OŠTRA RASPRAVA ZUKORLIĆA I VODITELJA! Ne bih voleo da se moja ćerka vozi sa vama!

Državna politika u vreme Koštunice a kasnije i Tsdića je bila da se formira pored postojeće tradicionalne islamske zajednice formira neka prosrpska islamska zajednica, izjavio je nekadašnji muftija Islamske zajednice u Srbiji i sadašnji predsednik stranke "Pravda i pomirenje" i narodni poslanik Muamer Zukorlić. 

2094371 screenshot 235634535 ls 

On je u intervjuu u emisji "Govornica" pričao otvoreno o problemima Islamske zajednice, zbog čega ne priznaje sadašnjeg srbijanskog muftiju, šta misli o porodici Jusufspahić, o porodici, ženama, islamu, politici...

"Ti režimi u Srbiji do 2012. su proizveli tamo nekog Zilkića, pa su ga potrošili, pa su uzeli nekog Nasufovića. To su karikature, to je parazajednica. To je tada napravljeno za režimske potrebe prvo Koštunice a onda Tadića. To je neligitimna zajednica. Oni nemaju legitimitet u narodu, među muslimanima. Oni formalno kontrolišu nekih dvadesetak odsto džamija koje su oteli. To je nažalost jedno ružno lice srbijanskog režima od 2007. do 2012. godine. Nadam se da će ova ili neka naredna vlast shvatiti da pitanje jedinstva islamske zajednice nije pitanje unutrašnje pitanje same zajednice."

NE PRIZNAJEM SRBIJANSKOG MUFTIJU

To nije bila verska podela nego podela sa političkom pozadinom. Imali ste savez nekih političara u Sandžaku kojima sam ja dok sam bio na ćelu Islamske zajednice odbio poslušnost da im dam džamije za izborne kampanje. Kada sam došao u Sandžak i kada sam izabran za muftiju zatekao sam situaciju gde su mnogi imami u džamijama govorili - Ko ne glasa za tu i tu partiju taj nije musliman. Ja sam to zaustavio i rekao da džamije moraju biti izuzete iz dnevno političkih obračuna. I tada sam bio protivnik. Oni nisu bili kadri da se sami obračunaju sa mnom pa su podršku našli u Koštunici i njegovoj vladi.

- Priznajete li srbijanskog muftiju Abdulaha Numana?

- Ma jok, ne! To je isti paket. Eto taj Numan je skoro na jednoj TV objasnio kako je postao muftija. Kaže sedeo je u svojoj sobi i u neko doba ga pozove Muhamed Jusufspahić i kaže - E odsad si muftija. Porodica Jusufspahić je urušila sve što vredi od autoriteta islamske zajednice. Oni su prvo privatzizovali tu Bajrakli džamiju koju su doživeli kao neku svojinu koja se nasleđuje sa oca na sina, pa onda sa brata na brata. Tu ste prvo imali starog Jusufspahića koji je jedini bio legitimno muftija do određenog trenutka. A posle je njegov sin rekao - E tata ti si ostario, sad ću ja malo da budem muftija. E onda kad mu je to dosadilo on ode u diplomatiju a ostavi brata Mustafu da bude muftija. To je zaista lakrdija. I pošto on hoće da ide u diplomatiju on fino nazove svog Numana koji je pravoslavac pa je konvertirao, dobrodošao nema problema... Ali ajde mi nađite nekoga ko tako konvertira posle dugih lutanja i postane muftija preko noći. 

- A kako ste vi izabrani za muftiju? Ko je vama telefonirao?

- Ja sam izabran na Saboru islamske zajednice 30. oktobra 1993. A pripreme za to su trajale šest meseci. I da napomenem, ja sam sa starim Jusufspahićem bio u dobrim odnosima, nisam imao sukobe ali je njegva porodica korišćena da bi se obezbedila jedna bela kapa u institucijama Srbije kada se donose odluke o muslimanima.

- Da li vam je smetalo kod Jusufspahića to što su rekli da se oni ponose što su muslimani ali da oni podržavaju državu Srbiju i da su srpske patriote. Zašto je svima nama, meni lično, bliži taj njihov način?

- Nacionalizam je nespojiv sa islamom i hrišćanstvom. Ne možete biti iskren musliman ili hrišćanin ako ste nacionalista. Nacionalizam je paganska kategorija. Nacionalizam je obožavanje nacije a monoteističkim verama, Bog je jedini koji se može obožavati. Kao što vas razumem jer meni neki poznanici u Beogradu kažu za Jusufspahiće - Ovaj naš muftija. Pa da, u tome i jeste problem što je on vaš a nije naš. Dudić koji me je nasledio on je muftija muslimana a Jusufspahić i njegovi derivati su vaše muftije, srpske muftije. Zato su oni vama bliži. Vama se dopada da neko izgubi toliko kičme da možete da ga ubijate, ponižavate, silujete, a da on i dalje kaže da je vaš patriota. Verujte za interes Srbije ja i moj koncept je mnogo bolji. Jer vas neću lagati, govoriću vam istinu. A oni su neprihvaćeni među muslimanima. Za 30 godina nisu se izborili da dobiju u Beogradu muslimansko groblje a nema kom režimu nisu ljubili tabane. To je dokaz da režimi ne vole poltrone.

- Možda oni samo poštuju zakone?

- Ja poštujem zakone.

- Vi znate da ga ne poštujete.

- Osim ako se taj zakon ne zloupotrebljava.

-Kazaću vam nešto što je neprijatno ali je iskreno. Radije bih voleo da moju ćerku auto-stopom poveze neko od Jusufspahića nego da to uradite vi. Što ne znači da njoj preti neka realna opasnost, nego prosto moj osećaj sigurnosti kao roditelja...

- Niste trebali svoju ćerku da mešate na bilo koji način... Kad neko svoju ćerku upotrebi kao primer to uvek ima neku iracionalnu sugestiju. To niste trebali ne zbog mene, nego zbog sebe i svoje ćerke.

O POVERENJU

Meni se javljaju ljudi koji su obespravljeni širom Srbije. Dobijao sam pisma na temu otetih i ukradenih beba. Zatrpale su me te majke koje ne mogu da izađu na kraj sa tim problemom. Ja sam ih pitao što su našli mene kad ja nemam vlast, imam samo dva poslanika. Rekle su mi - Mi vam verujemo, znamo da ovo nećete prodati.

E vidite zato one imaju ispravan osećaj jer su ujeden za srce. Jer su izgubile dete. Vi niste ništa izgubili, vi ste ovde jedan medijski žongler pa možete se igrati tako osećajima. Ali one su izgubile decu i prepoznale u meni oštru iskrenost.

Evo pre nekoliko dana sam bio u Novom Pazaru, imao sam neki smrtni slučaj u široj porodici, i dolazi mi pismo od jedne žene iz Subotice. Ona je Hrvatica, muž joj je Makedonac. Njihovo dete je invalid bez jednog oka i to sa dioptrijom 24. E to dete je grupa huligana pretukla pre nekoliko dana. Ali pošto su ti nasilnici deca nekih važnih tata u Subotici onda se ta žena i njen muž suočili sa time da su im falsifikovali lekarske izveštaje u bolnici. Žena mi piše pismo u kome toji da sam ja njoj zadnja nada. Tog dana je zasedao Parlament, nazvao sam kolegu Ferhatovića, rekao mu da pozove tu ženu, da proveri sve navode i ukoliko je to tzačno, nek izađe i nek o tome govori u Skupštini.

O PORODICI I ODRASTANJU

Moja porodica je sa tom etnogenezom od nekih 200 godina na istom mestu. Oni su u vreme OSmanskog carstva bile age, dakle veleposednici. Imali su svoje feude. Moj pradeda Abdulah bio je i politički aktivan. Moj deda, koji je najznačajniji uticaj izvršio na mene, je bio jedan od najpoznatijih imama u toj sredini i jedan od najučenijih ljudi. On je bio imam 50 godina ali za sve te godine nije primao platu.

Deda je imao svoju biblioteku koju sam ja posle preuzeo. Imao je knjige na arapskom, persijskom i staroosmanskom jeziku stare po 300-400 godina. Moja prednost je bila ta što sam ja konvencionalno detinjstvo preskočio. Veće mi je zadovoljstvo bilo da u svojih 8-9 godina sedim satima kod njega u sobi i slušam šta on i njegovi prijatelji govore nego da idem da se igram sa decom.

On me je zbog moje posvećenosti uzeo za svog asistenta kad mi je bilo 8-9 godina.

Inače mene roditelji nikada nisu tukli. Niko me nije tukao.

Nisam u školi voleo da se svađam ali nisam trpeo nepravdu. Imao sam par svađa u medresi. Čak sam bio i kažnjavan ali se nikada nije desilo da se potučem sa mlađim nego sa starijim. Nisam dao na sebe.

U to vreme sam trenirao borilačke veštine, atletiku...

SMRT ZA ŽENE

- Kako reagujete na naslove iz medija koji dolaze iz Beograda i Sarajeva da ste smrt za žene?

- To je onaj deo ispod pojasa, to je ono ispod šahta... Kanalizacijski faktor. On treba da ostane u kanalizaciji. Ali nije dobar kad ga vi izgovorite vašim ustima pa me onda terate da vam kažem da morate oprati usta jer izgovarate neke reči. Morate probrati šta je za koji sto, ne možetze sve što čujete i preneti. Ima u islamu jedna postavka - Dovoljno je čoveku laži da prenese sve što je čuo.

Nekome bi to bio kompliment ali meni to nije kompliment zato što su žene po mojoj veri ali i po mom ubeđenju veoma uzvišena bića. One nisu samo supruge i partneri za uživanje već i majke. A to se ne sme zaboraviti.

- Koje su dužne biti pokorne muškarcu i koje ponekad imamo pravo istući?!

- Ne, Bože sačuvaj. One su dužne da budu pokorne u meri da izvrše svoje obaveze po islamskim normama. Verovesnik Muhamed je rekao - Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema ženama. A ja sam najbolji prema ženi. To je bonton islama.

Žena u islamu je postigla vrhunac svojih prava još u 7. veku. Žene u Evropi su tek u 20. veku u nekim zemljama dobile pravo da naslede. Žena u islamu u 7. veku ima pravo nasleđa i da se razvede. Po Šerijatu muškarac nema prava da fizički kazni ženu.

O LAGANJU

Ja u životu nisam lažno svedočio. U islamu je prevelik greh lažno svedočenje.

- Ali šta je sa surom 16, ajet 106. Tu se spominje takijah. Da li ona dozvoljava muslimanu da bude neiskren, da nas laže ako je potrebno da bi ostvario svoje ciljeve?

- To je samo u ratu dozvoljeno kada morate da sakrijete tajnu. U običnom životu to nije dozvoljeno.

- Vi znate ko to potencira u srpskoj javnosti.

- Znam. To su intelektualni tezgaroši koji kako im ko plati tak im doziraju.

- Kako se osećate kada ugledni profesor Beogradskog univerziteta govori kako samo sila može zaustaviti islam.

- Kada sam ga čuo jednom na Pinku da tako govori nazvao sam ih i rekao da sledeći put kad je takva tema pozovu i mene. I prošlo neko vreme, pozvali i mene i njega, ja došao on pobegao. Dobio kaže stomačne probleme. Ja ga čeka, i ganjaću ga. Moraće da mi se nacrta na nekoj televiziji. Da me pogleda u oči... A mnogo gore stvari je rekao. Najopasnija teza koju je izgovorio je da muslimani po islamskom učenju ne mogu biti lojalni državi u kojoj žive. To je strašno. To je targetiranje. To je stavljanje meta na vrat muslimanima. Takvu šofinističku tezu izneti... E zato ga čekam.

(Kurir)

Komentari  
-16 # Pazarac 2019-12-25 22:01
Opet ova raspala picketina bradata
Prijavi moderatru
-15 # Boss 2019-12-25 22:03
Opet bradati jarac
Prijavi moderatru
-17 # Sanela 2019-12-25 22:09
Dokle vise ovaj muftiguz misli da sere dosadio si i bogu i ljudima sa svojim lazama
Prijavi moderatru
-15 # Kan 2019-12-25 22:30
Bradonja po zadatku rasturio Islamsku zajednicu,jer je dilovao sa političarima i koristio dzemate za politikanstvo što se potvrdilo osnivanjem političke stranke SPP. Lažno okrivljuje Koštunicu i Tadića jer on ništa za četiri godine nije uradio da ujedini IZ jer mu odgovara za predizbornu kampanju da pljuje neku vlast pre osam godina i tako se ulizuje današnjem režimu.Najveći lažov i munafik koji je zavadio narod I podelio dzamije ,podelio dzenaze.Političkim uticajem štiti lažne titule, finansije i bogastvo.Lažima su kratke noge ,na izborima ćeš dobiti SIKTER za sva vremena.Zukorlić je najveća politička sramota.
Prijavi moderatru
+9 # NP 2019-12-25 23:00
Sendviče za gospodu!
Ali one srednje.
Veće nisu zaslužili jer su malo pljuvali po Zukorliću
Prijavi moderatru
-3 # Malo Morgen 2019-12-26 01:54
Govoris o samom sebi? Jer sta si drugo no sendvicar dzamijskog tajkuna?

Pade li ti na pamet da prokomentarises zasto dzamijski tajkun ulazi u "ostre rasprave" sa anonimnim voditeljima beznacajnih emisija - a NE ISPUNJAVA SVOJE PREDIZBORNO OBECANJE da UDZE U OSTRU RASPRAVU SA SESELJEM I VELIKOSRPSKOM POLITIKOM U BEOGRADU?????

Neznam jesi li jadniji ili smijesniji?
Prijavi moderatru
+4 # NP 2019-12-26 07:39
Vidi Morgen,
kada ja pišem i odgovaram nekom anonimusu, nebitnom nicku, to radim da bi i drugi pročitali. Da bi se istina proširila.
Tako i Zukorlić.
Da bi komentarisao nešto o ovom videu, potrebno je kao min8mum da ga odgledaš.
Znam da nisi.
Jer Zukorlućev govor za većinu munafika deluje kao rukja na dzine.
Elem.... da si gledao taj video, pored ostalog bi saznao mnoge stvari o Srebrenici kao npr da su srebreničani spasili 4.000 srba od pokolja u 2.sv.ratu.
Ili npr dobio bi mnoga objašnjenja o IUNP za koji si ti (i drugi) sve i svašta pisali... itd.
Umesto da izneseš neki argument ti po običaju pljuckaš.
Prijavi moderatru
+1 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-26 15:30
100% si u pravu.
Prijavi moderatru
+1 # Olivera 2019-12-26 20:03
NP je skoro uvek u pravu.
Prijavi moderatru
-11 # Hasan 2019-12-25 23:06
Vidi ovu budalu sa busikom na bradi, stvarno dosta vise prevara od tebe Zukorlicicu
Prijavi moderatru
-11 # Omer 2019-12-25 23:09
Znacenje Stranke SPP je SRPSKI PARAVOJNI PATRIOTE
Prijavi moderatru
+3 # banda 2019-12-25 23:41
Što se više pojavljuješ sve se više provaljuješ. Ako ti je ova priča namenjena tamo nekim u Tunguziji, onda ti i može proći. Ali "političaru" tvoja baza je ovde u Sandžaku i smanji doživljaj u svojim lažama. Prva laž ti je tvoj izbor za Muftiju. Jes te izabrao Medlis, ali zašto ne priznaš "političaru" da nikada ne bi bio izabran da zeleno svetlo tada nije dao, tada neprikosnoveni Suljo i mogu reći da je to jedna od najvećih Suljovih grešaka kojih ima jako mnogo.
Zatim slede niz laži za koje znamo jer smo te itekako dobro upoznali od te 1993. Šteta, a mogao si biti veliki Muftija i u znanstvenom i u moralnom smislu, a možda i Reis IZ da te ovozemaljski izazovi nisu odvukli onamo gde pravim verskim liderima se nije smelo dogoditi.
ps: moralna gromado šteta što nisi 1993 otišao u političare. IZ bi ostala mnogo čistija i što je najvažnije JEDINSTVENA
Prijavi moderatru
+3 # Nur-Bec 2019-12-26 14:39
Aferim Banda!
Prijavi moderatru
-6 # Almir 2019-12-26 01:01
Provaljen je on odavno sadpokusava da se vadi ali ne vidi da sve dublje tone
Prijavi moderatru
0 # mikla 2019-12-26 07:56
POČELA IZBORNA KAMPANJA I FAŠISTI KRENULI SA SVOJIM FAŠIZMOM! :D
Prijavi moderatru
-1 # Istina 2019-12-26 09:05
Cevape za Bota iz uverenja ,NP,jer brani coveka koji toliko laze kad zine i coveka koji je najvise kriv za razbijanje IZ.Maneken iz orlja koji salje porodicu na modnu pistu radi sopstvenih interesa.
Prijavi moderatru
+8 # tuta 2019-12-26 13:12
ahahah nisam imao ni zivaca da citam ovo njegovo ser*endanje do kraja, se*re covek za medalju. hahahaha ove gluposti on moze da prica samo van Pazara, tamo gde ga ne poznaju. ahahaha njegova porodica obrazovana, pa gde da se skoluje po Orlju seljacina bradata. On je video asfalt 1993. kad je dosao u Pazar i mislio da je tepih, pa se izuo. ahaha a vidi botina sto ga brane, papajte pomije sto vam je prosuo, mora da se drzi posao u Medresi i na IUNP-u.
Prijavi moderatru
+9 # Šaćir 2019-12-26 13:34
Allahu ti nas spasi ovog zla i ovog izdajnika,prevaranta,manipulatora ovo je najvece zlo sa bosnjake
Prijavi moderatru
-3 # Enko 2019-12-26 15:01
SERETE PUNO I SAMO DA NEKOG BLATITE SERONJE ŽIVEO MUFTIJA NAJVEĆI MOZAK A BALKANU
Prijavi moderatru
+3 # Soko 2019-12-26 15:49
Da najveći mozak prepun zla i podmuklosti.Bradonja podvaljuje i obmanjuje Bošnjake jer jedina naša vekovna svetinja je dzamija koja je simbol jedinstva.,a on danas koristi dzamije za skupljanje glasova za ličnu stranku SPP .Vreme je pokazalo da je podmuklo koristi IZ da se domogne političke estrade.Hodze vode političke kampanje zar ima većeg zla nego zavađati narod, došlo vreme da dzenaze koriste za politiku.Zukorlića moramo sikterisati jer ono što je uradio i radi je pogubno za Bošnjake zato ga i Šešelj podržava.Ima pametnih i poštenih Bošnjaka da oteramo bradatog šibicara
Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-12-26 20:15
Što vi Sandžaklije možete ocrniti nekog svog (u ovom slučaju Zukorlića), to nisu kadre ni najveće alapače i torokuše. Od drveta ne vidite šumu. Od Zukorlićeve brade ne vidite jednog superiornog čoveka sa britkim intelektom koji je kadar da govori o mnogim temama iz raznih oblasti ljudskog delovanja. Hvatate se za nekakve sitnice, kao da ne znate da niko nije savršen. A ne znate najosnovnije u životu - odvojiti bitno od nebitnog. Samo znate da vređate, blatite, hulite nad vašim istaknutim ljudima koji su u duhovnom, obrazovnom, intelkutualnom, stvaralačkom i dr. pogledu odavno odskočili iz žabokrečine iz koje se vi javljate.
Prijavi moderatru
0 # Soko 2019-12-27 14:44
Niko Zukorlića ne vređa neko iznosimo istinu samo njegove prljave rabote.Je li sam skinuo ahmediju,je li sa Šešeljem diluje,jesu li hodze na izbornim listama,skupljaju hodze sigurne glasove po dzamijama, po dzenazama,ima li svoju partiju,reče li u skupštini , pokušao da nahuška jedne na druge u BG oni ili vi,je li revizor objavio pronevere u SPP.i još mnogoo toga....Ovo su prljava dela Zukorlića a ne uvrede Razorio IZ .Zbog prljavih rabota zaslužuje SIKTER.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click