Škrijelj - Raspisati izbore za Skupštinu Sandžaka

Predstavnik SDA Sandžaka Ahmedin Škrijelj izjavio je danas da ta stranka ne može prihvatiti promene izbornih uslova ukoliko se one dogovaraju samo između srpskih političkih stranaka, a da se zahtevi manjinskih partija ne ispune.

dino skrijelj 2 696x469 

Škrijelj je, novinarima ispred Skupštine u pauzi međustranačkog dijaloga koji se vodi uz pokroviteljstvo EP, kazao da se, da bi izbori bili slobodni i demokratski, u rešenja koja se donesu tokom dijaloga moraju uključiti interesi i potrebe manjinskih političkih stranaka.

“Ako naših rešenja nema u finalnom proizvodu, nama se šalje jasna poruka da postoji politička saglasnost srpskog naroda da Bošnjaci, Albanci i druge manjine nisu dobrodošle u institucije i da se guraju u ilegalu”, kazao je Škrijelj.

Naveo je da su i danas ponovili zahteve SDA Sandžaka da se traži da Sandžak bude jedna izborna jedinica iz koje bi se biralo 20 poslanika, da jedna izborna jedinica bude Preševska dolina iz koje bi se biralo pet narodnih poslanika, jedna izborna jedinica Vojvodina gde, kako kaže, tradicionalno žive pripadnici 20 manjina, kao i da se smanji broj potpisa za političke subjekte manjina.

Naveo je da se u dokumentu koji je predstavljen na današnjem sastanku ne nalazi nijedan njihov zahtev što, kaže, pokazuje da Vlada ne planira da usvoji nijedan od tih zahteva kada je u pitanju promena izbornog sistema i zakonodavstva.

“Bez uvažavanja naših zahteva, ne samo da ne možemo govoriti o slobodnim, demokratskim i fer izborima, već možemo govoriti o tome da se nastavlja diskriminatorska politika među manjinama, a dovodi se i u pitanje legitimitet ove vlasti, kao i svake druge, da se u Sandžaku uopšte sprovedu izbori”, kazao je. 

Upitan da li će SDA Sandžaka učestvovati na parlamentarnim izborima 2020. godine, Škrijelj je kazao da oni nisu rekli ni da neće ni da hoće izaći na izbore, te da će o tome doneti odluku, dodajući da će insistirati na svojim zahtevima sve dok postoji šansa da oni ispune.

Izvor: Tanjug

Komentari  
+6 # Samir 2019-12-13 20:49
Mislim da Skrijelj preuranjeno forsira pricu u Sandzackoj skupstini. Boshnjaci Sandzaka su u ovom formatu prilicno neorganizovani i razijedinjeni i pre svega je nuzno da se krene u ujedinjenje i homogenizaciju gradjana Sandzaka i u taj projekat pozovu i cestiti srbi, crnogorci, albanci i svi koji dijele sudbinu Sandzaka. Smatram da dijaspora treba da bude okosnica tog projekta i da se paralelni sistem pre svega formira u dijaspori kako se narod ne bi izlagao represiji od pro fasistickog sistema u BG. Za lokalne Sandzacke politicare treba rezervisati iskljucivo pripreme za ustavnu instalaciju Sandzacke Kantonalne Autonomije a sve ostalo organizovati u Dijaspori. Zapoceti pre svega sa jednim Kongresom intelektualaca Sandzaka na koji treba da budu pozvani pripadnici svih nacija i gosti iz EU, Ankare, Amerike i Rusije i u takvom ambijentu na tom kongresu ucvrstiti demokratske smijernice za buducu Kantonalnu Autonomiju. Za ceo projekat traziti sponzore u Turskoj, Arapskim drzavama, EU
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Mediteraneo 2019-12-13 21:30
Postovanje za komentar, jasno i precizno si opisao stanje u nasem narodu i strategiju kojom bi se trebalo poraditi na autonomiji. Ali imamo jedan problem koji koci sve, a to su korumpirani politicari. Jednostavno u nasem narodu ne postoji covek i partija koja ce iskreno i casno da zastupa nase interese u Beogradu. Svi se prodaju za saku dinara kad ovde dobiju glasove i ponesu ih u Beograd na politicku pijacu. Tad prestaje borba za interese Bosnjaka, samo se gledaju sopstveni interesi u okviru partije. Posten Bosnjak je u nezavidnoj poziciji, ili da bezi odavde ili da ostane da se skrha od nepravde koja vlada medju nasim narodom.
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Samir 2019-12-13 22:42
Drago mi je da cujem da ti se moj komentar dopada jer zaista oslikava iskreno stanje u Sandzaku gde politicari vrte neku pricu kao muha bez glave vise kao sredstvo pretnje dŕzavi da prihvati neke sitne korekcije nego sto zaista zele da mijenjaju stanje u realnosti...da to zaista zele slucaj Sandzaka bi davno bio otvoren u Strazburu sa specialnim advokatskim timom a Dijaspora vec formirala kantonalnu vladu koja bi paralelno zastupala Sandzak u egzilu. Pre svega Turska , BiH i Kosovo moraju u svojim ustavima da uvedu zakonsku obavezu da podrze Sandzacku kantonalnu Autonomiju a zatim i da sinhronizuju dejstva do realizacije iste kao projekta dugorocne stabilnosti Balkana.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Mer 2019-12-14 02:43
Ta bi tvoja analiza bila prva liga da ovaj stručnjak uopšte razmišlja o ovoj temi ozbiljno. Radi se o tome da on samo laje, nebi li ga vucic tj. Vlast pozvali na primirje i uveli u vladu, institucije itd. Ili možda i iskeširali. Tipičan reketaški postupak. Reketaši ti zapale lokal a ovi pale politički ne bi li ostvarili svoje ciljeve. A kad zagusti odoše oni u Tursku a narod neka gine.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Emir 2019-12-14 15:19
Ono sto je valjalo u Sandzaku sto je imalo karakter, sto se nije prodavalo to su srbi pobili, ostale su ove ulizice koje se prodaju za saku para i za svoje uske interese, i sve dok budemo imali takve nikad necemo doci ni do ujedinjenja niti do nikakve Sandzacke drzave.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Mediteraneo 2019-12-13 21:22
Da ima i trunke istine u vasim namerama ja bih vas odlucno podrzao...ali ko je vasu stranku poznavao i doziveo vasu vladavinu ni dzehenem mu nece tesko pasti. Cela igra SDA stranke oko autonomije je zato sto nisu deo vlasti, kad bi vas uzeli zaboravili bi odmah ovu temu. Zato ovo delije licmerno. Vi ste simbol za proneveru narodnog novca, za kradju i otimacinu od naroda, za podmcivanje, varanje i kradju izbora, jednostavno sramota za Bosnjacki narod.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Olivera 2019-12-13 22:22
Škrijelj vrti istu priču u nadi da će se naći još praznoglavih Sandžaklija koje će glasati za SDA na izborima sledeće godine. A prikupljeni glasovi će biti roba na političkom tržištu, gde će iskusni trgovac i mešetar Suljkan da je nudi za fotelje i milione EUR. Sandžaklije će se vremenom osećati prevareno i glupavo, a popravni će morati čekati do sledećeg izbornog ciklusa. Do tog ciklusa, nek uživaju u plodovima rada SDA cirkusa.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # NP 2019-12-14 07:48
Da ista imas u tu tvoju praznu glavu znala bi da je AP Sandzak jedini spas ovog kraja. Do sad je Sandzak bio krava muzara koju je svaka veca investicija zaobilazila pruga, autoput, fabrike, aerodrom... Bitniji ti je sendvic od buducnosti tvoje djece. Nece ti ona jos dugo sendvice jest sto ih zaradjujes na ovaj nacin.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-12-14 08:55
Od mog komentarisanja se umire od gladi, odmah da ti kažem. Allah mi je svedok da nisam član nijedne partije i stranke, a pogotovo bot. Za razliku od tebe Suljkanov bote i SDA članu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # NP 2019-12-14 09:30
Olivera nemoj Allaha da uzimas u usta sram da te je! Niti sam clan niti bot samo ne dam vise vama da nam pametujete sta je najbolje za nas. Batalite zaradjujte sendvice za vrhovnog vodju na drugi nacin. Ne ovde i ne na racun Bosnjaka!
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Живојин 2019-12-14 10:00
Кад ће више та аутоаномалија, ђе је ба запело, у српскоме Расу или црногорскоме Шјеверу? ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # NP 2019-12-14 10:14
Crni zile, sto se prije vratis u vjeru tvog pradjeda bolje ce ti bit, ti si samo nedje nagraisao :)
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Olivera 2019-12-14 10:32
Nije nigde zapelo, jer njima autonomija i ne treba. Ona je samo izgovor za talasanja i baljezganja stranke SDA kako bi opstajala na političkoj sceni, animirala praznoglave glasače i posle uspešno trgovala sakupljenim glasovima. U crnogorskom šjeveru se ne pominje "a" od autonomije. U srpskome Rasu o tome nema priče ni u Prijepolju, ni u Priboju ni u Novoj Varoši. U sredinama sa bošnjačko/šćiptarskom većinom se u zavisnosti koja je stranka, različito spominje ideja autonomije. Najdalje je otišla SDA koja izvogarajući mantru autonomije već 30 godina, uspešno zamajava biračko telo, da bi kao finale svoje glasove nakon izbora dobro unovčila. I tako u krug, iz izvornog ciklusa u izborni ciklus. Sve u svemu, cirkus.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # NP 2019-12-14 17:31
Svoje bolesti napaceni komsije srbi nikad necete zalijecit, nema vama spasa. Ada ima da ima AP Sandzak! Pa taman pocrkali od muke svi zajedno!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Seselj 2019-12-14 19:55
Nije ras nego arsa ......rimska ruta skupi -ulpiana -arsa...
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # TITO 2019-12-14 08:52
Ada Olja nisam citao tekst niti druge komentare, samo sam video naslov i odma sam trazio tvoj komentar. Zapamti zbog tetebe cu glasati za Sulja, znam da ce moj glas biti jedni al bicu ponosan na to....
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Olivera 2019-12-14 10:35
Samo ti glasaj za Suljka Tile, pa posle kada se budeš osećao poput nasamarenog magarca, nemoj mene da pominješ kako sam ja kriva jer si za inat meni glasao za njega.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-14 16:47
Kao i uvijek, jedeš trice.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Rijec 2019-12-14 08:53
Samo ces ih ti raspisati ti neznas 10 znamenitih Bosnjaka da nabrojiš podguzna muho Suljova :)))
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Srbislav 2019-12-14 12:18
Vi izgleda ponovo tražite rat. Pitam vas! Gde se nalazi Ras? Za razliku od vas mi imamo najstariju istoriju u Evropi i Srbija je naša zemlja. A vi, idite tamo gde je vaše. Ne otimajte Srpsku Svetu Zemlju. U ostalom Vičić je izdajnik koji je uništio sud koji treba da vam sudi za javnu separaciju. Ali rešićemo se mi njega, pa šta posle!? U Ustavu piše da je Srbija zemlja Srpskog naroda i ostalih koji u njoj žive. Znači da ostali moraju poštovati Ustav i neka pravila ove zemlje. Loš vam je primer Vučić je on mora robijati za kršenje Srpskog Ustava....
Pamet uglavu vi Turci posle Turaka....
P..Sajdžo 2019
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Sulejman Veličanstvc 2019-12-14 14:37
Srbislave, ne jedi g....a iz tople sobe, pola Srbije nije srpska zemlja, kakva sveta zemlja kakvi bakrači, vama je i Knin bio sveta zemlja, i Bosna, i Crna Gora, i Makedonija vam je bila stara srbija, a pogotovo Kosovo pa gde ste danas, e sad nova epizoda kad bude biće ovako; otići će Vojvodina jer ste je silom i na prevaru zadržali, takođe Sandžak, Preševsku dolinu, deo pored Bugarske, deo pored Rumunije, itd i sad dolazimo do onoga što je stvarno srpsko, a to je beogradski pašaluk sa Šumadijom, e ovo će biti ako nastavite sa vašim gluparijama, svojatanjima tuđega, nekih praznih pretnji, itd, nego bolje vam je da se urazumite, prihvatite realnost, a to je da niste vi onakvi kako sebe zamišljate, pustite ljude da žive mirno, dajte prava svima ono što im pripada, i možda će Srbija opstati ovakva kakva je danas, u protivnom pogledajte najnoviju istoriju i shvatićete šta vam se može desiti.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Fredy 2019-12-14 15:53
Srbislave ne kaki , sjeti se Nato intervencije koja je za tren od velike srbije napravila malu razrusenu srbiju sa gladnim i bespomocnim velikosrbima, zato pamet u glavu ako hoces da prezivis ti i tvoj mali i nebitni narod.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari