Mladog Novopazarca Emira Bihorca obradovala je vest o potpisivanju ugovora o rekonstrukciji puta Novi Pazar - Tutin, važnog druma koji spaja dva grada sandžačke regije, oko 250 kilometara jugozapadno od Beograda, a koji je u veoma lošem stanju. Toliko lošem da ugrožava i bezbednost putnika.

27EE2FAC AF62 44BF A8BB 3E5BA214B904 cx0 cy10 cw0 w1597 n r1 s 

Opisujući ga, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić podsetio je nedavno da je upravo na tom putu 2017. godine stradao i bivši predsednik Opštine Tutin Šemsudin Kučević.

Radove na ovom putu bi uskoro trebalo da započne turska firma Tašjapi, a na osnovu dogovora koji su u Novom Pazaru, 15 meseci ranije, postigli predsednici Turske i Srbije. Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič uverava da ne postoje nikakvi problemi u realizaciji dogovorenih projekata i da se početak radova može očekivati uskoro, baš kao i ostalih obećanih projekata.

Za Emira Bihorca iz Novog Pazara, svako ulaganje u Sandžak, regiju sa oko 150.000 stanovnika koju odlikuju nizak standard i visoka nezaposlenost, jeste za pohvalu.

"Moje lično mišljenje je da su strana ulaganja, bilo da su Turska, Nemačka, Američka, Francuska, koja god... dobra do onog trenutka do kada podižu standard života građana Sandžaka", rekao nam je Bihorac, inače diplomirani politikolog iz Novog Pazara. 


Zbog dosadašnjih ulaganja u razvoj infrastrukture Novog Pazara, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u aprilu 2018. godine je poneo titulu počasnog građanina tog najvećeg grada sandžačke oblasti. Šest meseci pre toga, Erdogan je i posetio Novi Pazar, gde ga je, na centralnom trgu ispred gradske kuće, dočekalo više hiljada stanovnika.

"Novi Pazar, moj zavičaj, moj najmiliji grad, njega krase manastir Sopoćani i stara tvrđava, a najlepša je Altun-alem džamija", citirao je Erdogan poznatu pesmu posvećenu Novom Pazaru.

Tada je obećao i "podršku svim aktivnostima na socijalnom i ekonomskom razvoju Sandžaka", što su okupljeni glasno pozdravili, a tokom posete je potpisano i 16 sporazuma.
Pred šesti susret Vučić - Erdogan

Erdogana bi ponovo u junu trebalo očekivati u Srbiji, najavio je ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič. Tačan datum posete još se ne zna, kao ni da li će ponovo obići Novi Pazar, grad na jugozapadu Srbije pretežno nastanjen bošnjačkim stanovništvom, čiji je počasni građanin.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić, 08. februara je i zvanično pozvao predsednika Erdogana da uskoro poseti Srbiju. Tada bi, saopšteno je iz pres službe predsednika, bila održana i Druga sednica Visokog saveta za saradnju dve zemlje i dogovoreni "novi elementi političke i ekonomske saradnje dveju zemalja".

Inače bliska saradnja Turske i Srbije poslednjih meseci se upadljivo intezivirala - kako na političkom, tako i na ekonomskom planu. Početkom ove godine, Parlament u Ankari ratifikovao je novi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, a 2018. godinu obeležilo je čak pet susreta Erdogana i njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića, uz brojne poslove koje u Srbiji počinju turske firme.

Mada Evropska unija ne gleda blagonaklono na pozicioniranje Turske na Balkanu, političari u Srbiji uveravaju da obnovljeno prijateljstvo i saradnja sa Turskom (nakon zahlađenja zbog Kosova 2013. godine) nikoga ne ugrožavaju, te ističu da spoljnopolitička orijentacija Srbije nije dovedena u pitanje.

turska srbijasaradnja

Izvor: Radio Slobodna Evropa