Rahić: Sjednite, dogovorite se i ne rušite koaliciju

Piše: Esad RAHIĆ

rahic ljajic ugljanin 696x469 

Uprkos svemu što se u posljednjih par nedelja dogodilo, smatram da sve koalicione lađe nisu potonule i da dva najača bošnjačka sandžačka politička broda SDP i SDA moraju uložiti dodatne napore i pokazati još izraženiju volju i ambiciju da se postojeća koalicija očuva. 

S druge strane, Bošnjačko nacionalno vijeće, koje je u periodu od nekoliko mjeseci postiglo izvanredne rezultate i ispoljilo nevjerovatnu jedinstvenost i slogu u svim realiziranim i planiranim aktivnostima, iako djeluje kao koalicija dvije liste, dakazalo je da zaslužuje da mu se pruži prilika da u narednom četvorogodišnjem periodu, u ovom sastavu ostvari sve zacrtane ciljeve. 

I za jedno i za drugo postoji samo jedan recept i samo jedna uspješna formula, a to je razgovarati, pregovarati i tražiti kompromise i najcelishodnija rješenja. Sve drugo je ogroman politički i nacionalni fijasko sa dugoročnim i razornim posljedicama. 

Osim toga i sandžački Bošnjaci su plebiscitarno protiv ovog raskola. Narod je umoran i iscrpljen od svađa i podjela. Željan je i hronično žedan riječi jedinstvo, dijalog, dogovor i zajedništvo. 

Dogovor podrazumjeva razgovor, obostrano popuštanje, iznalaženje dodirnih stavova i rješenja i izlaz iz lavirinta koji se zove kompromis.

Ne može niko svoj stav proglašavati za zajednički stav, svoje mišljenje izdizati na nivo općeg mišljenja, svoju političku i nacionalnu koncepciju inaguarisati kao koncepciju svih učesnika u političkom životu i u borbi za nacionalna prava.

Ubjeđen sam da ima bar nekoliko zajedničkih stavova i zajedničkih nacionalnih i političkih ciljeva oko kojih se mogu ove dvije stranke složiti, okupiti i zajednički djelovati. 

Na primjer, oko naziva ulica, siguran sam da oko najvećeg broja prijedloga se mogu složiti SDP i SDA, i da pritom ti isti prijedlozi budu prihvatljivi i za naše komšije srpske nacionalnosti. Ne smijemo dozvoliti da zbog nekoliko provokativnih prijedloga propadne cijeli projekat imenovanja ulica u sandžačkim gradovima. 

Dajmo priliku Bošnjačkom nacionalnom vijeću kao najvišoj bošnjačkoj nacionalnoj i predstavničkoj instituciji, da ono od adekvatnih stručnjaka formira tim koji će izraditi elaborat od 100 imena koji će kao resurs za davanje imena ulicama ponuditi svim lokalnim samoupravama u cijelom Sandžaku.

Lahko je rušiti, a teško je graditi. Ne može niko da me ubjedi da iz ove situacije nema izlaza. Ima ga sigurno. Samo treba više da želimo i više da se potrudimo da do tog izlaza i rješenja na obostrano zadovoljstvo dođemo.

Uprkos svim razlikama, ubjedljivo je najprirodnija i najlogičnija koalicija između SDP i SDA, a u Bošnjačkom nacionalnom vijeću koalicija između Liste “Vakat je” i Liste “Samoopredjeljenje”.

Pa kad je tako što i logiku, i nacionalni i politički interes i razum žrtvujemo na oltar međusobnog inata i prkosa. 

Sastanite se, sjednite za istim stolom, razgovarajte ako treba danima i konačno se dogovorite, jer bošnjački narod to od vas traži, to od vas očekuje. 

Budite malo više iskreniji prema sebi, prema drugima i prema svom narodu i ubjeđen sam da će do dogovora i kompriomisa doći. Učinite to ako ne zbog sebe, onda bar zbog svog naroda. 

Komentari
+4 # Dijaspora 2019-06-07 23:20
Haha po cemu najca dva sandzacka politicara? Izbori su drugo pokazali gospodine rahicu
Prijavi moderatru
-5 # dijaspora 2 2019-06-07 23:42
Dijasporac,po tebi i takvima kao sto si ti ,mi bi smo trebali svi da ezanimo sa Zlukorle El Ekber i da donosimo salavate na Uzvisenog Zlukorla. To sto on koristi IZ i dzemate u prljave poslove to je nesto drugo,ali i tome polako dolazi kraj.
Ovaj covek govori o strankama a ne o trkopis drustvima koja tvo Zlukorle El Ekber otvara po potrbi.No ti nemas IQ da bi razumeo sta je stranka.Vezi ti bate armature i ne bavi se onim sto ne znas.
Prijavi moderatru
-3 # dijaspora 2 2019-06-07 23:52
Dalje za DIJASPORCA: Znam da mi u dijaspori smo armiraci,tesari,zidari a istovremeno i vernici na baterije.Pa posto i ti pripadas takvima na baterije od 1.5, volti cim ti je Zlukorle ispred Dragog Allaha,mozes li mi reci sa stanovista jednog Mu'mina, Kako ti tumacis boravak Zlukorlovog sina u dijaspori po dzematima radi uzimanja BRISA za DNK ANALIZU?Kojim pravom on UZIMA BERISEVE OD DZEMATLIJA ZA DNK ANALIZU I SVE TO NAPLACUJE PO 170 EURA.stim sto da jedan ziro racun za uplatu koji je neispravan,pa tek posle kada ljudima propadnu pare onda se prave blesavi i pravdaju se kao da su pogresili da daju pravi ziro racun.?

E ZATO DIJASPORAC;MISLI SVOJOM GLAVOM i shvati da te Zlukorle samo "MUZE" a sada je iznasao i taj nacin kako da kasira dijasporu preko DNK.PROVERITE STA JE RADIO PO NJEMACKOJ I KOJE GLUPOSTI SU PRAVILI SA DNK.
Prijavi moderatru
-4 # Dijaspora De 2019-06-07 23:57
Dijaspora 2 ajde na spavanje.Sutra te ceka fizikalija a za drugo i nisi kad nemas mozak
Prijavi moderatru
-1 # dijaspora 2 2019-06-08 00:03
Isto tako dijasporac,sigurno ti je poznato kao i meni, da je tvoj ZALEDJENI MUFTIJA I TITULAR SA SVIM TITULAMA,posto je njega dobro znas dijaspora dobro procitala izuzev jos ponekog baljova,poslao delegaciju HAJRATA jedne od njegovih mnogih finansijskih skupljaca para,da skuplja pare po Nemackoj.To znaci da je Zlukorle pred Ramazan i u toku Ramazana svetog nam meseca,ali za njega su svete samo pare,aktivirao sve poluge za skupljanje para.A to znaci moj dijasporac da ti Zaledjenog prevaranta nista ne interesuje osim para. I dobro znas kako ti je posao onaj predstavnik hajrata? Ispreskakali su ga ljudi i zatvorili mu usta ,tako da nije umeo nista da kaze,a od svega so je mogao dobiti to je "onu stvar " da iscacka zube.
Prijavi moderatru
+1 # Xyz 2019-06-08 01:32
bla ..bla .. bla..
Penusas od mrznje prema Zukorlicu a zabiravljas da je na zadnjim izborima pobedio u NP.
Ako cika Rahicu odgovara hvalospev o BNV kako su sjajni i bajni i zajednicki rade saradjuju i nizu uspehe - cinjenice govore drugacije:
- Suljo po necijem nagovoru iz petnih zila pokusava da albanizuje nase ulice a ovi drugi ni da cuju. Prosto pitanje - cega se Rahic plasi pa naz lažucka ovim tekstom?
Prijavi moderatru
+2 # Sajo 2019-06-08 18:48
Dijaspora- Kako su izbori pokazali drugačije, kad su SDA I SDP formirali vijeće? Objasni nam.
Prijavi moderatru
+4 # Hustler 2019-06-07 23:29
Bošnjaci Sandžaka su gospodine Rahiću umorni od ta dva zastarjela i oronula broda SDA i SDP, da su bili dobri, nakon 30 godina na političkoj sceni, bilo bi bolje i tim Bošnjacima i tom Sandžaku, međutim, nije nam dobro gospodine Rahiću, i želimo da vas više ne viđamo ni na malim ekranima ni na pozornici!
Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2019-06-08 01:02
... него само војводу сандџачког на свим телевизијама док их све не увакуфимо у Санџачко Приватно Предузеће и први програм ће бити Hustler! :-) Кад мало боље размилиш, то и није лоше, па још кад сврате комшинице...? ;-)
Prijavi moderatru
+2 # Sajo 2019-06-08 18:53
Hustler- A koji je to brod noviji od ova dva, možda SPP I Zukorlić koji je još od 93 tu sa nama, tj. sa Miloševićem, Đinđićem, i svima redom pa i sa Šešeljem i Vučićem.
Prijavi moderatru
+3 # Novi Pazar 2019-06-08 00:32
A sa cime se slazete gospodine Rahicu sa time sto je Suljo izjavio za Rasima da je politicki prevarant i da kotisti Bosnjake kao ovce ili i sa time da treba da isteramo vojsku i policiju ili mozda da je jedina Bosnjacka partija SDA kako kazu oni ?
Ili se Rahicu i vi ste izglasali ovo za nazive ulica :lol:
Molim odgovor? :lol:
Rasime poslusaj Rahica :lol:
Prijavi moderatru
+6 # Novi Pazar 2019-06-08 01:01
Ako posle svega ovog Rasim ostane u koaliciju sa ovima on nije normalan 100%.
Sta je Suljo izjavio:
- Politicki prevarant Rasim Ljajic
- Koristi glasace kao ovce ( mi smo ovce )
- Radi za interese Vucica
- SDA jedina Bosnjacka partija :lol:
- Rasime i svi iz SDP partije sta ste ako vas Suljo ne priznaje ?
- Rahicu ti treba da podnesea ostavku momentalno na sve funkcije jer ti nisi kompetentan za ove odluke i Rahicu tvoja Istorija ce te ubeleziti kao nekoga ko je radio za interese Sulejmana Ugljanina
Prijavi moderatru
+2 # Sajo 2019-06-08 19:29
Novi pazar- Zar nije Suljo u pravu za sve što si pobrojao?
Prijavi moderatru
0 # Novi Pazar 2019-06-08 20:18
Sajo- haj odmori malo zajedno sa tvojim Suljom uzmi ga za ruku i ne vracajte se tako vam Allaha. Pa paaa :lol:
Prijavi moderatru
+1 # ramiz 2019-06-08 05:54
E Prodana duso bosnjaka svoje vjere koliko li te placaju obadvojica tih dokazanih zulumcara iz kijamet koalicije da blatis Gospodina Akademika Dr Muamera Zukorlica i njegove sljedbenike ljude cistog srca prave bosnjake vjernike a vi necete ubrzo biti vise na funkcijama koje obavljate sa fals diplomama ne gine vam hapsana prdekana kad tad FUKARE ste bili i ostali Narod VAS JE RAZOTKRIO I prokleo naljet vas naljetusum bilo" PFUJJ
Prijavi moderatru
0 # Mugtijin Golubarnik 2019-06-08 12:06
U koju li ti dzamiju klanjas i kojem se ti Allahu molis izuzev tom Allahu iz Orlja,kada ti je ovakav recnk?
Niko tebi ne brani da hvalis tvog Kakademika ni da se umesto Allahu ,zahvaljujes njemu-kakademeku,niti ti ko brani da ti Kibla bude Orlje a ne Meka,ali ako vec hoces da budes cista srca-kako ti klazes,onda trebas da naucis da ne potvaras,da ne munaficis,da ne lazes,da nisi licjemeran i da nisi sve ono sto jedan vernik u Allaha ne treba da bude.Znaci,treba da budes na p Sirate-el-mustakim,a ne na putu onih koji su zalutali na hipodrom i po vinarijama.Grehota ti je to Ramizaga.
Nadji mi ti ,ili bilo ko drugi,neki drugaciji recnik vas KAKADEMEKOVACA izuzev arogancija,psovke,lazi,iftira itd.itd.
Prijavi moderatru
0 # Xyz 2019-06-08 16:31
Uh ti...
Koliko "mudrosti" ispljuva iz tebe, verovatno nekog bivseg pripadnka jedinstvene IZ da mi dodje da te pomilujem po kosi i dam tableticu da se smiris.
Stani, i kreni po Sirate-el-mustakim tako sto ces obnoviti gradivo, i postovati halifu sve dok ne ucini jasno delo kufra. Nije on nego ovi tvoji udario nozem u ledja Bosnjaka i osnovao paralelnu IZ, kao davno Museleme el Kezab. "Oni kazu mi vjerujemo a nisu vjernci, "mi samo red uspostavljamo" a oni nered na zemlji siju"
Razmisli nad ovim ajetima i vrati se vjeri onako kako ju je Allah propisao a ne onako kako se meni i tebi svidja
Prijavi moderatru
-1 # Xyz 2019-06-08 16:43
Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati. 

Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema. 

Ima ljudi koji govore: "Vjerujemo u Allaha i u onaj svijet!"- a oni nisu vjernici.

Oni nastoje  prevariti Allaha i one koji vjeruju, a oni i ne znajući, samo sebe varaju. 

Njihova srca su bolesna, a Allah njihovu bolest još povećava; njih čeka bolna patnja zato što lažu.  

Kada im se kaže: "Ne remetite red na Zemlji!" - odgovaraju: "Mi samo red uspostavljamo!" 

Zar?! A, uistinu, oni nered siju, ali ne opažaju. 
...
... Procitaj, tefsiri, razmisljaj ... ali ne klekni pod strastma vec skini koprenu sa ociju i vrati se istinskoj vjeri a ne vjeri Museleme el Kezaba koju personifikuju Zilkic i Nasufovic
Prijavi moderatru
-1 # Sajo 2019-06-08 19:01
Xyz- Sve je bilo dobro osim kraja, na kraju si sve prethodno poništio, da si umesto Nasufovića stavio Zukorlića, nadam se da bi ti allah džš. ukabulio, ali si ti mnogo zalutao podržavajući jednog oholog, nadmenog, i nepokornog allahu dž.š. Zukorlića, koji je uzgred budi rečeno skinuo ahmediju, da bi se pridružio jednom Šešelju, Vučiću, itd, i ako sve to znaš, a i dalje si uz njega, teško tebi a allah najbolje zna.
Prijavi moderatru
-2 # Xyz 2019-06-08 23:47
Zao mi je sto si ovo shvatio kao raspravu a ne kao pouku nad kojom bi trebalo da razmislis.
PS
Dlobro bi bilo da Allah pises sa velikim slovom, pa posle da dersis.
Prijavi moderatru
+1 # Sajo 2019-06-08 18:46
Ramiz-Pa sad ako ćemo pravo, i "kijamet" koalicija je zlatna u odnosu na koaliciju Zukorlić-Šešelj- Vučić- Dačić-Palma, itd. sve sami glupaci i prostaci.
Prijavi moderatru
+1 # Sajo 2019-06-08 19:13
ramiz- Šta ti pričaš, o čemu ti to, o falš diplomama, o nekakvim akademicima, doktorima, itd? Nemoj da omalovažavaš titule i zvanja kao što su akademik ili doktor time što ih kačiš Zukorliću i njegovim "stručnjacima" koji su zajedno s njim naštancali raznih diploma i zvanja na njegovim privatnim univerzitetima, za 15-ak dana (Muratović), itd. Kaži mi jednog njegovog čoveka koji je stekao diplomu doktora, ili akademika na beogradskom, sarajevskom, ili nekom univerzitetu u inostranstvu, da li znaš gde je Zukorlić dobio diplome akademika i doktora, pa naravno u centru Novog Pazara, na njegovom fakultetu za islamske studije, kažu da je bio mnogo "jak" student, kao i Tomislav Nikolić.
Prijavi moderatru
-1 # Fz 2019-06-08 09:25
Mi hocemo da ti zajedno sa svim psima iz SDA,SDP,PP nestanete sa ovih prostora i nasih zivota...
Prijavi moderatru
0 # Mugtijin Golubarnik 2019-06-08 12:11
Fz-Procitaj ovaj komentar sto sam napisao ovom kakademekovom sledbeniku Ramizagi. isto vazi i za tebe.Otidjite malo vi sljedbenici Zlukorla Orljanskog da vam neko prouci nesto da niste ograisali.
Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-06-08 10:43
Ako brak ne štima, ne vredi ga spasavati ni zbog dece. Lepo je što je Rahić preuzeo neku ulogu medijatora savesti ove dve koalicione stranke. Ali ako su oni potpisali između sebe neke sporazume, kojih se jedna strana ne pridržava (SDA), onda je džaba tolikog truda da opstane nešto što nije stvoreno na fer osnovama. Jer, u ovom braku muž je dosledan (SDP), dok žena (SDA) švrlja i to ne u komšiluku (sa ostalim sandžačkim partijama), nego u inostranstvu (sa vaskolikom šćiptarijom). Zato predlažem mužu da ostavi preljubnicu, deca su već shvatila koji je roditelj bolji, te da se okrene oko sebe - toliko moralnih, pravičnih, pomirljivih i smernih žena ima oko njega koje bi mogle da tvore jedan čvrst i zdrav brak, na dobrobit kako sadašnje, tako i buduće dece.
Prijavi moderatru
-1 # Mugtijin Golubarnik 2019-06-08 12:14
Ti Olivera nesto o nekim brakovima pricas ,lici ka da bi se volela udati?
Javi se Zlukorlu posto on skuplja zene i Kobile,pa nedji se tamo u kojoj si vrsti,gde pripadas.
Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-06-08 15:00
Nije tvoj mozak na takvom nivou da razume moju alegoriju. Ipak si ti Suljkova ovčica na dve noge. Jer niko ko glasa za SDP i SPP ne bi mi na ovaj način replicirao, sigurna sam.
Prijavi moderatru
0 # Sajo 2019-06-08 18:40
Olivera- Najvažnije je da si ti pokazala na kom nivou je tvoj mozak, a na vrlo niskom je nivou kad ne može da prihvati da postoje i neki drugi narodi osim Srba, i da ih nazivaš pogrdnim imenom npr. "šćiptar", jer se oni nazivaju Albanci, i tako ih ceo svet naziva osim nekih "pametnjakovića" u Srbiji, pokušavajući da ih tako spuštaju kak narod na nekakav niži nivo, a ne primećuju da se samo glupiraju, a ne uspevaju ništa sa tim, samo sebe kompromituju kod međunarodne zajednice, kod koje su već i previše iskompromitovani od 90-ih pa naovamo.
Prijavi moderatru
0 # Sajo 2019-06-08 18:32
Olivera- Šteta što se jedna tako "pametna" žena ne ponudi za savetnika Dodiku ili Vučiću, a mogla bi i Martinoviću, Vulinu, Đuriću, itd, imaš ista razmišljanja i poglede u vezi manjina, naročito "šiptara" (kako ti nazivaš Albance), i Bošnjaka, ne znam zašto gubiš vreme oko Sulja i ostalih bošnjačkih predstavnika, a mogla bi da se udruži i sa prosrpskim "analitičarem" Galijaševićem, ili sveznajućim Lazanskim, a mogla bi i da radiš za "informer" kod Vučićevića, ili na pink-u kod Mitrovića.
Prijavi moderatru
0 # Sandzacki Srbin 2019-06-08 12:50
Ne boj se, BNV finansira drzava sa 250 hiljada evra godisnje, nece niko odatle nije lud.
Zagarantovana primanja, a sastaju se jednom dvaput mesecno, milina
Prijavi moderatru
+2 # KG 2019-06-08 16:10
A vise Srbija placa one takozvane eksperte tipa Galijasevica i ovog novog poslanika Zukija kako bi pricali price koje mi volimo slusati a koje nemaju veze s pamecu.Oni nam prazne budzet,a nama pricaju lazi na koje smo navikli i koje nam odgovaraju.A tek onog dozivotnog eksperta Lazanskog koji jos nista u zivotu nije pogodio,buduceg ambasadora,koji je sve rezime promenio radi kore hleba,i koji prica srpske lazi koje jedino i zele Srbi cuti.Pokrijmo se usima i cutimo.Ovi bar kazu ono sto misle,a to cemo ih morati placati hteli ili ne ,jer na osnovu toga mi dobijamo medjunarodne kredite i pomoc.
Prijavi moderatru
0 # Sajo 2019-06-08 18:17
Sandzacki Srbin- Ništa tu Srbija ne finansira, već EU i međunarodna zajednica, radi unapređenja manjinskih prava koja su bila na veoma niskom nivou, nego država i ptkrada ta sredstva i preusmerava ih u sasvim druge svrhe.
Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-06-08 20:53
Znači to ti svrbi Suljka, da treba i više da dobije. Znala sam da se sve vrti oko novca, a ovamo za njegove ovce na dve noge priča o autonomiji, prekograničnoj regiji, i ostalim ljiderovim snovima.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click