Tetka Hanifa, šta radiš?

Ove godine posle turbulentnih događaja i personalnih “čistki” dobili smo, manje više, staro/novo Bošnjačko nacionalno vijeće. Godinama slušamo o neophodnoj “depolitizaciji” ove institucije i oslobađanja od stranačkih okova jedne političke partije, koja je sve ove godine imala izbornu tapiju da rukovodi ovom važnom institucijom u čijoj je nadležnosti da se bavi obrazovanjem, kulturom, informisanjem i službenom upotrebom jezika i pisma.  Postalo je deplasirano i smiješno govoriti o depolitizaciji nacionalnih saveta, pa i Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

fahrudin kladnicanin 4 696x469

Piše: Fahrudin KLADNIČANIN

Dok mi  svakodnevno ponavaljamo matrice,  k’o dove, moltive, u horu, o željenoj “depolitizaciji” životi nam prolaze, nezaustavljivi procesi idu niz brdo, nama samo ostaje da se pomirimo sa realnošću, da ko onda, Koštunica, stavarnost pogledamo u oči i okrenemo novi list sveske na veresiju u kojoj nam građani na recku odlažu svakodnevni život.  Treba samo da shvatimo u kakvim okolnostima živimo, ko nas okružuje, šta se događa u životnom prostoru, zaćutimo i zaključimo, u tišini, sami sa sobom –  život u Sandžaku je simulacija i lajk ne fejsbuku.  Zapravo u ovom tekstu sam trebao da pišem o depolitizaciji, kao što rekoh, nema potreba da o tome bilo šta kažem, pre ću, metodom posmatranja,  izneti nekoliko opservacija na zadatu mi temu.

Kada su pripremani izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće, imali smo iskren nijet, da po ko zna koji put, podržimo demokratske procese u zajednici u kojoj živimo, radimo,  zajednicu koju nerviramo i koja nam istom merom uzvraća. Dijalog je u našoj maloj mikro mahali svojevrsni bubrežni “kalkulus – konkremen“, u narodu poznat kao “kamen u bubregu“. Ima i ona još poznatija, “loj u bubregu“ ali to je priča o stvorenjima iz sandžačke mitologije, pešterskim morunama i aždahi iz Đerekara.

Da bi smo shvatili suštinu stvari,  “kamen u bubregu” je idealan primer  o kojem stepenu bolnog procesa ja ovde pišem. Dijalog. Naše je društvo izgrađeno na vrednostima čistog monologa,  gde je svaki pokušaj interakcije koji vodi razgovoru nemoguć, jer kapaciteta da čujemo i slušamo nemamo, to je posebno karakteristično u predizbornom vaktu, kada očekujemo da se suočimo, pogledamo programe, ideje i bar, ako ništa drugo, pokušamo da stavimo masku i uživimo se u smilaciju lokalne demokratije. Trebalo je da prođe vreme,  Raška da odnese tone smeća, kako bih shvatio da je svaka priča o “depolitizaciji“ svojevrsna smejurija i da to više nikad ne treba govoriti.  Nacionalni saveti uvijek će biti ekpozitura i bankomat političkim strankama i to treba tako shvatiti i nikako drugačije. U normalnim uslovima i okolnostima, ne u vanrednim stanjima u kojima se u kontinuitetu nalazimo, ova bi institucija svakako trebala da bude van domašaja stranačke i jednokratne politike, ali nažalost, normalnost je jedno, naša stvarnost  nešto sasvim drugo.  Da budem jasan smeti mi mešanje politike, političkih stranaka, lidera i barjaktara u radu nacionalnih saveta, pa i ovog našeg sina jedinca.

Pola decenije, pet dugih godina, naš je fokus rada na etničku/manjinsku politiku u Srbiji, upoznali smo sve predstavnike nacionalnih saveta nacionalnih manjina. Dan pre nego će ovaj tekst izaći,  u Beogradu, upravo sa nacionalnim savetima razgovaramo o bolnoj temi “Izazovima i kvalitetu obrazovanja na manjinskom jeziku“.  Iskustvo sa terena potvrđuje da živimo, kako to, kolokvijalno kaže, doajen manjinske priče u Srbiji G.B  u “izolovanim” ostrvima, posebnim mahalama,  gde svako fura svoju priču, pa u punom personalnom kapacitetu rukama drži nezaustavljive procese očuvanja nacionalnog identiteta.  Ako sam u jednom zahvalan donatoru koji nas sve ove godine podržava u ovoj priči, to je što mi je omogućio da uvidim, kako su nacionalni saveti nacionalnih manjina „podnjivili“ izvanredne ljude, eksperte, fantastične poznavaoce  tema kojima se unutar svojih nacionalnih saveta bave i koji godinama marljivo, uglavnom u pozadini drže priču u svojim rukama, pružajući često otpor izazovima stranačke politike i odolevajući sujetama udarničkih aktivista i raznih lobija.

Bošnjačko nacionalno vijeće nije “depolitizovano” bez obzira ko personalno rukovodi i ja ne vidim nikakve revolucionarne i historijske momente u ovoj instituciji, što često čujemo od aktera koji sudjeluju u njegovom radu.  Nema strateških dokumenata,  osim “sveske kopusare” da citiram jednog uglednog bošnjačkog djelatnika, koja su osnova za normalno funkcionisanje ovakvih institucija i to je ključni problem, nema kompasa koji će da bude orijentir, kuda i kako dalje.  Ima naša zajednica kapaciteta,  pokazalo se više puta, samo smo mi zapali u zahać. Živa duša, rekla bi tetka Hanifa.

Autor je programski koordinator u  Akademskoj inicijativi “Forum 10”

Izvor: Danas

Komentari  
0 # Sulejman Veličanstvi 2019-11-24 21:19
Šta ti izdrobi bahsuze jedan, kakva depolitizacija nacionalnih vijeća, kakvi bakrači, pa neće valjda i BNV da se bavi komunalijama kao i lokalne samouprave? Nacionalno vijeće je u prijevodu nacionalna vlada, a svaka vlada vodi pored ostalog i politiku, a uostalom šta može u ovoj zemlji da se rešava mimo i bez politike?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # NP 2019-11-24 22:52
Reče Saša : "Nacionalno vijeće je u prijevodu nacionalna vlada".
A "nacionalno" je samo ono što SDA predstavlja??
)))
Pitanje za Sašu (ili Sulejmana, kako se ovde predstavio):
- Postoje li legitimni predstavnici naroda koji nisu u Koza Nostri, zvanoj SDA, koja vlada ovom institucijom još od njenog osnivanja?
- Da li kadrovi sa drugih lista treba da učestvuju u nekim projektima od vitalnog značaja za Bošnjake ili je to rezervisano samo za poslušnike SDA?
- Da li je depolitizacija BNV korisna ili ne, tj. da li treba resore da vode specijalisti svoje struke - recimo za bosanski jezik da ga vodi lingvista ili o tome treba glavnu reč da ima agronom i zubar? Oni treba da se pitaju za sve i svašta?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sandzaklija 2019-11-25 05:50
NP uzalud se trudis sa oholnicima nema price !
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-11-25 17:51
Baš je dobro napisao tekst. A ovo bi moglo da malo osvesti Bošnjake Srbije.
".... nacionalni saveti nacionalnih manjina „podnjivili“ izvanredne ljude, eksperte, fantastične poznavaoce tema kojima se unutar svojih nacionalnih saveta bave i koji godinama marljivo, uglavnom u pozadini drže priču u svojim rukama, pružajući često otpor izazovima stranačke politike i odolevajući sujetama udarničkih aktivista i raznih lobija".
To je Kladničanin primetio kod drugih Nacionalnih Veća u Srbiji. A šta imate kod BNV? Da jedna stranka upravlja većem kao svojom babovinom i da je svako ko se bavio u prvom planu poslovima Veća, a zanemarivao politiku SDA bio najuren i iz veća, a onda i nepoželjan u stranci. Zbog ljudi koji na račun BNV žive ko bubreg u loju, mnogi Bošnjaci već osećaju kamen u bubregu.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-11-25 17:52
Mogu da zamislim kako je biti opozicija u veću ili kako je roditeljima mučno što se nastava na bosanskom kilavi. O guranju prstiju u oči državi i brukanju svih poštenih i lojalnih građana bošnjačke nacionalnosti, neću ni da govorim.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Žan Klod Perišan 2019-11-25 08:12
Narod nije ni svestan koloko moci i para ,narodnog novca operu pojedinci u svoj ovoj ujdurmi.Znaci legitimno izabrane haraclije.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click