Sulejman Ugljanin: Na roditelje vršen strahovit pritisak i zastrašivanje da odustanu od upisa djece na maternji bosanski jezik

U Centrali Stranke demokratske akcije Sandžaka održana je danas Press konferencija, na kojoj je govorio predsjednik Stranke Dr. Sulejman Ugljanin.

bed72b87124d8c7f461df4af91967bae

Press konferenciju predsjednika SDA Sandžaka prenosimo u cjelosti:

„Današnju konferenciju za medije smo zakazali sa ciljem da ukažemo na aktivnu i agresivnu diskriminaciju koja se sprovodi nad Bošnjacima u Sandžaku prilikom upisa djece u odgojno-obrazovne ustanove.

Svako dijete rodjenjem stiče pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku i dalji razvoj svog nacionalnog identiteta.

Konstatovano je da su u Sandžaku djeca srpske nacionalnosti upisivana po automatizmu na svoj maternji jezik, dok je prilikom upisa bošnjačke djece vršen strahovit pritisak na roditelje putem dezinformacija i zastrašivanja sa ciljem da odustanu od svog maternjeg bosanskog jezika.

Upis djece na nastavu na nematernjem jeziku je moguć samo uz pisani zahtjev oba roditelja, kojim roditelji svjesno uskraćuju pravo djetetu na razvoj identiteta stečenog rodjenjem.   

Naglašavam, zapošljeni u odgojno-obrazovnim ustanovama u Sandžaku su u većini slučajeva upisivali bošnjačku djecu na nematernji srpski jezik bez znanja njihovih roditelja.

Ovo je drzak pokušaj nacionalističkog srpskog režima da se kroz obrazovanje promijeni identitet bošnjačke djece stečen rodjenjem i time obrazovanje direktno stavi u službu promjene demografske strukture stanovništva Sandžaka na štetu Bošnjaka.

Svaki roditelj mora da zna sljedeće:

Pod pojmom obrazovanja na maternjem jeziku podrazumjeva se korišćenje svih raspoloživih mehanizama, vještina i drugih nastavnih i vannastavnih aktivnosti za izgradnju i razvoj nacionalnog identiteta u skladu sa izabranim maternjim jezikom. Pored izučavanja gramatike i drugih jezičkih normi obrazovanje na maternjem jeziku podrazumjeva i izučavanje književnisti, pjesništvo, tradicionalna narodna nošnja, narodni običaji, porodične svečanosti, kulturno-istorijskog nasljeđa, likovne kulture od crtanja pa do pozorišta i filmske umjetnosti, muzičke kulture od izučavanje etno muzike, kompozitora, lirskih i epskih pjesnika toga naroda, pa sve do moderne zabavne muzike, geografiju, te istoriju toga naroda kao posebno važan segment u očuvanju identiteta ličnosti i osjećanju nacionalne pripadnosti, pored toga i izbor ekskurzija, studijskih putovanja i drugih kulturno-sportskih aktivnosti koji predstavljaju tradiciju toga naroda.

U tom smislu, obrazovanje na maternjem jeziku podrazumjeva da mlad čovjek sa 17-18 godina bude nacionalno svjestan, ponosan na sebe, svoje roditelje i svoje porijeklo, a zavisno od izbora obrazovanja na bosanskom ili srpskom maternjem jeziku imaće izgrađen bošnjački nacionalni identitet ili srpski nacionalni identitet.

Određeni zapošljeni u odgojno-obrazovnim ustanovama su se aktivno uključili u promjenu demografske strukture stanovništva u sandžačkim opštinama na štetu Bošnjaka.

Obraćam se posebno svim rukovodiocima i zapošljenim u odgojno-obrazovnim ustanovama da su na ovaj način grubo prekršili Ustav i zakone Republike Srbije i medjunarodna dokumenta o pravima djeteta, borbi protiv diskriminacije u oblasti prosvjete, o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije itd.

Zato kao parlamentarna bošnjačka stranka zahtjevamo da odmah i bez odlaganja, u toku ovog mjeseca isprave svoje greške, u prtivnom bićemo prnuđeni da pokrenemo postupke postupke protiv svakog pojedinačno kako pred domaćim, tako i pred međunaordnim sudovima.

Aktuelna vladajuća većina u Srbiji podstiče ovakvo ponašanje, a promjenom ovog nacionalističkog režima doći će normalni ljudi u Srbiji koji će imati interes da kazne pripadnike ovog režima i njihove poslušnike za nedjela koja su činili.

Na primer, u Novom Pazaru, najgore stanje je u predškolskim ustanovama, zatim OŠ Bratsvo i 28. novembar, a najbolje stanje koje odražava strukturu stanovništva kroz upis djece je osnovna škola Avdo Međedović u Selakovcu.

Izvor:Sandzaklive/sda.rs

Komentari  
-6 # Mare 2019-09-17 15:51
Suljo [censored]e
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Xx 2019-09-18 01:53
KAD SMO SRBI ISLAMSKE VEROISPOVESTI, LOGIČNO JE DA BIRAMO SRPSKI JEZIK A IZGOVOR JE DA JE LAKŠE DETETU...
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Sandzacki Aga 2019-09-18 14:27
U Bosanskom jezik se kaze DIJETE, a to dete ostavi u Lajkovac.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-09-18 23:00
То је на српској латиници, а као се токаже и пише на босанчици? ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # TITO 2019-09-18 11:27
Ova portal kupijo Seselj ili Zukorlic. Samo one koji podržavaju Zukorlca i Šešelja pustaju komentare a ako kojim slucajem puste nekoga ko podrzava Sulja ili je neutralan razmislja svojom glavom oni mi jos napakuju minuse, dok ove sto podrzavaju Zukija u Šešelja i šovinistički raspoloženi Olja, Zivotonjko i td njih pistaju da mlate sta hoće a moje komentare brišu.. Ne verujem u glasanje ove minuse i luseve nemoguće da je narod toliko glup kad je situacija na terenu potpuno drugacija.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2019-09-18 11:33
... a, ко друкчије каже клевеће и лаже..." ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Saša 2019-09-18 16:12
TITO- To i ptice na grani znaju, da je ovako stanje, Zukorle bi pobedio na izborima za BNV.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2019-09-18 22:01
Само се ви за.ебавајте, има да вас војвода санџачки обојицу увакуфи у Санџачко Приватно Предузеће! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+36 # Emir 2019-09-17 16:01
Uopšte poslednjih godina nije vršen nikakav pritisak ali ste vi svojim radom , a bolje rečeno ne radom dosta doprineli da se roditelji odluče za nastqvu na srpskom jeziku. Ništa niste uradili da unapredite nastavu jer Nacionalno vijece koristite samo u političke svrhe. Kad vas čovek vidi tačno da poželi da nastava bude na Ruskom, a ne na Bosanskom jeziku. Uzimate tolike pare , nenamenski trošite, uvek je neko drugi kriv, a sve je vasim rukama. Jedna reč je dovoljna da vas opiše u potpunosti - nesposobni.
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # tito junior 2019-09-17 19:01
Svaka cast na komentaru, bitno im je da pokupe pare i da se slikaju, smatram da je nasa istorija jako bogata svim i svacim i da ima da se literatura pripremi i znam da moze. Ali kad vidim koliko ste nesposobni dodje mi se da ostavim dokumenta i odem odavde i nilad se ne vratim, Suljo vas bre podrzava sluzba da mozete da huskate narod, ali narod vas je provalio, kao tebe kao rasima kao muftiju, vi ste nesposobni da vodite nas grad i nas narod ka boljoj buducnosti. Prvo znate da za vase funkcije vi niste sposobni, bojte se Allaha, narod vam je dat bio na emanet.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2019-09-18 11:37
Е, ово је већ на течном босанском: "...Suljo vas bre podrzava sluzba...", а онда "...bojte se Allaha...", али фали оно босанско "bre"! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Samir 2019-09-18 18:55
Da odgovorim ovom sposobnom Emiru, cto slucilo s toboj maljcik? Esli u tebja serbskije dengi? Nisu oni nesposobni koliko ste vi poltroni i buduci cetnici! Da Sandzaklijama pojednostavim da Ove spiskove o upisu djece na srpski jezik iskoriste za detekciju potencijalnih izdajnika Sandzaka. Danas izdaju svoj sopstveni jezik, sutra naciju i Sandzak, a prekosutra stavljaju kokardu i kolju sopstveni narod? To vam je taj profil ljudi, Ali kad bi Sandzaklije malo zaostrile i nekoliko njih osvanulo objeseno na banderama, drugu bi pjesmu pjevali i pokazali svoju sposobnost za nemoral. Ugljanin je jednu jedinu gresku napravio, sto nije formirao vojno policijsko krilo u dijaspori i okolini da se bavi ovakvim Emirima, sve bi bilo mnogo drugacije... Ali boshnjaku pamet kasno dolazi u glavu.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Nenormalac normalni 2019-09-18 20:26
Koja si ti psihopata SAMIRE jadna ti dusa. Idi obesi se insanu ili nek ti SUKICA izuci RUKJU. Ti si covece bolesna osoba, ti si opasnost za svoje najblize, bezi SAMCO bezi nedje po sumama ti si pred pucanjem.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-09-18 21:22
Sto si se uplasio, buduci cetniku, pa takvih je bilo i po Bosni i Kosovu, a bice kvislinga uvijek, samo sto su sad zbog klimatskih uslova kao pecurkice iznikli. Ozbiljni narodi znaju kako sa korovima treba, neozbiljne obrasta svakakvo trnje i raznobojne travke.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2019-09-18 22:11
Тако су Самирови терористи побили своје у Рачку па онда на сав глас НАТО ХЕЉП! И решили се неистомишљеника и призвали НАТО! Исто тако поштени Албанци сведоци о злочинима само преко ноћи нестају. Али, "заклела се земља рају, да се тајне све одају", а више неЈма НАТО ХЕЉП и неЈће Трамп на КЉинтонов буЉевар! То је шиптарска демоНкратија - ко друкчије каже биће убијен за пример!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-09-18 22:22
Zivojine. Sto se ti javljas, pa i Srpski skojevci su ubijali Nedicevce, Ljoticevce, Cetnike i druge Kvislinge. A imas i dokumentaciju od Ninberga do Haga o slicnim okolnostima. Ja samo govorim o realnom stanju i potencijalnim opasnostima za gradjane Sandzaka. Ako zelimo demokratsko drustvo onda nema razloga za tenzije da svi narodi koji ga cine ostvaruju svoja prava. Ovde se BNV opstruise raznim kvislinzima kao da od proslosti nisu naucili nista. Samo misle na svoj licni dzep a narodu kako ga padne?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # NP 2019-09-18 22:16
Stvarno si za psihijatriju.
Ali ok.
Evo da ti postavim otprilike isto pitanje kao prosli put:
- Što ti ne dodješ iz te udaljene i bezbedne dijaspore? Zaradio si pare, kupiš ovde lepo kuću ili stan... i dosta konopaca.
Pa počni da vešaš Emire i ostale. Pa posle one koji glasaju za drugog osim za Sulja.... i na kraju mislim da bi ostali samo ti i ljider.
...
Jadna ta tvoja familija ako živi sa tobom a nije se razbežala
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Nenormalac normalni 2019-09-19 00:19
Samir-nedao Allah da se od takvih kao sto si ti plasim, nego me strah za tvoje bliznje nevine ljude. Pokazujes znake bolesnog psihopate koji bi mogao bit fatalan za svoje najblize, NEURACUNLJIVA BUDALA.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Nenormalac normalni 2019-09-19 00:27
Samir-kamo srece da smo na takvm nivou pa bas da iz svojih redova uklonimo ove budale koji nas zadnjih 30 samo unistavaju. A ovog tvog potomka SVETOG SAVE UGLJESA, povedi kuci i posadi ga na sred mindera i onako hertekumilje sa cijelom porodicom mu se divi. Koliki mora da si ogranicen,da pored toliko dokaza i dalje navijas za ovu spodobu licemjernu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-14 # Brodarevo 2019-09-17 16:15
Nema veće kazne nego što su zukorci doveli zatiju za direktora koji je napravio gori haos i zavađu nego u IZ.Nikad u istoriji opismenjavanja nismo imali veću debilčinu za direktora.Sulejmane tvoji polupismeni podržavaju zukorce,očisti hulje oko sebe.Za loše stanje u SANDZAKU nisu odgovorni Srbi nego bošnjački polupismeni mentalno zaostali funkcioneri.Suljo Brodarevo je uz tebe.
Odgovori | Prijavi moderatru
+14 # Tuljan 2019-09-17 16:44
Prevedi nam sta si hteo da kazes RODJOOO, izgleda si povuko na LJIDERA sa inteligencijom. A inpar casova prvog razreda ti ne bi skodilo...
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Saša 2019-09-17 19:35
Tuljan- Bolje bi ti pristajao nik tupan, jer si stvarno tupan a drugima govoriš da su "inteligentni" na vođu, a ti prevedi "a inpar časova".
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # HAZBO 2019-09-17 16:25
Direktor u OS Camil Sijaric nije dao nastavu na bosanskom
Odgovori | Prijavi moderatru
+17 # Sandzo 2019-09-17 16:33
Vala TULJANE lazes kao kad si bio MALJI. Licno imam dvoje dece i nijedno nisam hteo da upisem na BOSANSKU NASTAVU zato sto znam da svesto ima veze sa tobom ne moze bit od hajra. A kao glavni razlog je taj, da ne zelim da mi tvoje nepismene partijske gnjide sa kupljenim diplomama upropastavaju decu. Vecina tvojih ucitelja odnosno profesora su do juce bili HULIGANI,GILJIPTERI ili obicna neobrazovana STOKA.
Odgovori | Prijavi moderatru
-10 # Saša 2019-09-17 19:39
Sandzo- Blago tebi za tvoju pamet, tebe mora da je pravio neki krstaš, jer kako bi čovek mogao drugačije da objasni tvoje razmišljanje i ponašanje.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Hodzica 2019-09-17 19:46
Em ga pravio neki krstas,em neko od nas hodza dodjemu isto,jer u oba slucaja postaje samo munafik.Jhebi ga,tako mu je to,jer se treba ziveti raskosno i ne razmisljati o poslu na Baustelli.

Ne brini se ti za ovoga,taj ,ili se skolovao kod Filareta ili kod nas u medresi,dodjemu sve isto.
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # Sandzo 2019-09-17 21:26
Vala SAŠA po niku ti se vidi, i ako si BOSNJAK da ipak ceznes za genima tvog tate sa KARPATA. KRV NIJE VODA.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Saša 2019-09-18 10:50
Sandzo- Ja sam pravi Bošnjak za razliku od tebe i tvojih istomišljenika koji su protiv uvođenja bosanskog jezika u školama, ja sam 100% za obavezno izučavanje bosanskog, ma ko da se za to izborio, u ovom slučaju je to SDA i Sulejman Ugljanin koji su na čelu BNV-a, i da se za to bori Zukorle i Rasim, i njih bih podržao u tome, ja posmatram širi interes bošnjačmog naroda a ne partijski ili liderski kao mnogi od vas koji pišu na ovom portalu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-09-18 11:40
Прави демоНкрата, неЈма шта: "..ja sam 100% za obavezno izučavanje bosanskog...", дале,неЈма ту никаквог изјашњавања хоЈћу-неЈћу, него демоНкратски "100% za obavezno"!? :o
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Saša 2019-09-18 16:28
Životinjko- Zašto kod vas Srba nema izjašnjavanja koji će vam maternji biti, nego tu demokratiju pokušavate nama Bošnjacima nametnuti, ne bi li odustali od bosanskog i da bi smo izučavali srpski, a to bi vam sutra bio još jedan razlog da nas nazivate Srbima, neće da može životinjko, nisu Bošnjaci 100%-tno glupi i nepismeni pa da dopuste tako nešto, kao što su dopuštale prethodne generacije.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-09-18 22:29
Где год су школе са наставом на различитим језицима постоји и изјашњавање. Тако се у војвођанским школама изјашњавају да ли желе наставу на српском, мађарском, словачком... Нико никоме на основу имена или презимена не одрђује или намеће језик! Посебно је то недопустиво у Рашкој области јер не изјашњавају се сви муслимани као Бошњаци, већ има и оних који се изјашњавају као Срби или Муслимани (као нпр. муслиманска већина у Пријепољу), а очигледно се и већина Бошњака изјаснила да им је матерњи језик српски или једноставно желе наставу на српском! И шта сад ви Немањићи хоћете, да се већина не пита, него да им ви бушњаци силом намећете и језик и бушњачко наопако постање поарнаућеног Суља Немањића! :o
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # SANDZO 2019-09-18 12:49
Saša zamisli i ja sam 100% BISNJAK,MUSLIMAN i SANDZAKLIJA. Ali nisam niciji strastveni navijac, bez obzira sta diticni radi ili govori. A da je i LJOJIC bio na celu BNV uvodjenje Bosanskog jezika je islo po automatizmu zbog nekakvih konvencija, a tvoj ljider je zasluzan da svake godine sve manje BOSNJAKA upisuje decu na Bosanskom. Molim te mani se te demagogije svi znamo ko je SULJKAN, pogledaj par godina unazad sta je govorio dok je bio deo VLADE i za sta je sve glasao pa tako sve sto je od vrednosti za nas BOSNJAKE prodao i izdao. Sto se tice SESELJA, savetujem ti takodje da par godina unazad pogledas sa kim je SUKICA bio sve u koaliciji. Ovo su ti bratski saveti, cukni malo glavom, bez obzira sto ces mozda ostat bez JUNICA, MULTIKUTIVATOR ili PLASTENIKA barem ces iole bit slobodan insan.
Odgovori | Prijavi moderatru
+15 # Tuljan 2019-09-17 16:41
Pa zar mislis hajvanu da bi iole havijezan insan dao svoju decu da mu ti i tvoji nepismeni banditi obrazuju. Niste bre u stanju 5knjiga da obezbedite bogaljevi nesposobni. Mogu da zamislim tek kakvi su ti UCITELJI odnosno NASTAVNICI tvoji, koji su do juce bili kuriri ili nastavnici FIZICKOG i preko noci postase adekvatni PROFESORI,UCITELJI ili NASTAVNICI bosanskog jezika. SHIBBE GNJIDE I STO DALJE SAPE ID NASE DECE.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Saša 2019-09-17 19:51
Tupan- Kakav si ti debil brate mili, pa zar je moguće da u 21 vijeku postoji tako glup čovek, koji ne zna ama baš ništa, za tvoju informaciju bosanski jezik ne predaju Suljovi kuriri i nastavnici fizičkog, nego neki nastavnici koji predaju i srpski, a neki koji su studirali srpsko-bosanski jezik, između ostalih i moja ćerka koja j završila i master studije, a tebe mi je mnogo žao jer si mnogo glup i blage veze nemaš o životu, i tako zaglupljuješ i svoju decu, i nesvesno im pomažeš da gube svoj bošnjački identitet, (ako znaš šta to znači) a ne verujem, da znaš dozvolio bi deci da učs svoj maternji jezik-bosanski.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2019-09-17 21:40
"...a neki koji su studirali srpsko-bosanski jezik, između ostalih i moja ćerka koja j završila i master studije,..."
Који је сад то СРПСКО-БОСАНСКИ језик? Има ли краја бушњачким измишљотињама и глупостима?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Saša 2019-09-18 16:33
Životinjko- Na državnom univerzitetu u Novom Pazaru je završila studije za spsko-bosanski jezik, ako hoćeš možemo negde da se vidimo i da ti pokažem index, ili mi ostavi broj telefona, i poslaću ti sliku, pa ćeš shvatiti koliko si ti glup a ne ja.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2019-09-18 22:37
Не би ме зачудило и да сте прогурали такву глупост на предложеном департнману за српски/босански језик на ДУНП. Али, онда се поставља питање било каквог смисла постаојања босанског, ако се признаје да је то исти и један српско-босански језик, па тек такав се не сме никоме без питања наметати као босански! И ето, тако паметни Јопет се погубисте у бушњачењу и наопаком постању!
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Turkiye 500 tdi 2019-09-17 16:48
BNV ovaj put u pravu,srbi to rade polako licemjerno,na prvi pogled neprimetno,kao sto su decenijama unazad sprovodili plan siromasenja Sandzaka ,u svakom smislu,pismenost,ekonomija,privreda,to su projekti SANU i SPC koji ce uvijek biti na snazi dokle god se ne odstrani kancer zvani Srbija od Sandzaka ,bit ce mnogo bolesti,jer sve stp je stvoreno u Sandzaku je prvo voljom Allaha.dz. pa samim narodom,dijasporom,i pored spoticanja macehe srbije u svakom smislu,ajd sto ne ulazu vec nas ometaju raznim namjetima i porezima i kojekakvim glupostima,nikad nisam bio partijski nastrojen ali SDA trenutno jedina istina,a istina je da Sandzak ako ne dobije minimum autonomiju oboljece od bolesti zvane smrdija,iz tih kandzi su se svi spasili i uspjesno krenuli samostalnim putem ,samo smo mi ostali i sad nas izjedaju kao sipci,ali nadam se ne zadugo,narod se malo uspavao,ali budjenje predstoji
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2019-09-18 11:46
... и онда се пробудиш у српскоме Расу и црногорскоме Шјеверу и преведу ти са "босанског", да би разумео, да је "Turkiye 500 tdi" враћен у Анадолију пре два века!
Кад ће више то "minimum autonomiju", ђе је ба запело? ;-) Изгледа нејма ништа од аутоаномалије кад никако да научите тај матерњи босански! :-*
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-09-17 16:53
Sulejmane, ti ne samo što si mutav, već si i gluv. Lepo ti je Zorana rekla - dosta više. To što roditelji svoju decu ne upisuju na nastavu na bosanskom, već na srpskom jeziku, si upravo zaslužan ti i tvoja bulumenta. Niko ne želi da mu dete bude obrazovno sakato, prepustivši se tebi i tvojima. Vidim ja da će Zorana morati i neku motku da nabavi za tebe, lepa reč kod tebe izgleda ne pomaže.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Realni 2019-09-17 17:31
Po prvi put se delimicno slazem stobom Olivera, ali da VLADA SRBIJE zaista zeli dobro ovom delu SRBIJE to jest SANDZAKU, ona bi pohapsile ove parazite koji decenijama kradu i unistavaju ovaj kraj.
Odgovori | Prijavi moderatru
-7 # Saša 2019-09-17 19:58
Realni- Ako se slažeš sa Olivom to znači da si Zukicin rob i neko ko ne razmišlja svojom glavom nego Šešeljevom, jedino bi se Šešeljevci složili sa Olivom.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # zz 2019-09-17 20:04
SASA; Sa Oljiverom se slazu i ova dvojica Albanaca sto joj ih redovno saljem i prenosim joj sellame.Voli ona Albance,samo stid je da to javno kaze.Posebno voli ovu dvojicu,navikla na njih dvojicu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Saša 2019-09-17 20:21
zz- Hahahahahahaha, car si.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-09-18 11:49
"Sa Oljiverom se slazu" и већина Бошњака и Муслимана који су се јасно изјаснили да неЈће босански, а вас двојица га и даље међусобно пушите! :-*
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # zz 2019-09-17 19:47
OLJIVERA: I Hajdemi Popusi se slozio s tobom,a Hajdenam Popusi te podrzava.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # As 2019-09-17 22:16
Pa Olivera i ovi tvoji istomisljenici recite mi zasto muftoguz kad je vec sebe nazvao akademikom ne ucestvuje u obrazovanju bosnjacke dece na svoj maternji jezik. Gde su ti pametni muftini profesori. A ovaj seronja sto neda svoju decu da uce bosnjacki jezik neg malko mrdne tu svoju tikvetinu i nek upise decu da jce svoj maternji jezim
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Sandzo 2019-09-17 22:29
Zukorlic je tu nemocan jer TULJAN i njegovi intelaktualci poput ovog Skrijelja upravlja tijelom odnosno institucijom koja je zaduzena za obrazovanje na Bosanskom jeziki. Zato ne menjaj teze.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Olivera 2019-09-18 18:53
Tako je Sandžo. BNV je još uvek prćija SDA. Njih ne interesuje mnogo obrazovanje, već politika. Sasvim suprotno ulozi i smislu nacionalnog veća.
E sada, kada bi država tj. resorno ministarstvo na čijem čelu je ministar Ružić nešto izjavila u smislu da se preispita rad BNV u svakom smislu, naravno da bi se SDA bulumenta prva pobunila, dozivajući sve i svakog da stane u zaštitu Bošnjaka u Sandžaku jer ih država teroriše i ugnjetava. I većina vas bi se narodušila na Ružića i državu, a itekako ste svesni da veće pod Suljkovom kontrolom ne radi dobro svoj posao. Zato valjda država i neće da preduzima neke mere koje bi bile i logične i celishodne jer je svesna reakcije.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-09-18 18:54
Pa ide onom logikom, ako njima ne smeta što njihovi legitimni predstavnici čine od njihovog veća cirkus, ne treba ni nas posebno da dotiče. Njihov jezik, kultura, obrazovanje, informisanje je njihova unutrašnja stvar, pare svakako redovno dobijaju da bi sve to unapređivali. A to što imaju nesposobne ili nezainteresovane za išta više od politike koju propagira SDA, to je njihov problem. Na izborima se ti problemi rešavaju.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Sandzo 2019-09-18 20:44
Tacno tako Olivera. Ali sam siguran da takvo stanje vlada i prizeljkuje, jer da hoce da ista promeni treba samo da pokrene istragu zbog Ugljaninovih malverzacija i kriminala, nikad bijela dana ne bi vise vidio.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-09-19 20:03
Sandžo, kada bi se pokrenula istraga zbog Ugljaninovih malverzacija u BNV, vi biste se digli kao jedan jer bi taj čin države smatrali antibošnjačkim, a ne da bi se suzbile malverzacije i kriminal u BNV. I tu bi prednjačila SDA. Suljo bi na kraju ispao sandžački junak, borac protiv tlačiteljske države, pozivali bi se svi međunarodni faktori u Evropi i svetu..... Onda bi verovatno i šef Samir došao u NP kao specijalni savetnik ljiderov i što prisnija spona sa šćiptarima. I Nurka bi se vratila iz Beča i bila Suljkova glasnogovornica. I zaboravile bi se malverzacije, svakako je država te pare davala Ugljaninu, pa ko je j.be, što je hranila kera koji će da je ujeda.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-09-19 20:04
A Srbiji ne trebaju sukobi, ona se davno opredelila za put razvoja i liderstva u regionu. Srbiji je stalo da se stvore svi neophodni uslovi kako bi se razvijala na svakom svom pedlju. Nije joj potreban negativan publicitet, koji bi neki jedva i dočekali, kako u zemlji tako i van nje. Daće Srbija i 200.000 EUR, samo nek belaja ne bude. A vi Sandžaklije, nemorate u svakom svom sr.nju kriviti samo Srbiju. Krivi ste i vi. Ko glasa za Suljka i njegovu maloumnu bulumentu? Šapčani, Kragujevčani, Zrenjaninci, Vranjanci ili Pazarci, Tutinci, Sjeničaci? Zato, pamet u glavu na sledećim izborima, ako se želite otarasiti malverzacija jer i vi se tu pitate kao građani sa pravom glasa.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sandzo 2019-09-20 01:04
Olivera mi Sandzaklije smo jako pravedni i fair Narod, ne mogu da verujem sta ovde pises. Znaci li ovo da je Suljkan jaci od drzave. Ubedjen sam90% Sandzaklija jedva ceka da se ovog zla oliceno u UGLJANINA i njegovih bandita kurtaljise. Da se konacno ovaj narod koji je ucenjen i ponizen oslobodi ove spodobe i njegovih parazita. Ali iskreno da ti kazem meni licno se cini da jedan deo zvanicnog Beograda odgovara ovako stanjenu SANDZAKU. Srbija i njena vlada treba samo da spreci ovu spodobu UGLJANINA da na narednim izborima krade glasove i on bi istog trena postao obicna dzukela, svi oko njega bi ga se odrekli, jer ne bi imali koristi i ne bi imali mogucnost da kradu.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-09-20 17:49
Sandžo, ako ste vi Sandžaklije jako pravedan i fer narod da razgraničite dobro od lošeg i dobre namere od loših namera i ako pride svemu tome 90% Sandžaklija jedva čeka da se kurtališe Suljka i negove bulumente, onda bujrum na izbore pa potvrdite ove činjenice. Pa kada se budete otarasili ovih parazita i dali šansu nekim drugim razumnijim i stručnijim ljudima, onda će i Beograd verovatno lakše i više moći da pomogne. A što se glasanja tiče, tu treba pustiti kontrolore iz SPP, oni imaju najviše iskustva sa suljkovim mutljavinama i znaju kako njegovi muvatori dišu. Verujem da će na vreme osujetiti svaku njihovu muljačinu i time stvoriti uslove za fer izbore.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Sandzo 2019-09-20 18:47
Olivera- verujte mi da cijela sela uz pomoc ove mutave spodobe dobijaju SOCIJALU i ako imaju na desetine velike i male stoke, vile po Tutinu i Pazaru. I ti takvi su nikad nece odustat da glasa za njega. Drugi primer da su ljudi ucenjeni zbog tog sto mu neko od bliznjih radi neki drzavni posao ili bilo dje vezano za samoupravu. A tu je jos kradja glasova na izborima, dje se izstampa 1000 listica vise i za 10€ ljudi prodaju svoj glas. To se radi tako da od SDA AKTIVISTA dobijes unaprijed zaokruzen listic kojeg ubacujes u kutijua kad dolazis sa glsanje oredajes im onaj prazni sto si dobio sa glasackog mesta.Kunem se da ova spodiba realno nema ni 15% podrske u Bosnjaka. Ovo zlo koje davi i guse Bosnjake zadnjih 25 godina pred izbore pocne da asfaltira sela, sanira puteve i nazalost ljudi su premni zarad tog banalnog razloga na svoju stetu da glasaju ovu budalu
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Sandzo 2019-09-20 18:54
Olivera- ali glavni razlog je to da vlada Srbije i dalje nista ne preuzima da suzbije ovu posast UGLJANINA, tolerise njegove MILIONSKE KRADJE iz budzeta opstina TUTIN i SJENICA.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-09-20 19:47
Svemu dođe kraj, pa će doći i ovakvom Ugljaninovom ponašanju. Sazrelo je da ga provalite na sledećim izborima, da će morati da se povuče. Ili od sramote ili od loših rezultata, ili i od jednog i drugog. Sandžaku ne treba takav lider kojeg ne možeš uhvatiti ni za glavu ni za rep, već neko ko uliva poverenje u javnosti. On to nikada nije ni bio, ako ćemo pravo, ali zarad nekih političkih igara i namirenja računa, uspešno je veslao političkim vodama. Međutim, sa retorikom starom 30 godina (koja nije imala svoj kontinuitet, jer je Sulejman kao ministar bio vrlo zadovoljan državom Srbijom), a delima dostojnim jeftinog šibicara, ne verujem da će buduća vremena biti blagonaklona prema njemu. Zato očekujem mudrost birača u Sandžaku, da biste poslali u istoriju čoveka koji vam je unazadio BNV i stvarao klimu nestabilnosti, a time i kočio svaki razvoj i atraktivnost vašeg kraja za ozbiljnije investicije .
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sandzo 2019-09-20 21:36
Olivera- svaka ti je rijec na mestu, svaka tvoja rijec u bozije usi inshaAllah,ali cisto sumnjam da je moj NAROD toliko sazreo da se otarasi ove neotesane budale, ali cisto sumnjam da je BEOGRAD spreman da nam skine ovog parazita sa vrata. Vidis li da i dalje fura neku pricu o SANDZAK-REPUBLJICI i tako izaziva reakciju DRZAVE SRBIJE i njenih organa sile, u kojoj bi moj narod pretrpeo jaku stetu, jer nema nikakve institucije ili sisteme koji bi ga stitile. Ova spodoba se seti uvek pred izbore o nekakvom patriotizmu BOSNJACKOM a tokom godine pokusave da albanizuje moj SANDZAK. Taj parazit ni sam ne zna sta je, cas je SHIPTAR a drugi dan je Bosnjak.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Rale 2019-09-17 18:19
Zukorlić se ko bajagi nalazi u skupštinskom odboru za obrazovanje ništa a ma ba ništa nije uradio niti je šta uložio u obrazovanje u Sandzaku.Gde je god došao sve je zavadio,opanjkao ,rasturio sa punim dzepovima otišao.Otišao u BG da se klinči sa našim parama.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Realni 2019-09-17 18:27
Oci ti isprslje jesil ti nirmalan ili ti noge bazdu, pa tvoj UGLJESA je zadnjih 25godina na vlast, i zadnjih 15 upravlja BNV koje je zaduzeno za obrazovanje i ti opet baljezgas. Allahu dragi pa zar nas ima ovakvih bisera poput ovog RALJETA.!?!?
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Saša 2019-09-17 20:06
Realni- Ko reče da je na vlast? Ugljanin? A gde to objasni nam pametnjakoviću? Znaš li ti šta znači biti na vlasti? Znači imati i poluge vlasti, a to su: vojska, policija, tužilaštvo, sudstvo, inspekcijske organe, i još mnogo toga, e sad reci mi ti pošto si pametan, šta je svih ovih godina od toga imalo BNV i Sulejman Ugljanin u svojim rukama da bi mogao nešto da sprovede u delo? On je mogao samo da traži od ove države i ništa više, a ti znaš šta je kome i koliko, ova država dala mirnim putem?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Realni 2019-09-17 21:34
SAŠA nema potreba da se ljutis kad ti neko sroci istinu, zbog toga sto si u proslosti dobijao JUNICE,PLASTENIK ili MOTOKULTIVATORE, pa sad moras ovu SPODOBU da branis.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Saša 2019-09-18 10:58
Realni- Moram da ti kažem da nikada nisam bio ni član a ni pristalica SDA, ja samo posmatram šta ko radi ili ne radi, j ovom slučaju kad se radi o bosanskom jeziku ko je normalan, Ugljaninu nema šta da prigovori, ali kod nas Bošnjaka je zavladala velika mržnja međusobno, takk da kada bi jedan od lidera uspeo da formira državu Sandžak ostali bi bili protiv, tako je bilo sa bošnjačkom zastavom, tako sa bosanskim jezikom, tako je sa asfaltiranjem ulica, ima onih koji ne dozvoljavaju da im Rasim asfaltira, a znam za slučaj kada je Suljo bio gradonačelnik, nisu dozvolili da im se asfaltira ulica, te im je i dan danas neasfaltirana, toliko smo mi glupi.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Realni 2019-09-18 13:03
Saša- iskreno da ti kazem da licno verujem da mozda nisi clan SDA,ali si jako zadrhti pristalica. Mozda si neinformisan kakvo zlo je Ugljanin naneo nama u SANDZAKU zbog svojih licnih interesa, ako zelis sve cu ti detaljno napisat ili se lati citanja. Ja sam bio licno presrecan kad sam saznao za uvodjenje Bosanskog, ali posle par godina kad sam trebao da upisem svoje dijete na Bosanskom malo sam se detaljnije informisao i saznao da su vecina nastavnika dobilo diplomu bukvalno preko noci. A zaista strucni kadar koji je studirao i magistrirao na Bosanski nisu imali sanse se zaposlit, jer nisu hteli da se povinuju doticnom ZLU-UGLJANINU i njegovim pajtasima. I sad ja treba da dam takvim nesposobnjakovicima koji nisu u stanju ni udzenike da nam obezbede da mi skoluju decu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Saša 2019-09-18 16:21
Realni- Ti još nisi shvatio da nije važno da li će naša djeca naučiti da govore pravi bosanski jezik, uostalom, bosanski jezik kao i srpski i hrvatski ima više dijalekata, pa se recimo naš bosanski jezik naziva sandžačko podgorički bosanski, jer svi Bosanci ne govore baš 100% isto, a najvažnije je da se svima nama utuvi u glavu da je naš maternji jezik bosanski, i da nam se to u ovoj prizna i uvede kao obavezan maternji jezik a ne "dobrovoljan" u ovoj državi.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Realni 2019-09-18 20:38
Saša- na popisu se svi moji upisali kao BOSNJACI, MUSLIMANI i govore BOSANSKI. Jednostavno je problem u tome da jednostavno nisu ispunjeni ni minimalni uslovi od strane BNV za nasu decu da kvalitetno se obrazuju na nasem BOSANSKOM. Shvatas li ti da su u 85%slucajeva zaposleni ljudi kao nastavnici zato sto su u SDA i lojalni toj nakaradnoj politickoj opciji. Jesil se ti informisao, da je bila prosle godine kontrola po skolama u SANDZAKU i da je kvalitet nastavnog plana i osoblja na BOSANSKOM ravno nuli. Tako ti je to moj brate. Meni su ZUKORLIC,LJAJIC jako nebitni ali zaista sta UGLJANIN zadnju deceniju radi je za svaku osudu.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # NASER 2019-09-17 21:41
SALE brate, kako nije bio na VLAST, imao je svoje sekretare u vladi a i sam je bio jedno vreme MINISTAR. Zar nije bila SDA isto deo vladajuce koalicije u Parlamentu Srbije. U svim Sandzackim opstinama je uvek na vlast. A u BNV je jedino njegova stranaka decenijama sama vladala. Moje sestra od midza je takodjer Master zavrsila za Bosanski jezik ali nikako ne moze da radi jer je Ugljanin u TT nju isterao a zaposlio bivseg nastavnika fizickog vaspitanja.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Saša 2019-09-18 19:11
Naser- O čemu ti pričaš? Kakvi sekretari kakvi bakrači, sekretari su zadnja rupa na svirali, i zukorliće sad na vlasti, i to baš u nekom odboru nekakav sekretar, i šta je do sad uradio, pravo pitanje, šta je do sad tražio vezano za prosvetu, osim što traži akreditaciju svog univerziteta? Šta je sad u pitanju, ili je možda samo Ugljanin dužan da nešto traži, i obavezno da uradi i da dobije, a ostali naši predstavnici samo da pune svoje džepove.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-09-17 21:44
Даје 200.000 јеврића БНВ-у и побисте се око тога међусобно, па онда нападате и државу која вам је то дала!
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Realni 2019-09-18 21:03
Brate procitaj definiciju vlasti pa ces videt da gresis. Oa ces videt da postoje ZAKONODAVNA, IZVRSNA... i jos neke koje je itekako imao svoje ucesce
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Realni 2019-09-18 21:13
Saša-Ugljanin je imao IZVRSNU, ZAKONODAVNU I UPRAVNU VLAST, i to na republickom nivou jarane. Ovo su stvarne poluge vlasti, a te sto si ti nabrajao su neki organi stvarne vlasti.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Ttnac 2019-09-17 22:22
Brate mislim da mnogi roditelji upisuju decu na Srpski zato sto je jako lose i nizak nivo organizacija sa strane BNV-a. I zaista mnogi nastvnici su bukvalno preko noci postali eksperti za bosanski jezik. Udzbenici za bosanski jezik kasne i do 6meseci a neke niti ne dobiju deca.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Beograd 2019-09-17 18:37
Boli briga Ugljanina za Bosnjake, 30 god je prisutan na politickoj sceni i sta je uradio za Bosnjake ,NISTA. Uzimao za sebe i za lopove i kriminalce oko sebe sto ga prate. Ovo je samo uz dogovor sa Drzavom izasao da mlati,kao i uvek sto mlati.. Bosansko vece treba da napravi uslove za Bosanski jezik,oni to nisu,jer celo vreme on prica o nekoj autonomiji. Sada kada je skola krenula on se setio Bosanskog. Nije poenta i nije zalosno sto je on takav jer takvih prevaranata ima svuda,ali je zalosno i tuzno sto neki ljudi,mada je taj broj sve manji i manji uz njega i sto mu daju podrsku,to je zalosno.. A inace da je narod okrenut ka znanju i ka XXI veku nebi on izlazio iz Laze Lazarevic.....
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # zz 2019-09-17 19:41
Svima predlazemo da procitaju tekst u SANDZACKIM NOVINAMA koji je objavio STAV.ba pod naslovom

"I VUCIC IMA SVOG KANDIDATA ZA REISA".

Sve covek lepo sazeo o onome o cemu vecina mislimo tako i sto je prava ISTINA. (HODZU ZLUKORLA)
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Saša 2019-09-18 16:42
zz- Meni nije potrebno ništa da pročitam, čim sam čuo da će Zukorlić biti kandidat za reisa u BIH, znao sam da je BIA i druge srpske tajne službe, umešala prste u ovo, Beograd ga je uzeo pod svoje i sad pokušava da ga ubaci u BIH da bi pomogao destabilizaciji BIH, ali je deo Bošnjaka naseo na ovo kao da je to dobro što će se on kandidovati, pa njegovi pristalice ne vide ništa dalje od nosa.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # TT zauvijek 2019-09-17 19:56
Gospodine Ugljaninu, ipak mislim da vi preko vasih dupelizaca direktora vrsite pritisak da se upisemo na bosanski jezik. Em nemate kadar, nemate kvalitetne udzbenike, nemate nista osim jezik.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Hodzica 2019-09-17 20:01
Kako nemaju kadar? Pa znate li vi koliko nas Profesor Bosanskog jezika,zvani KVISKO iskoluje "strucnjaka" za Bosanski jezik.


No stvarno ima istine;Prvo bi trebalo KVISKA vratiti u treci razred da nauci dobro citanje i da ne guta slova pa onda bi se moglo govoriti o strucnjacima. A ovako??????????
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Tuljan 2019-09-17 21:52
Tebe moj HODZICE mora da je jedan od onih raspopova Jusufspaica pravio, cim tako razmisljas i balavis.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # DP 2019-09-17 19:57
Ovi iz redakcije potpuno uklonise onaj tekst O RAMUSU HARADINAJU,a ostavili nam ONOG VOJNICINU SA HEFTU DANA VOJNOG ROKA da ga dljedamo ovde na portalu.

Cim su videli ovi dupelisci da Rmus Haradinaj dobija najvecu podrsku od Sandzaklija,odmah su uklonili tekst kako se nebi AV naljutio na ORLJANINA.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Istina 2019-09-17 20:12
Veće govedo od Sulja trulog nema...
Gluposti koje on sroci i kaže to nemoze niko...
Smradu povuci se sa javne scene, na sve licis na čoveka NE!!!
Upropastio si stranku, podržavaju te samo maloumnici kao što si ti Idiote...
Imaš više novca nego ceo Pazar zajedno da se sastavi...
Allah te kaznio spodobo!!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Fz 2019-09-17 21:02
E vala moje dijete nece ucini ni srpski ni bosanski nego njemacki i engleski da sto prije moze pobeci iz ovog pisniluka.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Nur-Bec 2019-09-17 21:20
Da zivim u Sandzaku nikada ne bih dozvolila da mi dijete ide na nastavu srpskog jezika!! Nije to samo jezik u pitanju vec i izucavanje njihove falsifikovane historije,slavljenje sv.Save itd.Nase ljude koji to dozvoljavaju nikada necu razumjeti :sad:
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Живојин 2019-09-17 21:49
Па ти онда, тако паметна, не дај у Бечу да ти дете иде на наставу немачког језика, него тржи да уче на аустријском. "Nije to samo jezik u pitanju vec i izucavanje njihove falsifikovane historije... јер Хитлер није био Немац него Аустријанац!? :o
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-09-18 23:30
Opance...ona u Becu nije autohtoni element a u Sandzaku jeste. Kad ces da se rijesis te surutke u glavi? Jer treba sad Albanci na Kosovu da boshnjace srbe i teraju ih da uce boshnjacki ili hrvatski umjesto srpskog da bi ti shvatio tu matematiku?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-09-18 23:49
Босоноги, она у Бечу, као бушњачка муслиманка, врцка на штиклицама у минићу до тангица по бечкијем штрасама, тражећи аутохтоног Курца који је сасвим сигурно Аустријанац коме је и службени и матерњи језик немачки и коме не пада на памет да га назива аустријским, а тек да тражи и наставу на аустријском прогласили би га лудим!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Живојин 2019-09-19 00:04
A, Albanci na Kosovu, су много зла починили рушећи српске цркве, манастире, гробља...нападајући животе и имовину и због тога, захваљујући таквима као ти, проћи ће много горе него Срби у Крајини који ни делић таквога зла нису учинили у Хрватској! Искрено ми је жао што честита албанска већина није успела да вам се супротстави, него су и они постали сучесници иако су реално жртве ваше подивљале арнаутије као потрошне робе у служби повампирених западних сила мрака!
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Semir 2019-09-17 22:05
Najveci smo protivnici sami sebi,problem je i kad nas covjek kaze ono sto jeste voleli ga ili ne ali on i SDA su uveli taj jezik u školama,šta je narod bez jezika i nacionalnog indetita?
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # banda 2019-09-18 01:03
Sve je poltika i borba za vlast, moć i pare. Čitajući ove komentare, smrad one ogoljene prljave politike jako bazdi. Polemika oko ove vesti, se svodi na mržnju između Zukorlićevih i Suljovih pristalica, Očigledno da Suljo želi ostati u igri, iako je izigrao svo poverenje birača ili prosto nije umeo da iskoristi vreme svoje vlasti. A Zukorlić polako ali sigurno osvaja tu poziciju Suljovu, da mu narod više ne veruje. I što mu narod sve više i više ne veruje ovi njegovi su sve više vulgarno glasni. Ovi komentari su dokaz.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Samir 2019-09-18 05:57
Ovo su prvi simptomi da su boshnjaci Sandzaka nakon visevjekovme kulture i tradicije izgubili nacionalni ponos i identitet i u porodicama se stvara atmosvera da ce im djeca bit bolje prihvacena kao srbi muslimanske vjeroispovjesti. Nazalost to je rezultat represije i atmosvere straha koju srpski sovinizam sistematski namjece od zavrsetka ww1...pa do danas. U tom smislu ni Albanci vise ne znaju kako da pomognu svoju Sandzacku bracu koja su se eto preplasila sopstvenog identiteta. Kad se ovako odnosite prema sopstvenom bosanskom jeziku, kako Li ce tek prema drevnom albanskom njihovih predaka?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-09-18 11:57
А да, па албански им је много сроднији од српског "njihovih predaka", не треба им преводилац! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-09-18 13:12
Zivojine to samo oslikava proporcije srpskog nacionalizma, sovinizma i surovosti prema svima koji se ne izjasnjavaju kao srbi? Ne radi se o nikakvoj srtdnosti Ali ovo ”lj” karakteristicno za NP i okolinu govori najvise o svemu. Pa medju vama je pravslavcima u Srbiji skoro 20% srbiziranih albanaca. Jezik je prolazna kategorija, Ali eto odaju vas genetika i prezimena koja nista ne znace na srpskom a znace na Albanskom? Ali vama je jos surutka u glavi, cekamo dok se dobro ne ukiseli. Nego raskiseliseli ti se opanci Zivojinko?
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2019-09-18 22:16
У тим опанцима Ђурађ Кастриот је основао државу Албанују покушавајући да цивилизује полудивља арнаутско-сејменска племена којима је, Јопет у тим опанцима, Александар Љека Дукађини успоставио прве законе, али џаба, кад то не зна да хода у опанципа и даље иде босо, а не пере ноге! 8)
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-09-18 06:06
Sandzak postepeno klizi ka potpunoj Srbizaciji pre svega zbog nedostatka nacionalne svijesti i nacionalnog jedinstva koje su DB i ostale cetnicke sluzbe totalno razbile raznim marionetama u IZ i politickim partijama Sandzaka. Ovim tempom se moze i ocekivati da ce Sandzaklije jednog dana postati uzorni cetnici i Vojvode srpskog nacionalnog bica iako to nisu. Crnije sramote i bruke za Sandzak nema od ovoga kad se djeca popisaju na svoje predke na svoju naciju i svoj narod. Ne ocekujte vise da ce vas bilo ko postovati bilo dje, vec ce na vas gledati ko poslednju krpu u svakom smislu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-09-18 06:26
Ovog puta mogu da zaista kazem da se ovo desava zbog tog totalno pacifistickog stava u kome se ne znaju vase nacionalne crvene linije i poltronizam se u tim uslovima siri i dostize kulminaciju. Bojim se da ce ovakvi rezultati da jos vise podijele nacionalno bice Sandzackih bosnjaka i da ce izazvati agresiju i serije atentata po Sandzaku na figure koje su doprinele ovakvom razjedinjenom stanju. A ni Sarajevo nije neduzno u ovoj prici, jer ni oni tamo iako su to mogli nemaju kristalno jasan stav o tome na koji se sve nacin treba boriti za Sandzak. Izgleda da ce krvavi epilog biti neminovan i da ce mnogo krvi pasti prvo medju samim boshnjacima u Sandzaku. Taj epilog i prizeljkuje Cetnicka Srbija i u[censored]o radi na tome. Ovde trebaju Sarajevo i Prishtina da se zajednicki zauzmu da se ova Sandzacka tragedija sprijeci.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-09-18 22:53
И ето, Шоку Самир, џаба, нејће ни Бошњаци више да ратују за шиптарске интересе, тако да џаба призиваш "Izgleda da ce krvavi epilog biti neminovan i da ce mnogo krvi pasti prvo medju samim boshnjacima u Sandzaku", него ће га пре бити међу Шиптарима и на Космету и у Албанији кад се судари Харадинајева америчка и католичка струја са исламском и турском струјом!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Fuck 2019-09-18 06:41
Lako je vama poevropljenim gastarbajterima davati patriotske komentara zato sto nemislite kako ce te djetetu kupiti tasnu i osnovne zivotne stvari svojoj familiji.Zato gledajte svoga posla i raspravljajte politicku situaciju u vasim migrantskim zemljama a nas ostavite na miru i nasem jadu.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Samir 2019-09-18 11:57
Sto se i ti ne pridruzis kad je to tako jednostavna procedura, dodjes ovde i beres Novac na drvetu, knjige ti placa drzava, dzenet za zivot? Od takvih degena poput vas je i nastala ta famozna dijaspora. A vi bi sve nesto da drugi za vas rade, doniraju, da guzicu ne pomerite i poltronisete?
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Nur-Bec 2019-09-18 06:53
Ja vec odavno pisem da je u Sandzaku doslo do nevidjene srbizacije!Nikada vise dzamija,hodza,pokrivenih zena,a nikada vise Bosnjaka koji se srbiziraju.Dovoljno je samo cuti kako pricaju mnogi od njih.Tajne sluzbe su odlicno obavile posao preko nasih domacih izdajnika.Ojacale su dvije partije koje pokopaju sve sto u pozitivnom smislu napravi SDA.Svim bosnjackim poltronima i ulizicama porucujem sledece:"Niko vas nece postovati dok vi sami sebe ne postujete"! Samo vi saljite djecu na izucavanje srpskog jezika,pa kad jednom dodje srebrenicki scenario nemojte se cuditi.I Bosnjaci u Bosni su se potpuno bili asimilirali,ali to im nije nista pomoglo vec im je donijelo hiljade mrtvih.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Zulfikar 2019-09-18 08:50
Ti nurka-prljava si najbolji dokaz srbizacije "bosnjacke kuje" od tebe nema veca vlahnja na ovom portalu za tebe je Olivera jedna gospodja!
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # NP 2019-09-18 10:13
Za sve probleme u Sandzaku su svi redom krivi samo Suljo nije - to je njena parola.
A BNV - gde SDA vedri i oblaci, jos nije ostampao sve knjige Bosanskog jezika za sve razrede.
A njihov posao je da pripreme nastavu na Bosanskom jeziku.
Ko ne veruje neka ode do obliznje fotokopirnice i vidi kako se deca snalaze kopirajuci kopirane udzbenike.
O nastavnom kadru koje delegira SDA - bolje da cutim.
O skoli koja je zvanicno izbacila bosanski jezik iz skolskog programa ( a isterava nagradjivane nastavnike da bi ubacila poslusnike i poltroncice) - takodje bolje da cutim.
A na vama je, dragi komentatori, da zakljucite da li su svi krivi - osim SDa ili su ipak svi krivi a najvise SDA.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Живојин 2019-09-18 11:53
Ене, Шојићу, за све је ипак крив мој имењак мрдр Фехратовић јер никако да, као први професор босанског језика, коначно га научи!? ;-) ....интернационално за месец дана као мрдр МурХатовић!
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # TT 2019-09-18 11:30
Zulfikar, samo ime ti govori ko te karo. Samo sto ne napises barem istinu Zukikar ;)
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Zulfikar 2019-09-18 12:34
TT istina je da sam ti karo mamu i seku kad te bas toliko , interesuje! Jesi zadovoljan a i ako nisi seka i mama ti jesu.. :lol:
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Nur-Graz 2019-09-18 10:23
Nur-BEC. Svi mi znamo da smo Muslimani,Bosnjaci i Sandzaklije, ali nismo bezmozgovici koji slijepo verujemo ovom Ugljaninu matufu. Svi se mi secamo sta je radio i govorio dok je bio Ministar. Sad ovo sve radi i prica jer je izlapeo i narod ga odj..o, zlotvor licemjerni. Zato brate pusti nas da sami se izborimo protiv ovog zla i nemojte nam sa daljine palamudit.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Servijebbeg 2019-09-18 08:47
dok je bio ministar srbija mu bese kolevka demokratije a gle sad,koji licemjer!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # mašo 2019-09-18 12:34
Čovjek ako može se nazvati šarlatan iz Orlja vrši očiglednu opstrukciju BNV i nastave na Bosanskom jeziku.Dok on nije došao na čelu prosvjetnog savjeta nije nijednom osporen Bosanski jezik.Sa njegovim dolaskom i podrškom SANU koja je smišljeno postavila ovu spodobu na čelo tog "prosvetnog saveta" nastava na Bosanskom jeziku pokušava se na sve načine minizirati.Štampanje udžbenika na Bosanskom jeziku jedna je od strateških stvari koja ima za cilj da se minira program Bosanskog jezika.Pritisak na direktore škola u Sandžaku a samm tim i pritisak na roditelje još jedan je scenario na miniranju nastave na Bosanskom jeziku. Građani ustajte na protest proti ovog Galijaševića sa brda ORLJA.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Nur-Bec 2019-09-18 13:38
Aferim za komentar! Otkako je on predsjednik odbora za obrazovanje izucavanju bosanskog jezika dodjose teski dani.Nijedan nas politicki lider nije u redu i nije vrijedan hvale,ali steta koju nam zuki permanentno nanosi pokazace buducnost.Takvu stetocinu po bosnjacki narod majka jos nije rodila.Sada ce njegovi glupani da kazu kako to nije njegov resor. Pa i nije... Izucavanje bosanskog jezika spada pod Agronomiju,a nikako pod obrazovanjem.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # NP 2019-09-18 17:45
Dzabe krečiš.
Narod više nije glup da vjeruje u sve ono što Suljo kaže a nepismeni ili polupismeni botovi podrze.
Svaljivati krivicu na Zukorlića je pokušaj odbrane Ugljanina.
Zukorluć je otvorio oči ovom narodu i ukazao i dokatao ko je Ugljanin - zlo svih zala koje je moglo zadesiti Sandzak i Bošnjake.
Ako jedan političar - ljider - iz svog kabineta kaže "Mešihat više ne postoji..." i iz toga proistekne ono što je proisteklo - nesagledive podele bošnjačkog tkiva - svakom pametnom insanu je jasno ko je tu bosnjačka štetočina.
Niže sam pokušao objasniti razliku izmedju ZAKONODAVNE i IZVRŠNE vlasti ali ako to ne znaš šta vredi da ti objašnjavam.
To je kao kad bi raspravljali o višoj matematici a ti ne znaš tablicu množenja
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-09-18 18:39
Ova zena je izmislilaAlgebru za tebe. Potpuno je u pravu, Ali se ta bradata kurvica utalila sa cetnicima jer imaju kompromitujuce i video i audio snimke o tzv moralnoj gromadi svih agregatnih stanja- Snesku Belicu...reisu nad reisima. Kriminal je davno prisutan u IZ i onaj Ceric i Zuki su ubaceni Udbasi u boshnjacki korpus, a dobice te i dokaze....ako vam Kobrice nisu dovoljne.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # NP 2019-09-18 19:20
Kako te nije sram mator čovek a da lažeš? Kakvo snimci i kakvi bakrači?
Ako misl8š o onim Fijuljaninovim o Samiru i onom hodzi - pa nisam baš srećan zbog toga ali u suštini to je sitnica i govore o pokvarenom hodzi koji je varao narod i ustanovu gde je radio . Kasnije je Izbačen iz IZ.
Nego - kad nemaš argumenata skrećeš sa teme.
Evo ti gore moj komentar.
Ako je nesto izmisljeno - citiraj.
To je polemika.
A ne ovo kao neka tužibaba i alapača samo blatiš i izm8šljaš.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Brada 2019-09-18 20:34
NP: Ovih dana se bavim prodajom drva-bukovine sa Golije pa nemam puno vremena da se natezem ovde na portalu,ali ipak si ti slucaj koji ne treba zanemariti.Ne zato sto si bitan po kvalitetu argumenata,nego radi toga sto ljudi pocinju tebe i takve da sazaljevaju.Moji drvosece su vec izrazili zaljenje za tebe i tvoje stanje razmisljanja,a takodje ,kao vjernici drvosece su zabrinute i za kvalitetno prezentovanje ISLAMA a ne idolopoklonstva koje je nazalost kod tebe i te kako prisutno.A sto se tice price o nacionalnim vrednostima,u ovom slucaju se radi o jeziku,prihvatio bih svaku inicijativu pa ma od koga dosla ,a koja moze uticati na kvalitet nacionalnih vrednosti.No kod vas IDOLOPOKLONIKA koji jedino verujete u siluetu zvanu Sveti Zukimije,jedino ispravno je ono sto vam kaze Sveti Zukimije,a sada ustvari,jedino ispravno je ono sto nam ponudi Seselj preko tvog IDOLA svetog Zukimija.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Brada 2019-09-18 20:43
Nastavak: Iole svestan covek,citajuci ove tvoje t.z. argumente koje toboze nudis,moze se zapitati,koliko ljudi radi nekog licnog interesa i to sitnog, mogu biti do te mere zaslepljeni lazima jednog sarlatana.Slozicu se s tobom da nam je sveti Zukimije otvorio oci,ali otvorio nam je da shvatimo da je on samo jedan veliki demagog,sarlatan,pohlepan i covek koji ne bira sredstva da dodje do bogatstva i vlasti.Zbog toga uveliko je stavio na prodaju i veru i naciju,a svojim poltronima koji ga moraju slusati prosipa suplju pricu.Jedno shvati,da od kako je sveti Zukimije se dograbio Beograda, Bosnjacima u Sandzaku se smrklo,a samim tim i ova prica oko Bosanskog jezika je pocela postajati komplicirana.Od svih vrednosti koje sveti Zukimije nudi za Bosanski jezik je "uvazeni Profesor KVISKO KOJI NE ZNA NI DA CITA A KAMOLI DA PREDAJE JEZIK"
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Brada 2019-09-18 21:18
NASTAVAK 3 za NP.

I da ne duzim puno,jer imam turu drva za K.Mitrovicu,ali evo da te upitam kao vernika,bar tako se pokusavas predstaviti;

-Posto smatras tvog idola svetog Zukimija moralnim cistuncem,koji govori istinu i samo istinu i koji radi sve za dobrobit naroda(po tebi),a ne samo za svoju korist, objasni nam da li je moralno,eticki, islamski i nadasve ljudsi, da se tvoj cistunac Zukimije kandiduje za Reisa i to sa funkcije predsednika POLITICKE PARTIJE i sa funkcijom NARODNOG POSLANIKA U Skup.Srbije?
-Da li ti to smatras normalno,ili to gledas kao i svi mi ,da je to njegova bolest megalomanije i nezajazljive pohlepe?

Da li je za tebe to normalno da se tvoj idol sveti Zukimije po potrebi vlastitog hira i potrebe njegove pohlepe za bogatstvom i vlascu moze zalediti i odlediti kada god hoce a da ga ti i takvi slepo podrzavate u tome?
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # NP 2019-09-18 21:03
Dobro de brado....
Ali ..
Oko inicijative.
Mogu li drvoseče da daju inicijativu kako poboljšati primeniti itd bosanski jezik?
Mogu ali ih niko ne pita.

Znači isto je kao - Ne mogu!
Zato postoji BNV, to je u opisu njihovog posla i plaćen je od države za to.
E sad - što državi odgovara takav javašluk - to je druga priča i o tome kad prodaš drva i platiš kahvu ;)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Saša 2019-09-18 19:22
NP - Pa mešihat više i ne postoji, to je Zukorlićeva privatna prćija, a to kome je Zukorlić otvorio oči, videli smo na izborima za BNV, a sledeći put će biti jos gori, istina je da nam je otvorio oči, do duše ja njega ne smatram niti verskim vođom niti vernikom još od 90-ih godina kada ga je Suljo i postavio (to je Sulju najveća greška u životu, tragedija), svih tih godina je šurovao sa Slobovim režimom, uvodio Mirka Marjanovića u džamije, dočekivao Đinđića u svojstvu nikoga i ničega (šlihtao se Beogradu kao i dan danas), delio 98-99-e srpskoj vojsci meso od kurbana kada su bili po Sandžaku a ratovali protiv Albanaca, itd. itd. itd.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # NP 2019-09-18 19:44
1. Mešihat postoji. I ako Bog da postojaće dok i mi. Eno ga i gde je bio.
A ti ako znaš dje ti je (para)rijaset - plaćam ti ručak.
2. Zukorlić je POBEDIO na izborima u NP zato što su ljudi otvorili oči. Polako al sigurno svuda ih otvaraju. U Prijepolje, Priboj, Brodarevo, Nova Varoš ... u Sjenici stotinak glasova razlika. Ostaje još da u Titin otvori oči i deo naroda i izborna komisija - spreči masovno punjenje kutija kao u Koniču.
3. Jel, Mirko Marjanović došao u opštinu gde je (čini mi se) SDA bila na vlasti ili je došao u Altun Alem da klanja podne?
4. O Djindjiću - sve najlepše.
Ako ti nisi ukapirao kakav je to bio čovek i političar - onda nema polemike
5. O mesu od kurbana i davanju vojsci - mislim da ti je ova laža za oskara
;)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-09-18 20:57
Na čelu BNV je agronom, dakle od izučavanja bosanskog jezika i dalje neće biti ništa. A roditelji bili oni Kinezi, Nigerijci, Brazilci ili Bošnjaci Sandžaklije ipak svojoj deci žele da pruže najbolje, pa i kada je reč o obrazovanju. Suljko i njegova SDA bulumenta još nije dobacila da nastava na bosanskom jeziku bude kvalitetna. To Sandžaklije znaju i biraju nastavu na srpskom. što je sigurno, sigurno je. Krivca treba tražiti u onima koji vladaju i vladali su neprikosnoveno BNV dugi niz godina, a osim dobijanja para od države za rad veća, ništa veliko nisu uradili da bi Bošnjaci Sandžaka mogli biti zadovoljni svojim većem.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Zulfikar 2019-09-19 07:38
Aferim Olja rekla si istinu!
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # sulejman pacariz 2019-09-18 13:50
aidice aidice nabijem ti medj vilice
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Hodzica 2019-09-18 21:22
BRAVO HODZA PACARIZ.Pokazi nasu hodzansku kulturu i program obrazovanja u MEDRESAMA.
Samo tako hodzanski i to posle hutbe jer je tada najsocnije.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # NP 2019-09-18 17:31
Šta rade Gebelsii - sto put ponove lažu da bi 101 put bila istina.
Ne pali to više.
- Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo (tako se zove) na čijem je čelu Zukorlić ima više članova iz različitih partija uključujući i opoziciju.
Sve odluke se donose glasanjem.
Ali ...
Naučite već jednom - to je ZAKONODAVNO telo a ne izvrsno.
U opisu posla im je da predlažu zakone iz njihove delatnosti a ne da kadruju ili da naredjuju BNV da štampa udzbenike (koji još nisu k9mpletni)
Zukorlić i da hoće ne može da se meša u rad IZVRŠNE vlasti - a to su Vlada i resorno ministarstvo.
Isključivi krivac je BNV i vlada koja ga podrzava jer im trebaju nepismeni kadrovi da upropaste bosanski jezik a ovamo se ko bojagi svadjaju.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # mašo 2019-09-18 14:07
Srbija na sve načine pokušava da izbaci Bosanski jezik iz škola.Plašim se da se ne desi Kosovizacija Sandžaka da se ne izdvoji paraleno školstvo ko što se desilo na Kosovu a onda da Sandžak postane država kao što je Kosovo.Srbijo i četnička vlado imajte na umu da GALIJAŠEVIĆ SA ORLJA je pogrešno rešenje za dijalog sa Bošnjacima.Sejdo Bajramović (Galijašević sa Orlja) malo će vam pomoći, možda trenutno a dugoročno gubite Sandžak ovakvom politikom kao što ste izgubili Kosovo.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-09-18 22:47
Ништа се ти не бој "da se ne desi Kosovizacija Sandžaka" јер вас Арнаутије нејма довољно ни за озбиљнију месну заједницу, а нејма више НАТО ХЕЉП и црногорски Шјевер је сада НАТО, тако да неЈма никаквог Санџака у две независне државе од којих је једна НАТО! Али, зато неумољиво и природно наступа декосовизација Косова и Метохије. Сад кад и Чешка повуче признање има само да се настави као ланчана реакција,а онда вам долазе савез Путин-Ердоган да вас ОгуЉени! Биће, браћо Срби, само се маЉо шаЉили! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Ano 2019-09-18 14:54
Zloupotreba BNV-a je dovela do ovoga, a ovaj koji organizuje ovakve konferencije za štampu je jedan od najvećih krivaca! Muftija Zukorlić je pobijedio na izborima za BNV, ali mu je država uskratila pravo da ga vodi i vratila ga Sulju u ruke, što je za ovu instituciju bilo pogubno! Ko smarta da je država, mimo svih zakona, bez razloga vijeće povjerila Ugljaninu grdno se vara! I ova njegova vriska je toliko providna da se insanu više zgadi slušajući ga!
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-09-21 09:48
Ano, imaćete šansu na izborima da Ugljanina i njegovu politiku pošaljete u penziju i istoriju. Možda je tokom proteklih 30 godina ona i bila nekima dobra za uši, ali ju je vreme definitivno pregazilo. Sada su neka druga vremena i bilo bi dobro da Sandžaklije učine sve kako bi se relaksirale, zatim uhvatile priključak, te u skladu sa državnom strategijom i same privukle investitore koji su zainteresovani za ulaganje u Srbiju. Preko vas Srbija može da privuče kapital iz mnogih muslimanskih zemalja, vi možete da učinite čuda obzirom na neke prednosti koje posedujete, a ne samo da smatrate vrhom biti dijasporac na zapadu. Neka Nurka služi u Austriji Kurca, vi možete u svojoj državi i svom rodnom kraju biti svoji gospodari. Samo je malo potrebno. Neka sledeći izbori budu prekretnica.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Musketar 2019-09-26 19:32
Bravo Olivera, i nadam se u ime Boga da posaljemo ovu spodobu-nocnu murinu koja nas davi zadnjih 30godina. Ali imam utisak da neke strukture vlasti i dalje smatraju da treba ovu neotesanu budalu po svaku cenu politicki odrzat. Koji je razlog zaista ne mogu da skontam, jer on je zlo i za Sandzak i za Srbiju
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari