U Novom Pazaru je juče održana sednica Bošnjačkog nacionalnog veća, na kojoj je glasovima osamnaest većnika liste Samoopredeljenje Sulejmana Ugljanina, i liste Vakat je, Saita Kačapora, za novu predsednicu BNV izabrana većnica Jasmina Curić.

hggcfxysdfghjhgfdfghjhgfdfgghbasfdffghsdfg

Curićeva je izabrana umesto dosadašnjeg predsednika Esada Džudže, koji je ranje danas na zahtev liste Samoopredeljenje podneo neopozivu ostavku i nije prisustvovao sednici.

Lista Samoopredeljenja, Sulejmana Ugljanina, je ostavku Džudža zatražila nakon krize u koju je zapalo to veće, kada se prethodni predsednik ogradio od inicijative za specijalni status Sandžaka, koja je ranije ovog meseca upućena državnom vrhu Srbije i Crne Gore.

U pisanoj ostavci nosiocima partnerskih lista Samoopredeljenje i Vakat je, Sulejmanu Ugljaninu i Saitu Kačaporu, Džudžo je poručio da ostavku podnosi zarad očuvanja svega do sada postignutog i sprečavanja daljih podela unutar tog manjinskog tela. 

Zahvalivši na saradnji, Džudžo je apelovao na sve tri većničke liste, političke partije i druge organizacije koje se zalažu za prava Bošnjaka, na jedinstvo u cilju rešenja položaja bošnjačkog naroda i statusa Sandžaka, za šta je, kako je naveo, i sam ponudio "adekvatan i ostvariv model".

Jučerašnja sednica Veća je održana praktčno u poslednjem trenutku, jer za tri dana ističe rok za njeno održavanje, šest meseci od poslednje sednice, nakon čega bi bile uvedene privremene mere.

"Biti na čelu ove institucije velika je čast i obaveza. Zahvaljujem na datom poverenju. Pozivam sve Bošnjake da zajedno radimo na istim ciljevima. Radiću u interesu građana Sandžaka, posebno Bošnjaka sa ciljem da se ekonomski i pravno osnaži i osigura ovaj region", rekla je Curić nakon izbora.

Lista Matica bošnjačka Muamera Zukorlića bila je uzdržana prilikom glasanja.

Matica bošnjačka saopštila je večeras da neće učestvovati u radu BNV-a sve dok se ne stvore normalni i transparentni uslovi za rad tog tela.

Izvor.Tanjug/Blic