Zukorlić neće morati da traži potvrdu od Ugljanina

Nadležni skupštinski odbor usvojio je danas amandman poslanika i predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića

muamer zukorlic sulejman ugljanin 670x447 

Nadležni skupštinski odbor usvojio je danas amandman poslanika i predsednika Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića kojim se definiše da nacionalni saveti nacionalnih manjina neće morati da daju potvrdu manjinskim strankama za učešće na izborima.

Umesto toga, kako je to ranije bilo predviđeno, prema ovom amandmanu Republička izborna komisija (RIK) utvrđivaće ispunjenost uslova za manjinske stranke s mogućnošću traženja mišljenja nacionalnih saveta.

Zukorlić je ranije, u javnoj raspravi o izmenama i dopunama zakona o izboru narodnih poslanika i lokalnim izborima, kazao da bi “tragikomično” bilo da on mora da traži dozvolu od predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Nacionalnog saveta Bošnjaka da bi učestvovao na izborima.

Sada je, međutim, njegovim amandmanom to rešeno.

Ovim amandmanom eliminiše se mogućnost zloupotrebe nacionalnih saveta u obračunu s političkom konkurencijom, tako da sada imamo jednu normalnu zakonsku procedure gde RIK utvrđuje ispunjenost uslova za manjinske stranke, kao i za druge stranke, s mogućnošću traženja misljenja nacionalnih saveta u slučaju nekih nejasnoća”, rekao je Zukorlić za Tanjug.

On je dodao da je bilo neprihvatljvio da se izbornim zakonom nacionalnim savetima daju ovlašćenja koja im nisu data osnovnim zakonom.

Davanje potvrda je administrativna procedura, a to je u nadležnosti državnih organa”, podsetio je Zukorlić. 

Inače, odbor je usvojio i amandmane poslanika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) kojima se poboljšava položaj manjina u slučaju raspodele mandata.

Prema njihovom predlogu, precizira se: “Političke stranke nacionalnih manjina i koalicije političkih stranaka nacioanlnih manjina učestvuju u raspodeli mandata i kada su dobile manje od tri odsto glasova od ukupnog broja birača koji su glasali, pri čemu se prilikom raspodele mandata primenom sistema najvećeg količnika svih izbornih lista političkih stranaka nacionalnih manjina i koalicija stranaka nacionalnih manjina uvećavaju za 35 odsto”.

Prihvaćena su i dva amandmana poslanice SNS Marije Obradović koji se odnose na bolje pozicije žena na izbornim listama.

Njenim amandmanom je precizirani da “među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvih pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja) mora biti najmanje po dva kandidata pripadnika onog pola koji je manje zastupljen na listi”.

(Tanjug, Novosti)

Komentari  
+4 # banda 2020-02-08 17:28
Svaka stranka ili lista nacionalne manjine treba da u svom imenu ima i ime nacionalne manjine. Na primer SDA mora nositi ime ili Bosnjacka a ne samo Stranka Demokratske Akcije, to vazi i Bosnjacka SDP, Bosnjacka SPP itd. A ako zeli da da u izborima ucestvuje sama ili na nekoj zajednickoj listi za cenzus 3 ili 5 posto onda moze ucestvovati sa tim svojim imenom SDA,SDP,SSP, DS,SNS,...
ZNACI I OVA ZUKORLICEVA STRANKA MORA U SVOM IMENU VRATITI ONO BOŠNJAČKA
tako da tada vam ne bi trebaloa dozvola Nacionalnih msnjina ni nekakvih vladinih resora
Akl si stranka NACIONALNE MANJ
INE Bosnjaka onda to i budi i toga se ne stidi
Svi koji su pristali da budu nacionalne manjine to treba da postuju, a oni koji za sebe kazu da su MANJINSKI NAROD za to treba da se izbore. Birajte
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Enes 2020-02-08 18:13
Tralalalatralalala,blablablabla
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Pazar 2020-02-08 18:07
Zamerice se suljo on voli da se pita
Odgovori | Prijavi moderatru
-28 # Boss 2020-02-08 18:13
E moraces Zukorlije pitat Sulja bez njega nesmes ni prdnut. Suljo je tu 30 godina i bez njega nemozemo navikli smo na njega
Odgovori | Prijavi moderatru
-13 # Olivera 2020-02-08 18:27
Tragikomično je to što Bošnjaci Srbije još dozvoljavaju da njihovo Nacionalno veće ima predznak SDA. Pa pošto je BNV ipak prćija Ugljanina koji ga je zajašio i ne pušta dizgine, apsurdno je da ostale političke partije i stranke Bošnjaka moraju tražiti mišljenje od tog istog Suljka, a kome su u izbornom procesu te političke stranke ustvari konkurencija. Dobro je što se Muamer setio da otkači Suljkov blagoslov. Time je učinio i svim ostalim strankama.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Tutin 2020-02-08 20:01
Suljo je kralj i heroj. SDA je jedina i neprikosnovena. Suljo je za tebe instutucija.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Ja mislim tako 2020-02-08 21:01
E moj tutinac, slep kod očiju
Odgovori | Prijavi moderatru
-12 # Живојин 2020-02-08 23:09
... Немањићка!? ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Sadik 2020-02-09 07:18
Oliverka i ti ćeš dobiti potvrdu da si Tralalajka u tangicama.
Navrati u kancelariju ko Suljka.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2020-02-08 21:31
Kad starletica pocne da izrasta u Kvislinga...ovaj ce i cetnicki Gestapo da postane...Sto ovi cetnici testiraju Sandzacko strpljenje sa ovim sarlatanskim profilima? Koriste boshnjacki narod za svoje politicke pokuse kao kunice...Stici ce ih bumerang ubrzo...nije Nato uradio nimalo kvalitetno svoj posao 99 i bice potrebno jos par repriza se ovaj zapadni Balkan dovede u red.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # NP 2020-02-08 21:35
Auuu ...
Poslednji stadijum ...i samo zato što ne mora da pitaju Suljka
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Olivera 2020-02-08 21:36
Misliš dok svi ne pocrkamo od kancera?
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Samir 2020-02-08 22:31
Ne...taj stadium je prevazidjen, sad ide kombinovana takticka identifikacija pataloskih profila koji se hrane nesrecom nad drugim bespomocnim ljudima i njihova eliminacija uticaja na zbivanja. Ovaj Jarac je vec pataloski profilisan i preostaje samo da ga smjestimo u pravi tor. Moram priznat da su cetnici dobro usavrsili svoju taktiku za nalazenje pataloskih profila koji za njih obavljaju te indokrinacije i vrlo dobro ih kamufliraju za ljude s nedostatkom intelekta.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Живојин 2020-02-08 23:02
Shoku Samir, па зар ниси и ти, као и већина који сад овде цвиле, на СП и до недавно здушно подржавао Зукија? Тако, твоја тврдња да су "...cetnici dobro usavrsili svoju taktiku za nalazenje pataloskih profila koji za njih obavljaju te indokrinacije..." је најблаже речено безобразлук. Дакле, њега сте изгласали ви очекујући да буде екстреман, да позива на џихад и ратове, да насилно отцепљује Санџак, да индоктринира Хисламске бушњачке екстремисте против Србије, па сад кад сте видели да вам он није за"nalazenje pataloskih profila koji za njih obavljaju te indokrinacije", посебно вас Шиптара и да је против албанизације, сад га нападате и пљујете! Заиграо је,као и већина балканских политичара, на карту религије и национализма да би се дочепао власти, а онда окренуо ћурак на реалност и личне интересе као војвода санџачки са старим добрим правилом - Док је оваца, биће и вуне!
Е сад, што овце блеје ошишане, то је ваљда и нормално на ову пештерску зимоћу!? ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # mikla 2020-02-10 10:19
Da ne bi nešto ostalo nedorečeno, Pavle je, taj, jel’te, čovjek mira, u pismu, objavljenom 1. novembra 1991. na naslovnoj strani Pravoslavlja, rekao i ovo: “Zato ih (Srbe u Hrvatskoj) srpska država i srpski narod moraju zaštititi svim legitimnim sredstvima, uključujući i oružanu samoodbranu srpskih života i svih srpskih Krajina”.

ZA ĆEZIBU I ŽIVOJINA
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # DP 2020-02-08 23:12
Zlukoman ce da zatrazi misljenje i savet i da pita Amfilohija. Tu je najsigurniji da ce uspeti. Da je Filaret na funkciji on bi mu sve liste overio.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sesko Voja 2020-02-08 23:29
A zasto bi nas Efendi-Vojvoda,‘ODZA Zlukorle morao da pita nekoga izvan naseg Cetnickog Otadzbinskog Saveta. Je li on ns Vojvoda ili Suljov? Po celokupnom njegovom delovanju se ocito da videti da je najbilji i najodaniji nas Vojvoda. Mi Rladikali Sulju i Sandzaku nismo smeli ni 90- ih nista,ali zato sada imamo vojvvodu Zlukorla koji sve nase zadatke i ciljeve rlealizuje. Da nam zivi Vojvoda ‚Odza Zlukorlr na ek vekova.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Sadik 2020-02-09 07:02
Dobar je Suljko čovek, dao bi mu on potvrdu.
Ako treba potvrda da je [censored] i to će dobiti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # KG 2020-02-09 07:17
Interesantno? Ovaj vas hodza,Zulikorle,ili vec sta je (jer mu se nezna tacno zvanje posto to menja kao kameleon) vise veruje radikalskoj politici nego svom sunarodniku. Pa onda se to u narodu kaze „izrod jedan“, „vaska jedna“ , izdajnik.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Sulejman Veličanstve 2020-02-09 12:16
KG- Da li si iskren ne znam, ali si u pravu 100%, kao Fikret Abdić što je više verovao Mladiću, Karadžiću i Miloševiću, nego Aliji Izetbegoviću.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # KG 2020-02-09 12:30
Potpuno iskreno kazem,jer i mi vidimo koliko se snisishodljivo uvlaci u d.u.pe ovim Radikalima a sve radi vlasti i licnog interesa. Ipak je on skolovan za verskog lidera i trebao je da cuva taj verski moral iz Islama, a posto sam o tome puno citao znam da je takav moral jak. Nazalost da ga jedan takav pokvareni tip skrnavi.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Sulejman Veličanstve 2020-02-09 07:46
On je morao da se pobuni a SNS da mu usvoji amandman, jer njegova stranka nije stranka nacionalne manjine, već je državotvorna koja ima i predstavnika drugih naroda.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # EDO 2020-02-09 09:14
Belo, sve je belo,pa belo beograd,budapest,bratislava,BERlin,pa belo i belo i opet belo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Sandzaklija 2020-02-09 09:20
Izvini,na cemu si trenutno?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sandzo 2020-02-10 13:57
na ZUTO izgleda
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Hodzica 2020-02-09 10:40
Mi hodzice i i veljiki hodza znamo vise tija dova. Kada ucimo dove za ono koga jhebat a koga zajhebat za pare onda pominjemo allaha a kada ucimo dove za fotelju onda ucimo milostivi vucko i samilosni seseljaga spasite nas od prokletog sejtana sulja. i odma nam se dova ukabuli kod njih.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Sulejman Veličanstve 2020-02-09 12:05
E onda super, samo Vučića (staraoca) nek pita.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Sulejman Veličanstve 2020-02-09 12:12
Pogledajte samo te poglede, Suljov milostivi i Zukorličev mrzilačko- prezirni pogled, pišman hodža mrzi i prezire sve, osim Vučića i Šešelja, izgleda da im je genetski materijal sličan.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Soko. 2020-02-09 14:31
Zukoman je savio rep, sve je urušio i Islamsku zajednicu,i BNV, radi pišljive stolice u BG koja mu služi da leči komlekse i kako on kaže da uništava viđenije Bošnjake.Faca sa pohlepnim i gladnim očima govori više nego x reči.Zukorliću rasipa ti se spp,ljudi koji imaju obraz beže od vapira.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # mikla 2020-02-09 17:54
cime zamajavaju bosnjacad i ostali tipovi poput ovog fasiste zivojinka :D
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # mehmed 2020-02-09 20:02
Nekima ce trebabati i dva tri naredna zivota sa shvate da : je Zukurlic ljudska gromada sastavljena od : Tesle, Ajnstajna ...
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Dijaspora 2020-02-09 20:41
Pohlepna gromada,ponizio je sam sebe,ovo što radi je za svaku osudu.Mehmede šta je zZukorli pronašao ,formula mu je da koristi dijasporu odvuče vreće para pa se rasipa po propalim izborima.Manipuliše sa sirotinjom.Sadaka političar.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2020-02-10 17:00
Koje li ironije, da jedan elokventni erudita mora da moli mutavog mediokriteta. Hvala Bogu, pa se i tom apsurdu doskočilo.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari