Beriša izrazio zabrinutost zbog „masovnog iseljavanja, istrebljenja i asimilacije Albanaca u Sandžaku od srpskih vlasti u poslednjih 100 godina”.

Sali Berisha sali berisa wiki kkk

Salji Beriša, nekadašnji predsednik i premijer Albanije i bivši lider opozicione Demokratske stranke, podržao je aktivnosti Bošnjačkog nacionalnnog veća i predsednika SDA Sandžaka, Sulejmana Ugljanina na pokretanju inicijative za dobijanje specijalnog statusa tog dela Srbije.

Na sajtu BNV saopšteno je da je rukovodstvo organizacije „Kosovo za Sandžak”, koja deluje u okviru tog veća, na čelu sa predsednikom Ismetom Azizijem posetilo Berišu sa kojim su, kako se navodi, razgovarali o položaju Albanaca u Sandžaku.

Beriša je tom prilikom izrazio zabrinutost zbog, kako se tvrdi, „masovnog iseljavanja, istrebljenja i asimilacije Albanaca u Sandžaku od srpskih vlasti u poslednjih 100 godina”. 

U saopštenju koje je objavljeno i na Berišinom zvaničnom sajtu stoji da su ga predstavnici organizacije „Kosovo za Sandžak” upoznali sa „ozbiljnim aktivnostima i naporima Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Sulejmana Ugljanina za vraćanje uskraćenih prava građanima Sandžaka i uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak”.

„Iskoristio sam priliku da iskreno čestitam gospodinu Ugljaninu, sa kojim smo 90-ih godina sarađivali protiv agresije Miloševićevog režima na Bosnu i Hercegovinu i da pozovem međunarodnu zajednicu da podrži njegov projekat za Sandžak kao uslov za stabilnost i mir u regionu”, naveo je Beriša.

Navodi se i da je organizaciji „Kosovo za Sandžak” u Bošnjačkom nacionalnom vijeću dodeljen konsultativno-participativni status kao organizaciji čiji su ciljevi delovanja od značaja za „zaštitu prava Bošnjaka, zaštitu ljudskih i manjinskih prava, vladavinu prava i pravnu sigurnost”, prenosi Tanjug.