučili da slušamo Sulja kako trabunja i to je to.
Odgovori
-2 # Sabahudin 11-12-2018 19:32
Hej! Tadic i kostunica kakvi god da su nisu osudjeni ratni zlocinci!!!!

Nekima je bradata starletici dibidus isprala mozak i od njega napravila sutlijaš!

Suljo me ne zanima - ali daleko najgori od svih je gargamel. To je sami sejtan u nekoj vrsti ljudskog oblika!
Odgovori
+6 # vidovnjak 11-12-2018 19:47
Kolika te je mrznja obavila da ni muvu na nosu ne vidis.
Zna narod koliko ko vredi u Bosnjaka sem politickih slepaca i njihovih sledbenika koji bi veru za veceru prodali i videli u tome svoj interes.Mrznja coveka tera u provaliju i van imana ako iole znas sta je to!
Odgovori
+1 # Dzudzo 11-12-2018 20:25
Nije Sabahudin los ali od kad je primio mog tvrtka uvideo je da smo mi naj bolji i poceo pljuvati po muftu.
Odgovori
-1 # Sabahudin 11-12-2018 22:07
Politicki slijepac koji je vjeru za veceru (krmetina na zaru ispred podgoricke skupstine) je MUUamer ZLUkorlic - zvani ŠEŠELJEVO ĆELAVO MUDO!
Odgovori
+4 # Sandzački Gaziya 11-12-2018 20:26
Brate muslimanu...ja ti toplo prepuručujem da ti Obidješ neke ljude sto mogu da ti pomognu! Doduše, ako je tvoj lider u stanju i ima moć DA NARUČUJE LIJEPO VRIJEME, onda ti pomoc nije daleko. Obrate se njemu, pomoci ce ti
Odgovori
-4 # Sabahudin 11-12-2018 23:49
Glavno da su ZLUkorlicu, ŠEŠELJEVOM CELAVOM MUDU pomogli iskreni cetnici vojvoda seselj i vucic. Slijepce!
Odgovori
+1 # Sandzački Gaziya 12-12-2018 10:10
Ja sam možda Slijepac zbog toga što verujem u pametna čoveka! A ti si Slijepac zbog interesa! Ni komentar ne znas da napišeš što ti na racunu nece leći 10 €. Svi ste vi intetesna lopovska ekipa i ja vas u potpunosti razumijem. Pored svih vaših mogućnosti i iskustva da kradete na Izborima, taj Zukorlic vas pobedi u Pazaru. Čovek niti vlasti, niti bilo čega što bi uticalo. Zar je sav narod što glasa za njega Glup i nepismen?! Ali polako, ima još vremena. Stablo vam je posečeno, još samo da vas iskorijenimo
Odgovori
-2 # Brada 11-12-2018 20:20
Ovi sledbenici svetog Zukimija usled nedostatka argumenata za normalnu komunikaciju ili su skloni da psuju kao kocijasi, ili da svaku kritiku na racun svetog Zkimija pripisu nekoj toboznjoj,po njima postojecoj mrznji prema Muftiji. Ako ista imate u glavi mogli bi ste iz svog dosadasnjeg naseg pisanja,mislim na nas koji ga kritikuju i koji su protiv njegovog ovakvog ponasanja,zakljuciti da apsolitno nismo politicki obojeni niti pristalice bilo koje politicke opcije,nego nam se cak sve tri opcije gade.Ali,kada se pogleda citav niz marifetluka koje nam zadnjih godina otvoreno,a ranijih prikriveno,priredjuje Sveti Zukimije,onda mi dolazimo do zakljucka da je najvece ZLO U SANDZAKU UPRAVO sveti ZUKIMIJE.Ova druga dvojica su vodje partija-stranaka i stranka moze biti svakojaka,ali sveti Zukimije je u svoju prljavstinu u svoje intrige uvukao IZ-cu i nacionalni identitet Bosnjaka i time je te dve stvari do dna ponizio.
Odgovori
+2 # vidovnjak 11-12-2018 21:11
Dobio sam utisak da si ti dezurni placenik sa jednim jedinim zadatkom blatiti coveka koji je uz pomoc Stvoritelja digao Islam u Bosnjake i stvorio instituciju od IZ . Kako drugacije protumaciti tvoje toboze "iskreno" opravdavanje i argumentacije nego mrznja iz interesa a ne nikako osecaja i zabrinutosti.Stvoritelj ti je dao oci pa se sve vidi i moze opipati. To sve sto je uz pomoc Stvoritelja i iskrenih vernika stvorijo ostace vekovima nasim generacijama a on sigurno nece to poneti u grob.Pa se postavlja sta ces ti poneti na ahiret pored tolike zlobe i mrznje Suphanallah !!!
Odgovori
+2 # Brada 11-12-2018 21:45
Ja sam dezurni DRVOSECA a psebno radim sa sirovom bukovinom sa Golije.Posao mi ide dobro,pa me ni jedan,a posebno sveti Zukimije ne mogu drzati na njihovoj kasicici.
AKo ti je on digao islam i institucije,onda on moze sve podici pa nece trebati vijagra.Ovo je malo sarkasticno,ali ipak se moralo na tako jednu glupu konstataciju da je on digao ISLAM ovako sarkasticni i malo vulgarno konstatovati.I jos samo jedna stvar,ja se samo opravdavam i molim Allahu ,a ne ni tebi ni tvom svetcu Zukimiju. To sto sam napisao to je da zastitim IZ-u od takvih probisveta koji je "digose" i to cak do Seselja.Ako smatras da je on to stvorio sto ce ostati generacijama,onda prosetaj malo po evropi i pogledaj sta nasi ljudi tamo stvaraju bez tog tvog svetca. Tri zgrade za mektebe i medzlise su vrednije nego sve to sto je za narod stvorio.Ali pogledaj sta je stvorio sebi :E tu nema premca. I mi drvosece cemo biti uvek protiv njega,a ne protiv IZ-ce.
Odgovori
-1 # vidovnjak 12-12-2018 07:35
Aferim ti si pravi drvoseca na ovom sajtu koji te i verovatno placa i neguje kao pravu bebu.Posto si drvoseca onda i tvoj vokabular pristaje tebi. Neka ti je srecno i dugovecna ta mrznja i opsesivnost u njoj zajedno sa tvojom umrezenom bratijom.
Odgovori
+4 # banda 12-12-2018 00:33
Upravo tako. Aferim
Odgovori
-5 # Brada 11-12-2018 20:31
2) Svi mi koji pisemo protiv Zukimija i njegove hajducke druzine smo izuzetno cvrsto vezani bas za tu IZ-cu koju je uzurpirao,privatizovao i ponizio sveti Zukimije I zato smo uvek na stajalistu da se procisti kadrovski IZ-ca i da se odstrane iz jedne takve Institucije,koja je za sve nas vrednija od bilo koje politicke stranke,sav taj OLOS koji se krije iza AHMEDIJA i Alahove vere a radi za Seselja i ko zna jos za koga.
Ako smatrate da je on moralno cist,hajde predlozite mu da se on sa svojom kompletnom kamarilom ovih munafika,intriganata i nadasve nepostenjacina,pomere sa pozicija u IZ-ci,da se ociste iz nje i da IZ-om pocnu upravljati mladi i nekompromitovani hodze.E tako bi trebao da bude jedan moralno cist i na islamu odgojen verski lider,a ne ovi mutikase koji su samo tu radi licnog interesa. Ako je toliko moralan,zasto onda pored toliko kritika ne podnese ostavku kao moralni cin jednog muslimana-vernika.?On vam vise veruje Vucku nego Allahu dz.s.
Odgovori
+1 # banda 12-12-2018 00:35
Sve pogođeno u "sridu"
Odgovori
+4 # bosnjo49 11-12-2018 21:34
Nasufovic je srbski rejs i sa nama Bosnjacima nema nista.Mi njega niti smo biralji niti bih takvu osobu prihvatili u svojimm Islamskim ustanovama. Taj ce zaglaviti kao Adem Zilkic i od svih ne pozeljna osoba da se sretne na putu a kamo li da ima neko ljudsko postovanje.Izdajjice niko ne voli kada ce takvim jednom biti jasno da ih niko ne zeli vidjeti pred oci.
Odgovori
-1 # Sesko Voja 11-12-2018 21:48
A ovaj mali debeljuskasti pingvin ,kukolj muftija, je Muftija za nasu Rladikalnu stlanku.Tako nam je obecao Efendi-Vojvoda Zlukolic
Odgovori
-2 # Sabahudin 11-12-2018 22:03
Jeli tako Vojo da ti naseg zlukorlica od mileste nazivas ŠEŠELJEVO ĆELAVO MUDO? Cuo sam da mu je to zvanicni rang u tvom cetnickom pokretu.
Odgovori
-1 # Sesko Voja 12-12-2018 11:14
Obzirom da Efendi-Vojvoda Zlukorlic voli titule,ja ne brlanim da ponese i tu titulu koju prledlazes SESELJEVO CELAVO MUDO. I onako je on nama Rladikalima samo do JAJA.
Odgovori
+3 # Bego Begamovic 11-12-2018 22:09
IZ treba biti odvojena od politike
I vracena verinicima i pravim
Imamima. A Myfti fondacija sam
na izbore pa da vidimo koliko ce
osvojiti glasove.
Odgovori
-2 # vidovnjak 12-12-2018 07:37
A STA JE SA POLITIKOM JELI ONA ODVOJENA OD IZ ?
Odgovori
-1 # banda 12-12-2018 09:57
Od onog trenutka kada su političke ambicije bivšeg Muftije počele da dolaze do izražaja, politika se sve više mešala u IZ. Danas je Ulema IZ počela aktivno da se bavi politikom, pa će verovatno i poltika sve više da se bavi i IZ. Da bi se to sprečilo poštena Ulema treba da se organizuje i da sve "ambiciozne" političare i tajkune izbaci iz svojuh redova na IZBORIMA i da više ne dozvoli da političari i tajkuni upravljaju IZ
Odgovori
0 # vidovnjak 13-12-2018 07:39
Izbori se redovno odrzavaju u IZ na svim nivojima uz ucesce svih uposlenika po Ustavu IZ, Skupstine kao i dzematski odbori. Pa oni su ti koji odlucuju o svojoj sudbini i legitimitetu IZ..Neces verovatno ocekivati da svaki jebivetar sa ovog sajta i politicar uredjuje IZ. To sto ti i slicni tebi po zadatku silujete ovaj sajt i stalno visite na ofinger i svojim nebulozama i neistinama ubedjujete sami sebe da svaku laz i neistinu prihvatate istinom.Veruj mi to je bolest.Referendum predlaze covek koji je odbacen iz medrese kao problematican srednjoskolac pa kod kriminalnog milea je dobio fotelju bezportfelja kao i njegov mentor.
Odgovori
0 # banda 13-12-2018 10:18
Da mi smo po zadatku da silujemo ovaj sajt i nebulozama i neistinama ubeđujemo sami sebe da svaku laž prihvatamo kao istinu.
Kako je glupost beskonačna. Mi ćemo verovati tebi, bivšem muftiji, sandžakpresu, turbo doktorima,...a zanemarićemo naše oči, naš sluh, naš razum, naše obrazovanje,...
A što se tiče ovog Nasufovića, on me uopšte ne interesuje. Samo me intersuju oni imami koji imaju svoj iman i svoje JA i ne dozvole više da se tako podanički odnose u odnosu na ove tajkune i političare iz IZuS. Oni , opet ponavljam na IZBORIMA treba da se3 izbore da IZuS bude moralna.--- i da vrati poverenje SVIH muslimana i Bošnjaka u nju kao njihovu jedinu versku instituciju
A ja ću i dalje pisati te "nebuloze" samo da tebe i itebi sllične NERVIRAM eto kako ti kažeš po "zadatku"
Odgovori
0 # Nur -Bec 11-12-2018 22:55
Paravjernu tvorevinu na celu sa Nasufovicem ukinuti,a iz IZuS istjerati zukija,dudica i sve njihove hodze,a na njihovo mjesto postaviti neutralne hodze koji se ne klanjaju zukiju vec Allahu dz.s.
Odgovori
-4 # Sabahudin 11-12-2018 23:47
Paravjernu ukinuti a IZuS staviti pod prinudnu upravu IZ BIH i smijeniti kompletno sadasnje rukovodstvo mesihata u sandzaku.

Ovo sadasnje stanje je neodrzivo. Ne samo da se nece iznaci rijesenja za sadasnje probleme vec ce problemi neminovno eskalirati.

Dakle pod hitno prinudna uprava IZuS od strane IZ BIH!
Odgovori
-5 # Nur -Bec 12-12-2018 00:01
Ne vjerujem da je Kavazovic voljan da ulozi svoju energiju i strpljenje hvatajuci se u kostac sa dzamijskim tajkunima u IZuS.Sigurno si primijetio da je on na distanci sa Zukijem.On je mudar covjek koji je svjestan da bi to dovelo do konflikta sa zukijem,a Kavazovic rado izbjegava konflikte.Pogotovu konflikte sa bahatim dzamijskim tajkunom.Prinudna uprava bi bila najbolje rjesenje,ali kao sto rekoh ne vjerujem da ce do toga doci.
Odgovori
-3 # Nur-Bec je Munafik 12-12-2018 21:51
Šta je Beclija-Munafiče, umri Allah te ponizio tebe je pojela mržnja prema Muftiji.
Odgovori
+1 # Nur -Bec 12-12-2018 22:30
Citira Nur-Bec je Munafik:
Šta je Beclija-Munafiče, umri Allah te ponizio tebe je pojela mržnja prema Muftiji.

Hajde glupane jedan,sve prevodite sa mrznjom primitivci jedni!
Odgovori
0 # vidovnjak 13-12-2018 07:42
Daj predloge !
Odgovori
+2 # Zerouno 12-12-2018 00:27
Hahaha sta him pada na pamet. Njihovom brezobrazluku stvarno nema kraja.
Vjerovatno je Ugljanin ostao bez funkcije. Jer su mu obecali da bude Reis IZ-srbije. E Jesu lopovi ovi srpski cipcije. :P
Odgovori
-1 # Sami 12-12-2018 01:10
Razjedinjenost IZ i postojece strukture su blam za Sandzak i siru regiju. IZ BiH i Kosova su vec predlagale kompromis....Ali je ipak vanredni kongres IZ potreban. Referendum nije metoda za IZ, Ali zato postoje drugi efikasni mehanizmi za suzbijanje korupcije. Zukorlic i Dudic nemaju rijecnik koji moze da bosnjake integrisu u ostvarenju svojih prava. Sramota me ovakvih hodza koji se medjusobno brukaju.
Odgovori
+2 # Dijaspora 12-12-2018 06:50
Ovo je samo pokusaj mutavog vampira i vecitog izdajnika prasima da otmu IZuS, ovo veze nema sa pomirenjem.moj reis je u bih kavazovic, ostalo je srpsko smece
Odgovori
0 # Musliman 12-12-2018 10:04
Nasufoviću smutljivcu, najprije si razbio Islamsku zajednicu, a sada tražiš nekakav referendum i to radiš munafički jer znaš da do toga neće doći, a i kada bi došlo pokrali biste glasove! A ovako se opravdavaš kod ljudi kako ti imaš nekakav plan za pomirenje, a u suštini lažeš!
Odgovori
-1 # Musliman 12-12-2018 10:09
Nasufoviću smutljivcu, najprije organizuj referendum u svojoj takozvanoj Islamskoj zajednici, jer te plovina njih na čelu sa Hasibom Suljovićem i Nusretom Gusincem ne priznaju ni kao občnog imama, a kamoli reisa!
Odgovori
+1 # Sjen. 12-12-2018 11:20
Raspisati konkurs ili izbore za novog Muftiju,a prvi uslov koji treba da ispuni je taj, DA JE MUSLIMAN.
Ovi sto su trenutno lideri IZ-ce na celu sa Zlukorlicem ne ispunjavaju taj glavni uslov.Hocemo Muslimana na celo verske institucije a ne Seselja i Prokica.
Odgovori
+1 # Sandzački Gaziya 12-12-2018 13:28
I taj vas referendum bi opet važio da je takozvani Rijaset u Beogradu, a da nam je Bosna maćeha. Nece da može. Vi ste se odrekli Bosne kao matice i hocete sada da 90 posto ljudi koji su za Reisa u Bosni prebacite zorom na vašu stranu. Čemu onda svrha referenduma, ako se vi ne odričete srpskog rijaseta? Nešto providna i glupa priča
Odgovori
-11 # Musliman 12-12-2018 11:31
Referendum obavezno
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj