Fehratović: Ako se nešto desi Zukorliću odgovornim ćemo smatrati reisa Kavazovića, Bakira Izetbegovića...

Piše: Dr. Jahja Fehratović

Jahja Fehratovic 2 

U jednom davnom tekstu, iz sada daleke 2013. godine, pisao sam o sve učestalijim napadima, prijetnjama i pokušajima likvidacije akademika Muamera Zukorlića („Ko bi se radovao likvidaciji muftije Zukorlića“, Revija Sandžak, br. 172-173, april 2013.).

Bilo je to izuzetno bremenito vrijeme, puno iskušenja i nimalo prijatnog bezbjednosnog ambijenta. U tom tekstu, među osam značajnih subjekata kojima je djelovanje i angažman akademika Zukorlića mrsio račune, nalazila se i stavka koja se odnosila na „Pojedine bosanske političare na pozicijama“ sa sljedećim obrazloženjem: „Uspostavom nacionalnih institucija (…) proširile su se ideje pokreta nacionalnog buđenja Bošnjaka koje predvodi muftija Zukorlić na cjelokupan životni prostor ovog naroda, što ugrožava pojedine bosanske političare koji u takvom nacionalnom djelovanju vide opasnost za svoje nezaslužene političke pozicije s kojih crpe lične koristi nauštrb naroda BiH, a ostaju indolentni po pitanju sudbonosnih procesa svog naroda koji ih je doveo na te položaje. Indiferentan odnos spram gorućih nacionalnih problema, pa čak i same egzistencije Bošnjaka u svojoj matičnoj državi, te utisak nemoći kojeg bošnjački političari na pozicijama ostavljaju (…), glasačima postaje prepoznatljiv Muftijinim dominantnim nastupima na televizijskim gostovanjima i javnim tribinama (…)

Netrpeljivost koju pojedini bosanski političari gaje prema muftiji Zukorliću očigledna je i po tendencioznom djelovanju njihovih činovnika i dužnika iz medijskog i pseudointelektualnog sektora koji orkestrirano nastoje diskreditirati (…) muftiju Zukorlića, imputirajući mu bošnjački fanatizam, islamski nacionalizam i niz drugih neodrživih kvalifikacija koje imaju za cilj umanjivanje popularnosti.“

Neposredan povod za taj tekst bila su dva događaja: priprema atentata na Zukorlića u Sarajevu februara 2012. godine i pronalazak snajpera u blizni džamije u Malmeu u Švedskoj u kojoj je boravio Zukorlić prigodom jednog skupa aprila 2013. godine, uz ranije sudski potvrđene nakane ekstremista da likvidiraju Zukorlića u Novome Pazaru 2007. godine.

Prilog emsije „Mreža“ na Fedralnoj televiziji od 21. 1. 2020. godine  nedvojbeno me podsjetio na to vrijeme i ovaj tekst koga se i danas, sedam godina poslije, ježim. Ustvari, višestruko više se ježim nego možda u tom vremenu, jer je te 2013. godine akademik Zukorlić bio profesionalno vezan isključivo za Islamsku zajednicu, Univerzitet, nacionalne institucije i posvećen isključivo očuvanju i unapređenju duhovnih, naučnih i vjerskih vrijednosti Bošnjaka, dok je danas direktni akter političkoga života, u poziciji da prozivodi akciju ali i izaziva reakcije, čije se djelovanje i riječ reflektiraju na cjelokupan region i mogu proizvesti izvjesne progresije u društvu, naročito u sredinama sa većinskim bošnjačkim narodom, bez obzira radi li se o Sandžaku, Srbiji, Crnoj Gori, ili pak Bosni i Hercegovini, odnosno bošnjačkoj dijaspori rasutoj po svim meridijanima svijeta.

I zapravo, prilog emisije „Mreža“ to potvrđuje, koji je sve samo ne novinarstvo prema etičkim normama, a po najprije klasičan školski primjer spinovanja s ciljem ne samo diskreditacije određene ličnosti – nizom laži, konstrukcija i montiranih dijelova, sjeckanja izjava i slično – već i, što je kudikamo opasnije, uključuje crveni alarm, targetiranja i sukcesivne pripreme te ličnosti za metu raznih potencijalnih bezbjednosno opasnih elemenata. Šta je pozadina tog spina? Iz čije kuhinje dolazi?

Prisjetimo se dva skorašnja procesa koji su, po svemu sudeći, direktni uzročnici, ili bolje kazano okidači, onoga što je dovelo do inciranja bestijalnog odnosa FTV prem Zukorliću. Ključna su neposredna događanja nakon izbora za reisu-l-ulemu, u čijem procesu je akademik Zukorlić ukazao da je moguće višestruko organizaciono i kvalitativno unaprijediti ovu najznačajniju bošnjačko-muslimansku instituciju, uz uvjet njenog distanciranja i spasenja od politike i dominacije uticaja jedne političke partije. Iako na tim izborima Zukorlić nije osvojio većinu, jer je pravo glasanja imalo kontrolirano biračko tijelo, među svim slojevima bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini, domovinskim prostorima življenja Bošnjaka i dijaspori dobio je veliki ugled. Da se je pitalo naroda i običnih vjernika, rezultati tih izbora bili bi višestruko u njegovu korist. Taj odnos i snaga Zukorlićevog utjecaja pretvorili su se u strah političkih moćnika koji su ukandžili IZ u BiH da će se preliti i na prilično indolentnoj politčkoj sceni BiH, i pokrenuli cijeli proces brutlnih radnji s ciljem elimincije Zukorlića iz javnog života BiH. Na žalost, ono što smo imali prilike vidjeti na FTV upozorava da ta eliminacija ne mora biti samo iz javnog života… Kosovski perfektno osmišljen plan odigrava se u nekoliko faza čiji su nosioci baš one strukture koje smo 2013. godine naznačili kao moguće izvršioce najgorih scenarija: činovnici i dužnici iz medijskog i pseudointelektualnog sektora, samo obrnutim redoslijedom.

Odmah po izborima, javili su se ti „intelektualci“, pokušali objedama i uvredama umanjiti Zukorlićevu popularnost u narodu, međutim obilo im se o glavu. Meci koje je ispalio onemoćali Mustafa Mujke Spahić rikošetirali su od pločnik pred Zukorlićevim stopalima i vratili se k inicijatoru istih Fikretu Muslimoviću. Upozoren njihovim fijukom, Zukorlić i sabornici iz Sandžaka, uzvratili su, ali dostojanstvstveno, direktno i bez skrivanja za busiju, ogoljavajući Muslimovića i Spahića, i njihovu zlu namjeru, ali istodobno ne prelazeći granicu pristojnosti. Možda bi se sve ovo tu i zaustavilo, da su Zukorlić i sabornici pristali na prljave igre intriga i uvreda preko jeftinih i krvožednih medija, što je i bio primarni cilj kosovske akcije, da se uvuku u blato svakodnevnog intrigiranja kroz medijske istupe i pogube kompas u igri razvlačenja pameti spinovima i primitivističkim uvredama.

Trebalo je da se nadgornjavaju u blaćenju s onima kojima je ta disciplina osnovno mjerilo intelektualnosti. I zato je insistiranje na procesuiranju „Slučaja Spahić“ kroz zvanična tijela unutar Islamske zajednice bilo neprihvatljivo akterima te akcije, i iz tog razloga nisu dozvolili da se na Saboru uopće nađe predložena tačka na dnevnom redu. Suprotno tome, aktivirali su drugi ešalon klevetnika da još gorim uvredama pokuša uvući Zukorlića i sabornike u novu klopku, računajući na sandžački namluk i jordamluk, koji će impulsivno i nepromišljeno reagirati u odbrani vlastitog diginiteta. Međutim, kadrovski onemoćali ostaci KOS-a, i u svom drugom pokušaju nisu postigla cilj, te se, prvi put se u svojoj višedecenijskoj prisustnosti u i oko Islamske zajednice i bošnjačkih elita, našli u beznadežnoj situaciji, ogoljeni do kostiju, i nesposobni da individualnim istupima postignu bilo kakav efekat.

Po mom skromnom mišljenju, možda im je to postao i veći problem od samog Zukorlića, jer su tu njihovu slabost počeli uviđati i drugi pojedinci, kuražeći se da odvažno stanu u odbranu vlastitih i općih interesa. Shvativši, kao i dijete kada izraste u odraslu osobu, da su sva ona silna strašila i babaroge, kojima su ga plašili u djetinjstvu, najobičnije podvale kojima su ih stariji disciplinirali u suočavanju njihovog energičnog temperamenta. I zato je uslijedila druga faza kosovskog obračuna sa Zukorlićem, odnosno njegovim konceptom, kako ga nazva ničim izazvan Komšić, istodobno otkrivajući glavne strahove sebe i svojih partnera Zukorlićevog prisustva na javnoj sceni Bosne i Hercegovine koji se ogledaju u sistemu vrijednosti koji simbolizira akademik Zukorlić i njegovo višedecenijsko ustrajavanje u dostojanstvenoj borbi za otrežnjenje bošnjačkog naroda i očuvanje njegovih interesa oštro suportstavljen konceptu ostvarenja partikularnih i ličnih interesa s kote narodnih i nacionalnih prava. I ovaj konceptualno dobro osmišljen spin, pokazao se nemoćnim da sruši percepciju Zukorlića u očima širih slojeva bošnjačkog naroda u Bosni, ali i pokazao jednu drugu dimenziju odnosa.

Znakovitost odstupanja jednog od najznačajnijih individualnih medijskih magova od novinarske etike, Senada Hadžifjezovića, koji je omogućio Komšiću da u svom performansu pokuša stigmatizirati koncept Zukorlić kao opasan probošnjački sistem vrijednosti od koga treba sačuvati Sarajevo, bez da, i nakon višeglasnih javnih prozivki, omogući i Zukorliću da u istom medijskom prostoru odgovori na poturanja i javne prozivke, dokazuje dubinu straha vlaldajuće bosanske političke elite od zrijenje bošnjačkog naroda i nenasijedanja na zastarjele modele službovskog lomljenja slobodumlja koji su decenijama prije prelamale kičme pojedincima u bošnjačkom narodu koji su se odvažili da slobodno misle i djeluju u skladu sa svojim slobodarskim idejama i proklomiranim stavovima.

I car je postao go! Muslimoviću i Komšiću se obilo o glavu, postigli su kontraefekt – umjesto da Zukorlića shvate kao strašilo, Bošnjaci i Bosanci su ga još odlučnije prihavtili kao jaku i trezvenu ličnost liderskih sposobnosti i intelektulanog kredibiliteta kakva se odavno nije pojavila među njima. Kada su, uz svoj perfidni koncept, nalagodavci i izvođači doživjeli novi debakl, došlo je do aktiviranja treće faze obračuna sa konceptom Zukorlić: optužiti neprijatelja za vlastita zlodjela, ili kako to sam Zukorlić reče: „Huka, huka na vuka dok lisica meso nosi!“

Nakon što individulani istupi nisu dali efekta, sljedeći korak jeste konstruirana medijska priča kroz koju će se Zukorlić optužiti za izdaju bošnjaštva, nacionalnih interesa, saradnju sa neprijateljima i rad na rušenju najznačajnije bošnjačko-muslimanske institucije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Drugim riječima, okačiti metu na čelu a potom motivisati i pronaći nekog ko bi ih konačno riješio svih muka ukidajući postojanje bošnjačke alternativne. Za tako što niko nije spreman da ponese individualnu odgovornost, pa je scenarij i povjeren mediju koji po zadatku i komandnoj odgovornosti mora ispuniti traženo, bez obzira što će time napraviti bar desetak krivčnih djela i pogaziti sve moguće norme profesionalizma i etike.

Otkuda pravo mediju da zadire u organizaciju ličnog obezbjeđenja bilo koje, a posebno štićene ličnosti, kojoj je, pritom, više puta direktno ugrožena bezbjednost, uključujući i konkretne slučajeve poborajne na početku ovog tekst, a kojima treba dodati i nekoliko puta javno opetovane direktne prijetnje smrću od strane pripadnika ISIL-a i drugih ekstremističku grupa!? Jedino objašenjene jeste da je ono, u stvari, neka vrsta agitropskog mutanta iz komunističkog vakta dospjelog u ruke bolesnog uma koji njime, kao vlastitom igračkom, nišani na pojedince koji drukčije misle i predstavljaju sasvim, kako oni rekoše, „drugi sistem vrijednosti“. Sa druge strane, iskusni Zukorlić nije nasjeo na jeftinu podvalu, pa je angažirao kameru koja je cijelu izjavu za magazin „Mreža“ usnimila i posjeduje integralni snimak na kom se jasno vidi da su dijelovi njegove izajve trgani iz konteksta i prekidani baš na momentu koji autor priloga nije htio čuti, to jest da o njegovoj sigurnosti u BiH brinu i pripadnici MUP-a Bosne i Hercegovine.

Taj detalj je rušio koncepciju autoru priloga pa ga je jednostavno, uz mnoge druge, izbjegao pustiti, ne bili postigao efekt da Zukorlić u Bosni, pod plaštom svog obezbjeđenja, uvodi srpske agente koji navodno, za interes Srbije, špijuniraju i poduzimaju radnje protiv Bošnjaka i njihovih institucija. A kao potkrjepljenje velikosrpskoj izdaji bošnjačkih intersa Zukorlića uzimaju predvodnika paravjerske tvorevine koju su srpske službe konstruisale i podmetnule Bošnjacima, nasljednika Adema Zilkića, Seada Nasufovića. Apsurd je u tome što je ta tvorevina projekt duhovnog otcjepljenja Bošnjaka i muslimana Sandžaka i Srbije od matice Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja od 2007. godine, potpomognuta svim režimima i polugama bezbjednosnih službi, nastoji uništiti duhovno jedinstvo Bošnjaka i sprovesti asimilaciju i degradaciju svega što je vjersko i nacionalno u bošnjačkome narodu u Sandžaku i Srbiji.

Upravo je Zukorlić zbog otpora tom projektu i postao meta mnogih znanih i neznanih pokušaja harangi, podvala, spinova, pa sve do direktne ugroženosti bezbjednosti. I opet je kriv. Kriv je jer je preživio ono što nijedna služba nije mogla zamisliti da će bilo ko pa ni Zukorlić preživjeti. I ne samo da je preživio, već je do te mjere izgradio mehanizam odbrane da je, nakon ulaska u politiku, i dosljednog rada za svoj narod i njegove strateške interese, na putu da ispravi višedecenijske nepravde prema Bošnjacima i Islamskoj zajednici ne ugrožavajući interese drugih naroda i građana Republike Srbije. Međutim, problem je što se taj koncept poštene i konkretne političke borbe i dominacije prema svojoj prirodi, na neki indirektan način, preliva ka Bosni i Hercegovini, kao matičnoj zemlji Bošnjaka, i očigledno remeti interese politika koje narod drži kao taoce vlastitog komformizma.

Zato je on opasan i prijetnja koju treba eliminirati. U tom projektu koji predvode recidivi kosovskih struktura upartnerili su se svi oni kojima taj patriotski odnos spram svog naroda i njegovih interesa remeti računicu, naročito jer ne uspjevaju postići željeni efekat kod naroda, kao konzumenata javnog medijskog diskursa, kome nikako ne mogu omraziti Zukorlića i predstaviti ga neprijateljem. Tome u prilog ide i činjenica da, nakon ogavnog priloga u magazinu „Mreža“, koji nije polučio željene rezultate, aktiviraju i spin lažne vijesti nastale prije više godina od strane jednog srbijanskog medija, u kome se govori o navodnom Zukorlićevom insistiranju na procesuiranju Nasera Orića, što treba poslužiti za regrutiranje probošnjačkih patriotskih snaga protiv Zukorlića. Ali, ni ovaj spin nije polučio željene rezultate naručioca, sudeći po raspoloženju naroda i onome što se može čuti u javnosti.

Da li nas narednih dana očekuje još sličnih spinova ili je i ova faza okončana, ostaje da se vidi. Ukoliko scenaristi uvide da im i ovaj vid ne donosi rezultate, onda će poduzeti još rigidnije korake. Samo je pitanje do kog nivoa su spremni da idu. Ali, iščitavajući podtekst, da se zaključiti da je moguć i najcrnji scenarij, naročito ukoliko se vratimo na priču oko Zukorlićevog obezbjeđenja i sve intenzivnije mantre da su to navodni agenti srbijanske BIA-e, što može biti dobar alibi za nekog s nečasnim namjerama da pokuša nešto strašno i zato upravo optuži pripadnike MUP-a iz njegove pratnje koji su tu po dužnosti obezbjeđivanja štićenog lica.

Znajući akademika Zukorlića, siguran sam da će poduzeti sve mjere predostrožnosti, ali isto tako znam i da bi tako nešto izazvalo nesagledive posljedice u širem regionu, naročito za ideologe i izvođače ovog agitropskog scenarija, jer duh vrijednosnog sistema akademika Zukorlića usađen je u sve nas, hiljade i hiljade Bošnjaka Sandžaka, Bosne i Hercegovine i cijelog svijeta. Zato im poručujemo da je po sve bolje da se ne usuđuje na takve korake.

Moram priznati da govoriti o opasnostima po život prijatelja i učitelja, a posebno lidera našeg pokreta izaziva, blago rečeno, izuzetnu neprijatnost, ali osjećaj dužnosti da raskrinkam pozadinu tih prijetnji je u mene očito jači. Zato na kraju moram biti krajnje eksplicitan. Za bilo kakvu neprijatnost, a posebno opasnost, koja bi se eventulano, i ne daj Bože, mogla u budućnosti desiti akademiku Zukorliću kao posljedica ove hajke, smatrat ćemo odgovornim: Hasana Gabelu, Amarilda Gutića, Fikreta Muslimovića, Husein-ef. Kavazovića i Bakira Izetbegovića.

(Agencija Sana)

Komentari  
+24 # Soko 2020-01-22 16:24
Sram te bilo .Ako neko skine ahmediju ,osnuje političku partiju i kaže evo me,na političku estradu pa kad hoćeš u politički rijaliti građani imaju pravo da kritikuju rad političara.Zukorlić se sa funkcije narodnog poslanika kandidovao za Reisa.Ustali umni ljudi da odbrane Islamsku zajednicu u Bosni od političkih uticaja iz BG.Građani imaju pravo da kritikuju mešanje politike u Islamsku Zajednicu ,a ti pokušavaš da zavadiš Bošnjake što ti sigurno neće uspeti.Građani ocenjuju rad svakog političara.
Odgovori | Prijavi moderatru
+18 # Malo Morgen 2020-01-22 17:29
Kud ces gore no kad bradata starleta umisli da je boziji poslanik cija je rijec zakon i niposto se nesmije dovoditi u pitanja.

Mislim da ovo zukorlicevo manito vitlanje na sve strane poprima odlike dijagnoze. Fali tu par čivija i nekih daski....
Odgovori | Prijavi moderatru
-19 # Borba 2020-01-22 18:46
Ko vas neprati godinama poverovao bi vam sve :lol:

Muftija sada zivi stvarno opasno, Do sada je delovao samo u srbiji a sada se mijesa u BIH neda EU Amerika da Islam u BIH jaca Oni hoce muslimane koji kockaju i piju alkohol
Odgovori | Prijavi moderatru
-12 # Emir 2020-01-22 20:34
Ajd da ga napada neko ko je ucinio nesto dobro za narod, ili barem neko ko nije unistio svoj narod i doveo ih do prostackog stapa, nego ga napada niko drugi do SDA. SDA koja drzi Bosnu u invalidskim kolicima, kao sto radi isto ova nasa SDA u Sandzak. Dvije bakterije sa istim imenom koja unistava sve za sta se dohfati. Tolike farbike su bile i sve su to oni pojeli i zatvorili, nista dobro iza sebe nisu ostavili, i sta ce drugo daj da napanemo nekog ko nesto cini dobro za ovaj narod. Jedina mi je utijeha da ce ta bagra jednom ljipsat i da ce racune pred Allahom polagat.
Odgovori | Prijavi moderatru
+17 # Sulejman Veličanstve 2020-01-22 22:07
Emir- Koja si ti vaška, ti imaš nešto da kažeš za SDA BIH i ovde, za stranku koja je oslobodila BIH od 4 vojske, srpske, hrvatske, srbijanske i Fikretove. Takvi su Zukorlićevi pristalice, svi su srpski dupelisci još od 90-ih.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Murat Hodzic 2020-01-23 01:02
Problem je sto ne razumiješ stvari. Bosnu su odabranili PATRIOTE. Medju njima je bilo i Srba i Hrvata.
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # Живојин 2020-01-23 01:53
...који су бранили Босну од бушњачких и Хисламских екстремиста и основали Републику Српску и Херцег-Босну! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Emir 2020-01-23 02:51
SDA-ovci su se krili po podruma, a danas upravljaju(kradu) drzavu. Sve ono sto nisu mogli drugi da uniste sad SDA unistava.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Emir 2020-01-23 02:47
Oni koji su branili Bosnu sad su ratni invalidi koje drzava zaobilazi i ne zeli im pomoci, dok oni koji su se krili po podruma dana upravljaju Bosnom.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Amko 2020-01-23 09:16
Bravo za komentar!
SDA ti je jedna fekalija koja truje sve
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Sulejman Veličanstve 2020-01-22 22:10
Borba- Koja je razlika između Zukorlića izdajnika, lopova, prevaranta, cinkaroša, i kako ti reče onih koji kockaju i piju?
Odgovori | Prijavi moderatru
+17 # TITO 2020-01-22 17:48
U Sandžak ih je sve posvađao Sad još u Bosnu, al valjda mu nije uspelo. Tamo nema svoju Televiziju da ga hvali i postavlja pitanja koja im on naredi da mu postave i tako dalje. Nema svoj univerzitet da ima glasače da ucenjuje roditelje studenata da ucenjuje zaposlene da pravi propagandu na svojoj televiziji svojim portalima porotiv kandidatima i td. Sad kad neko onnjemu nesto izjavi onda problem.Tamo nema midzo d aplace za šoder. Tamo nema onog prof. u kolica da ga intervjuisu samo pred izbore. Tamo ne moze da mu prodje ono što mu prolazi u Sandžak. Brat sa bratom ne govori a on najbolja imanja najbolje plantaže aronije, zgrade džipove pare u inostrane banke.E pa nisu bosanci više ovce kao mi.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Amko 2020-01-23 09:18
Mislis na SDA
Odgovori | Prijavi moderatru
-13 # Jasko 2020-01-22 19:08
Tako je Jahja! Ovi iz Bosne vise i nisu Bosnjaci. Posrbili se i pohrvatili pa svi zajedno udaraju po muftiji.
Odgovori | Prijavi moderatru
+17 # Samir_sandzaklija 2020-01-22 21:34
Evo....kome sad nije kasno da je Zukorlic Mumaer saradnik i glavni igrač srpskih tsjnih sluzbi u rszbijanju svega bosnjackog...a zauzvrat fobije par ducana da gradi u centru Pazara. Ima li tu da nekom nije jasno?!
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Sulejman Veličanstve 2020-01-22 22:15
Zukorlić je hteo da spasi IZ BIH od politike, hahahahahahahaha, kao što je spasio ovu njegovu privatnu u Sandžaku, čiju infrastrukturu, džamije i druge objekte koristi samo za stranačke potrebe.
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Jašim 2020-01-22 22:18
Procitase ga i braca iz Bosne i mrš iz nase kuce dzukelo. Ovaj muftiguz je vodio kampanju za Reisa isto kao vučić za predsednika srbije. Samo treba dzukelu vezat i onda imamo jedinstvenu IZ
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Semir 2020-01-23 02:06
Nece vucic dat da mu ubiju miljenika,poznato je da je kavazovic porucio mnogo ubistava,islamska zajednic iz BIH je napravila puno ubistava po sandzaku,al AV AV je dao miljeniku kobre(DB) nece moći on tek tako da ubiju muamera!!!.Nego nekima od nas je to davno poznato da to muamer odavno zeli da uradi,jednom je pokusao 1994 od sloba je trazio dozvolu dje postoji i pisana molba kako trazi da bude reis srbije.Tako muamere ispunila ti se zelja ako nemozes REIS BIH bices reis srbije vućićev,čestitam samozvani akademiče,kanidatu za presjednika srbije,grande muftý,doktore...nemoze covjek tvoje titule pobrojat,previse si zeljan vlasti
Odgovori | Prijavi moderatru
+15 # Haso 2020-01-22 16:30
Daj bre nelazite vise koce VOJVODU ORLJANSKOG. Nece ga niko slobodno na kritni tok moze spavat svice okrenut glavu ni pogledat ga nece,garantujem zivotom.Nego vi dizete tenziju pred izbore dabi zavadili narod.Video je narod koje VOJVODA sad ce proc na izbore kao za Predsednika kad se kandidivao.
Odgovori | Prijavi moderatru
+14 # Ali 2020-01-22 16:40
Ako kritikuješ rad političara to nije hajka.U Sandzaku ste sve posvađali,i podelili pa licemeri osnovali partiju pomirenja ,pa sad krenuli na Bosnu sve po udbaškom planu.Politički diletanti ne lažite više narod .Pred izbore očekivali smo svašta kod nas ali obračun i napad i udar na državne institucije u Bosni nismo očekiali.Zukorlić je politički propao, spp mu se raspada pa mu krivi oni iz Bosne.Fehrate možeš da lažeš i piskaraš koliko hoćeš Bošnjaci ti ništa ne veruju.
Odgovori | Prijavi moderatru
+15 # Belko 2020-01-22 17:17
Zukorlic je rasturio Islamsku zajednicu u Sandzaku jer je imao nameru, sto se i potvrdilo osnivanjem stranke pomirenja navodno da on nekoga miri radi politickih ciljeva. Po istom projektu pokusao je to da uradi i u Bosni.
E PA FEHRATE , POSTO SI DOBIO SUT IZ BOSNE MOZES DA SE LJUTIS, MOZES DA LAZES DOKLE HOCES!!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Malo Morgen 2020-01-22 17:33
ZLUkorlic ce po svim prilikama za sva vremena PO ZLU OSTATI UPAMCEN.

Rasturio je islamsku zajednicu, zavadio se sa kolegama, sa ulemom u CG, sad sa ulemom u bosni. Jedno mu valja drustvo iskrenih cetnika, kobri i BIAe.

Epilog njegovh 30 godina na vlasti je vise nego tuzan.
Odgovori | Prijavi moderatru
+16 # dijaspora 2020-01-22 17:38
Ko gubi ima pravo da se ljuti.Zašto se ne pojaviste sa kakom pisanijom kad Zuko izgubi izbore u BG.Sve je pilitičke izbore izgubio samo ima onoliko podrške koliko kupi,žali Bože naše pare našu muku.Zukorli je.politička kaljuga.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Sandžak je vječan 2020-01-22 17:56
Prepriča se i njegovo,od velike nade i euforije do najvećeg razočarenja.
Sada mu ostaje da radi za AV,možda se uvuče u neko ambasadorsko mesto kao što je namestio Elfiću.
Odgovori | Prijavi moderatru
-15 # Enes 2020-01-22 18:20
E ovo je super,milo mi je sto se otkrilo sve o Zukorlicu,sad je gotovo propao je,sad ce Suljo i Rasim osvojit izbore i bice nam svima bajno ko i do sad.Sam mi zao ovih sendvicara sto ce ostat bez sendvica jer nemaju koga ljagat i ogovarat,sad su Suljko i Rasim u koaliciju i svak sa svakim prica,Halitovic ujedinio one sto nisu pricali,Nasufovic sve doveo potaman.Blago nama sa nama.
Odgovori | Prijavi moderatru
+15 # Damir 2020-01-22 18:44
Stvari su čini mi se prilično jasne. Treba se odrzati na medijskom prostoru pod svaku cijenu. U nedostatku ideja i projekata mora se izmišljati neprijatelj i time privući paznja javnosti.
„Što je babi milo, u snu joj se snilo“
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Sulejman Veličanstve 2020-01-22 19:29
Ne mogu da verujem koliko su uzdrmani Zukorlić i njegovi pajtaši time što je Zukorlić katastrofalno izgubio na izborima za reisa IZ BIH, a još više su uzdrmani time što svakodnevno sve više i više pada u očima Bošnjaka i s ove i s one strane Drine, i da je provaljen kako kod bošnjačke elite, tako i kod bošnjačkog naroda. Narod lijepo kaže, "u laži su kratke noge", znači sve Zukorlićeve laži su dešifrovane. Ako Zukorlić, Kvisko, Muratović, i njima slični misle da će ubediti Bošnjake, da Bakir, Komšić, Kavazović, i ostali bosanski patriote nisu to što jesu, tu su se malo za....li, oni mogu samo na Vućićevim kvazi-medijima, Pinku, Hepy-ju, Kuriru, Informeru, itd. da likuju i prodaju m..a za bubrege svojim zaljubljenicima, ali je takvih sve manje i manje.
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Brada 2020-01-22 19:46
Kada izadje ovaj Ahimandrit KVISKO ,Arhimandrit iz tabora svetog Zukimija Gubitasa i pocne da benavi sa ovakvim nebulozama,onda treba da nam bude jasno da je sveti Zukimije duboko dotakao dno u bosnjackom nacionalnom korpusu.No postavlja se jedno pitanje; Da li igde postoji u karijeri Svetog Zlukimoja da je uputio koju kritiku tamo gde i treba da je uputi izuzev sto je redovan kriticar svih Bosnjaka,odnosno bosnjacke elite?
No sveti Zukimije je dobro svestan da se zaduzio debelo bezbednosnim sluzbama u Srbiji,a da nije ni jedan zadatak ostvario.No oni traze da nesto i ostvari sa uspjehom.Sveti Zukimije je u velikoj panici a takvi ne prezaju ni od ovakvih prljavstina koje iznosi ova skalamerija zvana KVISKO.

Sveti Zukinuje,sve je manje baljova koji te podrzavaju.Kvisko mora za bednu platicu iako mu mi nudimo postenu zaradu na utovaru oble bukovine.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # James Bond 2020-01-23 02:11
Desi bre truhlavi,bradati munafik !? Svoje frustracije izbacujes na covjeka koji ti nista nije uradio u zivotu ! Pa da si dobar ne bi te zena ostavila ! Bio si i osto fukara i izmet ,obicni ulicar.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Sesko Voja 2020-01-22 19:53
Sve se vise da videti nasa Rladikalska konstatacija da ga je nas Efendi-Vojvoda,'ODZA Zlukorle kod Bosanaca debelo popusio i da mu nesto nije godio Bakirov "cibuk".Sa pusaonom Milovog "ronhila" se nekako i pomirio,na Suljov "partner" se nekako odavno navikao,ali sa pusenjem Bakirovog "cibuka" ne moze tako lako da se pomiri.
Odgovori | Prijavi moderatru
+13 # Sako 2020-01-22 20:37
Zukorle je politicka nuula .Klevetanje uglednih Bošnjaka izvrsava udbaski zadatak ali je procitan i izgubio je poverenje svih Bosnjaka..Nema vise zavadi pa vladaj.
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Bauuuu Stelle 2020-01-22 22:17
Nemoj te tako ljudi.
Niste ni svjesni koliko nas u dijaspori boli ovo sto rade Zukorlicu.
Jako, jako nas boli...

Znate vec sta, odnosno koja stvar nas boli ;)
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # Nur-Bec 2020-01-22 22:45
Kvisko,mozete ti,Tandir i Muratovic pisati koliko hocete tekstova nista vam nece pomoci.Procitani ste za sva vremena,sklonite sape sa IZ-e!
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Sandzak 2020-01-23 02:06
Nurka [censored] iz beca poserem joj se u vilice :lol:
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # asdT 2020-01-23 01:32
Cudo nema pecinca Olivera? Zivojine deeessiiiiiiiii
verovatno izgubio telefon negde po nekim planinama, majko slatka
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Живојин 2020-01-23 01:57
Био сам ти код ханумице, а после код сестрице! Звале ме на гуслање и да их почастим једним српским продуженим еспресом, да се мало засладе после горке каХве из малих бушњачких филџана! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # Живојин 2020-01-23 01:37
У праву је овога пута мрдр мој имењак, само га ви не разумете јер још није до краја научио тај босански! :-)
Тај мали Бака рахметли Аља Живкововића би мого постати опасан терориста јер и рахметли бабо му је доводио белосветски терористички Хисламистички олош који је клао и палио у Хисламистичко-терористичком Ел Муџахедин у саставу паравојне тзв. Армије БиХ! А све то је блаогосиљао овај пара-реис Кавазовић који Србе назива Власима константно провоцирајући верску нетрпељивост. Зато, стварно јесу опасност за војводу санџачкога који је на време схватио да је једини излаз у поштовању правде и помирењу и као такав је непремостива препрека за њихову злобу и провоцирање сукоба и нетрпељивости на којима опстају!
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Sandzaklija 2020-01-23 02:04
Skupili se "sda" cetnici sa srpskim cetnicima da pljuju po muslimanu (bosnjaku) ! Cetnici balijski i srpski mozete jedino da lajete kao psi jer vasi bijedni zovoti su kao poljski klozeti ...smrad i samo smrad! Ovo klevetanje zamo pokazuje da ste ravnovogorska gamad sto je i normalno jer je vas ljider( poserem mu se usta) 2011 glasao za rehabilitaciju ravnogorskog cetnickog pokreta!
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Brada 2020-01-23 07:37
Za James Bonda: James Bond,ubo si u pravo vreme kao prstom u ghovno.Eto sada imamo KVISKA,James Bonda i angazovacemo [censored]a CITU sve zvucna imena filmske umetnosti.Jedini problem je sto se malo CITA mozda bude bunio,jer je lepsi od vas dvojice.Sada mi drvosece imamo ekipu za snimanje filmova na planini Hajli,sve zvucna glumacka imena.
Za zensku celjad kod kuce ne brini.Angazovacemo Zivojinka da ih sluzi njegovim produzenim ekspresom.
A onaj iz radnje kod autobuske stanice je bas pricao da poznaje JamesBondovicu.Nesto se oblizuje kada je pomene.
ZIVOJINKO,hoces li da radis za HOLIWudske zvezde? Evo mozes kod James Bonda da mu sluzis zensku celjad produzenim exspresom.Dobar ti posao nudimo.A onaj kod autobuske stanice se oblizuje na pomen James Bondovice.
Zivojinko,ti zavrsi to u Holiwudu kod James Bonda,a ja odoh na kahvu u carsiju
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Brada 2020-01-23 08:01
Zivojinko jos da te napomenem,da poneses nesto dobro za pusenje. Jaems Bondovica je strastveni pusac.A ima i mladjih pusaca pa izaberi.
Pitaj ovoga u carsiju sto ima ovu radnju kod autobuske,on zna i koju vrstu najbollje pusi.
Samo znaj Zivojinko da si kod James Bondovice sedmi na spisku.To je ono sto zna carsija,a ono sto se ne zna mozda i vise.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Sako 2020-01-23 11:30
Cetnici ne pljuju nego lideri spp lazu i klevetaju ugledne privrednike i ugledne politicare da su narko dileri pa im to malo pa osuli po Bosni.Ovaj tekst razotkriva sve lazi i zle namere lidera spp..Da se ne bi pricalo o malveŕzacijama i bogacenju lidera spp oni pisu lazi .Spp se rasada pa pokusavaju da zukomija spasu iz politicke kaljuge.Nula glasova spp.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Hodzica 2020-01-23 12:05
Nisam znao do skoro da mi hodzice i veliki hodze znaju i mogu ovako i ovoliko lagati.
Pa izgleda da mi stvarno u medresama nismo nista drugo ni ucili nego kako slagati,koga jhebati i koga zajhebati,kako na koga prosuti iftiru i potvoru,kako oprljusiti narod i kako strpati sve u svoj dzep.Dragog Allaha se setimo samo onda kada nam treba skupljanje para,jer to skupljamo u ime ALLAHA DZ.S.,ali trpamo u svoje dzepove.No,tako nas uci veliki hodza orljanski,jer tesko je ostati bez lamuzina.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Semso 2020-01-23 13:00
Ne lazite vise .Zukorlic nije vise muftija nego bivsi
Isrosi ce se noseci lazne titule.Narod se o jadu zabavio i klice razdora unosi Zukorlic evo ovaj tekst je laz i propaganda.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Zizo 2020-01-23 13:36
Bosnjaci su najugrozeniji ođ Zukorlicà.Najveci munafik u istoriji Bismjaka.Šamo klevetaju Muslimanè da bi se ulizali BG.Ti si narodni poslanik otkud da ljagas drzavnike Bi H.Neznalice .Posvadali sve u Sandzaku pa pokusali i u Bosni dobili pedalu pa sad ostalo samo da lajes..Spp se raspada bezi narod od udbasa
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Nusret Vesnić 2020-01-23 20:32
E braćo moja, zbog ovakvog ponašanja,smeju vam se i Srbi i Hrvati jer je vaše " jedinstvo" za primer za ceo region.Dozovite se pameti već jednom.Šta Zukorlić kao političar traži u Bosni,neka se bori za Bošnjake koji žive u Srbiji.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari