Džaferović: Učiniću sve da Bošnjaci u različitim zemljama ostvare sva prava

Svečanom sjednicom i podizanjem zastave sandžačkih bošnjaka na jarbol u Bošnjačkom nacionalnom vijeću obilježen je nacionalni blagdan, 11. maj,  Dan bošnjačke nacionalane zastave.

Džafer 2 

Osim vijećnika, predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća, zatim predstavnika gradova Novog Pazara, Sjenice i Tutina, ovim svečanostima prisustvovao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžo, tokom obraćanja rekao je da Bošnjake u Republici Srbiji opterećuju najmanje tri pitanja, neprocesuirani ratni zločini, neusklađenost nacionalnog sastava u javnom sektoru i nezadovoljstvo Vijeća Akcionim planom za manjine, ali je istakao da među Bošnjacima postoji konsenzus oko identitetskih pitanja, kao što su grb, simboli, himna i slično, te da Bošnjaci pokušavaju da nađu konsezus oko ustanovo-pravnog položaja Sandžaka kao regionalne samouprave i pravnog položaja Bošnjaka u Srbiji.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, rekao je da postoji potreba za povezivanjem Bošnjačkih nacionalnih vijeća i za njihovom intenzivnijom saradnjom sa matičnim institucijama u Bosni, i da položaj Bošnjaka i bošnjačkih instutucija variria od države do države. 

” Vi ovdje u Sandžaku izborili ste se za mnoga prava koja vam pripadaju, a za ostvarivanje nekih od njih potrebno je uložiti dodatne napore. Uz zaštitu jezika, kulture i identiteta potrebno je ekonomski ojačati ovu regiju. Očekujem da će vlasti u Beogradu izaći u susret vašim opravdanim zahtjevima, to im je obaveza “, rekao je Džaferović i sitako da će iskoristiti svoju poziciju da pomogne Bošnjacima i van Bosne, da se izbore za sve što im pripada.

„ Vama ovdje okupljenima reći ću ono što sam rekao predstavnicima Bošnjačkih vijeća u svom kabinetu u Sarajevu. Sa pozicije člana predsjedništva Bosne i Hercegovine ću učiniti sve što bude bilo moguće da Bošnjaci u svim zemljama u kojima žive konzumiraju sva prava koja im pripadaju, da očuvaju i razvijaju svoj nacionalni identitet, jezik, kulturu i tradiciju i da budu ravnopravni sa svakim građaninom svoje zemlje“, rekao je član predsjedništva BIH, Šefik Džaferović.

Džaferović je izrazio veliko zadovoljstvo što boravi u prelijepom gradu Novom Pazaru. On je uputio čestitke svim Bošnjacima povodom nacionalnog blagdana, Dana bošnjačke nacionalne zastave.

” To je veliki praznik za sve nas Bošnjake bez obzira gdje živjeli, a posebno za vas koji živite u ovom divnom podneblju i ovog autohtonog regiona koji se zove Sandžak “, rekao je Džaferović, tokom obraćanja prilikom ceremonije podizanja zastave. Njemu je predsjednik Vijeća , Esad Džudžo uručio plaketu kao najvće priznanje koje daje BNV.

Zastava je podignuta na jarbol uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka. Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći blagdan Bošnjaka u Republici Srbiji. Ustanovljen je 11. maja na dan kada je 1991. godine u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka. (rtv)

Komentari
-10 # Olivera 2019-05-11 22:07
Onom ko je ovu lepu devojčicu postavio da stoji baš ispred Suljka, su odavno vrane mozak popile. Neka me demantuju, ako nisam u pravu.
Prijavi moderatru
+11 # Ceca 2019-05-12 00:43
HOCEMO DVOJNA DRZEVLJANSTVA TO JEST I BOSANSKE PASOSE.I TO POD HITNO TREBA DA SE BOSNA BORI ZA OVE LJUDE OVDE.
Prijavi moderatru
+3 # SDAdemokratijaa 2019-05-12 01:27
Dzafefoviću samo da znaš da je Ugljanin prodo Bosnu i tu jedinu vezu sa Sarajevom 2006 godine kada je pokušao da sruši islamsku zajednicu i vezu sa reisulemom u Sarajevo. On koristi Erdoana, Tursku i tebe kad god treba da izgubi na izbore katastrofalno, morate da ga vadite iz mrtvih i za to mu služite, a kada je na vlasti on je spreman da proda i prodo je i Bosnu i reisulemu i da igra po planovima SANU da formira reisulemu u Beograd sve za fotelju, to je najgori čovek trenutno,potuljan i pokvaaren
Prijavi moderatru
-3 # eso 2019-05-12 02:38
Ti neznaš šta pričaš ti imaš trenutno vladiku Momira Žukorljića u Beogradu.Nek ti je hairli.U rijaset bosne vas više ne priznaju jer su videli sa kojim ološom imaju posla.Ni oni samoproglašeni muftije Dodić i muftija otpadnik iz Rožaja Kujo više su niko i ništa u Sarajevu nisu dobili akreditaciju muftije.Pukli ste i to je ono što ste zalužili jer vam je takav nijet.
Prijavi moderatru
-3 # Samir_sandzaklija 2019-05-12 13:04
- Te 2007,a ne 2006...je narod Sandzaka,sandzacki Bosnjaci,vjernici...NE jednom ponizavanji nase Islamske zajednice od strane jednog covjeka,Zukorlic Muamera. Jer do tada je IZ sluzila protiv Bosnjaka,sluzila tome da razjedinuje Bosnjake i da sebi za pravo da govori ko je vjernik i u kojoj stranci...a ko nije.
-Tom privatizovanju IZ je bosnjacki narod rekao dosta. Do tada je IZ sluzila jednom covjeku i kednoj partiji a sve u pravcu razbijanja jedinstva Bosnjaka po nagovoru srpske DB. To vise nikad ne moze i nece biti.
Prijavi moderatru
-8 # Sandzacki Srbin 2019-05-12 09:12
1914 Srbi muslimani
1945 muslimani
1971 Muslimani
1993 Bosnjaci

2020 Siptari???
Prijavi moderatru
-6 # Olivera 2019-05-12 09:17
2019 Sandžački šćiptari obučeni u bošnjačka odela žele da budu veći Bošnjaci i od Bošnjaka BiH. Verovatno će se tendencija nastaviti i u 2020. godini, ako istinski Bošnjaci u Sandžaku nešto ne preduzmu. Inače, u trećoj deceniji XXI veka imaćemo zahteve da se i po Federaciji traže ulice sa šćiptarskim imenima. U Republici Srpskoj, vala neće.
Prijavi moderatru
-8 # Sandzacki Srbin 2019-05-12 09:14
2020 Siptari (Sandzak), Bosnjaci (Federacija), "ostali" (RS)
Prijavi moderatru
0 # Sanbol 2019-05-12 18:03
E teško nama sa ovakvim predstavnicima a najgori ova mutavi i ono prase prasim.sta mi da ostvarimo u budućnosti
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click