STAV o Ugljaninovoj inicijativi: Umjesto sa Bošnjacima konsultovao se sa Albancima

Već više od mjesec dana pažnju sandžačke, moglo bi se reći i cjelokupne srbijanske, javnosti zaokuplja pitanje statusa Sandžaka i položaja Bošnjaka u tom dijelu Republike Srbije.

ugljanin azizi prizren 2 696x469 

Priča je “potekla” na Izvršnom odboru Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), koji je, bez prisustva članova liste “Vakat je”, koja sa listom “Samoopredjeljenje” čini većinu u aktuelnom sazivu ovog organa, donio odluku o pokretanju inicijative za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak i utvrdio, kako je saopšteno, “stavove po svim pitanjima za koja postoji najviša moguća saglasnost u bošnjačkom narodu”.

U inicijativi se, između ostalog, ističe uspostavljanje specijalnog statusa za regiju Sandžak, kao teritorijalne političke zajednice ravnopravnih građana i naroda koji u njemu žive, sa ustavom kao najvišim pravnim aktom, posebnom zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću i policijom, trajno demilitarizovanom oblašću koja će imati i pravo stupanja u međunarodne odnose u pojedinim oblastima.

Nekoliko dana nakon toga, tu inicijativu, na posebnoj sjednici, prihvatio je i Glavni odbor Stranke demokratske akcije Sandžaka, jedne od tri najjače političke stranke na tom području. Vrlo brzo, međutim, “protiv” inicijative izjasnili su se predstavnici liste “Vakat je”, ističući da se time vrši politizacija BNV-a i da je ona donesena bez njihove saglasnosti i učešća.

Veoma brzo u javnost je krenula i priča o “pucanju” aktuelne koalicije, kako u BNV-u, tako i na nivou lokalnih samouprava u svim sandžačkim opštinama. Oštro protivljenje inicijativi i pravu BNV-a na njeno pokretanje izrazili su i najviši državni predstavnici a podrška je, za sada, došla jedino s albanske strane.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo danima se nije izjašnjavao o inicijativi, a nakon upućivanja iste na adrese predsjednika, premijera i predsjednika skupština Srbije i Crne Gore, u izjavi za medije kazao je da je za predsjednika BNV-a izabran glasovima obje liste (i “Samoopredjeljenje” i “Vakat je”) i da o tome mora voditi računa.

“Na narednoj sjednici Predsjedništva BNV ponudit ću svoje viđenje rješenja statusa Sandžaka. Taj moj prijedlog mogao bi da bude prihvatljiv i da pomiri stavove i zahtjeve i ‘Samoopredjeljenja’ i liste ‘Vakat je'”, rekao je Džudžo, dodajući da će taj prijedlog, naravno, biti dostavljen i opozicionim vijećenicima liste koju predvodi Muamer Zukorlić.

Džudžo je apsolutno siguran u to da Bošnjačko nacionalno vijeće može i nadležno je da razmatra i “krupna” pitanja, poput statusa Bošnjaka i Sandžaka, shodno zakonskoj odredbi da nacionalni savjet, u skladu sa zakonom i svojim statutom, preko svojih organa samostalno, može da “zauzima stavove, pokreće inicijative i preduzima mjere u vezi sa svim pitanjima koja su neposredno povezana sa položajem, identitetom i pravima nacionalne manjine”.

I dok, i Vijeće i lokalne samouprave u Sandžaku, čekaju rasplet događaja, kako u vezi sa pričom o utvrđivanju naziva ulica u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, tako i u vezi sa inicijativom o specijalnom statusu, određeni politički faktori u Sandžaku i Bosni reafirmisali su Rezoluciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji iz 2012. godine. U tom dokumentu, usvojenom od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća, 1. marta 2012. godine, u deset tačaka, navedene su osnovni elementi i modaliteti unapređenja aktuelnog položaja Bošnjaka u Srbiji i rješenja statusa Sandžaka.

U Rezoluciji se konstatuje da “u Srbiji postoji konstantno višedecenijsko osporavanje prava Bošnjacima na njihov nacionalni identitet, kao i prisvajanje i svojatanje sveukupnog bošnjačkog kulturnog naslijeđa od strane zvaničnih državnih ustanova i preimenovanje tog naslijeđa u baštinu srpskog naroda”. U vezi sa tim, zahtijeva se “puno priznanje bošnjačkog nacionalnog identiteta i mogućnost korišćenja individualnih ljudskih i manjinskih prava Bošnjaka u Srbiji, a u regionu Sandžaka deblokada procesa potpune primjene kolektivnih manjinskih prava garantovanih Ustavom, zakonima i standardima Evopske unije”, u svim oblastima.

Rezolucijom se ističe zalaganje za demokratsku i na evropskim principima uređenu multietničku državu Srbiju, kao zajednicu ravnopravnih građana i naroda koji u njoj žive, u kom smislu se traži i njeno adekvatno ustavno redefinisanje, odnosno, promjena člana 1. Ustava Republike Srbije iz 2006. godine, kojim će se to na takav način i urediti. U skladu sa tim, Bošnjacima bi se vratio i raniji status naroda.

Izražavajući zabrinutost zbog činjenice da sandžački Bošnjaci u Srbiji i dalje osjećaju nesigurnost na ovim prostorima, zbog poznatih dešavanja i zločina koji su nad Bošnjacima vršeni tokom devedesetih godina XX. vijeka, Rezolucijom se traži od nadležnih državnih organa potpuno rasvjetljavanje i procesuiranje odgovornih za teška kršenja ljudskih prava i zločine počinjene nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, kao i realizacija programa povratka izbjeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka, posebno u pogranična područja opštine Priboj, njihov održiv opstanak i život, kao i podizanje dostojnih spomen-obilježja žrtvama otmica u Štrpcima i Sjeverinu, te pravična materijalna naknada njihovim porodicama.

Bošnjačko nacionalno vijeće ovom rezolucijom poziva nadležne državne organe na usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim javnim službama u sandžačkim opštinama, kao i na intenzivniji infrastrukturni i sveukupni ekonomski razvoj i veća ulaganja na području Sandžaka, a u cilju ublažavanja višedecenijske nerazvijenosti ovoga kraja i postizanja ravnomjernog regionalnog razvoja.

Izvor: Stav.ba

Komentari
+3 # Sandzacki Srbin 2019-06-11 22:51
Odlicna mi je ova slika. Pokazuju Albanci Sulju po Kosovu kao medveda na seoskom vasaru. Postao im glavna atrakcija
Prijavi moderatru
0 # klintx 2019-06-12 12:50
Ma dosla je mecka iz Amerike na godisnjicu nato kampanje sad hoda po kosovu ko zasticen medvjed a tebi je samo ostalo da trabunjas o Sulji i Sandzaklijama.
Prijavi moderatru
0 # Sajo 2019-06-12 15:00
klintx- Ko pita sandžačkog Srbina za šta, ima on mnogo svojih problema, a bavi se tuđim.
Prijavi moderatru
+1 # Sajo 2019-06-12 14:58
Sandzacki Srbin- Ti se pokrij govnjavom pelenom po glavi, pogledaj ko su tvoji "vođe", sve same karikature počev od Đurića, Vulina, Martinovića, itd, pa sve do Vučića.
Prijavi moderatru
+1 # zz 2019-06-12 21:05
Jos pride smo im dali i naseg hodzu iz ORLJA da im ulepsa sliku i podigne rejting.Mesto mu i jeste pored VOLINA.
Prijavi moderatru
+1 # zz 2019-06-12 21:16
Vas dvojica komentatora ispod: Jeli vam rekao HODZA-VOJVODA ZLUKORLE da je Suljo udbas?
Ako je to rekao hodza orljanski,onda svi odmah znamo da je Suljo potpunio cist.A znate li zasto? ZATO STO HODZA LAZE I MUNAFICI: ISTO KAO STO JE IZMUNAFICIO ZA SVOJU BRACU U SANDZAKU DA SU BILI NAORUZANI SA 20000 PUSAKA.
Prijavi moderatru
+2 # Sandzakliia.do Koske 2019-06-11 23:00
Kvaran li si Ugljesa. Cije li ces papuce sve poljubiti zarad svoje neke uskogrudne koristi.
Prijavi moderatru
0 # Suljo udbas 2019-06-11 23:12
Obicno gov*o koje niko vise ne ferma.
Prijavi moderatru
+2 # Juzno krilo 2019-06-12 14:15
Pa sto se javljas kad ga niko ne ferma sam sebe vrijedjas i mazes go...ima.
Prijavi moderatru
-1 # Sajo 2019-06-12 14:52
Suljo udbaš- Jok tebe ferma.
Prijavi moderatru
0 # zz 2019-06-12 21:12
Zulfikar,pa nemoj da vredjas Vojvodu Zlukorla i njegove VINARIJE.Kakav Suljo da pije,kada je HODZA zaduzen za degustaciju zupskuh vina.
Prijavi moderatru
+1 # Zulfikar 2019-06-12 00:45
Smutljo je malo popio pa ne zna ,sta prica! Kad nam je ova budala "elita" sta ocekivat osim problema! Sad mu je vazan SPECIJALNI STATUS a dok je prije neku godinu bio dio vlade to nije spminjao vec je hvalio srbiju i pricao,kako je to "KOLEVKA DEMOKRATIJE" ....E smutljane ko te ne zna sko bi te platio!
Prijavi moderatru
+3 # eso 2019-06-12 12:15
Da je Momir Zorić otišo na Kosovo to bi bili slavopevi ali jok on je pročitan i nema mu ulaska dole jer su videli ko je. Ne smije Momir ni bradu da pojavi na Kosovu a kamoli glavu. Može da po Beogradu i po Banjaluci da šetka. Sada Dodik priča da je lako Vučiću jer on ima Rasima i Momira kao što je nekada Milošević imo na Kosovu Rahman Morinu i Sejda Bajramovića.Naučio ih Vučko da govore AMIN,AMIN.
A politiku koju vodi Ugljanin treba pročitati između redova, a vi Momirove ovčice pasete gde vam vojvoda kaže.
Prijavi moderatru
+1 # Sajo 2019-06-12 15:02
eso- Bravo za kom.
Prijavi moderatru
+2 # Sajo 2019-06-12 14:51
Zulfikar- Kad je Suljo klanjao (još prije 90-e godine) ti nisi ni znao šta je to, a ti žvalaviš da je on "popio".
Prijavi moderatru
+2 # Sajo 2019-06-12 14:48
Zašto bi Suljo vršio konsultacije sa Bošnjacima oko autonomije, kad su Bošnjaci izglasali 90-e godine na referendumu, da hoće autonomiju, i ja ne mogu da verujem da postoji i jedan Bošnjak, koji je protiv toga, osim nekolicine poslušnika i saradnika srpskih tajnih službi, koji se šepure po Beogradu.
Prijavi moderatru
+2 # zz 2019-06-12 21:10
On se malo zaneo,mislim na ovog Zulfikaragu, pa je mislio na ove SESELJEVE BOSNJAKE,hocu reci Vojvode-Zlukorla sa cetres serdara.No Suljo je SESELJU bio stavio branu za Sandzak jos 90-ih.
Prijavi moderatru

Comments are now closed for this entry

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari