Džudžo - Nova ekipa je napravila veliku štetu

Esad Džudžo godinama je bio „zaštitno lice“ Bošnjačkog nacionalnog vijeća, kako se zvanično zove Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji. I dok je formalno lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin bio na čelu BNV, faktički se Džudžo bavio konkretnim pitanjima uvođenja bosanskog jezika, nastavi, informisanju na maternjem jeziku Bošnjaka.

esad dzudzo foto medija centar 678x382 

Za predsednika BNV Džudžo je izabran 2010. godine i tu funkciju je obavljao do 2014. Ponovo biva biran za predsednika BNV 2018. Ostavku podnosi juna ove godine nakon razmimoilaženja sa Ugljaninom i listom „Samoopredeljenje“, koja sa listom „Vakat je“ ima većinu u BNV. DŽudžo je ostao većnik.

U razgovoru za Danas Džudžo podseća da je odbio da potpiše inicijativu o uspostavljanju specijalnog statusa za Sandžak. „Ta priča tada nije bila prihvatljiva za većinu vijećnika obje liste i drugo smatrao sam je neadekvatnim rješenjem za Sandžak. Uostalom, ona je donijeta u nezakonitoj proceduri. Bio sam također protiv pokušaja „albanizacije“ sandžačkih Bošnjaka. Tek kasnije shvatio sam da je njima stalo zapravo do preuzimanje brenda kakav sam izgradio od BNV u periodu 2003. do 2014. godine i u ovo vrijeme nakon izbora u novembru 2018. godine, a možda najviše do blagajne, lokalnog šibicarenja i političke trgovine“, kaže DŽudžo. Iako je svojoj naslednici na čelnom mestu u BNV Jasmini Curić čestitao na izboru i ponudio saradnju, na pitanje kako ocenjuje rad novog rukovodstva, dosta je kritičan.

– Ova ekipa je uspjela da više naruši i napravi štetu na ukupni proces ostvarivanja prava i sloboda bošnjačke zajednice za ovih nekoliko mjeseci, nego da je lično izabran Aleksandar Vučić, kako su najavljivali pojedinci iz proalbanskog lobija u SDA Sandžaka, odgovara Džudžo. Njega su inače krugovi oko SDA optuživali da namerava da BNV „preda“ Aleksandru Vučiću. Novom rukovodstvu zamera da su lošim predlozima „izblamirali“ priču o davanju imena ulicama, trgovima, kulturnim i obrazovnim institucijama u sredinama u kojima Bošnjaci imaju značajan udeo u stanovništvu. „Naše zakonsko pravo je da ulicama i školama dajemo imena iz svoje istorije, ali su njihovi prijedlozi bili prilično diskutabilni“, primećuje Džudžo, dodajući da je bilo i pogrešnih poteza u ostvarivanju prava na obrazovanje na bosanskom i otvaranju redakcije na ovom jeziku na RTS.

Na pitanje ko je kriv što manje bošnjačke dece uči na bosanskom jeziku, DŽudžo odgovara da je na „djelu svojevrsni „udruženi zločinački poduhvat“. „Roditelji, nastavnici i uprave obrazovnih ustanova su zapravo zbunjeni odsustvom stalnog konsultativnog procesa i zajedničkog rada na unaprijeđenju nastave na bosanskom jeziku, što je do sada bilo njima poznato iskustvo u ovom mukotrpnom pregovaračkom poslu“, smatra naš sagovornik.

Komentarišući odluku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da, zbog usvajanja i slanja državnim organima zahteva za specijalan status za Sandžak, što je ocenjeno kao kršenje zakona i politizacija nacionalnog saveta, raspusti Izvršni odbor BNV i naloži im izbor novog, Džudžo kaže da, koliko mu je poznato, nije održana sednica na kojoj bi se BNV izjasnio o zahtevu Ministarstva. BNV je inače ovaj zahtev odbacio i optužio nadležnog ministra Branka Ružića da pokušava da prekroji izbornu volju Bošnjaka. 

Džudžo smatra da bi Ministarstvo, ukoliko BNV ne ispuni njihov zahtev, moglo da raspusti aktuelni saziv i raspiše prevremene izbore za nacionalni savet Bošnjaka. Pitanje je samo kome bi to politički odgovaralo? Ugljaninu verovatno bi. Na pitanje da li nacionalni saveti mogu da rade svoj posao bez uplitanja politike, Džudžo odgovara da manjinskih prava inače spadaju u korpus političkih prava.

„U ovoj priči je iskazana nesposobnost da se napravi balans između samog procesa ostvarivanja kolektivnih prava i stranačkih legitimnih političkih ciljeva, na štetu samog položaja i prava Bošnjaka u Sandžaku“, zaključuje Esad Džudžo. (Danas)

Moguća nova partija

*Da li je tačno da sa Bajrom Gegićem planirate osnivanje nove stranke?

– Koliko ja znam, narodni poslanik SDA Sandžaka prof. Bajro Gegić pokazuje spremnost da odgovori na nezadovoljstvo građana i članstva stanjem u stranci generalno, a posebno krizom u lokalnoj upravi u Tutinu, koja nema izborni legitimitet nakon tragične smrti Šemsudina Kučevića. Ako se on odluči na adekvatan odgovor, imat će moju podršku lično i Centra za bošnjačke studije.

Komentari  
+11 # Pazar 2019-11-04 20:02
Upropastili ste sve vezano za Bosanski jezik u školama. I ti Džudžo i ovi što su te naslijedili.
Čim ste se odlučili da podijelite djecu još od pretškolskog uzrasta sve je bilo osuđeno na propast.
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Olivera 2019-11-04 21:08
Kamo lepe sreće da vam je u BNV Aleksandar Vučić. Verujem da bi bilo i reda i rada i uspeha. Ovako, proalbanski lobi je za par meseci uspeo da uruši sve što je mukotrpno stvarano godinama. A pride toga ništa pametno nisu ni uradili, osim što su najurili Džudža i ostale koji su nešto radili i znali. Eto, kad Kurti bude kurtalisan sa političke scene, neka ga Suljko ustoliči u BNV. Možda mu i uspe, obzirom da Vakat je pokazuje znake senilnosti, a Matica bošnjačka je sistematski gušena od samoopredeljenih trutova. Naravno, ukoliko Sandžaklije nešto ne preduzmu na sledećim izborima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # TITO 2019-11-05 07:28
Bravo Okic, trazicu of organa vlasti da te stave u nrkom ministarstvu, zaslužujes jer se toliko trudis da po našim portalima prezentujes srpsku fašizam u miroljubivog anđela..
Ok of sutra cu da te stavim u ministarstvu kpd Ružica, on je jahebat momak, secas se kaf je zapretio Dečicu i odma ga turise za ministra :)
Okic sta bude odlučio Erdogan, i EU bice, jer se tu ne pita Vučić a ni ovi nasi političari. A Putinu je to sitno. Tako olic sretno.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # NP 2019-11-05 08:28
Po nekad Olivera das komentar koji je stvarno na mjestu al po nekad tvoje botovanje za partije stvarno prelazi granicu zdravog razuma.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Xman 2019-11-05 00:33
Ja ne prepoznajem više kurs SDA. Čas gore, čas dole, levo desno. Totalno nestabilno. Sarajevo im više ne daje onakvu podršku kao nekad, Beograd izgubljen odavno. Jadna je politika koja nas vraća na udruživanje sa Albancima. Naravno da treba gajiti dobre odnose sa njima, istorijski, verski ali nema tu selameta. Njihov model nastave na osanskom vodi direktno u segregaciju. Mi kao na kursu EU a oni odvajaju decu po nacionalnoj i verskoj osnovi. Meni je to strašno i neodrživo. Pritom, svi pametni pobegoše. Džudžo, onaj Šemsović delovaše pismeno. Ostalo...tropa. Zato se i smanjuje broj dece. Čim je pogrešan nijet-politički, sve ode u propast.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari