Sarajevski STAV žestoko po Zukorliću: Sve upućuje da sprema odvojiti IZ u Sandžaku od Sarajeva

Zbog sujete, nekog višeg plana u pozadini ili nečeg trećeg što već naslućujemo, Muamer Zukorlić, muftija emeritus i političar, ne smiruje se nakon što je ostao usamljen na zasjedanju Sabora Islamske zajednice u BiH, pokušavajući nametnuti tačku dnevnog reda vezanu za prof. Mustafu ef. Spahića, navodi se u tekstu sarajevskog sedmičnika STAV i nastavlja:

zukorlic stav 2 696x469 

“Uslijedio je, iz dana u dan, serijal tekstova Zukorlićevih saradnika i stranačkih kolega. Svi bi oni, ugađajući svom prsatom šefu, depolitizirali Islamsku zajednicu u BiH. Pritom imaju i urnek kako se to radi s obzirom na to da se u Muftijstvu sandžačkom više uopće ne zna ko je ustvari efendija, a ko odbornik Stranke pravde i pomirenja, ko čuva kutije i maše stranačkim barjakom, a ko mujezini, šta su vakufske prostorije, a šta stranačke kancelarije.

Slična je priča i s navodnim baukom KOS-a u bošnjačkim redovima, na što nas Zukorlić i njegova sljedba svesrdno upozoravaju. Međutim, dok Zukorlić govori o KOS-u, mi iskreno strepimo šta smjeraju u crnoj Škodi parkiranoj iza njegovih junačkih leđa u kojoj se nalaze agenti srpske BIA‑e. Ukratko, sve za šta Zukorlić optužuje druge možemo prepoznati u njemu samom.

Urote o prisutnosti KOS-a među bošnjačkom elitom odavno je sažvakana tema koja je mogla imati svoje poklonike u godinama nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali danas je na razini sumanutosti kojom se najčešće bave sumanuti. Primjerice, hrvatska radikalna desnica često voli plašiti narod s teorijama zavjere u režiji sveprisutnih agenata KOS-a i UDBA-e. Kada je neko u medijima primijetio da je nemoguće da neki starci vode ozbiljne špijunske mreže, jer je doslovno riječ o starcima, počelo se govoriti o djeci, pa čak i unučadi kosovaca i udbaša koji nastavljaju njihov posao. Gotovo identičnu vrstu narativa preuzeo je i Muamer Zukorlić, naravno, ne bez srodnika na koje se naslanja i u Bosni i Hercegovini. Neke stranke i lideri među Bošnjacima pokušali su na ovim objedama graditi političke karijere.

Osim nereda koji su širili, koliko su uspjeli, govori i činjenica da ih danas nema na bošnjačkoj političkoj mapi. Jer, ko će normalan među Bošnjacima povjerovati da se sam Alija Izetbegović okružio aktivnim agentima KOS-a? Alija Izetbegović jeste regrutirao vojni i obavještajni kadar bivše države, ali to je bio sasvim legitiman proces tranzicije iz jednog u drugo političko uređenje. U moru kadrova tog haotičnog vremena ubačenih je bilo, naravno da ih je bilo jer uvijek ih ima, ali zasigurno možemo reći da među njima nije bio general Fikret Muslimović. Štaviše, u knjigama koje je neumorno pisao nakon rata u Bosni i Hercegovini Muslimović se otkriva kao sigurnosni stručnjak i analitičar koji razobličuje ne samo strategije subverzija protiv države Bosne i Hercegovine nego kao onaj koji demaskira protagoniste koji su subverzije provodili, ili još uvijek provode.

Nadalje, ko će povjerovati da su oni koje su tajne službe pratile, prebijale, montirale procese i tamničile – kosovci?Zukorlić tvrdi da kosovci u Bošnjaka hoće fildžan-džamahiriju, bošnjačku državu. A Mustafa ef. Spahić, po Zukorliću, kolovođa je i politički komesar tog “Bošnjakistana”. Ipak, imalo razuman promatrač mora primijetiti jednu malu koincidenciju. Nekad je istog tog Spahića, uz Aliju Izetbegovića i ostale mladomuslimanske intelektualce, UDBA optužila u “Sarajevskom procesu” 1983. godine da želi islamsku republiku na tlu bivše SFRJ. Zukorlić, političar koji podržava Aleksandra Vučića i kojeg čuva srpska BIA, optužuje Mustafu ef. Spahića 37 godina nakon toga da sada želi ne muslimansku već bošnjačku državu. Rukopis je identičan. Stara igra, drugi akteri. Naravno, igra je to koja uvijek treba kvislinga, nosioca posla (odnosno razdora) među samim Bošnjacima. Muamera Zukorlića pritom naročito frustrira činjenica da niko iz Islamske zajednice u BiH ne želi polemizirati s njim. U svakom narednom tekstu neko od njegovih ađutanata ode korak dalje u optužbama, uvredama i nipodaštavanjima i Islamske zajednice i samog reisul‑uleme. Nedavno je to učinio Zukorlićev kolega u srbijanskoj skupštini Jahja Fehratović. U tekstu kojem je poenta da Bošnjaci navodno žele likvidirati Zukorlića Fehratović zaključuje:

“Moram priznati da govoriti o opasnostima po život prijatelja i učitelja, a posebno lidera našeg pokreta izaziva, blago rečeno, izuzetnu neprijatnost, ali osjećaj dužnosti da raskrinkam pozadinu tih prijetnji je u mene očito jači. Zato na kraju moram biti krajnje eksplicitan. Za bilo kakvu neprijatnost, a posebno opasnost, koja bi se eventualno, i ne daj Bože, mogla u budućnosti desiti akademiku Zukorliću kao posljedica ove hajke, smatrat ćemo odgovornim: Hasana Gabelu, Amarilda Gutića, Fikreta Muslimovića, Husein-ef. Kavazovića i Bakira Izetbegovića.”

Analizom medijskog djelovanja Muamera Zukorlića u posljednjih godinu dana možemo izvesti zaključak da su on lično, ili njegove pismonoše, napali člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, pa drugog člana Predsjedništva Željka Komšića, zatim predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i na kraju reisul-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

Zapravo, postavlja se pitanje da li to Zukorliću, ili nekome drugome, smeta najviše državno rukovodstvo i najviši bošnjački autoriteti? I da li je neko u ovih godinu dana (tražite i dalje u prošlost) čuo nekad Zukorlića da je rekao jednu lošu riječ o Vučiću, srpskom režimu, o diskriminaciji Bošnjaka…?

Vara se svako ko misli da iza svakog teksta koji izlazi iz Zukorlićeve sljedbe ne stoji sam Zukorlić. Cilj mu je izazvati reakciju, koja ovaj put smjera naelektrizirati atmosferu ne bi li stvorio preduvjete da odvoji Islamsku zajednicu u Srbiji od IZ u BiH. Da bi to uradio, potreban mu je razlog. Nervoza je veća jer Rijaset mudro šuti i ne daje povoda za daljnje polemike.

Ipak, ako povoda ne bude bilo, spreman je Zukorlić napraviti povod, iskonstruirati incident, izrežirati atentat. Ne bi to bilo prvi put. Prije nekoliko godina pričao je o nekom snajperu u švedskom Malmöu koji se tu misteriozno našao, a s kojim je trebala biti izvršena njegova likvidacija prilikom posjete Švedskoj i tamošnjoj bošnjačkoj zajednici.

Kada god mu ponestane medijske pažnje, on bi malo da se pravi žrtvom neke velike zavjere. Kao da se nalazi u ulozi Srećka Šojića, koji sam sebi piše pisma s prijetnjom smrću. Jer, Zukorlića su prvo, navodno, trebali ubiti Srbi i BIA. Zamislite životne ironije našeg velikog sandžačkog gazije i akademika, sada ga oni čuvaju. Zatim su mu, navodno, prijetile vehabije. Sada je okružen njima i postaju uvaženi profesori na njegovom Fakultetu islamskih studija. Došli smo do faze kada Zukorlića navodno želi ubiti bošnjačka elita, Bakir, Šefik, Fikret, reis… Navodno, Bošnjaci hoće, a BIA ne da.

No, šalu na stranu, iako tragikomičnosti nikad ne nedostaje kada je u pitanju Muamer Zukorlić. Priča o atentatu i navodnoj ugroženosti Zukorlića priča je preko koje naslućujemo da se želi odvojiti od Sarajeva. Jer, Zukorliću ne treba Sarajevo kao administrativni centar Islamske zajednice. Sarajevo mu je trebalo samo kao politička platforma preko koje će svoje protivnike etiketirati kao izdajnike, a sebe ustoličiti kao vjerodostojnog Bošnjaka koji ne arbitrira samo u Sandžaku nego i u Bosni i Hercegovini. Bio je na pragu uspjeha, izvisio je. Očito će Zukorlić etiketu izdajnika, na koncu priče, sam sebi nalijepiti na čelo.

Novi politički mamac za lahkovjerne glasače Muamer Zukorlić bacio je nedavno pozvavši lidere bošnjačkih stranaka u Sandžaku (Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina) na bošnjačko jedinstvo i formiranje zajedničke liste uoči aprilskih lokalnih izbora koji će se održati ove godine u Republici Srbiji. Naravno, ovo je tek predstava za publiku jer je Zukorliću posve jasno da je bošnjačko jedinstvo, koje uključuje njega kao partnera, gotovo nemoguća misija. SDP i SDA Sandžaka takvu su vrstu jedinstva već postigli, a već neko vrijeme muku muče s vlastitom koalicijom koja je na stalnim kušnjama. Teško je povjerovati da bi koalicija SDP-SDA u Sandžaku mogla biti proširena. Na koncu, bilo kakva priča o bošnjačkom jedinstvu u Sandžaku polazi od rješavanja statusa dvije Islamske zajednice, za što Zukorlić ne pokazuje interes. Dobro upućeni u sandžačke prilike kažu da je ustvari Zukorlić pretrpio ogromnu političku štetu nedavnim izazivanjem sukoba s vjerskim i političkim elitama u Sarajevu. Ne samo da se potvrdio kao serijski gubitnik na izborima nego je pritom kod svojih sljedbenika, otkrivši svoje destruktivno lice, znatno narušio imidž jedinog vjerodostojnog tumača bošnjaštva, kao i jedinog autoriteta koji ima organsku vezu s maticom u Bosni i Hercegovini.

U ovom trenutku jedina veza koju Zukorlić ostvaruje u matici Bošnjaka jeste ona sa SDA otpadnikom Elmedinom Dinom Konakovićem i njegovom strankom Narod i pravda. Nije riječ o ideološkom povezivanju već o onom interesnom, i to prije svega u subverzivnom odnosu prema Islamskoj zajednici u BiH, a zatim i posve amaterskom i divljačkom shvatanju bošnjačkog identiteta. Unutar ove dvije osnovne poveznice mnoštvo je drugih, manje vidljivih oku promatrača, poput odnosa prema Republici Turskoj, za koju obojica smatraju da je prijetnja njihovim političkim interesima, te će, vodeći se tom logikom, poticati svaku vrstu destruktivnosti koja bi mogla štetiti Republici Turskoj, a pogodovati njenim neprijateljima.

I Zukorlić i Konaković pokazali su da imaju sklonost unošenja razdora u Islamsku zajednicu, i to izazivanjem dubokih podjela s političkom pozadinom, s konačnim ciljem preuzimanja svih resursa koje Bošnjaci prepoznaju kao mjesto dostojanstva i vlastite homogenizacije. Njihovo razumijevanje bošnjačkog identiteta svodivo je na rezultate BANU-a, što znači da je posve ništavno. Akademija koja nije napravila ništa, niti to može sa Zukorlićem na čelu. Jedini dosadašnji primijećeni rezultat jeste izdavanje Zukorlićevih knjiga (ili knjiga o njegovoj veličini i važnosti za Bošnjake) koje služe isključivo za lažno dokazivanje njegove nepostojeće akademske utemeljenosti. Konaković će pritom iz skupštinskih klupa uzvikivati da će štititi bošnjački identitet od SDA, a jedino što je od raznovrsnosti tog identiteta prepoznao jeste žablji balon Zukorlićeve akademije. S obzirom na to, skandal oko dodjeljivanja 60 hiljada maraka BANU Konaković je pravdao navodnom hajkom protiv akademika koji nisu po volji vladajuće oligarhije. Za pretpostaviti je da će ovaj tandem nastaviti svoje destruktivno djelovanje, ali mijenjajući taktiku i svodeći je na populističke mjere koje gode uhu lakovjernih”, piše sedmičnik STAV.

Izvor: STAV

Komentari  
-26 # Hasim 2020-02-09 22:56
Glupi bosanci
Prijavi moderatru
+23 # Huso 2020-02-10 05:14
Novine nisu Nacije novina ima dosta
Prijavi moderatru
+7 # Samir_sandzaklija 2020-02-10 10:43
- Allah dz.š. nam je obecao da ce licemjere razotkriti vec na ovom svijetu. I evo,hvala Njemu jednom i kefinom,te je konačno razotkrio sve smutnje i prevare Zukorlic Muamera...koji je do sada,dok se konacno nije razotkrio,bio najvece zlo koje moze jedan narod da zadesi. Eto...Allah dz.s. nam je ispunio ono sto nam je obecao...razotkrio je licemjere i munafike.
Prijavi moderatru
-1 # Riječ 2020-02-10 16:45
O cemu pricas junace pa taj isti Zukorlic je ratovao sa Suljom i Srbijom od 2007 do dan i danas da sacuva jedinstvo Islamske zajednice sa Rijasetom IZu BiH. Ovo sto pisu ove nazovi novine je apsolutna LAZ i jednostavan izliv straha SDA kako u Sandzaku tako i u BiH od istine.
Prijavi moderatru
+5 # Samir_sandzaklija 2020-02-10 20:40
"Jer, Zukorlića su prvo, navodno, trebali ubiti Srbi i BIA... Zamislite životne ironije našeg velikog sandžačkog gazije i akademika, sada ga oni čuvaju...".
- Hahahahahahahahahahaha...hahahahahah. E kako su ga ofirali ljudi,pa...ko će ko Allah dz.š. ofirati licemjere i smutljivce.
Prijavi moderatru
+2 # Sulejman Veličanstve 2020-02-10 19:21
Hasim- Najrealniji tekst koji sam do sad pročitao, sve tačno, sve razotkriveno do detalja, osim za slijepe i gluhe.
Prijavi moderatru
-19 # NP 2020-02-09 22:59
Još jedna u nizu čistih laži STAV-a!
Sve sa ciljem da se oslabi pozicija Zukorlića u Sandzaku. Biće ih još do izbora.
Ljudi moji,
pa jedino što je kristalno jasno - to je da je IZuS deo Rijaseta BiH. To će tako ostati, to želi na kraju krajeva članstvo IZuS-a i obični vjernici.
Zaista prljave optužbe da prljavije ne mogu biti.
Prijavi moderatru
+16 # Nn 2020-02-09 23:55
Pozicija je vec oslabljena...a kako i nece bit oslabljena kad u nizu tekstova Muftijini jastrebovi sto direktno sto indirektno nazvase uvazenog Rejsa Kavazovica
Izdaunikom,sto je i Zukorlic jednom prilikom izjavio... A dobro si reko clanstvo IZuS hoce Sarajevo kao centar i tu se slazemo 100%
ali isto tako ce za ovo kazniti Zukorlica
Prijavi moderatru
+16 # banda 2020-02-10 00:02
NP, opet ti postavljam pitanje; Zašto se političar, tj. narodni poslanik i lider jedne političke partije Muamer Zukorlić kandidovao za Reisa IZ, kada je znao da neće pobediti. Ti si znao da neće pobediti ali si nam tvrdio da je imalo itekako razloga i čekamo na tvoj odgovor ili se odgov nazire u nalsovu ovog texta o odvajanju IZuS od IZ. Pa nije valjda da se toliko naljutio naš razmaženi gazija
Prijavi moderatru
-13 # Живојин 2020-02-10 01:10
Ето, сад се и завидни босанчероси окомили на војводу санџачкога! Како само клевећуууууу, а тек што лажууууууу да ће војвода санџачки и сарајевски филџан санђакат из Босне да увакуфи у Санџачко Приватно Предузеће. :-) Ама, босанчероси, неЈће, него ће целу Босну праведно да помири и све ће вам то на крају Јопет бити СУС! ;-)
Prijavi moderatru
+5 # Sulejman Veličanstve 2020-02-10 19:28
NP- IZuS je deo rijaseta BIH kao što si ti Marko Kraljević, koliko i kada je Zukorlić uplatio silnog novca koji je naprosio od dijaspore, u rijaset IZ BIH? Ako to radi onda je IZ u Srbiji zaista u sastavu rijaseta BIH, jer budžet mora da im je jedan ako su jedinstvena islamska zajednica.
Prijavi moderatru
-7 # NP 2020-02-10 21:09
IZuS je deo Rijaseta BiH.
Tako piše i u jednom i u drugom statutu.
Treba ih samo pročitati a ne širiti laži.
Primer:
- Na osnovu toga je i IZuS predložio dva kandidata za reisa - Kavazovića i Zukorlića.
IZuS ima odredjenu autonomnost Novcem bi trebalo Rijaset da pomaže IZuS a ne obrnuto. Medjutim nije kod njih sjajno ali je bolje nego što je bilo.
Zukorlić skuplja novac za odredjene projekte i to je u skladu sa normativnim aktima. E sad ... što je tebi i nekima krivo što IZuS ne crkava od gladi, već naprotiv - ima dovoljno da pomaže gladne - to je drugo pitanje. Ja sam jedan od retkih koji piše onako kako jeste Drugi nemaju vremena a niti žele da se sa vama raspravljaju. IZuS je deo Rijaseta BiH - to je istina i sve drugo je laž.
Meni samo nije jasno otkud kod vas tolika mržna?.
Ali ok.
Sad su izbori pa će te se uveriti koliko je nas koji podržavaju Zukorlića.
Prijavi moderatru
+23 # Boss 2020-02-09 22:59
Normalno da ce je odvojit jer iz Bosne je proteran i sad mu drugo ne ostaje vec da sam kroji kapu IZ u Smrdiji sa Vucicem, ima perisan da je ucine
Prijavi moderatru
-19 # Ene 2020-02-10 00:40
Vi u BiH imate preča posla da riješiti ; Muamer vam je najmanja briga papucari.
Vi ljubite Dodika u guzicu a ovdje govorite i rasipate mržnju prema čovjeku koji je 100% inteligentniji od svih vas po Bosni.
Da ste izabrali Muamera, bolje bi vam ruže cvjetale, ovako mogu samo na grobove( ne kada umrete vez za života).
Vas reis se ne čuje, Mile mu pare.
Muamer bi vam poducio mlade da znaju ko su, koja vjera pa dako se tako ne bi vaša djeca udavala i ženila sa srbima.
A poslije rata , kao prije, velicate to , pjeva te im pjesme, dajete njihova imena ulicama .
Ne znate šta je dobro.
Lično, treba se odvojiti od vas iz Bosne jer vi ste na rubu propadanja ( intelektualnog, kulturnog, ljudskog).
Naravno da ćete piskarati za svakog dobrog Bošnjaka jer u Bosni samo malo takvih ostalo.
Vaša omladina , izgubljeni slučajevi
Vi kao ljudi, prodajete se srbima i ljubite im guzice .Opet
Prijavi moderatru
-12 # Живојин 2020-02-10 01:29
Шојићу, ене си се баш добро маскирао. Нејма шансе да те глупи босанчероси препознају! ;-)
Prijavi moderatru
-5 # NP 2020-02-10 08:45
Igla ili crta?
Ne znam od čega haluciniraš i zašto ti se kao i Nurki prividjam.
Prijavi moderatru
-11 # TITO 2020-02-10 04:50
Ene# Ne podržavam Zukorlica kako sam nekad ginuo za njega, ali ovo oko Bošnjaka u BiH si 100% u pravu. Svaki koga sam upoznao iz Bosne je tanak vernik najveći pijanaca u društvu čak sam i video da jedu svinjsko a ramazan 99% njih ne posti. Tačno da su izgubljeni slučajevi uverio sam se lično.
Prijavi moderatru
+16 # Maki98 2020-02-10 10:49
Ne bandaraj.
Ja sam se uverio da ima i nasih takvih.
A da ima i njih bokjih vernika od nas.
Prijavi moderatru
+7 # Sulejman Veličanstve 2020-02-10 19:44
Ene- U tvom komentaru treba pročitati samo 5 riječi i shvatiti koliki si debil.
Prijavi moderatru
+6 # Sulejman Veličanstve 2020-02-10 19:43
Boss- A do sad šta su radili?
Prijavi moderatru
-17 # Emir 2020-02-09 23:09
SDA u Bosni nema nikakve rezultate u Bosni, sta vise samo je jos vise uteruju u dugove i siromastvo, i sta ce drugo do da zamajavaju narod sa izmisljenim neprijateljima. Sredite ekonomiju u Bosni, smanjite nezaposlenost, povecajte plate, uredite putve, uredite zdrastvo, skole, obezbedite normalne uslove za gradjane, otvorite fabrike, i jos puno sto sta sto narodu treba a nema u Bosni, pa posle kako govorite kako drugi nevaljaju a vi ste zlatni. Ne vide se od govana koje su sami zasrali, a uperuju prstom na drugog ko nije bacio papir u smece.
Prijavi moderatru
+7 # Sulejman Veličanstve 2020-02-10 19:48
Emire, mani se ćorava posla, i u takvoj državi kakva je BIH, plate i standard su veći nego kod "lidera" u regionu, i ne trabunjaj, država se ne gradi za 20 i 30 godina, država se gradi stotinama godina, i ni tada nije sve završeno.
Prijavi moderatru
+10 # Jašim 2020-02-09 23:15
Jedan put je jedan covek iz sela Dolice reko za muftiguza da je dobar ali je izgleda on srbin. To je bilo kad je muftiguz bio mlad i bio na hodzaluk za vreme ramazana u selo Dolice i verujte nije pogresio
Prijavi moderatru
-8 # Живојин 2020-02-10 01:04
Jedan put je jedan covek iz sela Карајукића бунари reko za Јашим-guza da je мунафик ali je izgleda on Шиптар. To je bilo kad je Јашим-guz bio mlad i bio na hodzaluk za vreme ramazana u selo Карајукића бунари i verujte nije pogresio :-)
Море, има војвода санџачки и сву побушњачену Арнаутију да увакуфи! ;-)
Prijavi moderatru
+8 # Samir 2020-02-10 08:53
Ja ne znam zasto Javazovic okoleva? Zukorlica i ljude oko njega proglasiti otvorenim kvislinzima i saboterima boshnjacke nacije. Oduzeti mu drzavljanstvo BiH i javno mu oduzeti sve funkcije u IZ. Iz BiH po hitnom postupku poslati mlade kadrove za IZ Sandzaka i otjerati sve nekompetentne imame. Njegov degenizam se najbolje ocitava u njegovom umisljenju da moze da bude svasta boshnjacima...i ja mislim da moze Ali u samo najnegativnijem kontextu. Davno se on prodao cetnickoj Srbiji i pokusao da podrzi i subverzije u CG.
Svaki boshnjak ko stoji pored Zukorlica je duboko zalutao.
Prijavi moderatru
+13 # Samir 2020-02-10 08:54
Kavazovic je jos pre par mjeseci trebao da promijeni kompletno rukovodstvo IZ u Sandzaku.
Prijavi moderatru
+12 # Bas tako 2020-02-10 09:34
Najveca opasnost po Bosnjake je Zukorlic,ali je procitan od strane naroda tako da je odbacen kao izdajnik jer svi njegovi potezi su bili u cilju unosenja ratdora medju Bosnjacima.
Prijavi moderatru
+11 # Djore 2020-02-10 09:07
Secate se govora doticnog iz 2007 " Sta to od nas traze, da se odreknemo Rejsuil uleme? Da se odreknemo Sarajava? NIKADA!!!
i sta bi?
Prijavi moderatru
+12 # Pa 2020-02-10 09:43
....nesto mu se bolje i vise svidja Vucko.Bosanci mu ne daju funkcije,a Vucko ga nagradjuje da je,pa cujte,jos predsednik odbora za obrazovanje.Pa znate li vi sta to znaci za nekoga koji jos nije izuo opanke?
Prijavi moderatru
+5 # Sulejman Veličanstve 2020-02-10 19:51
Pa- Hahahahaha, tako je.
Prijavi moderatru
-12 # Nije siija nego vrat 2020-02-10 09:11
Spahic je hapsen za vrijeme komunjara zbog veza sa Iranom i on te veze i dan danas odrzava i sramota je da dok siije ubijaju Sunitske Muslimane po Siriji, Iraku, Libanu i Jemenu njihov propagandista ima visoku funkciju u IZ BIH i koristi je za promociju siijizma i unosenje smutnje i podjela. Turci su promoteri sufizma na Balkanu i saveznici sa tim siijama iz Irana i sa SDA zato i brane SDA reisa i promotere siijizma i sufizma koji su okupirali IZ BIH.
Prijavi moderatru
+11 # Pa 2020-02-10 09:46
....zato je nas MUFTIGUZ izabrao Seselja za druga,jer nije ni siija ni sufija.

A to sto je seseljbeg i njegovi klali muslimane,e to se ne vazi,jer sada nam je sef.
Prijavi moderatru
-8 # Smutnja 2020-02-10 17:39
E bas si ti neka smutnja....
Prijavi moderatru
+3 # Sulejman Veličanstve 2020-02-10 19:55
Nije siija nego vrat- I šta sad, mi bi smo trebali da budemo sledbenici Šojoća- Zukorlića- Šoje.
Prijavi moderatru
-9 # Riječ 2020-02-10 09:24
Muftija je kralj uplašili se smradovi prodani hoce da ih raskrinka pa navalili ali sve im se vraca kao BUMERANG
Prijavi moderatru
+10 # Pa 2020-02-10 09:48
......"car je go",tako se nesto kaze,ali evo sada ti mozes reci "tvoj kralj muftiguz je go".
Polako ali sigurno ga razotkrivaju i to na tenane,Razvlace ga ka jufku za pitu.
Prijavi moderatru
-10 # Riječ 2020-02-10 10:36
Za sta ga razotkrivaju mame ti mile?
Objasni mi?
Plizzzz
Ali argumenti bez tih tvojih navijačkih prica
Prijavi moderatru
+11 # Ha 2020-02-10 09:49
ne sviraj kuhrcu ti rijec.
Prijavi moderatru
-8 # Riječ 2020-02-10 13:52
Jok svirkaj mu ti na Bugarski nacin :)))
Prijavi moderatru
+6 # Ha 2020-02-10 17:26
.....ne sviraj kuhrcu rijec.
Prijavi moderatru
+8 # Sesko Voja 2020-02-10 09:56
Iz svega ovoga sto je napisano,ja i moji Rladikali mozemo zakljuciti da ga je nas Efendi-Vojvoda,'ODZA ZLUKORLE potpuno POPUSIO kod ovih Bosanaca. A sto je jos cudnije je to,da mu ovi Bosanci jos nece da izvade alat za pusenje iz usta.
Prijavi moderatru
+5 # Sesko Voja 2020-02-10 17:30
Pa ja i moji Rladikali se nadamo da ce me serdari od naseg Efendi-Vojvode „Odze“ Zlukorla sigurlno izabrati za muftiju.
No nas vise brline hoce li imati pare da nas placa. Nesto je uzeo brda,mora da mu je kasa prazna.
Prijavi moderatru
-12 # Abdula 2020-02-10 09:58
Muftija je jedini istinski predstabnik Bosnjaka.SDA i u BIH i u Sandzaku nema bas nikakvih rezultata.
Prijavi moderatru
+7 # mikla 2020-02-10 10:17
"Da ne bi nešto ostalo nedorečeno, Pavle je, taj, jel’te, čovjek mira, u pismu, objavljenom 1. novembra 1991. na naslovnoj strani Pravoslavlja, rekao i ovo: “Zato ih (Srbe u Hrvatskoj) srpska država i srpski narod moraju zaštititi svim legitimnim sredstvima, uključujući i oružanu samoodbranu srpskih života i svih srpskih Krajina”.
Prijavi moderatru
-11 # .mehmed 2020-02-10 11:14
Vrh SDA i prisvojena IZ BiH nevide da neprijatelji Bosne trljaju ruke.
Prijavi moderatru
0 # Wien 2020-02-10 12:29
Ja neznam sta su to bosnjaci iz Bosne uradili za bosnjake u sandzaku, neka mi navedu par primera?Bosnjaci iz Sandzaka vekovima su ginuli za Bosnu i sta imamo od toga, nista!
Ovakvi stavovi Bosnjaka iz Bosne su licemerni I neosnovani.
Licno se secam Bosne posle rata 98 jer sam bio Sarajevu,, tada smo bili braca''.
Sada smo postal kao hijene : srbin sa srbinom moze, hrvat sa hrvatom moze ali bosnjak sa bosnjakom nemoze. Cast pojedinim bosnjacima u Bosni koji grade jedinstvo.

Sram da vas bude, koliko smo vam krvi poklonili !!!!!
Prijavi moderatru
-3 # Ha 2020-02-10 13:13
ne sviraj kuhrcu ti Wien
Prijavi moderatru
+7 # Sulejman Veličanstve 2020-02-10 20:06
Wijen- Pa đe si ti bre, čim se pojaviš ti nešto izlupetaš, koji to Srbi sa Srbima mogu, to samo ima na TV -u, ove sa Kosova i iz Sandžaka dole u Srbiji zovu šiptarima, a ne daj bože da se hoće s njima družiti, a to što su Sandžaklije ratovali, pa ratovali su za spas muslimana i Bošnjaka, što je i jedna od islamskih obaveza, to su radili i arapi, i Iranci, i Turci, i šta treba sad da traže za uzvrat?
Prijavi moderatru
+2 # To 2020-02-10 20:18
.....je neko oliverce,zivijince,ili oni zatucani bradonje-baljovcici.
Prijavi moderatru
-3 # Vojvoda Misić 2020-02-10 13:13
Zukorlic Je jedan Kudravi Ker...treba ga Pogubit
Prijavi moderatru
+7 # DP 2020-02-10 13:25
Ala ovog Zlukomana trte ovi Bosanci halal im vera. Tu mu Seseljev soder ne pomaze.
Prijavi moderatru
-14 # Orlje 2020-02-10 13:27
Bosance u lance
Prijavi moderatru
+7 # Neko 2020-02-10 17:41
A dje bi tebe,sta mislis?Moj predlog je na ispasu....
Prijavi moderatru
+11 # Haso 2020-02-10 15:13
VOJVODA ZUKOMIJE RADI PO NALOGU MUFTIJE SESELJA.
Prijavi moderatru
-9 # Wien 2020-02-10 17:13
Za ovog ### HA ###

Sta RECI? Nije tesko biti ,, GLUP ''.
Prijavi moderatru
+3 # Ha 2020-02-10 17:24
Ne sviraj kuhrcu Wien
Prijavi moderatru
+7 # Pa 2020-02-10 17:42
....vikasmo mi tebi zlukane da postujes svoju bracu po veri i naciji i da se okanis „ljubavi“sa onom mesinom zvanom Seselj. Ode ti obraz zbog te pisljive akreditacije. Sve ti teze i teze zdatke daju seseljevci,kako bi te pomigli za to malo vlasti i slasti. Pukao si ko karpuz.
Prijavi moderatru
+7 # Soko 2020-02-10 18:47
Udbaš na zadatku.Ovo je potvrda što smo komentarisali.Gori su oni koji podržavaju Zukorlića i to za sitno.Hoće on titulu srpski Reis.Podmukli skot.
Prijavi moderatru
+5 # Sesko Voja 2020-02-10 19:40
Nece moci nas Vojvoda,“Odza Zlukorle za srpskog Reisa. Dovoljno je sto je nas najbolji Vojvoda. A on i njegovi serdari ce birati mene za Muftiju u Rlaskoj oblasti- Sandzaku. Dace „odza“ i shupak samo za malo vlasti.
Prijavi moderatru
+4 # Brada 2020-02-10 20:03
Evo ga ponovo sveti Zukimije cetirputa vencani. Sta god da se otvori pojavi se njegova brada. Bice jos ako otvorim traktorsku prikolicu pojavice se sveti Zukimije.
Prijavi moderatru
+4 # Brada 2020-02-10 20:14
A sto dobro idu drva. Ovo hladno pa odose ko halva. Zato nemam vremena da vidim kuda je sveti Zukimije.
Prijavi moderatru
+4 # Brada 2020-02-10 20:12
NP: Reci nam bate hocete li poceti iz protesta organizirati LITIJE i Molebane?
To bi vam bilo sada jedino sto je ostalo od munafickih metoda.
Trebao bi zapoceti Sveti Zukimije sa Litijama. Ne znam samo ko ce vam od elitnih snaga nositi krstace? Kvisko bi za to bio podesan,a onaj mali debeljuca bi mogao da odrzi Moleban.
Prijavi moderatru
-8 # NP 2020-02-10 21:27
Brado,
Glasaj ti za Suljka k'o i do sada i gledaj kako niču fabrike, kako teče čista voda iz Tutinskih česmi,kako teče med i mleko ... ali svrati nekad do autobuske i vidi realnost.
Ako je tebi dobro - ništa onda.
Glasaj i dalje za SDA, ko svih ovih 30 godina, pljuckaj po Zukorliću, izmišljaj koje kakve gluposti ... i uživaj.
Ali nemoj da se iznenadiš brojem nas koji nismo zadovoljni i tražimo da se promijeni vlast. Nismo još najjači ali smo mLogo jaki.
Prijavi moderatru
-5 # mehmed 2020-02-10 21:32
Vodeca SDA i otupljena IZ BiH su uspjele "rogove " ( Bosnjake -Bosance ) sataviti u vrecu.... cim neko iz vrece pomoli glavu ... dobije tuce negativnih osobina...tako je sa Zukurlicem...
Prijavi moderatru
+6 # Soko 2020-02-10 22:30
Aman ljudi ,kakav poganluk od ovog zlotvora,Sve je zavadio,pocepao.iz Bosne nas upozoravaju o kakvom se podmuklom udbašu radi jer su i oni imali udbaša F Abdića .Ko razume razumiće ko neće neka mu ga .Faca mu govori sve.Niko ništa ne izmišlja sve je istina,pa svi vidimo izroda.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari