Curić: U Novom Pazaru opada broj djece koja nastavu pohađaju na bosanskom jeziku

Bošnjačko nacionalno vijeće danas je organizovalo sastanak rukovodstva Vijeća i Grada Novog Pazara sa direktorima i pedagozima predškolskih, osnovnih i srednjih škola u Sandžaku. Tema sastanka je bila „Upis djece u pripremni predškolski program i prvi razred obrazovno-odgojnih ustanova“. Na sastanak su pozvani i predstavnici lokalnih samouprava u Sandžaku i predstavnici Školske uprave u Novom Pazaru.

71300986 2983954891828791 2514319708149252096 n 640x515

“Mi smo stava da se upis treba vršiti i odvijati na način da se djeca na osnovu nacionalne pripadnosti upisuju po automatizmu a da se samo u slučaju ako roditelji ne žele da im se dijete obrazuje na maternjem jeziku, zahtjevom obrate odgojno-obrazovnoj ustanovi i u tom slučaju se roditelj izjašnjava i traži obrazovanje na drugom jeziku”, kazala je predsjednica BNV-a, dr. Jasmina Curić.

Javnost u Sandžaku danas saznala broj đaka koji se odlučio da školovanje otpočne na bosanskom jeziku ali i ukupan broj učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je na upit Agencije SANA o broju upisanih učenika na nastavu na bosanskom jeziku za 2019/2020. školsku godinu dostavilo sljedeće podatke:

“Prema podacima elektronskog upisa u prvi razred osnovne škole na bosanskom jeziku upisano je 1.179 učenika, dok je u prvi razred srednje škole na bosanskom jeziku upisano 888 učenika. Riječ je o 19 osnovnih škola i osam srednjih”, navedeno je odgovoru. 

Predsjednica BNV-a je istakla da se broj učenika koji pohađa nastavu na bosanskom jeziku u Novom Pazaru smanjuje, a na pitanje koga vidi kao krivca za taj pad Ministarstvo ili BNV, nije dala adekvatan odgovor već da se zajedničkim pokušajima ostvari ravnopravan odnos među djecom.

Na pitanja novinara “koji je broj upisane djece koja pohađaju nastavu na bosanskom jeziku” ali i “ko je odgovoran za pad upisane djece, Ministarstvo ili BNV”, predsjednica BNV-a je odgovorila :

“Broj bošnjačke djece koja se školuju na bosanskom jeziku u ovoj godini je 15.671. Taj broj stagnira u odnosu na prošlu godinu ako gledamo ukupan broj u Sandžaku ali ako gledamo broj u Novom Pazaru on se smanjuje”;

“Ovom prilikom, pozivam sve institucije počev od Ministarstva, svih lokalnih samouprava u Sandžaku kako bi suzbili diskriminaciju djece bošnjačke nacionalnosti i da u zajedničkim pokušajima i projektima ostvarimo jedan ravnopravan odnos među svom djecom”, završava dr. Curić.

Iz Bošnjačkog nacionalnog viječa pozvali ministra Šarčevća da povuče dopis kojim traži od direktora obrazovno-odgojnih ustanova da ne poštuju ovlaštenja BNV-a kao i da odmah obustavi, kako se navodi, diskriminaciju djece bošnjačke nacionalnosti u državnim obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku.

Izvor:Sana

Komentari  
+1 # sandzo 2019-09-23 19:10
sve je ovo losa politika prema manjinama koji bre bosanski ne lici na to ama bas ni hic sto nas vjera veze to je ok da nas srbija prizna kao sandzaklije jednakim narodima cijele srbije i sa nasom kulturom netreba nama bosna
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Pazar 2019-09-24 15:05
Sve je ovo loša politika BNV-a i njegovih vođa Sulja, Džudža i ove nepismene žene.
Potpuno nestručan kadar i naravno da je projekat osuđen na neuspjeh.
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # Nur-Bec 2019-09-23 19:33
Hajmo muftofili,opletite sad po BNV! To je sve zbog Sulja,bla,bla,bla..... Da je to u nasim rukama pozlatilo bi se :P Da je to u vasim rukama bosanske udzbenike bi nam stampao Seselj :-* Ali na vrijeme,razumije se! Sesko ne kasni,pogotovu kad je Zuki i njegova stranka u pitanju.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # NP 2019-09-23 20:24
Izvini Nurka - ali ti je ovaj komentar veoma glup jer nema ni a od argumenta osim želje za blaćenjem.
Ti bi sad katastrofu u školama da svališ na Zukorlića???
Kako kad on nema niti je imao većinu u BNV - drugim riječima nikad nije imao vlast u BNV.
SDA (čitaj Suljo) nije dao Jahji ni telefon da snima sednice a ne da nešto odlučuje, nisu hteli ni da ih puštaju na sednice nego su ovi zorom ulazili..
Pošto je bosanski jezik u ingerenciji BNV najlakše je krivicu svaliti na drugog a abolirati SDA.
Pošalju se nepismeni kadrovi SDA u škole da predaju bosandki jezik, roditelji to primete i prebacuju decu na drugu nastavu - Zukorlić kriv.
Kasni se sa štampanjem udzbenika zbog nesposobnih kadrova BNV - Zukorlić kriv?
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Живојин 2019-09-23 21:43
Извини БА Шојићу, а зар није БРЕ Живко Квисковић први мрдр професор босанског, а "Pošto je bosanski jezik u ingerenciji BNV" ни тебе није успео да научи, иди бре ј.ебо те, а ? И доста глупирања више, лепо вам се народ изјаснио да неЈће босански. И ето Јопет џаба сте мрчили!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Musketar 2019-09-24 15:04
Nur-Bec, tebi je izgleda SESELJ obsesija. Konstantno dovodjenje Zukorlica u vezu sa njim nema blage veze sa istinom. Raspitaj se ti malo sa kim je tvoj TULJKICA sve u koaliciji i sa kim je sve bio. Zato ti je bolje da ne baljezgas i kad toliko branis ovu spodobu mora da si JUNICE, PLASTENICI.... u pitanju.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Hakk 2019-09-23 19:53
Tako je to kad nesposobni kadrovi vode ovako važnu
Instituciju(BNV).
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Samir 2019-09-23 19:55
Tragicna i tuzna statistika, moje misljenje je da su Sandzaklije nakon visevjekovne borbe za identitet i sopstvenu kulturu dospele u epizodu apatije i pomirenja sa asimilacijum u srbe tzv muslimanske vjeroispovjesti iako znaju da najcesce nisu ni jedno ni drugo vec individue sa niskom nacionalnom i vjerskom svijesti. Tuzna je ova statistika, jer ako su ovi rezultati autenticni, to znaci Totalna kapitulaciju Sandzaka pred cetnickom propagandom i samim tim prestaje i potreba za postojanjem BNV i drugih institucija boshnjaka u Sandzaku.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Musketar 2019-09-24 15:07
Nikako Samire, ovo su posledice politike tvog Ljidera koji bi i [censored] svoju proda zarad svojih banalnih povlastica. Jos se mi secamo ko nasteli USTAV Kostunici.. i tsko postadosmo MANJINA to jest na nivou GABELJIJE
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Samir 2019-09-23 19:59
Ako Sandzacki podmladak nije u stanju da sa ponosom i zarom stiti sopstveni identitet, jezik, kulturu i obicaje i podlozan je uticaju Srpsko-cetnicke propagande onda nema nikakvog smisla boriti se za bilo sta?
Ovo je Alarmantna situacija na koju morate da date neki mnogo adekvatniji odgovor?
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Samir 2019-09-23 20:04
Zao mi je sto mora da kazem, Ali ovi podaci su me mnogo rastuzili....ovo je Hari Kiri prema sopstvenom identitetu i oslikava cijelokupni nemoral i ljudski prljavstinu koja se nagomilala i epideimioloski inficiralasve Sandzacke vrijednosti i tradiciju. Ako niste ponosni na sami sebe onda ne ocekujte da ikad budete ravnopravni gradjani svog drustva...vec samo nekakvi iluzijonari bez smisla. Maximalno porazavajuce...
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Samir 2019-09-23 20:15
Nisu u pitanju nesposobni kadrovi, vec Pink tv koju Sandzaklije ne gase, jednostavno potpali ste potpuno pod cetnicki uticaj i izgubili i kulturu i tradiciju i ponos i cast. Naravno ona bradata kurvica od muftije i drugi ubaceni elementi su pomogli da se na kraju dodje do ovog ishoda i da omladina zivi cetnickim moralom i prisvaja cetnicke vrijednosti i sada ih prenosi na one najmladje. Ovo su kijametski dani za Sandzak.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Nur-Bec 2019-09-23 22:14
Samire,na zalost potpuno si u pravu :sad: Najzalosnije je to sto su se najvise asimilirali Novopazarci,a to nam je glavni grad.U Titovo vrijeme su Pazarci znali ko su,ali sada sve vise postaju Srbi muslimanske vjeroispovijesti.Bas kako Seselj i njegova bratija i zele vec decenijama!U Sandzaku su uspjeli uz pomoc domacih izdajnika da uniste nase nacionalno bice :sad:
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # Живојин 2019-09-23 22:40
... арнаутско које продајемо као бушњачко кад Аћиф Бљутави није успео да их асимилира и наметне албански!? ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Svicer 2019-09-24 22:06
@Samir@ Tvoja nekultura u komentarima je očigledna. Sve Srbe naziva četnicima mislim da to nije pristojno. A moj dobri Efendijo šta si ti nego Srbin muslimanske ipovijesti. Baba ti odakle si se stvorio tu. Ja znam 100 tine pazaraca i dobrih i loših nikad nisam diskutovao o nacionalnosti a ni oni ili si čovek ili si rdja. Neka bude i država Sandžak ti ćeš opet kukati i neko će ti smetati.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-09-25 06:25
Gde si ti video da ja sve srbe poistovecujem sa cetnicima? A da vecinu smatram takvog opredeljenja dokazuje epilog zadnjih 30-40 god. Vidim da se redovno prepoznajete na moje prozovke. Ja nisam od onih sto idu krmcima niz dlaku, sto vam mislim otvoreno vam govorim. A i vrijeme ce pokazati koliko sam u pravu. Cast cestitim izuzetcima medju srbima, Ali su velika manjina i sute na cetnicku indokrinaciju umjesto da rade na njenom suzbijanju. Osnovni razlog za propast SFRJ je sto bas tim cetnicima dopusteno da promijene uniforme i strpljivo razgradjuju sve tekovine anti fasistickog fronta.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Sandzacki Srbin 2019-09-23 20:55
Ne znam kakva je ovo matematika. Pa valjda neki i maturiraju i ne idu vise u skolu i tako izlaze iz statistike
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sandžak je vječan 2019-09-23 21:02
ISTINA I SAMO ISTINA!
90% "Bošnjaka"čitaj govana jednim dijalektom govori a drugim piše tako da će da bi bili "kulturni"pisati "belo,lepo,vreme,sneg...."
Isto je i što razminu Rašku i odu prema Srbiji.
To nije ni do Sulja,Muftije niti PRITISKA SRBIJE.
To je do pokvarenog i ljigavog "Bošnjaka" čija je potreba za nacionalnim identitetom beznačajna!
Odgovori | Prijavi moderatru
+13 # Sandzacki Srbin 2019-09-23 21:12
Mi Srbi nemamo tih problema. Za nas su svi Srbi koji se izjasnjavaju kao takvi. I oni iz Hrvatske koji pricaju cisto hrvatski kao Milorad Pupovac recimo ili Srbi iz Bosne koji pricaju ijekavski ili cak sarajevski zargon kao Nele Karajlic. Nacionalnost je pripadnost odredjenoj grupi i kulturi, a ne nacin govora. Srbin iz Vojvodine kad ode u Leskovac razume taman pola, a mozda i manje. pa sta.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Живојин 2019-09-23 21:57
"Mi smo stava da se upis treba vršiti i odvijati na način da se djeca na osnovu nacionalne pripadnosti upisuju po automatizmu..."
Може ли неки експерт за бушњаштво да појасни на основу чега ће ова плавуша да одрђује људима националност? Одакле било коме право да некоме одређује националност, а онда и језик? Шта ако некоме језик национакности није матерњи! Није ли таква изјава срамотна за једну докторку наука? Зар слободно изјашњавање није највећа демократска вредност или се уводи бушњачки Немањићки шеријат?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # banda 2019-09-23 23:33
Ova priča oko jezika je samo stvar politike i inata. Znamo mi svi da je i srpski i hrvatski i bosanski i crnogorski jedan te isti jezik različitih naziva. Znamo i za mržnju koja je nastala ratovima 90-ih, ali i znamo da svako piše "istinu o jeziku" koja mu paše i da Hrvat u Hrvatskoj nikada neće reći da govori sprskim ili bosanskim jezikom a što je žalosno to važi i za Hrvata u BiH. Uzeo sam primer Hrvata, a mogao sam i primer Srbina ili Bošnjaka.
Ne znam kakva je situacija sa srpskim jezikom u većiskim srpskim sredinama u Hrvatskoj. Da li deca srpske nacionalnosti u škloe pohađaju na srpskom ili hrvatskom jeziku i kako je tamo defenisano.
Znam da deca koja osnovnu i srednju školu završe ovde na bosanskom jeziku se plaše svog daljeg školovanja na primer u Bg, NS, KG ili Nišu zbog nekog vida šikaniranja pa zato roditelji se i malo plaše upisa na bosanskom jeziku iz tih razloga
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Samir 2019-09-24 00:40
To je porazavajuci i krajnje besmislen odgovor! Nema opravdanja i izgovora za ovo stanje do teskog kretenizma koje su vam cetnici usadili tu? Diplome svakako i nista ne znace u toj Srbiji i standardi skolovanja su na nivou idimi dodji mi? Meni se cini da su cetnici izvrsili tesku lobotomiju nad Sandzaklijama da oni nijesu u stanju vise ni da prdnu na bosanskom dok ne pitaju BG? Hajde onda neka vam je hairli i ova kapitulacija pred tim slavistickim hordama...niste ni prvi ni poslednji od kad su se na avarskim konjskim repovima dovukli na Balkan su ovaj proces obavili vise puta...znaju odlicno kako se slama duh kod ljudi niske svijesti i obrazovanosti. Mene ce dosad bit sramota spominjat Sandzak u bilo kojoj ulozi.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Nur-Bec 2019-09-24 01:03
Sve roditelje koji ne upisuju djecu na bosanski jezik neka je stid!
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Semsudin 2019-09-24 05:43
A sto bi trebalo da nas bude stid? Ja hocu da mi se deca obrazuju, da nesto nauce u skoli, a ne da budu mutavi mutavci kao Suljo-Tuljo za kojeg se ne zna kojim jezikom prica, jer ga pola ne razumijes.... A na nastavi koju Suljo-Tuljo organizuje nema sta da se nauci....
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # eso 2019-09-24 08:28
Ble bacao si Bošnjačku zastavu palio je a sad se prsiš sa njome.Daj budimo realni,priznajmo sebi pa to BNV je sad Suljovo sutra Rasimovo prekosutra Zukorlićevo budimo Bošnjaci i obrazujmo se na Bosanskom,danas možda zbog uslova možda slabijeg kvaliteta ali za rad Bošnjaštva ako si i protiv progutaj tableticu i prođe glava.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Samir 2019-09-24 09:00
Niko tebi ne brani da obrazujes svoju djecu jer ima bezbroj mogucnosti da se u nedostatku kadrova obrazovanje vodi preko video linkova iz BiH, Ali nije tacno kadrovi su zadovoljavajuci za taj uzrast. Ti si u zabludi, jer je nedopustivo da boshnjaci skoluju svoj podmladak u kulturi koja je izvrsila brojne zlocine i genocid nad njima!!! To je isto ko kad bi se Jevreji Germanizovali. Ali nazalost takvih dijabola i mentola je u Sandzaku previse ni kanalizacija ih vise ne filtrira. Bolje je da se onda otvoreno izjasnite kao srbi i predjete u njihovu crkvu. Islam zabranjuje ovakvo ponasanje i ovo je vrh ledenog brijega. Nazalost covijek nema osnovno elementarno postovanje prema svom identitetu. Medijski im se ispire mozak...kap po kap i vrijeme cini svoje. Ne vidim smisao da se bilo sta ovde vise preduzima? Jos sebe smatraju pametnijim i pljuju na svoj identitet?
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # eso 2019-09-24 10:24
Ovo je očito igra bradate spodobe koji je debelo plaćen ovih godina od 1993. godine od Miloševića pa na ovamo da nas svede na vjersku skupinu bez identiteta bez ičega gde će on vladati sa svojim praznim pričama o lažima i obmanama a sve u cilju bogaćenja i jačanja njegovog nefsa da on bude iznad sviju.Treba potvrditi da car nije go.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Nur-Bec 2019-09-24 11:39
Upravo tako!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Nur-Bec 2019-09-24 11:42
On i njegove sluge permanentno podrivaju BNV i u takvoj atmosferi je toj instituciji nevjerovatno otezan rad.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Musketar 2019-09-24 14:06
A Suljko nastelio Kostunici USTAV i tako preko noci postadosmo MANJINA-GABELJII.,Sad vam neko drugi kruv, more sikter za Mitrovicu sa vasim TULJOM-MOSNJAKOM.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Musketar 2019-09-24 15:44
Nur-Bec, treba da je vas stid da zarad junica, sodera i plastenika birate ivu NEPISMENU BANDU iz SDA.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Sandzacki Srbin 2019-09-24 11:59
Nastavni plan na bosanskom (moze se pogledati na stranici BNV)predvidja isto da se obradjuju srpski pisci kao recimo Branko Copic ili Dusan Radovic i da se uci cirilica, jer i u bosanskom postoji cirilica Naravno obavezan je i predmet srpski jezik kao nematernji, gde se opet obradjuje Branko Copic i cirilica. I to sve skupa do osam casova nedeljno srpsko-bosanskog i bosansko-srpskog, tako da deca nemaju vremena da se bave stvarno vaznim temama kao matematika, informatika itd. Ja razumem roditelje koji onda upisu decu odmah na srpski, ne sto nisu dobri Bosnjaci nego da rasterete decu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # eso 2019-09-24 12:20
Ne slažem se sa tvojim komentarem.Ima teškoća svugdje pa mi smo morali štapiće da pravimo pa da ih vežemo lastikom u desetice pa računaljke pa smo zimi bili grijani na bubnjare i ugalj, i rijetko smo imali da obučemo adidas,najke...Ostali smo živi i ako smo se patili.Današnja djeca situirana su lepo obučena,sve im je servirano.Provedu veliko vrijeme na telefonu,kompjuteru.Umesto da ih ohrabrimo da kad porastu znaju ko su mi ih teramo u kandže Srba da ih oni uče istorijom,jezikom...Na Kosovu sam završio srednju školu.Pored tog što sam tada učio srpsko hrvatski jezik imao sam 2 časa Albanskog jezika.Hajde recite danas Srpskoj deci da uče bar pola časa Bosanski jezik.To bi bilo kao da bi ovog trenutka pao meteorit.Naravoučenije ne pravimo problem gde ga nema svi volimo svoju decu i neka uče na svom jeziku.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sandzacki Srbin 2019-09-24 15:06
"Jezeva kucica" od Branka Copica na cirilici je i na programu srpskog i bosanskog za prvi razred, tako da ti sve dodje na isto.
Albanski ili madjarki je sasvim drugi jezik i dosta Srba u tim sredinama proca te jezike
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Olivera 2019-09-24 17:09
Srpska deca nemaju problema da pored svog srpskog uče i bosanski, hrvatski ili crnogorski. Mislim da to ne bi bio problem ni bošnjačkoj, ni hrvatskoj ni crnogorskoj deci. Odrasli su krivi što su sve tako iskomplikovali.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-09-24 17:49
Da je kojim slučajem Esad Džudžo ostao na čelu BNV, verujem da bi se više bavio zadacima Veća. Tada bi bilo i udžbenika i ozbiljne nastave na bosanskom, jer bi ona bila u fokusu, obzirom na nastupajuću novu školsku godinu 2019/2020. Ovako, ljider ga je oterao, proglasio predsednicom ovu Curićku inače agronoma (zato valjda i dobro obavlja svoju ulogu Suljkovog fikusa) i šta imamo. Njeno priznanje da u NP sve manje bošnjačke dece pohađa nastavu na bosanskom jeziku. Znači otvoreno priznanje neuspeha i nemoći. Jer BNV ipak nije politički organ, niti mesto sa koga će se emitovati političke ideje stranke SDA, već je institucija Bošnjaka Srbije gde oni uređuju sva pitanja vezana za jezik, obrazovanje, informisanje, kulturu, tradiciju, nasleđe.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Fuck 2019-09-25 06:55
Predlazem da svi jezici dobiju zajednicko
ime u kome nece biti nacionaönog indetiteta kao recimo balkansko-nomadski ....i svi da ga izucavamo bez klanja.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari