Šta nam nudi aktuelna turska vlast i predsjednik Erdoan

Već duže vrijeme razmišljam o politici aktuelne turske vlasti i njenom odnosu prema Sandžaku, Bošnjacima i muslimanima Balkana općenito, pokušavajući da je razumijem, opravdam i prihvatim, međutim, kako vrijeme odmiče to je sve teže.

Resad ef Plojovic 399x600

Ponekad poželim puno toga reći, ali se sjetim, ili me prijatelji posavjetuju, da nije baš mudro sve što se misli i kazati, međutim, ipak postoji granica koja kada se pređe nije mudro ni šutjeti, jer šutnja može biti pogrešno shvaćena, a čovjek postaje odgovoran i saučesnik u grijehu.

Aktuelni predsjednik R. Turske, Redžep Tajip Erdoan, ozbiljnu političku karijeru započeo je sada već prilično davne, u Bosni još uvijek ratne, 1994. godine na mjestu gradonačelnika Istanbula, koja je trajala do 1998, a potom se nastavila 2002. kada je njegova AK partija, koja se otcijepila od svog lidera i učitelja rah. Nedžmetina Erbakana, pobijedila na izborima i stekla pravo da formira Vladu. Istina da u prvom mahu Erdoan nije prošao kao zastupnik u Parlamentu, već je to uspio tek nakon ponavljanja izbora u jednoj od provincija, te su se nakon što je dobio poslanički mandat i ostavke premijera Abdulaha Gula na mjesto premijera stekli uvjeti da Erdoan može preuzeti premijersku poziciju, koja je trajala od 2003-2014, a potom je od 2014. nastavljena preuzimanjem predsjedničke pozicije, opet od svog prethodnika Abdulaha Gula i traje sve do danas. 

Politika aktuelne turske vlasti, ili bolje rečeno Erdoana, jeste politika krupnih riječi, velikih parola, poruka i obećanja, nuđenja pomoći i zaštite obespravljenih muslimana kojima se čini nasilje, kako bi na taj način osvojio njihova srca i podršku. Posljedica takve politike, krupnih riječi i velikih, neostvarenih obećanja jeste da je ugled aktuelnog predsjednika prilično oslabio u muslimanskom svijetu, kod nekih do te mjere da su ga proglasili i neprijateljem muslimana te države, što je učinio saudijski učenjak blizak saudijskom režimu, šejh El-Megamisi, koji je tokom TV nastupa naveo određene privilegije koje je  Erdoan uživao u Saudijskoj Arabiji, kao što je ulazak u Kabu i sobu Allahovog Poslanika a.s., dodavši da se radi o: “čudnom čovjeku koji sanja da bude ono što nije…“. Međutim, moja namjera u ovoj analizi nije da idem daleko niti široko i analiziram opće stanje u cijelom, nažalost, podijeljenom muslimanskom svijetu, jer bi za to trebala čitava knjiga, već osvrt na politiku i odnos prema nama – muslimanima u Srbiji, Sandžaku i okruženju.

Nakon osvajanja vlasti u Turskoj i učvršćivanja pozicije na mjestu premijera, raste i interesovanje aktuelne turske vlasti i želja za ostvarivanjem ozbiljnog uticaja na balkansko okruženje, posebno na muslimane tog prostora, naročito Bošnjake i Albance. To se potvrdilo brojnim posjetama visokih zvaničnika R. Turske: predsjednika Abdulaha Gula, ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutolua i drugih, pa sve do premijera Erdoana. Tako je Srbiju 2009. godine u ime aktuelne vlasti posjetio predsjednik Abdulah Gul, što je bila posjeta od historijskog značaja, jer je uslijedila nakon 23 godine pauze ili zastoja u odnosima Srbije i Turske, koje su svoje diplomatske odnose uspostavile 1879. godine, to jest nakon Berlinskog kongresa i odvajanja Sandžaka od matice Bosne. Posjeta turskog predsjednika je od strane srbijanskog političkog vrha, predvođenog Borisom Tadićem, označena kao historijska, a odnosi kao „najbolji u historiji“, što je tokom kasnijih posjeta samo ponavljano i iznova konstatovano.

Zanimljivo da je tokom prve posjete Sandžak označen kao most te saradnje, da su organizirani forumi i sastanci političkog vrha i poslovnih ljudi iz Turske i Srbije (čitaj Sandžaka) u cilju pomoći i razvoja Sandžaka i da je prilikom tog prvog, historijskog susreta bilo planirano, ni manje ni više, nego otvaranje industrijske zone na Pešteri, u selu Ljeskovi kod Tutina, kolokvijalno poznate kao „Ljeskova Siti“ ili kako je to Ugljanin kazao „slobodne zone sa industrijskim parkom, za koju je planirano da se izdvoji milijardu eura, gdje je naša obaveza infrastruktura, a novac će doći iz Turske, što će finansirati Eksim banka“. Početak radova je trebao da otvori turski predsjednik Gul, čiji je dolazak bio najavljen, doček pripremljen i očekivan, ali se u zadnjem trenutku sve izjalovilo, jer je iz protokola turskog predsjednika javljeno da on neće doći na Pešter. Uslijedilo je ubjeđivanje i molbe od strane Ugljanina da se Gul makar nakratko samo pojavi na Pešteri, ali se to nije desilo, tako da je ovaj projekat (p)ostao predmet šege lokalnog stanovništva sa obećanjima Ugljanina i njegove vlasti. Tada je obećano da će se vršiti sanacija i obnova puta od Novog Pazara ka Tutinu i Sjenici, što će Turci finansirati. Od svega što je obećano prilikom te posjete Srbiji krenulo se je sa realizacijom projekta u Bujanovačkoj banji, što je izazvalo proteste širom Srbije protiv turskih investicija u Srbiji. Srpska intelektualna i nacionalna elita tog vremena bila je protiv turskih investicija, smatrajući ih otvaranjem vrata turskom povratku na ove prostore, u čemu se posebno isticao orjentalista i „islamolog“ Tanasković dr. Darko.

Odmah nakon toga, 2010. uslijedila je posjeta i turskog premijera Erdoana Srbiji, nakon što je prethodno održan sastanak političkog vrha Srbije i Bosne u Turskoj, te potpisana Istanbulska deklaracija, a također i usvojena deklaracija u Parlamentu Srbije o „osudi zločina u Srebrenici“  sa tijesnom većinom, to jest sa dva glasa više od pola, za koju su glasali tadašnji predstavnici Bošnjaka u Srbiji i Sandžaku, Ljajić i Ugljanin, a koja ni u jednom svom dijelu ne spominje pravnu kvalifikaciju tog zločina, to jest genocid na Bošnjacima. Protiv ove deklaracije jedino je Islamska zajednica, predvođna predsjednikom Mešihata i glavnim muftijom Muamer-ef. Zukorlićem, digla svoj glas i odbacila je, smatrajući je „neadekvatnom, nesvrsishodnom i nipodaštavajućom“. Međutim, to nije imalo uticaja na aktere jedne i druge strane, jer je sam muftija Zukorlić prethodno, za vrijeme mandata turskog ambasadora Suha Umara, označen kao remetilački faktor u odnosima Srbije i Turske zato što se „jedino on zalaže za autonomiju Sandžaka“. Pomenuti ambasador, koji je svoj mandat okončao 2009, ostao je i ostat će upamćen i upisan kod Bošnjaka kao predstavnik turske vlasti koji je Bošnjacima i muslimanima u Srbiji nanio nesagledivo teške posljedice, jer je preko njega išlo lažno predstavljanje i najgnusnije optužbe na račun čelnika Islamske zajednice, posebno muftije Zukorlića, nadležnim organima u Turskoj, što je rezultiralo pripremom plana za njegovo svrgavanje sa mjesta predsjednika Mešihata, u čemu su učestvovali različiti srbijanski faktori, intelektualno-crkveni, politički, policijski, kriminalni i drugi, ali isto tako i pojedini turski, koji su u tome vidjeli korist, posebno čelnici i predstavnici Dijaneta, što se kasnije obistinilo i postalo očigledno.

Tokom prve posjete Erdoana Srbiji potpisan je niz ugovora, obećano sijaset stvari, od kojih se opet značajan dio odnosio na Sandžak, da će se finansirati obnova puteva, pomoći u bratimljenju općina itd, a prilikom njegovog dolaska u Novi Pazar otvorio je turski Kulturni centar „Kemal Ataturk“. Zanimljivo da je tom prilikom u odboru za doček Erdoana u Novom Pazaru bio i parareis, ili tzv. srbijanaski reis po ćejifu srbijanskog režima i čelnika Dijaneta, Adem Zilkić, što je izazvalo ljutnju i razočarenje kod većine Bošnjaka Sandžaka do te mjere da je organizirano i okupljanje časnih vjernika u znak upozorenja i odbrane Islamske zajednice i njenih ustanova, jer je od ranije poznato da je Ugljanin bio sklon korišćenju političkih skupova, to jest mase, za udar na Islamsku zajednicu i njenu imovinu, kakav je bio slučaj ranijeg upada u zgradu Islamskih ustanova od strane aktivista Ugljanina i njeno skrnavljenje.

Ono što je zanimljivo jeste da je ova posjeta Erdoana Novom Pazaru uslijedila nakon ubjedljive pobjede liste BKZ-a na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, koju je predvodio muftija  Muamer Zukorlić, te se može tumačiti kao davanje svojevrsne podrške Ugljaninu i Ljajiću koji su na tim izborima izgubili.

Dolasku Erdoana u Novi Pazar prethodio je mirovni angažman njegovog ministra Ahmeta Davutolua i predsjednika Dijaneta Mehmeda Gormeza, koji su nastojali pomiriti sve „zavađene“ strane, kako na političkom tako i na vjerskom polju. Uspio je Davutolu „uz velike muke“ pomiriti Ugljanina i Ljajića, jer im je vjerovatno pomogao da otkriju svog zajedničkog „neprijatelja“, te su i jedan i drugi dali čudne komentare, da se nisu ni svađali ili da su zaboravili zbog čega su se svađali. Time su zaboravljene ili, bolje rečeno, ponovo ponižene i ismijane žrtve međusobnih obračuna Ugljanina i Ljajića, koji su ranjeni ili izgubili svoje živote. Na vjerskom polju mirovna misija nije imala očekivane rezultate, tako da mirotvorci nisu završili posao, što ih je samo još dodatno motivisalo na neprijateljstvo i udare na predsjednika Mešihata muftiju Zukorlića i sve što je bilo u vezi sa njim.

Nakon posjete Srbiji, ugovora i parade po Sandžaku, predsjednik Erdoan je u pratnji srbijanskog predsjednika Borisa Tadića putovao u Srebrenicu kako bi prisustvovao 15-ogodišnjici genocida, što je kod velikog broja Bošnjaka shvaćeno kao uvreda i poniženje, jer je baš iz Beograda putovao u Srebrenicu. Posebno jer je tokom svog govora odnose Bosne i Turske nazvao bratskim, a Srbije i Turske strateško partnerskim, te da ni u jednom dijelu govora nije spomenuo genocid, dodavši da je „svaki rat loš, posebno među ljudima koji dijele istu kulturu i korijene i da je časno što je Parlament Srbije usvojio Deklaraciju“. Zbog svega što je prethodilo posjeti i plana posjete Srebrenici, Erdoan, kao i svi koji priznaju RS, proglašeni su od strane majki Srebrenice nepoželjnim gostima, a Erdoana su ironično prozvale „pomiriteljem dva bratska naroda“.

Nakon ovih posjeta Erdoana, ili bolje rečeno pogrešaka, potpisan je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, uslijedio je niz drugih posjeta i pokušaja da se kroz određena ulaganja na terenu promijeni ili popravi njegov ugled na ovom prostoru, ali je došlo i do kompliciranja stanja i tenzija septembra 2010. nakon košarkaške utakmice između Srbije i Turske te poraza Srbije. Ovom prilikom ne mogu a da ne spomenem da jedini ko je javno u Srbiji imao hrabrosti da kaže da je navijao za Tursku jeste muftija Zukorlić, baš onaj kojeg su ranije, ali i tog momenta Gormez i Davutolu rušili.

Tokom te aktivnosti bilo je određenih turskih investicija u Bosni, prije svega u infrastrukturu Islamske zajednice, kao što je obnova džamija i slično, što je vjerovatno rezultat bratskih odnosa, dok su širom Srbije otvarane fabrike, što je rezultat strateškog partnerstva.

U međuvremenu radilo se je punom parom da se „riješi i dovrši“ problem sa Islamskom zajednicom u Sandžaku i Srbiji, jer je ona bila dokaz neuspjeha ili neostvarene ambicije potpunog uticaja aktuelne turske vlasti i kontrole muslimana na Balkanu. Poznate su razne inicijative za pomirenje i pokušaji postizanja sporazuma, koje je sa turske strane vodio Davutoglu, a sa bošnjačke reisu-l-ulema dr. Mustafa-ef. Cerić, koji je ostao dosljedan stavu da Islamska zajednica u Sandžaku i Srbiji mora biti slobodna i autonomna i nije pokleknuo zahtjevima druge strane da se odrekne muftije Zukorlića i Bošnjake Sandžaka odvoji od Bosne, te prepusti Beogradu ili ostavi u amanet aktuelnoj turskoj i srbijanskoj vlasti.

Ono što je očigledno u tom periodu uspona i najveće snage te vlasti jeste da su muslimane i pitanja islama na prostoru Balkana doživljavali kao na svoju hostorijsku zaostavštinu na koju polažu pravo, tražeći da im bude vraćena u potpunosti na raspolaganje.  Jasno je da je aktuelna turska vlast dominacijom i uticajem na muslimane htjela pokazati da ima tapije nad njima i kredibilitet da u njihovo ime pregovara i dogovara, te ostvari što veće  interese. Međutim, takav pristup aktuelne turske vlasti bio je potpuno pogrešan jer je imao ambiciju da autohtone evropske muslimane, kakvi su Bošnjaci i Albanci, predstavi kao zalutalu ili zaostalu azijsko-muslimansku skupinu u Evropi, a to bi u praksi značilo ugrožavanje ili ograničavanje njihovog uticaja na evropskom prostoru na kojem žive, jer umjesto na evropske muslimane na njih bi se moglo gledati kao na strance i uljeze, a to je ambicija i namjera onih koji osporavaju autohtonost Bošnjaka, koji im ne priznaju jezik niti kulturu i koji ih žele uništiti ili protjerati sa ovih prostora.

Dovoljno je sjetiti se samo riječi ratnog zločinca Mladića, koji je prilikom ulaska u Srebrenicu rekao da je to veliki dan i da „poklanja grad i pobjedu srpskom narodu, da je došao dan da se nakon Bune protiv dahija osveti Turcima na ovom prostoru“, a poznato je da u Srebrenici nisu ubijani Turci već Bošnjaci.

Imajući u vidu da su ambicije turskog premijera, a kasnije i predsjednika Erdoana bile apsolutna i autoritarna vlast u svemu, što je postalo jasno i njegovim najbližim saradnicima, kao što je Davutoglu i drugi, mnogi od njih, s obzirom da su izgradili svoj sopstveni autoritet i predstavljali potencijalnu opasnost po neprikosnovenog lidera, u cilju mira u kući, preko noći su uklanjani sa pozicija, što je izazivalo porast broja nezadovoljnih u sopstvenim redovima.

Kulminacija nezadovoljstva jeste pokušaj svrgavanja turskog predsjednika i neuspjeli puč u julu 2016, za koji je optužen vođa Feto organizacije Fethulah Gulen, koji je imao hiljade škola po Turskoj, Balkanu i širom svijeta, što je aktuelnom predsjedniku potpuno odriješilo ruke da krene u otvoreni obračun sa ovim pokretom i svima za koje se sumnjalo da imaju veze sa njima ili da mogu po tom osnovu, na bilo koji način, ugroziti aktuelnu vlast.

Kada se danas pogleda bilans ili rezultat saradnje i uticaja aktuelne turske vlasti na Srbiju i region, može se vidjeti preko 600 fabrika koje su nakon 2010. otvorene po svim dijelovima Srbije, osim u Sandžaku, koje zapošljavaju hiljade radnika, te simbolična pomoć u obnovljanju pojedinih džamija i medresa u okruženju izvan Sandžaka, kao i ambicija da se uticaj i kontrola Islamske zajednice dovrši na prostoru Sandžaka i Srbije, zašta se ulažu ozbiljna sredstva, posebno u Bosni, ne bi li se dobila podrška, ili makar prešutna saglasnost i odobravanje rukovodstva Islamske zajednice u BiH da se sa tim aktivnostima u Sandžaku nastavi, jer je Islamska zajednica u Srbiji, posebno u dijelu Sandžaka, vezana za Bosnu i predstavlja jednu zajednicu sa Reisu-l-ulemom u Sarajevu na čelu, što je u vrijeme reisu-l-uleme dr. Mustafe-ef. Cerića glasno i jasno naglašavano, jer mu je bilo jasno da je oduzimanje slobode muslimanima Sandžaka korak na putu ovladavanja Islamskom zajednicom u BiH, čemu se mudro usprotivio, ali mu je zbog toga od strane braće iz aktuelne turske vlasti žestoko zamjereno.

Muslimani Sandžaka i Srbije snažno se odupiru direktnom uticaju i miješanju aktuelne turske vlasti u stvari koje se tiču rada Islamske zajednice, jer prethodno nisu uradili ništa za muslimane Sandžaka što bi potvrdilo njihove dobre namjere, zbog čega su žrtva 12-ogodišnjeg ugrožavanja na različite načine, gdje se sve što Islamska zajednica radi negira, relativizira, bojkotuje, a oni koji je žele ugroziti iz reda njenih službenika finansijski se i na svaki drugi način motiviraju i podržavaju da ustraju u tome. Na taj način se žele ugroziti sve važne i vrijedne ustanove koje je Islamska zajednica u Sandžaku samostalno obnovila, osnovala i izgradila, zahvaljujući podršci i povjerenju iskrenih muslimana iz Sandžaka i dijaspore, bez ičije pomoći sa strane, pa ni aktuelne turske vlasti.

Vrhunac cinizma predstavnika aktuelne turske vlasti jeste pokušaj dovođenja u vezu rukovodstva Islamske zajednice u Srbiji i Feto organizacije, što, da nije jadno bilo bi smiješno, jer je opće poznato da je ta organizacija otvarala škole širom okruženja i svijeta, a jedino u Sandžaku nikada to nije uspjela uraditi. Da su pomenute škole imale podršku  zajednica i vlada iz okruženja, čak i aktuelne turske vlasti i predsjednika Erdoana, a da tu podršku u Sandžaku nikada nisu mogli dobiti. Aktuelna turska vlast među muslimanima Srbije i Sandžaka nije imala iskrenijeg sagovornika i prijatelja od rukovodstva Islamske zajednice i muftije Zukorlića, ali je tu šansu svojim nepromišljenim i nepravednim postupcima ugrozila i priliku dovela u pitanje.

Ono što se jasno može zaključiti jeste da su brojne greške, koje su sada očigledne, koje je aktuelna turska vlast činila širom muslimanskog svijeta ugrozile  njen ugled, ali i nju samu. Sva neprincipijelnost u podršci ugroženima, što je bio slučaj sa Sirijom, Egiptom, Palestinom i Gazom, muslimanima Kine i Balkana itd. doveli su do ivice ugled aktuelne turske vlasti i Erdoana, te broj iskrenih prijatelja i saveznika svela na minimum. Ispostavilo se da su sva ona velika pitanja i problemi muslimana u svijetu na koje je ukazivala aktuelna vlast i predsjednik Erdoan postajala predmetom trgovine i dogovora pri ostvarivanju ili očuvanju svojih interesa i ugleda aktuelne vlasti i „partnera“ sa druge strane. Žalosno je konstatovati da su Bošnjaci dali stotine hiljada žrtava i svoje najbolje sinove za odbranu i čuvanje granica Osmanske carevine, od čega više od deset hiljada samo u bici na Čanakalama, što je Bošnjake koštalo da su ostali bez snage i intelektualne elite, od čega se do dan-danas nisu oporavili, a da im je aktuelna turska vlast sve to vratila na svoj način, relativiziranjem i nipodaštavanjem njihovih žrtava u cilju zadovoljavanja svojih „strateških partnera“, očuvanju svog „ugleda“ i ostvarivanja materijalnih interesa, podrškom i legalizacijom puča u Islamskoj zajednici u Srbiji 2007, proglašavanjem najčasnijih Bošnjaka Sandžaka saradnicima Feto-a u cilju legalizacije svih metoda obračuna sa njima, te zastrašivanjem i ucjenjivanjem islamskih zajednica iz okruženja na prekidanje odnosa i saradnje sa Islamskom zajednicom u Srbiji i pružanje podrške poslušnicima režima, u čemu se posebno ističe rukovodstvo Islamske zajednice Crne Gore, koje zbog toga uživa posebne privilegije kod aktuelne turske vlasti.

Žalosno je i ponižavajuće da se „braći“ u Sandžaku deset godina, prilikom svake posjete predstavnika aktuelne turske vlasti, dva puta od strane Erdoana – jednom kao premijera 2010, a drugi put kao predsjednika 2017, kada mu je organiziran poseban i nezapamćen doček u Novom Pazaru, kojem nisu prisustvovali Zilkićevi nasljednici već delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji, u kojoj sam bio i ja, predvođena predsjednikom, muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, koji je pred turskim predsjednikom sa čelnicima Vakufske direkcije R. Turske potpisao Protokol o restauraciji Starog hamama, obećavaju iste stvari, putevi i to isti, ali ne da budu poklon Turske narodu Sandžaka, već prilika da aktuelna vlast dobro zaradi, jer za radove koji se procjenjuju na 20-ak miliona eura treba uzeti kredit kod turske banke sa ozbiljnom kamatnom stopom, koji bi se morao vratiti, a sve bi u krajnjem sa kamatom koštalo ovaj napaćeni narod preko 30 milona eura. Dakle, dobra investicija za vlasnike novca i izvođača radova, a jedno i drugo je turska strana. Znači, turske banke bi dale 20-tak miliona eura turskim izvođačima, a mi bi bili u obavezi, nakon što dobijemo put, vratiti više od 30 miliona na ime kredita i kamate.

Pored puteva obećavane su fabrike i radna mjesta, izvoz mesa i drugih proizvoda sa ovog prostora, a umjesto toga meso iz cijele Srbije, osim iz Sandžaka, ide za Tursku, dok se fabrike grade i radna mjesta otvaraju svugdje u Srbiji, osim u Sandžaku. Umjesto da se roditelji djece u Sandžaku zaposle u nekoj od izgrađenih turskih fabrika kojih nema, toj „bratskoj“ djeci u Sandžaku se periodično podijeli desetak ili stotinak bicikala ili nekih drugih šarenih laža, organizuje jednom godišnje da ramazanska karavana pojedinih turskih općina prođe kroz Sandžak i regiju i podjeli iftarske paketiće, te jednom godišnje se osuneti nekoliko desetina „sandžačke bratske dječice“ i priredi svečanost tim povodom, a ove 2019. godine baš na dan 11. juli, to jest Dan sjećanja na najveći zločin protiv ovog naroda, GENOCID u Srebrenici, kada oči i misli svih Bošnjaka u svijetu i muslimana moraju biti usmjerene u tom pravcu, što je meni nerazumljivo. Vjerovatno „bratski“ kako bi se naša djeca i roditelji zabavili, da se ne bi podsjećali ili razmišljali o 8372 ubijena Bošnjaka u Srebrenici, među kojima su tek rođena, kao i djeca svih uzrasta. E pa, što je mnogo – mnogo je!

Ono što aktuelna turska vlast nije naučila iz historije i još uvijek ne shvata jeste da sloboda koju su Bošnjaci stekli skupo je plaćena i da se ona ni po koju cijenu nikome, pa ni predstavnicima aktuelne turske vlasti, neće dati. Tačno je, uvijek je kroz povijest bilo i labilnih Bošnjaka koji su izdavali, prodavali ili kumovali ubijanju svojih najboljih i najuglednijih sinova i radili protiv interesa svog naroda, ali razlika je velika između tog nekada i ovoga danas, po mnogo čemu.

Ono što bi aktuelna turska vlast morala hitno da uradi, ukoliko želi da spasi svoj narušeni ugled, povrati čast, dostojasntvo i poštovanje svojih građana i muslimana u svijetu, jeste da se okrene prema sebi, prije svega, te rješavanju brojnih socijalno-ekonomskih problema u sopstvenoj avliji, a da se prema braći širom svijeta odnosi bratski, kur’anski, a ne da diktira uslove, izdaje naloge, ponižava i dovodi podobne i svrgava nepodobne sa njihovih pozicija. Da njeni predstavnici na terenu, bilo gdje u svijetu, poštuju uređenja muslimanskih zajednica i njihove čelnike, a svoju pomoć pružaju onako kako im se od strane domaćina sugerira, jer tokom stotinu godina turskog odsustva sa Balkana muslimanske zajednice nisu spavale i čekale, već strpljivo danonoćno radile i ostvarile ozbiljan uspjeh i rezultate, posebno na vjersko-prosvjetnom polju, na kojem i sama Turska može pozavidjeti i mnoge stvari naučiti. Nije pomoć to što ćete obnoviti džamiju, a nakon toga dovesti imama iz Turske koji će držati hutbu na turskom, ili pružiti pomoć, a tražiti da se uče dove i veliča aktuelna vlast, poslati ramazanske imame ili učače, a tražiti da uče dove na turskom jeziku, jer u Turskoj živi preko pet miliona Bošnjaka koji nemaju nijednu ustanovu na svom bosanskom jeziku, pa čak ni svoja prezimena. Nije pomoć uzeti i odškolovati naše dijete i vratiti ga sa turskom bijelom ili sivom, vezom ukrašenom, džubom i najlon folijom umotanom bijelom ili zlatnom ahmedijom, jer je opće poznato da se na našem prostoru dove uče na arapskom ili bosanskom, da je arapski jezik Kur’ana i jezik Dženneta, iako nam je i turski jezik drag, kojeg poneko razumije ili izučava; da nam je džuba crna, bez ikakvih vezenih ukrasa, a ahmedija bijela, bez najlon folije.

Bošnjaci su kulturan, mudar, pošten, tolerantan, ali i prkosan i čvrst evropski narod, koji voli islam, voli i poštuje tursku državu i narod, što je potvrđeno kada god je to zaista bilo potrebno. Koji zna pokazati poštovanje prema svakome, posebno prema gostima, čak i onda kada znaju šta od njih mogu da očekuju. Zbog toga se predstavnici aktuelne turske vlasti slobodno šetaju po Sandžaku i Srbiji, iako se zna da rovare i podrivaju temelje Islamske zajednice, radeći  sve što mogu kako bi je ugrozili, kakav je slučaj sa predstavnicima Dijaneta u Srbiji, raznim paradžematima, kao što su Sulejmandžije i dr, koji rade sve što je Feto radio – uče djecu svom islamu, prikupljaju zekat i sadekatu-l-fitr, za koje nije isključeno da će od strane aktuelne ili neke druge vlasti, poput Feto organizacije, jednog dana biti proglašeni terorističkim organizacijama. Sigurno da neko ko bi slično radio u Turskoj ne bi mogao slobodno šetati, jer bi u najmanju ruku bio proglašen stranim plaćenikom i špijunom. Naši izdajnici i pučisti mirno žive i rade po Sandžaku, niko ih ne ugrožava, ali ih svako prezire, bez obzira što sa njima sarađuju i podržavaju ih pojedini predstavnici aktuelne turske vlasti, dok se pučisti u Turskoj proglašavaju otpadnicima, oduzima im se sve što imaju, podvrgavaju se istragama i suđenjima i stavljalju na stub srama, a mi sa njima nemamo nikakvu saradnju.

Dakle, razlike između nas su očite, zbog čega mi svjedočimo i nadamo se Allahovoj milosti, pomoći i zaštiti, što je očigledno u našem slučaju i ona je razlog našeg postojanja, prkosa i slobode, a što vi rizikujete da svojim nepravednim odnosom izgubite, nakon čega slijedi poniženje. Uzvišeni Allah je Milostiv i prije poniženja šalje upozorenje, a vi ste ga na zadnjim izborima dobili, te od vas i vaših postupaka zavisi kakva će vam biti budućnost, to jest hoće li vas Allah zamijeniti nekima drugima, kao što je one prije vas zamijenio vama. Pravda je ono na čemu mora počivati vlast, ona je uslov Allahove pomoći, jer će On Uzvišeni pomoći vladara koji je pravedan, makar ne bio musliman, a neće pomoći vladara koji je nepravedan, makar bio musliman. U tom kontekstu su i riječi Omera ibn Abdu-l-Aziza r.a. koji kaže: „Ako te vlast i moć koju posjeduješ navedu da činiš nepravdu i zulum ljudima, sjeti se Allahove (sve)moći nad tobom.“

Ono u šta sam apsolutno uvjeren i oko čega nemam ni trun sumnje niti straha, jeste da će Sandžak i slobodna Islamska zajednica, koja okuplja sve časne muslimane u Srbiji, nadživjeti aktuelnu tursku vlast, kao što je nadživjela mnoge u Srbiji, da će najveći gubitnici za sve ono što se čini i nepravdu prema muslimanima ovoga kraja biti oni koji to planiraju i rade, te da će u konačnom njihov osjećaj biti sram, poniženje i kajanje, a da će ponos, sreća i zadovoljstvo biti naš osjećaj.

Glas islama 299, strana 5-7, autor: dr. Rešad ef. Plojović, Analiza 

Komentari  
+6 # DP 2019-08-24 22:14
I nas Sandzaklije takodje muci jedno veliko pitanje: STA NAM NUDI SESELJ I RADIKALI ZAJEDNO SA HODZOM ORLJANSKIM?

A da;dobili smo dva kamiona sodera i par slika naseg bradonje pored bagera.Jeste da nas to skupo kosta, jer sve pare od Zekata i Vitrova pojede Seselj.Morace i meso od kurbana po svoj prilici da se prodaje da se podmiri Seselj i Maric.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Jaguar 2019-08-25 08:55
KUKOLJ TEKST!!!!!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # TITO 2019-08-25 09:06
Ljudi sta piše ovaj ja čim vidim ko pise očekujem romani nisam ga čitao. Nemogu da komentarišem sta nisam čitao. Al vase komentare jesam i to neke po dvaput osim Zivotinjka svima sam dao po plus, nezmam sta pise u textu al pretpostavljam da je pljuvanje po Erdoganu jer nece Zukumija da primi zna da ja izdajica a sad izbori pa su ga zato Beogradjani zamolili da odlozi posetu Srbiji da nebi SDA i SDP dobili na ugledu jer on njih poštuje pogotovp SDA zna on ko je za Bošnjake.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Pazar 2019-08-26 12:32
Sigurno da je nama Bošnjacima preče da se pripazimo Šešelja i Vučka i njihovih bošnjačkih ulizica.
A za Erdogana već svi znaju. Velike parole, obećanja, predstave a na djelima ništa, nažalost :-?
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Bišnjak 2019-08-24 22:15
Poznato je da je pop-efendija Zukimije gulenjsta pa ovo nije iznenadjujuce
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Apsolutno 2019-08-25 03:01
Pa vidi ti svoga Jusufspahića što dovodi šije po BG-u gore umjesto što bezočno lažeš i miješaš našu čistu Islamsku zajednicu u Srbiji sa tim sektašima. Tvoj suljo je šampion u sektsšenju. Evo i Erdogan digao ruke od njega
Odgovori | Prijavi moderatru
+14 # Hodzica 2019-08-24 22:17
Hmmmmm? Glas Islama? Hmmmmm?

Bolje da se ovo zove Glas naseg velikog HODZE.
Od Islama tu nema ama bas nista.
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # dijaspora 2 2019-08-24 22:26
Ovi bi sada da se dodvore Guljenu i da nekako od njega kasiraju koji cent.Dijaspora vas je otpuhala .

Manje placajte Seselja i beogradske klubove i imace te para.Uhvatila ih panika,jer bradu iz orlja vise niko nigde ne zarezuje ni zasta.Ne pomazu mu ni njegovi privatni mediji tipa ovog Glasa Islama-
Da je ovo glas Islama vi bi ste se ponasali islamski i nebi ste munaficili gde koga stigoste.
Upamtite hodza, da nije mogao i da nece moci vas bradonja orljanin blize od 100 metara prici Sultanu Erdoganu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Draga 2019-08-24 22:48
O cemu ovaj bradati smrad prica. O gulenu. Coveku koji je tursku zavio u crno i toliko ljudi za noc izginulo . Ovi se smradovi iz islamske zsjednice vise ne stide nicega samo da se nafatiraju jos vise para. Plojovicu daleko si ti i tebi slicni od islama,ti si jevrej.
Odgovori | Prijavi moderatru
+11 # Derim 2019-08-24 22:55
Ovaj plojovic je samo serator tu nema ni m od muslimana kakav on takav i muftiguz. A sto ae tice gulena oni su davno sa njim i njega kasiraju
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # Sjen. 2019-08-24 22:55
Ovaj hodza sa slike sto se ovoliko raspisao mora da ce da dize TRECI SRPSKI USTANAK protiv Turaka.Po vokabularu i intonaciji sve mi ovo lici na pocetak Treceg srpskog ustanka na celu sa vojvodom Zlukorlom.
Od kako je otvoren MILOS VELIKI hoce i hodze u belaj i da se i njihovo ime zalepi za neki auto put.
Bravo hodza,Radikali su uz vas.
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # Живојин 2019-08-25 01:06
А јеси ли ти Турчин или потурица? Ако је тако, не бој се, неЈће теби ништа "MILOS VELIKI",него пази да не изазовеш Карађорђа! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Dijaspora 2019-08-24 23:07
Sandzačke hodze su najveće zlo za islamsku zajednicu.Ključno pitanje je ko je uvukao Islamsku zajednicu u politiku ,ko je skinuo ahmediju da bi politika bila prioritet u islamskoj zajednici.Zukorlić je najodgovorniji za sve što se desilo i što se dešava u islamskoj zajednici ,to je potvrdio kad je skinuo ahmediju pa optužuje Koštunicu ,Tadića za raskol pa stigoste i do Erdogana..Plojević pokušava da pokrije POLITIČKI PROMAŠAJ Zukorlića pa piše koješata .Što ne napišeš koliko je miliona platio za izbore u Beogradu pa je SPP dobili veliku nulu glasova.Zukorlić je politička bruka,pare spisko po Beogradu pa sad idu izbori ,treba širiti propagandu.Zukorlićev četvorogodišnji poslanički mandat je veliko ništa.
Odgovori | Prijavi moderatru
-11 # NP 2019-08-25 12:40
100 puta ponovljena laž 101 put može postati istina.
Ali tako perfidnu laž mogu pisati samo SDA botovi. Gori su od Gebelsa!
Pitanje:
- Kako Zukorlič može biti kriv za rascep IZ kada je on bio i ostao glavyx9qvni Muftija, kada je tog dana bio u Inostranstvu a Suljo sa desetak izdajica (kukolj) hodza u kafani "Složna braća" proglasi rijaset, oduzme desetak Sandzačkih dzamija, i kaže "Mešihat više ne postoji" i ustoliči poganog Zilkića za parareisa?
Koliko god da lažete narod zna istinu jer je taj isti narod ustao i odbranio jedinstvenu i pravu IZ.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Живојин 2019-08-25 14:57
Шојићу, каква вамје то ИЗ кад један Немањић, "sa desetak izdajica (kukolj) hodza" и то "још u kafani "Složna braća"", може да је поцепа! Има ли то игде на овоме свету, осим код бушњака, да се верска заједница и то још Хисламска, оснива или цепа у кафани, а војвода санџачки, као оснивач, јуначки није присутан јер баш "je tog dana bio u Inostranstvu"? :-)
Поред таквог бушњачења, тешко да и "100 puta ponovljena laž 101 put može postati istina." :-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # RE 2019-08-25 17:57
Životinjko se pita:
 - "Има ли то игде на овоме свету, осим код бушњака, да се верска заједница и то још Хисламска, оснива или цепа..."
Ima.
Kod srbendi.
Popovi su pokušali da se odvoje ali ih je policija sprečila.
U slučaju IZ policija je pomagala i asistirala (zajedno sa DB i političkim vrhom države) ocepljenje.
Različiti aršini za istu situaciju ima samo u Srbistanu
Odgovori | Prijavi moderatru
-6 # Olivera 2019-08-25 18:47
Policija je bila prisutna da se ne pobijete između sebe. Njoj je bilo važno da nema poginulih i povređenih, a to koliko ćete vi tako razjedinjeni i posvađani između sebe praviti svojih IZ, to joj nije bio posao. I imate svoje lidere kako političke tako i verske, pa njega pitajte i prozivajte, a ne one policajce koji su bili u prilično nezgodnoj situaciji kad ste nasrtali jedni na druge. Možda su i neki od njih tada mogli da stradaju, o tome ne razmišljate.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Живојин 2019-08-25 20:23
Не прави се бЉесавији но што си и не прескачи оно најважније - "...оснива или цепа У КАФАНИ"! Нигде на свету муслимани не пеку и не лочу шљивку осим у Бихору и не оснивају, нити цепају исламске заједнице у кафанама, као што то раде бушњаци, као и све остало по наопаком постању. ;-) И још, кад дође до тога да се, тако облокано Хисламизирани, међусобно побију, онда и једна и друга тако бушњачки Хисламизирана заједница зову српску полицију да их раздваја, да би се после Јопет Шојићи Бошњачки свака стране бунили што је она друга опстала!? :o
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # RE 2019-08-25 20:30
Ukucaj tuča popova u Gračanici.
Šta treba tu da ti objasnjavam?
Kad je IZ u pitanju Čiplić registruje novonastalu IZ. Kada je SPC u piranju to isto se ne dozvoljava. Dupli aršini Srbistana
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-08-25 20:41
Е па ако ћемо тако, онда твоју ИЗ у Србији Чиплић није смео да региструје јер је већ постојала ИЗ Србије. Али ето, изгледа је слаб на тебе или се уплашио од војводе санџачкога!? ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-08-25 20:53
Čiplić je ipak prošlost, a tzv vojvoda sandžački je sadašnjost i budučnost. Pa imajući u vidu njegovu sposobnost, znanje i umešnost, ne sumnjam da će dovesti do nekakvog rešenja, da nam se Sandžaklije napokon smire, dođu k sebi, a onda tako relaksirani dočekaju i auto put i investitore i investicije i zasuču rukave.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-08-26 00:15
Ма неЈма ту лека, кад то воли кафану више него баба и "мајку Турску"! :-) Тако им је и бабо нације, рахметли Аљо Живковић, основао и бошњачку нацију у кафани Холидеј Ин-а и оставио их јањичару Ерду у аманет, а они сад лочу по рашким и бихорским кафанама и цепају ИЗ! ;-) То су ти једини муслимани-алкохоличари на овоме дуњалуку! :sad:
Odgovori | Prijavi moderatru
+12 # semir 2019-08-24 23:47
one pare sto je bradati jarac isprosio po inostranstvu i sto otima od 1993 pokazite nam gdje idu ?pare islamske zajednice nikome se ne opravdavaju,nikad nikome niste pokazali koliki je budzet i gdje idu te pare?sa tim parama ste mogli da napravite bolnice,skole,sve su to HAJRATI a mogo si malo vucica da spomenes,ne smijes?.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # NP 2019-08-25 12:53
Prvo - pare Islamskoj zajednici se daju DOBROVOLJNO .
Drugo - to daju oni koji veruju IZ i nisu ćoravi kao ti da ne vide sta se radi i uradilo do danas. Davali su i davaće ako Bog da.
Treće - ovaj tvoj pararijaset postoji pola vremena koliko je Zukorlic bio na čelu IZ. Izdajnički pararijaset nije napravio ništa i ne mogu okrečit ono što je IZ napravila
Sto njih ne pitaš djr su im pare. A njima em daje narod em država em Turci šakom i kapom. Dje su te pare?
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Живојин 2019-08-25 14:39
Шојићу, а што теби смета што, како кажеш, "A njima em daje narod em država em Turci šakom i kapom."
Прво - Је ли и теби као и Плојовићу "Турска МАЈКА"? Зар вам није до јуче мајка била Босна?
Друго - Или вам је Турска сад маћеха јер плаћа другу ИЗ, а вама не полажу рачуне - "Dje su te pare?"
Треће - И на крају одлучите већ једном јесте сли Турци или потурице са мајком Турском, Муслимани, муслимани, бушњаци, Албанци....или оно што се више плати? ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Olivera 2019-08-25 15:36
Surov si Živojine. Ipak su oni deca majke Srbije, kao što smo to i mi. I mogu biti i Turska i Bosna i Albanija razne nane, tete, kone, ali majka je ipak jedna. Za severne Sandžaklije je to Srbija, a za južne Crna Gora. I tu se sva filozofija završava.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2019-08-25 15:48
Тако би требало да буде код нормалних Муслимана Бошњака. Међутим, код ових бушњака и побушњачене арнаутије је све по наопаком постању! ;-) Читај текст, Плојовић пише да му је Турска мајка, а овај хајванхоџа, Шојић Бушњачки, га апсолутно подржава или придржава док војводу санџачког подржава, сад већ нисам сигуран шта је у питању... :-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Senco 2019-08-25 23:28
Zivojin logicki gledano Poturica je onaj koji je srbin predje na islam ,ozeni se dobije porod decu,Negova deca nisu Poturice , njegova deca su Muslimani A da ne pricamo o unucima.paraunucima i 500 godina generacijama u drugom smislu vi Srbi ste Jevreji jer ste vi pre kriscanstava bili Jevreji iz Rusije sa Karpata Zasto se ne vratite Pradedovskoj veri
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-08-26 00:23
Па добро, ето, онда су и твоји преци били карпатски Јавреји, а ови твоји Јопет никако да се одлуче јеси ли Муслимани, бушњаци, Турци или потурице, што јопет неЈма везе са исламском религијом муслимана, или можда има "logicki gledano" по бушњачкој логици наопаког постања! :o
Odgovori | Prijavi moderatru
+15 # Devahir 2019-08-24 23:51
Nečuveno da hodze klevetaju,izmišljaju,zavađaju muslimane..Sramotan tekst.Efendija ova izmišljotina je velika bruka.Molim hodze da prestanu da zavađaju svoj narod.Bliže se izbori trebaju velike pare .Ne priliči hodzama da se bave prljavom politikom.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # IISTINA 2019-08-24 23:56
Ma Sram vas bilo sviju vas na celu sa Zukicom.Svatite da niste ni cipele da mu okrenete izdajnicke gulenovske duse.Bojte se Allaha kad bar obraza nemate.
Odgovori | Prijavi moderatru
+10 # banda 2019-08-24 23:57
Ovaj text, ovog hodže bio je na ovom sajtu pre mesec dana i ne znam čemu ova repriza i pridavanje značaja ovim političarima u ahmedijama
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # ryjALITI 2019-08-25 00:14
Pa koliko vidis na programima da se samo ponavljaju RIJALITY ZVEZDE,pa evo i ove RIJALITY BRADONJE nece da sjasu sa stranica portala i sa TV-Ekrana.
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # eso 2019-08-25 00:16
Ovi munafik efendije iz munafik IZ u Srbiji ne prestaju sa najvećim poslom munafikluka.Gde će im duša.Teebalo bi da se zovu kukolj munafička partija
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Nekad 2019-08-25 00:22
Nekada kada bih video ahmediju i coveka sa ahmedijom znao sam ,a i osecalo se, da se tu ispod ahmedije nalazi neki moral,neka iskrenost,neka cestitost,neko postenje,neka pouka,a sada kada vidim ahmediju pocelo mi se gaditi,jer ispod nje odmah se pojavi neki munafik,iftirdzija,prevarant,pohlepan za pare i za raskosan zivot,poltron,lizoguzac,palamuddzija,arogantan,neo tesan i nadasve NEVERNIK.Jer da je vernik ispod ahmedije narod se nebi poceo stideti toga.

I slusajte ovoga tipa i zapitajmo ga da li je stao pred ogledao i video sebe koje je nistavilo u ljudskoj suri cim moze za neciji interes blatiti milione sledbenika ovog Tursog drzavnika.
Odgovori | Prijavi moderatru
-9 # Живојин 2019-08-25 01:00
Море Турци,не газ`те друмова! ;-) на бициклима, кад већ неЈћете да плаћате путарину Плојовићу! :-)
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Huso 2019-08-25 03:38
More Živojko nagazio sam ti suprugu i čeljade što imade...vole vlahinjice mlade obrezane turke
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-08-25 15:41
Od kada si ti Huso Turčin? Vi izgleda kako vetar duva. Pre podne Bošnjaci, oko podne se setite da imate i šćiptarskih gena, a popodne ste Turci. O tome da se neki osećaju Ilirima, babunima, dobrim bošnjanima.... bilo bi posle prvo napred navedenog, zaista previše i za akademske krugove, a ne za jedan portal.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Huso 2019-08-25 20:05
Moja draga vlahinjice....ja sam ti i crnac kad treba da vas naguzim ))
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Vazduh 2019-08-25 03:04
Vidi botova rase sendvičari kako su se uspalili. Hahahahahhahahahh
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Zbog 2019-08-25 03:07
Oooo anti bošnjački botovi, kako ide to pljuvanje po zadatku. Pa ima li većeg moralnog poraza od toga da budeš bot i komentarišeš za nekog.
Odgovori | Prijavi moderatru
+19 # Huso 2019-08-25 03:24
Prodji se ti Plojoviću Turaka i Erdoana....daleko su oni od nas...nego zapitaj se šta nam nude Mufto...Rasko i Suljo na čelu sa Vučićem ..meni se čini da nam nude iseljenje odavde...baušrela..vozači kamiona..čipčije i slično....e to je pravo pitanje za nas Muslimane Sandzaka !!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+7 # Semso 2019-08-25 07:43
Lopovi sa ahmedijama napali na Erdogana. Nalet vas bilo.
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Haso 2019-08-25 08:38
Ene takoti ALLAHA stose ovaj raskokodako od VOJVVODE -GÜLENA ZLUKOMIJA.Sad ce izbori pase pokazite zajedno u koaliciju sa MUFTIJOM SESELJOM.A sad akobogda kad dodje SULTAN ERDOGAN GDELI CETE SE SAKRIT.Nemoj dase krijete nego u red na celö sa VOJVODOM ZLUKOMIJEM IDA P..... E SULTANU
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Ernes 2019-08-25 09:07
Kako su to oni sve lepo skockali, za malo sam poverovao u ovaj post. Vi od samog pocetka napadate Tursku vlast jer se zna da ste na stranu Gulena al ne smete to odma nego mic po mic Stavljate mrlju na Erdogana, da bi usadili postepeno mrznju, jer ne mozete to odmah da ostvarite, i nece vam uspet besa.. Normalno je da ne ispuni nista od navedenog ulaganja, oprastam joj sve kad je prihvatila toliko izbeglica, ratovi oko njenih granica to je preveliko breme za Tursku... (vasa izjava: jeste da je ugled aktuelnog predsjednika prilično oslabio u muslimanskom svijetu, kod nekih do te mjere da su ga proglasili i neprijateljem muslimana te države, što je učinio saudijski učenjak blizak saudijskom režimu) Sto rece jedan ' Kad mi me ti pohvalio, zabrinuo bih se za moj iman. Ajde sellam i brisite ovo sranje od posta
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Istina 2019-08-25 09:28
Kad gid je neko hteo da otvori fabrimu u Sandzak vlasti u BG su mu nudili druge lokacike i jeftinije. Ako bi i dalje insistirao nebi dobijo dozvolu. Erdogan kao i svaki drzavnik vodi racina o krupnim pitanjima o drzavi ovo je sitna stvar a i menadzeri tih firmi nemaju veze s Erdoganom njima je bitno poslovanje obrtk kaoitala i dobit gde su bolji uslovi tu idu, a kod naa niti pruga niti put da valja. A to BG i hoće da nas nebi vazao sa Turskom zato je ukljucojo i Zukorlica da mu ponogne da se idaljomo od Turske. Ali pogkedajte Srbe njima nemozes Rusiju uzet iz Srca a ruai nista ne investiraju u srbiju cak su im i naftnu industriju "oteli" za vreme šešeljskoKostunicinog režima .(Vredela 2 milijarede uzeli rusi za 400 miliona) al opet srbima nemozes uzer Rusiju. Dzaba se trude preko odzeTurska je nasa majka
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-08-25 15:59
Istina "Ali pogkedajte Srbe njima nemozes Rusiju uzet iz Srca a ruai nista ne investiraju u srbiju...", зато што Русија никад није напала нити окупирала Србију, ако није помогла није ни одмогла, за разлику од турских зулумчара, освајача и окупатора. Нико нормалан на овоме свету не слави окупатора!? :o
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Huso 2019-08-25 20:08
Pa volite ih jer ste vi ruski cigani...a informiši se malo bolje...više su rusi silovali srpkinja nego švabe za vreme drugog svetskog rata...pametnom dosta...rusima koristite samo da vas jeebuu
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Живојин 2019-08-26 00:18
... a informiši se malo bolje код сестрица и ханумице какав је продужени еспресо код Живојина, док ти, настрани баљову, уз горку каХву из малог бушњачког филџана машташ осиловању! :-*
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Pešter 2019-08-25 11:11
Zukovci misle da je politika da ne radiš ništa ,da izmamljuješ pare od sirotinje i da klevetaš političke protivnike i zato su zapali u glibu i uprljali obraz.Nisu botovi oni koji ne podržavaju laži koji znaju i iznose istinu.Plojeviću , onaj kome je preča prljava politika i rijaliti od ahmedije nema podršku vjernika.Plojeviću nisi ti dozreo da pomeneš a kamoli ogubaš državnika vele sile.Zavadili ste ljude pa sad klevetate, pročitani ste ,sad motate jedno te isto i smišljate ko je sledeći da ga opleteš,zamajavaš narod da se ne bi pričalo o parama,bogastvu ,i propaloj politici Zukorla i njegovom dilu sa Šešeljem.Sramota .Zukorle je propali politički pokušaj.
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # NP 2019-08-25 13:10
Tebi je bolje da čuvaš ovce po Pešteru nego što si pristao da lažeš za nečiji hatar.
Kako te nije sram da lažeš?
Kako to "hodze" ne rade ništa?
Hajde pokaži šta su mogli još da urade?
Šta?
Počeli su da renoviraju Arap dzamiju pa stotinu pasa odmah je počelo da laje.
Šta ovaj tvoj pararijaset radi za ovolike godine?
Sta su to napravili?
- I ja i ti i svi ostali znamo da se pararijaset gotovo sam od sebe raspao, podijelili su se, raspadali i da nisu skoro došli Turci i ubrizgali ogromne pare njih danas ne bi bilo.
Za to imaju Turci para a za Hamam, za puteve po Sandzaku ili fabrike po Sandzaku - nemaju
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2019-08-25 14:45
Ето, то ти је неправда, Турци имају, а Шојићу не дају иако се он жртвује на једење и пијење само због Турске, а ни у хамам му не дају!? :-)
И стварно "Kako to "hodze" ne rade ništa?" кад су једина верска заједница која ради у својој политичкој партији и активно партиципира у власти?
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # SandzakPatriot 2019-08-25 12:34
To Reško efendija pravo u metu. Hoće Turska da nam se nametne kao majka, zaštitnica a prodali nas prije 100 godina Srbiji koja se iživljavala nad nama i izvršila 10 genocida. I sad umesto da nas pozlate, ulože i otvore desetine fabrika da im oprostimo što su nas ostavili, oni hoće da nas kupe sa salkano biciklima i sunetima naše dece, mi bosnjaci da im budemo robovi a srbi ravnopravni, Srbima 600 fabrika a nama bosnjacima bicikla. I sad kriv Muftija i Reško što nam otvaraju oči da nismo glupaci,hajvani nego da nazovemo stvari svojim imenom. Umesto da nam naprave put oni nam daju kredit 20 miliona eura a da im vratimo 30 miliona eura hoce da zarade na nas sirotinju 10 miliona eura braca Turci. Ada Turci samo pare kakva braca kakvi muslimani samo njihov interes
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Saša 2019-08-25 13:51
Dali je ovaj normalan? Jel' ovo on napisao knjigu, roman? Niko normalan neće čitati njegove gluposti koje je napisao po naređenju Zukorlića, pišman hodže i propalog političara. Bolje je bilo da je odgovorio na pitanje; šta Bošnjacima nudi Šešelj i njegov đak Vučić, sa sve pišman hodžom Zukorlićem.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # DP 2019-08-25 14:14
Pa vidis li da je ovaj pametar vec "duze vreme razmisljao" pa se odlucio po naredjenju propalog HODZE ZLUKORLA da pise roman nebuloza.Ja ovo i ne citam,samo sam procitao naslov i odmah znam sta ce hodze da PALAMUDE.
Red bi bio da nam ovi hodze objasne vec jednom sta nam to nudi Seselj i Radikali posto eto vec znamo sta nam nude Turci.Koliko znam osim par KOBILICA na hipodromu,klubova beogradskih,vinarija i par kamiona sodera Seselj nam nije nista dao.Turci nam bar ne uzimaju pare od zekata i vitrova,a bome ce biti prodaja i mesa od kurbana da se isplati Seselj.

HODZE PROPALE,PA IM SADA KRIVI TURCI:
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Olivera 2019-08-25 14:13
Nije poenta u tome šta to Turci Sandžaklijama mogu i hoće da ponude, već da li su Sandžaklije sazrele da se sa njima razgovara kao sa poslovnim partnerima. Jer Turci su poslovni i radni, a time i uspešni, i u biznisu njima nije bitno da li je poslovni partner musliman, da li zna Kuran napamet, da li obožava Tursku i kune se u nju.... Verovatno postoje i takvi turski biznismeni kojima to godi manje ili više ali nije to u poslu nije primarno. Tu naklonost Turci nagrađuju na drugi način - poklanjaju bicikla, plaćaju obrezivanja, rekonstruišu građevine iz osmanskog perioda, obnove blok neke bolnice, pošalju medicinska sredstva i pomagal, pozovu mladež na neku eskurziju u Turskoj ..... Ali za ozbiljan posao i druga strana mora da pokaže spremnost i doslednost.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # Olivera 2019-08-25 14:14
Kao što vidimo sa srpskim življem se bolje posluje, nego sa bošnjačkim. jer Turci znaju da i je sa Srbima - čist račun, duga ljubav, dok bi sa Sandžaklijama zarad ljubavi morali da žrtvuju ponekad račune. A to ipak nije biznis. Zato, ne čekajte šta vam Turci i Erdogan nude, oni su prilično merhametli prema vama, što vama očito nije dovoljni, već gledajte šta VI možete ponuditi Turcima.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Sandžak je vječan 2019-08-25 14:35
Poštovanje!!U biznisu se traži odgovornost,kvalitet,data riječ i obostrana korist.
Moje Sandžaklije navikle na poslovanje po sistemu ko koga j.bat,koga zaj.ebat i sve u ime "Allaha"
Odgovori | Prijavi moderatru
+6 # Sandžak je vječan 2019-08-25 14:30
OBAVEZNO PROČITAT-ISTINA
Suljo,Rasim,Muamer imaju po 5% fanatika uz sebe,interesdžije ili idealiste i poklonike kulta.
Ostalih.85% su apolitični,nezainteresovani, prevareni,razočarani ili glasaju za pare ili pod ucjenom.E sada šta god ko kazao za idole ovih 15% odmah se misli da si za nekog drugog.Shvatite da postoje slobodni ljudi i boli nas ckaru za tri crne ptice nabijem vas i vaše gospodje što ste takvi.
Odgovorno GARANTUJEM i kunem se nafakom i čašću da je najveće zlo,zatucavanje,širenje mržnje,netolerancije,kriminal,pljačka i sve najgore i najprljavije u vjerskim institucijama tj.Džamijama i njihovim privescima.Zato u cilju jedinstva i prosperiteta bojkot prema njima!
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Servijebbeg 2019-08-25 15:34
Turci najvise vole vlahnje ipak malo vise od para a pare vole to im je zanat! Braco BOSNJACI Nemacka vam je vise bratska od turske zapamti te to!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-08-25 16:28
Mora onda da Nemci vole Bošnjakinje ili Nemice Bošnjake. Sve u svemu, ljubav je ipak najvažnija, a svi smo voljeni od strane nekog ili volimo nekog. I ne vidim da onda neko treba nešto extra da očekuje od nekog, ili da čeka šta će neko da mu ponudi.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Maki98 2019-08-25 17:51
Nude nam bicikla.
Posto nemamo posla da se mozemo vozikat nasim sirokim ulicama.
Fui turci i turska.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-08-25 18:40
Poklanjaju vam, a vi halapljivo uzimate. Samo nek se dobija, pa neka su to i bicikla, koja ćete posle ismevati kao vrlo nezahvalni daroprimci. Da je Turska pametna pa da vam zavrne slavinu, tj. da daje samo za obnovu islamskog nasleđa koje bi da je do vas propalo. I samo strogo onima koji su ozbiljni i zahvalni. A ostalim nikad zadovoljnim, ostalo - biciklove, sunećenja, raznu opremu itd vam ne bih dala iz prostog razloga jer se ponašate razmaženo i podcenjujete svaki dar.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # zz 2019-08-25 21:47
Oljivera: Hajdemi Popusi ce ti pokloniti jos i lulu,a Hajdenam Popusi bez lule.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # KasoKomandant 2019-08-25 22:44
Šta bi sa izvozom mesa i mantija za Tursku? Sta bi sa renoviranjem starog hamama? Šta bi sa renoviranjem mosta kod vrbaka? Sta bi sa izgradnjom novog mosta povise vrbaka? Sta bi sa renoviranjem obdaništa na rekrecionom? Sta je sa fabrikama u Sandzaku? Pa ljud Erdoan nije spomenut u Kuran pa da ne smije da se kritikuje? Erdoan je najveca prevara za muslimane. Mislite da bi nam pomogao ako bude beljaj?? Što ne pomogne muslimanima u Siriji i Idlibu gadjaju škole bolnice decu i on sa Putinom i Rusijom u najboljim odnosima. Otvorite oči bre pustite te priče oko suneta i bicikala to je njihov najveci domet. I ne prave oni put ka Tutinu, nego daju kredit 20 miliona a treba da im vratimo 30 miliona
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Roky 2019-08-26 08:15
Also ne laprdaj majke ti, kao ovaj tvoj kurcoban neznate sta lupetate visoko [censored] muda nikako ih dohvatit. Sto ne pomogne vasi Vehbosi bracu Arapima na svim frontovima Palestina Sirija ,Jemen ,Libija,i.t.dNego saradzujete sa cifutima cionistima,Masonima kao i ovaj kurcoban sto jede hovna po ovakvim portalima non stop zajedno sa vasi Hodzama Gulenistima Cericrm,Zukorlcem i ostali.Zabijajuci se neprijateljima Muslimana u zadnjicu zasto ne kaze sta him je cilj ,da odvoje ovaj narod od Turske necete nikad uspeti,mozete da jeder govna koliko hocete niko vam ne brani,a mozete i da povucete lulu Sultanu Erdoganu ako zelite :lol: ali zu se ogrebli niste.Nije vas sram vas takozvani Mufto i ovakvi kurcobani su zavadili narod ,pocepali Islamski zajednici, postali Dzemate ,privatizovali vakuf i jos ovo vam je ostalo da uradite sram vas bilo bagro jedna zar se ne stidis da nosis Ahmediju.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Robert 2019-09-16 02:50
ДОБРОДОШЛИ У ПРИВАТНИ ФИРМ ФИРМЕ ФОЛСОМ-а. Нудимо било који износ обезбеђених приватних зајмова

било коме свуда у свету са каматном стопом од 3%. наш циљ је

дати људима више шансе да испуне свој сан. контактирајте нас путем е-маила:


за више информација.

* ако сте заинтересовани, одговорите на горњи е-маил.
* ако нисте заинтересовани, игноришите.
ХВАЛА НА ВРЕМЕНУ.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # okokharry 2019-10-09 02:50
Trebate li brzi zajam za tvrtke ili za plaćanje računa s kamatama od 2%? Nudimo poslovne zajmove, lične zajmove, stambene kredite, kredite za automobile, studentske zajmove, zajmove sa dugovanjima e. TC. U svakom slučaju, vaš kreditni rezultat. Garantiramo našim brojnim kupcima širom svijeta financijske usluge. Sa maksimalnom rokom dospeća od 1 do 30 godina, naš kredit se kreće od 3.000 (tri hiljade USD) do 50.000.000 USD (miliona USD) ili whatsA +35677141459
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari