Odnosi između Srbije i Republike Turske su dosta dobri, to i ovog puta naglašavam. Ta saradnja se posebno odnosi na Sandžak i ona će u narednom periodu biti isto tako uspešna

esad

Ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgic boravio je u zvaničnoj poseti Novom Pazaru gde se sastao sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem, predsednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esadom Džudžom i liderom Stranke demokratske akcije Sandžaka (SDA) Sulejmanom Ugljaninom.

Teme sastanka ticale su se trenutne ekonomske i političke situacije, te unapređenja odnosa dve zemlje. Tokom susreta više puta je naglašeno da su Bošnjaci u Srbiji most saradnje sa Republikom Turskom.

"Odnosi između Srbije i Republike Turske su dosta dobri, to i ovog puta naglašavam. Ta saradnja se posebno odnosi na Sandžak i ona će u narednom periodu biti isto tako uspešna. Sa naše strane uvek će dolaziti podrška svakom uspešnom radu institucija", rekao je ambasador Bilgic.

On je podsetio da je u toku realizacija ili se priprema dokumentacija za realizaciju važnih projekata u Sandžaku koji su dogovoreni pre četrnaest meseci, prilikom posete predsednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Novom Pazaru. Kao najvažnije projekte čija realizacija se uskoro očekuje, ambasador je izdvojio rekonstrukciju puta Novi Pazar - Tutin te restauraciju Isa-begovog hamama i obnovu stare Hale sportova. 

Za gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca poseta delegacije Ambasade Republike Turske potvrda je prijateljskih odnosa dva naroda.

"Sigurno je da je Turska prijateljska zemlja gradu Novom Pazaru i Srbiji, vidljivi su i sve bolji odnosi između Turske i Srbije, te da su sandžački Bošnjaci, oni koji žive u Srbiji i Turskoj, most saradnje između dve zemlje. Nas raduju takvi odnosi, oni se manifestuju realizacijom mnogih projekata u Srbiji i Novom Pazaru i to posredstvom agencije TIKA“, rekao je gradonačelnik Biševac.

On je turskog ambasadora upoznao i sa planovima koji se tiču bratimljenja Novog Pazara sa turskim gradom Konya.

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća upoznala je ambasadora Bilgica sa planom rada te institucije za naredni period. Iz BNV su izrazili želju da ambasador bude posrednik u susretu predstavnika BNV sa predsednikom Republike Turske Erdoganom.

„Mi Republiku Tursku smatramo za zemlju zaštitnicu, to je institut koji postoji u međunarodnom pravu. Podelio sam sa ambasadorom naša zajednička osećanja, a to je da su Bošnjaci u Srbiji most saradnje sa Republikom Turskom. Saradnja dve zemlje je jedna vrlo važna saradnja i proces koji odgovara Bošnjacima u Srbiji i ona nam olakšava konzumiranje naših prava, naročito u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja“, rekao je predsednik BNV Esad Džudžo. (Anadolija)