BNV uputio zahtjev državnim organima Srbije i Crne Gore za dodjelu specijalnog statusa Sandžaku

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je danas državnim organima Srbije i Crne Gore zahtjev za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak kao model za rješavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja.

nacionalno vece 

U pismu upućenom predsjednicima, premijerima i predsjednicima skupština se između ostalog kaže:

“Uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak na osnovama inicijative za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak, predstavlja trajan i stabilan mehanizam koji osigurava pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj te pruža jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku.

Smatramo važnim naglasiti da specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno političke zajednice, jemči ravnopravnost i konstitutivnost svih sandžačkih naroda, Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba.

U cilju izgradnje slobodnog multinacionalnog, multikulturalnog, mulitkonfesionalnog i demokrtskog društva jednakih šansi za sve, Bošnjačko nacionalno vijeće Vas poziva na  dijalog te ukazuje na značaj i važnost neodložnog prihvatanja rješenja predloženog putem ove Inicijative.“  

Izvor:BNV

Komentari
-8 # vuk 2019-06-10 14:06
A sto ne bi prvo organizovali referendum na kome bi izabrali ime oblasti? Zasto da se zove "Sandzak" ako se vecina naroda koji zive na tim prostorima ne sloze sa tim imenom? Ili smo toliko iskljucivi da ne dozvoljavamo drugima da se izjasne o tome?
Ako cemo pravo, ta oblast se za vreme Turaka zvala "Novopazarski sandzak". A pre njih se zvala "Raska".
Zato hajde da prvo to uradimo, pa da onda sednemo da se dogovorimo kakvu autonomiju trazimo.
I ko je odredio granice oblasti? Komunisti? Mozda neki delovi oblasti koju mi zovemo "Sandzak" ili "Raska" ne zele da nam pripadaju. Zasto i njma ne dati pravo da se izjasne o tome. Ili je ta teritorija nedeljiva?
Prijavi moderatru
+11 # Hazbi Ibishi 2019-06-10 14:54
SVAKI BOSNJAK NA SVIJETU SE SLAZE DA J3 IME SANDZAK PRAVO ,JEDINSTVENO I ORIFINALNO. IMA PUNO DRZAVA KOJI SE ZOVU OTOCI,SOLOMONOVI OTOCI,FARSKI OTOCI,ALI TO NE ZNACI DA SE NE MOZE ZVATI TAKO.
POSTOJE PUNO GORA ALI STA JE PROBLEM U IMENU CRNA GORA.PO TOJ CETNICKOJ(NE)LOGICI,ONDA I BEO(BIJELI,BELI)GRAD SE NE BI TREBAO ZVATI BEOGRAD JER POSTOJI I BIOGRAD(MORU)...KRAJINA JE U SVIJETU VISE OD 700,PA SU SRBI OKUPORANE TERITORIJE NAZIVALI KRAJNAMA.
SAMO SANDZAK I NIKAKO DRUGACIJE.43
Prijavi moderatru
0 # Vuk 2019-06-11 10:19
Prijatelju ti ocigledno nisi procitao moj post. Nemam ja nista protiv da se teritoprija zove Sandzak ako smo vecina za to. Ali sta cemo ako nismo?!?
Ili to jedan deo stanovnika koji zivi na ovom podrucju ne dozvoljava drugom delu da o tome ima svoje misljenje i iskaze svoje zelje. Demoktarski i posteno, nema sta. NIJE "Sandzak" samo Bosnjacki vec svih nas koji ovde zivimo.
Prijavi moderatru
+8 # Musa 2019-06-10 18:46
Ti prvo nadji zamenu za jorgan,jastuk,carsav,sapun,peskir,cekic,celik i jos 3000 turskih drugih reci koje koristis svaki dan pa onda termin sandzak
Prijavi moderatru
0 # Vuk 2019-06-11 10:29
To nam je posledica 350 godina vladavine Turske na ovim prostorima. Nasi preci su preuzeli reci, naravno uz odredjene modifikacije. Reci smo preuzeli svi. Neki su preuzeli i veroispovest. Ali to ne znaci da se sve moze uzeti zdravo za gotovo - tako je i ne moze se promeniti.
Eto, koliko danas "nasih" reci smo preuzeli od Nemaca i Engleza. A neces verovati koliko su te reci koje ti pominjes slicne sa nekim recima istog znacenja koje nisu uzete iz Tuskog jezika. Ni Turci nisu bili imuni na tudje reci, i oni su preuzeli vecinu iz Persijskog jezika. Ali opet sve to nije razlog da ne mozemo pricati o imenu teritorije na kojoj zivimo.
Prijavi moderatru
+2 # Sesko Voja 2019-06-10 15:47
Ja i moji Rladikali smo razmatlali ovaj zahtev i dosli smo do zakljucka da ce to ipak uspeti da spreci nas Efendi-Vojvoda,veliki 'ODZA Zlukorle.U njega mi Rladikali imamo veliko poverenje.A i mora to zavrlsiti jer ako to ne zavrlsi onda nema nase podrske,a bez nase podrlske on ce se prlovesti ko ona "stvar" u studenoj vodi.
Vidimo da je sada izmenjao i nove serdare,tako da je on nas i radi za nas.
Prijavi moderatru
-6 # Sandzacki Srbin 2019-06-10 16:37
Suljo Muto i Dzudzo derpe
Bal vampira u toku o drzavnom trosku Srbije
Prijavi moderatru
-9 # |Живојин 2019-06-10 18:32
Statut BNV, Član 2.
Vijeće je predstavničko tijelo bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji,..., и Јопет у РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ!!!!!!!!!
С којим правом и по ком правном и међународно-правном основу "predstavničko tijelo bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji" тражи било шта од државе Црне Горе, кад то не тражи "predstavničko tijelo bošnjačke nacionalne zajednice u Republici" Црној Гори!!!!!!???? :o
Да се нисте Јопет негде мало за.ебали у бушњачењу? ;-)
Али, добро, ето у знак захвалности за оснивање српскијех држава са ТРАНСПАРЕНТНОМ ГРАНИЦОМ кроз своје авлије, чим вам се Ђетићи сагласе са санђакатом на црногорскоме Шјеверу и Срби ће у српскоме Расу!
Prijavi moderatru
-6 # Olivera 2019-06-10 20:01
Razmišljam Živojine kako se ovi iz BNV (šćiptarsko krilo SDA) ne sete da upute apel Crnoj Gori i Srbiji da se preduzmu sve ekološke i druge mere kako bi reka Ibar bila čista, a time i primamljiva za prekogranični turizam npr. Kako se ne sete neke životne potrebe građana Sandžaka, već maštaju unapred o budućim svojim foteljama pod specijalnim statusom. Pa ako je ovo stanovište cele BNV, onda bi država Srbija mogla da investira jednu fontanu ispred same zgrade veća. A ako nije, onda bi predstavnike veća iz redova SDA trebalo poslati u Ribariće kako bi konkretno bili malo od koristi Sandžaku i građanima Sandžaka. Jer zaista ne vidim da SDA išta doprinosi. Rezultati SDP su svakodnevno vidljivi, takođe i SPP ima stvaralački kapacitet iako nisu na vlasti u lokalu. Samo SDA parazitira već tri decenije bez ikakvih rezultata.p249
Prijavi moderatru
-7 # Живојин 2019-06-10 20:20
Колико је мени познато Суљо и Расим (СДА и СДП) су и даље у коалицији и већина у БНВ!? Нису ово Суљови Немањићи могли донети без Расимијанаца!? Или, ако јесу, зашто се онда комесар санџачки не одрекне Немањића и коалиције с њима и прогласи такав акт неважећим? А и војвода санџачки се нешто мудро умусио, или чека да види шта се ту може увакуфити у Санџачко Приватно Предузеће? И Јопет то су све представници српских Бошњака, па с којим правом траже било шта у Црној Гори кад то не траже црногорски Шјеверци! Ко је ту луд, а ко збуњен у бушњачењу?
Prijavi moderatru
-6 # Olivera 2019-06-10 20:34
Mene baš čudi ta indiferentnost zvanične Crne Gore kad su Suljkove želje u pitanju. Crnogorska javnost je to verovatno čula, ali nije dala ni naznaku da je to negde doprlo. Ili su toliko lenji da ih mrzi da i prokomentarišu, ili su oni sa svojim južnim Sandžaklijama toliko srasli da ih sve u CG ne dotiče bilo kakva retorika iz severnog Sandžaka. Dakle, uzalud Suljko mašta i troši novčiče bacajući ih u fontanu želja. Južne Sandžaklije neće, Crna Gora ne pridaje nikakav značaj, a mi možemo samo da se ugledamo na nju po tom pitanju i da Suljkova baljezganja ispratimo sa onom arapskom poslovicom - psi laju, a karavani prolaze. Kad kažem karavani mislim na puteve, auto puteve, buduće investicije koje će preplaviti Sandžak, poput sadašnjeg smeća koje ih je okupiralo.
Prijavi moderatru
-6 # Живојин 2019-06-10 20:53
И Јопет, зашто само "Suljkova baljezganja", шта је са Расимијанцима са којима су у коалицији и већина у БНВ????? Како то Немањићи "баљезгају", а Расимијанци "мудрују" у заједничком истом акту, а војвода санџачки се интернационално не чује и не види по том питању????
Prijavi moderatru
-4 # Olivera 2019-06-10 21:58
Žile, nisam ja intimus sandžačke političke trojke, ali ako čitamo između redova onda je stvar jasna. Suljko i njegova SDA bulumenta jedino može politički da opstane ako zagovara i nudi Sandžaklijama bajkovite želje o automomiji i ostalim tricama i kučinama. Rasim je napravio koaliciju sa Suljkom d bi ga smirio, odnosno smirio tenzije u Sandžaku, a sada je u pat poziciji, baš kao i Vakat je u BNV. Ni otiči, ni ostati. Zato mislim da je mudrovanje još neko vreme sasvim opravdano, jer podivljala strana mora - ili se smiriti postepeno ili dosegnuti ludilo koje će ga samo izopštiti iz koalicije, bez neke veće inicijative Rasimove strane. A Muamer je tu najmudriji. Strpljivo gradi infrastrukturu stranke i pozicije u društvu, od lokala do državnog nivoa. Kao, tiha voda breg roni. Pa jednoga dana kad ludaci budu u za to predviđenim ustanovama, da ležerno i očekivano ušeta u političku arenu vlasti i to u pravom svetlu.
Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-06-10 22:14
Može Suljkovo Samoprdeljanje u okviru BNV da uputi zahtev kome hoće, pa i samom Alahu, ako to nije podržao Vakat je, džaba su krečili.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click