Albanski mediji: Stranka Sulejmana Ugljanina traži ulice sa imenima albanskih ličnosti

Albanski mediji na Kosovu i Makedoniji izvjestili su o zahtjevu SDA Sandžaka da se u Novom Pazaru i sandžačkim opštinama, kako se navodi, “preimenuju ulice sa imenima albanskih, bošnjačkih, srpskih i međunarodnih ličnosti”.

albanski mediji ulice 696x469

Internet portali na albanskom jeziku uglavnom prenose tekst autora Ismeta Azizija u kojem se navodi da Stranka demokratske akcije (SDA), čiji je lider dr. Sulejman Ugljanin, zahtijeva od skupština Novog Pazara, Tutina i Sjenice da preimenuju ulice sa imenima albanskih, bošnjačkih, srpskih i međunarodnih ličnosti. Imena albanskih ličnosti su: Aqif Blyta, Shaban Polluzha, Ferhat Draga, Nexhib Draga, Ahmet Daci, Ibrahim Rugova, Adem Demaçi, Fehmi Agani i Naim Frashëri, kao i Iliria.

U tekstu se navodi da je ovaj prijedlog je usvojen u Skupštini Opštine Tutin i da će prema odluci Skupštine ove opštine, ulice i naselja, pored bošnjačkih i srpskih ličnosti, dobiti i imena istaknutih albanskih ličnosti iz svih naseljenih područja Albanaca.

U tekstu se podsjeća da je odluka SDA o promjeni naziva ulica, koja je ranije ove sedmice poslana skupštini Novog Pazara, uklonjena je sa dnevnog reda iako je ranije bila predviđena.

“To je urađeno na prijedlog SNS-a čiji je lider je srpski predsjednik Aleksandar Vučić, jer se znalo o čemu treba da se raspravlja i kakva će biti odluka. Odbornici SDP-a, čiji je lider Rasim Ljajić, poznat kao prozapadni političar, glasali su za uklanjanje tačke sa dnevnog reda. Članovi SPP-a, čiji je lider Muamer Zukorlić, koji su u opoziciji, nisu učestvovali u glasanju. Rečeno je da glasanje neće biti odobreno dnevnim redom. Ovom prilikom raspravljalo bi se o promjeni naziva ulica grada Novog Pazara, konačno odobravanje prijedloga stranke Dr. Ugljanina”, navodi se u tekstu objavljenom na više albanskih internet portala.

Kako u svom tekstu piše Ismet Azizi, prema prijedlogu Sandžaka SDA, ime Aqifa Blyta trebalo bi da zadrži sadašnja ulica “Gojka Bačanina” koja se nalazi u centru grada, gdje je nekada bila njegova kuća, koju su komunističke vlasti konfiskovale.

“Pored toga, ulicama Novog Pazara, prema SDA, trebalo bi da se dobiju i imena albanskih ličnosti kao što su Naim Frashëri, Adem Demaçi, Shaban Polluzha, Ibrahim Rugova, Ferhat Draga, Iliria itd. Ulica koja će dobiti ime Shaban Polluzha je u Hotkovu. Ime Dr. Ibrahim Rugova nosiće Ulica Sutjeska, dok će sa imenom Adem Demaçi biti nazvana ulica u naselju Lug.

Centralna ulica u Novom Pazaru, koja se danas zove “Stefan Nemanja”, biće preimenovana u Bulevar ZAVNOS (Sandžačko narodno-oslobodilačko antifašističo vijeće), a prema prijedlogu SDA, Novi Pazar će imati četiri bulevara koji će se zvati: Bulevar Alija Izetbegović, kralj Tvrtko, Bulevar Sandžaka i Vinston Čercil. Sadašnja ulica “1. maj” će dobiti ime osnivača Novog Pazara, Isa-Bega Isakovića, a ulica “7. jula” ime Mehmet-paša Sokolović. Inače, iz geografskih imena predloženo je nekoliko gradova na Kosovu, kao i Preševska dolina. Postoji i ime države Kosovo, Albanije, Šar planine i Prokletija, navodi se u tekstu.

U obrazloženju prijedloga za promenu naziva ulica, stav SDA je da sadašnja imena ni na koji način ne odražavaju identitet Novog Pazara. Inače se očekuje da će na narednoj sjednici Skupštine opštine Sjenica biti odobren prijedlog SDA i preimenovanje ulica prema prijedlogu ove stranke, čiji je lider Dr. Sulejman Ugljan, da dobije konačni oblik, zaključuje se u tekstu.

Komentari
-7 # ubitacni 2019-04-28 14:41
Ovo mi smrdi na UDBU.
Prijavi moderatru
-1 # 24 2019-04-28 14:55
Nije UDBA. Cim predlagac nije iz Orlja-'odza,onda nije udba.
Prijavi moderatru
+9 # pazar 2019-04-28 18:22
netreba nama udba mi smo neprijatelji sami sebe i turci smo i albanci i kinezi samo ne bosnjaci, njihovu politiku niko nerazume, a nesmeta im srpski reis u beograd on je njihov
Prijavi moderatru
-10 # Sajo 2019-04-28 20:58
Pazar- Ti nisi musliman čim izgovaraš "srpski reis" jer tako nešto ne postoji, srpski je patrijarh, a reis je muslimanska titula, a ne srpska.
Prijavi moderatru
-3 # eso 2019-04-28 21:23
Srpski vojvoda od Orlja Muamer Zukorlić
Prijavi moderatru
-3 # Sajo 2019-04-29 06:28
Pazar- Dobro te Zukorlić naučio da reisa nazivaš "srpskim", veliki je Zukorlić vernik, da išta ima u onu bradatu tikvu, tako nešto ne bi smeo ni da momisli, a ne da svoje sledbenike uči kako da skrnave muslimanske tirule i zvanja.
Prijavi moderatru
+5 # Fuj 2019-04-29 00:41
Govno da im suljo poturi oni ce ga pojest. Eto takvi su njegovi glasaci, nemaju mozga da sami razmisljaju
Prijavi moderatru
+1 # Sajo 2019-04-29 11:24
Fuj- Zukorlić njegovim glasačima samo g...a i servira, a njegovi glasači jure za njim ko muhe na g...a, g...o ON, a g...a i oni.
Prijavi moderatru
-8 # Adem 2019-04-28 15:09
U Sandzaku je 90% Albanaca i to je potpuno logicno.
Prijavi moderatru
+5 # brada 2019-04-28 18:07
kakvi su to albanci koji neznaju albanski i 20% srba ima ilirske krvi jesul oni isto albanci
Prijavi moderatru
+6 # Semir 2019-04-28 15:16
ne smeta mi nijedno albansko ime,nista loše od njih nismo doživeli,ni pokolje ni genocide,a činjenica je da je veliki dio nas albanskoh porijekla,al posto je srpska propagnda nenormalna bila prema albancima ostavila je uticija i na neke bosnjake koji se ježe kad im se spomene neko albansko ime,tako i do jucerasnjim patriotama iz SPP a smeta,al ne smeta im vise srpsko obezbedjenje a do juce na hadzetu su nazivali tu policiju četinckom sad njihovog pišman hodzu ti isti čuvaju.Logika bolje sa braćom po vjeri i krvi nego sa din dušmaninom koji nas od propasti osmanskog carsrva stalno ubija i proterava
Prijavi moderatru
+3 # Emir 2019-04-28 15:35
O kakvoj vjeri govoris, albanci ne znaju za vjeru njih zanima samo nacionalnost i drzava. Govore da smo albanci a ne daju svoje cerke za sandzaklijama, govore da njihove cerke mogu samo da se udaju za albance.
Prijavi moderatru
+2 # Sandzaklija do Koske 2019-04-28 15:52
Emir@

Istina ziva. Nikad brakovi izmejdu Bosnjaka i Albanaca nisu bili razvijeni. Sipci su hteli da zene nase Bosnjakinje a svoje Albanke nisu davali Bosnjacima. Kud ces bolji dokaz.
Prijavi moderatru
0 # Sajo 2019-04-28 21:20
Emir- A vudim Bošnjaci se ubiše od želje za Albankama, da ima želje ne bi bilo ni smetnje, nije razlog to što ti kažeš da Albanci ne daju Albankama da se udaju za Bošnjake, a istina je da je Albancima na prvom mestu nacija, i zato su uspeli da dobiju nezavisno Kosovo, a sad mogu da budu muslimani koliko god hoće, a ne kao Bošnjaci kroz celu istoriju su stavljali akcenat na veru, a nacija je bila negde u zapećku, pa su nam ime nacije drugi određivali, sa malim ili velikim slovom "m", a često i kao "Srbin muslimanske vere", ili "Hrvat muslimanske vere", i sad smo mi kao u pravu, a nisu Albanci, mi ni u toj matičnoj državi Bosni nismo ništa ostvarili, a kamo li u drufim zemljama kao manjina da dobijemo još jednu državu.
Prijavi moderatru
+1 # Nur-Bec 2019-04-28 21:44
Aferim za komentar Sajo!
Prijavi moderatru
-2 # Sandzaklija do Koske 2019-04-28 23:21
Sajo, sta lupas? Na prste jedne ruke se mogu izbrojati da su Siptari sa Kosova dali svoje cerke Sandzaklijama ali su se zato za bosnjacke snahe jagmili ko gab.elji za metal. Pojma ti nemas Sajomire, samo si se izlupeto jer ti nos viri iz albanske gu.ze
Prijavi moderatru
-1 # Sajo 2019-04-29 11:30
Sandzaklija do Koske- Najpre vadi nos iz Zukorlićevog dupeta, jer ti je čitav potonuo, drugo, ja nigde nisam napisao da su Albanci dali svoje ćerke Bošnjacima, ne jedi ono što se ne jede, ako umiješ čitaj, ako ne umiješ marš na bauštelu ili za ovcama.
Prijavi moderatru
-3 # Olivera 2019-04-29 12:27
Ti Sajo kao da jedeš bunike. Zapamti i ti i svi koji razmišljaju poput tebe, šćiptari Kosova nisu uspeli da dobiju nezavisno Kosovo. Nisu im dali Srbi, a to im je najvažnije priznanje. Niti su im dali niti će im dati. I znam da će neko od vas kazati Kosovo je za Srbe izgubljeno, ali treba da znate i ovo - izgubljeno je samo ono čega se neko odrekne. A Kosova, niti smo se odrekli, niti ćemo.
Prijavi moderatru
0 # Sajo9 2019-04-29 16:57
Olivera- Ti i tvoji pojedini sunarodnici i dalje sanjate, ako nisi znala kako se dobija nezavisnost, dobija se tako što velike sile priznaju tu nezavisnost, što se u ovom slučaju i desilo, isto kao što su velike sile priznale Srbiju na berlinskom kongresu.
Prijavi moderatru
+1 # Olivera 2019-04-29 18:52
Velike sile iz doba berlinskog kongresa i danas nisu isto. Rusija i Kina kao stalne članice saveta bezbeddnosti UN nikada neće priznati Kosovo kao nezavisnu državu. i nikada neće biti prave nezavisnosti Kosova. Vući če se još neko vreme u tom prividu, a onda kud koji mili moji.
Prijavi moderatru
0 # Sajo 2019-04-30 20:01
Olivera- Ja ti rekoh da ti sanjaš, ta stvar je rešena, zar misliš da će ti Ameri pokloniti bazu Bondstil?
Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-04-30 23:42
Naravno da će je dati i još platiti zakup zemljišta. Kome će ako neće Srbima? ne misliš valjda da će ostaviti šćiptarima? Njima Bondstil neće trebati.
Prijavi moderatru
+1 # Kenan 2019-04-30 19:45
Lično sam razgovarao sa više Albanaca, stvarno kod njih broj jedan nacija , a vera im je na drugom mestu, čak i imena deci daju nemuslimanska (jedno dijete muslimansko ime , a drugo katoličko).U Albaniji je na primer , suživot Katolika i Muslimana, na izuzetno visokom i tolerantnoj nivou.
Prijavi moderatru
0 # Sajo 2019-04-28 21:10
Semir- Bravo Semire, kaži nepismenim i neukim Bošnjacima, ko nam je prijatelj a ko neprijatelj, sasvim je druga stvar to što moramo živeti tu zato što nismo u prilici da biramo s kim će mo, jer smo preslabi da bi smo birali, ali bar moramo znati ko je ko.
Prijavi moderatru
+1 # Sandzaklija do Koske 2019-04-28 15:43
Albanski lobi unutar bosnjackih institucija (preko SDA partije) sabotira svaku mogucnost afrimacije Bosnjacke kulture i identiteta u drzavi, umesto da poskidaju bosnjacka odijela i casno predju u Albansko Vijece Preseva oni urnisu po Bosnjacima.
Prijavi moderatru
-1 # Sajo 2019-04-28 21:26
Sandzaklija do Koske- Ali zato nemamo smetnje sa promocijom srpske kulture i identiteta, pa mislim da nam je daleko bolje da smo bliski albanskoj kulturi i naciji, nego srpskoj, jer na kraju krajeva ti isti Albanci su nas branili, a Srbi napadali i ubijali, hapsili, prebijali, maltretirali, i ne znam šta si hteo time da kažeš, ako su ti bliskiji Srbi nego Albanci, bujrum identifikuj se kao Srbin.
Prijavi moderatru
+1 # Sandzaklija do Koske 2019-04-28 23:18
Jel vidis koliko si glup. Po tebi je merilo bosnjastva kicenje tudjom kulturom ko sto bi hteo Uglješa? To moze na svojoj Zubnoj ordinaciji u Mitrovici da stavlja natpise koliko hoce. Bosnjaci imaju svoju identitet i ljude.
Prijavi moderatru
-3 # Sajo 2019-04-29 06:19
Sandzaklija do Koske- Vidi se ko je glup, onaj kojem smeta prijateljstvo sa Albancima, i koji je čuo da Zukorle priča kako će Ugljanin da albanizuje Bošnjake, i uhvatio si se toga k'o "pijan plota".
Prijavi moderatru
-1 # Samir 2019-04-30 00:33
Moderna bosanska kultura i albanska kultura su deo istog Otomanskog vilajeta, Ali i mnogo cega pre Osmanlija. Bosanska plemena su ilirska u svom porijeklu iako su ljudi slavizirani u etnickom smislu. Majoritet boshnjaka i crnogoraca...pa i jedan manji deo srba ima ilirsko...porijeklo..tj Albansko.
Sandzak je s toga deo Albansko Boshnjackog pa i srpskog vilajeta. Vazan amortizer...
Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-04-29 12:29
Aferim, u tome je poenta cele priče.
Prijavi moderatru
-2 # Sajo 2019-04-29 18:45
Ti Olivera ne znam u opšte šta tražiš među nama, ovo nije međunacionalna rasprava, već u nutar jedne nacije, i ovakve teme ne treba da te zanimaju.
Prijavi moderatru
+1 # Olivera 2019-04-29 19:00
Hajde Sajo ne bulazni. Ja sam na ovom sajtu kao neka domaćica, a ti si skoro zalutao i odmah pokušavaš da se praviš pametniji nego što jesi. Zaboravljaš činjenicu da je Sandžak deo Srbije, a da neki šćiptari koji se predstavljaju Bošnjacima žele da albanizuju Sandžak. Pa kako onda da me ovakve teme ne zanimaju, kad se radi o mojoj državi? A ti Sajo ako si šćiptar, onda si ti zalutao i podržavaj davanje ščiptarskih imena ulicama u Albaniji. Ostavi se Srbije. Imaju i Srbi i Bošnjaci dovoljno istaknutih ljudi po kojima bi se mogle zvati ulice. Ne trebaju im šćiptarska imena, jer su to sve imena problematičnih ljudi sumnjivih biografija.
Prijavi moderatru
+9 # cake 2019-04-28 16:46
Samo da podsetim na jedan istinit istoriski dogadjaj,dali znate braco muslimani da su se Albanci i Srbi ujedinili protiv Osmanliskog Hilafeta u ratu.
Prijavi moderatru
+3 # eso 2019-04-28 17:21
Šta žele reći ovi "fanovi" SPP-a pa sam njihov vođa zamrznuti Muamer Zukorlić je za sebe da vodi poreklo od Albanaca pleme ZUKORLA pa bih savetovo onom Jahji i ostalima da se raspitaju kod vojvode od Orlja da i oni nisu negde sa kosova
Prijavi moderatru
+2 # Pazar 2019-04-28 23:11
Suljo vidio da nema nikakve fajde od Turaka pa se okrenuo Albancima.
Prijavi moderatru
-2 # Sajo 2019-04-29 06:22
Pazar- A od koga ima fajde Zukorlić, od Šešelja, Vučića......., njemu ne odgovaraju ni Turci ni Albanci, ali mu Šešelj savršeno odgovara, pravi je "verski vođa" nema šta.
Prijavi moderatru
+1 # Sandzaklija do Koske 2019-04-29 06:54
E moj pastiru
Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-04-30 23:44
... sa obronaka pešterske visoravni. Umislio da je pametan i da se razume u neke stvari, a šupalj ko crkveno zvono, da ne kažem kao kvaran zub.
Prijavi moderatru
+1 # Olivera 2019-04-29 12:38
Mene čudi kako su ga Turci uopšte podržavali toliki niz godina. Pročitan je čim se okrenuo protiv svoje države čiji je i ministar bio, a počeo da agituje za šćiptare u Sandžaku. Vi mislite da su Turci sisali vesla, pa da ne vide Suljkove šejtanluke? Ozbiljnoj državi poput Turske je stalo do dobrih odnosa sa Srbijom, a isto tako nema nikakav problem da pročitanog Suljka zameni Rasimom npr. I to je čini mi se i učinila, jer Rasim je konstrukvitan i kad su državni poslovi u pitanju i bilaterarni, a njegov položaj ministra trgovine turizma i telekomunikacija samo potvrđuje svu negovu ozbiljnost. Za Razliku od konfliktnog i destruktivnog Suljka, od čije politike obični građani nisu imali nikakve koristi, osim strepnje - šta ovaj matori magarac opet izvodi i gde sve to vodi.
Prijavi moderatru
+1 # Olivera 2019-04-29 12:23
Stranka Sulejmana Ugljanina traži šejtana, a najnoviji šejtanluk sa nazivima problematičnih šćiptara za ulice Bošnjaka Sandžaka su samo jedan od dokaza za to.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click