Zukorlić umjesto Ugljanina u vlasti sa Ljajićem?

Izlazak iz sale odbornika Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, nakon što je, na predlog Srpske napredne stranke (SNS) i uz podršku Sandžačke demokratske partije (SDP), glasovima većine sa dnevnog reda zasedanja Skupštine grada Novog Pazara sklonjen njihov predlog o promeni imena ulica, mogući je nagoveštaj izmena u vladajućoj koaliciji.

455273 rasim ljajic muamer zukorlic i sulejman ugljanin ls

Novim Pazarom vlada koalicija okupljena oko SDP, koju je osnovao Rasim LJajić, SNS i SDA. U opoziciji je Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, ali odbornici ove partije u sredu uveče su prisustvovali nastavku zasedanja i omogućili usvajanje svih tačaka dnevnog reda, uglavnom izveštaja o radu javnih preduzeća.

Ako se tome doda i očigledno „relaksiranje“ odnosa između nekada žestoko posvađanih SDP i SPP, pitanje koje se nameće je i da li je ovo nagoveštaj mogućih promena u vladajućoj koaliciji? Da li će Ugljaninova SDA izaći, a Zukorlićeva SPP postati deo vladajuće koalicije? Ta mogućnost se odavno pominje u ovom gradu, ali još je sve neizvesno. Šef odborničke grupe „Za evropski Novi Pazar – Rasim LJajić“ Muamer Bačevac nije mogao da odgovori šta će biti sa koalicijom sa SDA Sandžaka, ali je istakao da su oni otvoreni za razgovore.

– Nisam uspeo da se danas vidim sa njima, ali smo otvoreni za razgovor i saradnju. Videćemo šta će biti sa koalicijom, kazao je Bačevac novinarima. SDA predlog promene imena ulica, Bačevac je ocenio kao „populizam i želju za političkim profiterstvom i promocijom“. „Imenovanje ulica je složen proces i ima nekoliko stepenika. SDA Sandžaka je sve to zaobišla i „grunula“ predlog na Skupštinu što mi nismo mogli da prihvatimo. Da su zaista imali želju da se promene nazivi ulica, poštovali bi proceduru, a ovo nikako drugačije ne vidim nego kao iznenađenje koje ne ide u korist građanima Novog Pazara i Bošnjacima“, poručio je Bačevac.

Šef odborničke grupe SPP u Skupštini Novog Pazara Jahja Fehratović ocenio je da je napuštanje sednice lokalnog parlamenta odbornika SDA „početak raskola“ u njihovoj koaliciji sa SDP. U izjavi za radio Sto plus Fehatović je kazao da će raskol, nervoza i nesuglasice između dve vladajuće partije imati duboke posledice po funkcionisanje većine pogotovo jer se, kako je naveo, nalazimo u predizbornom stanju. „Nije isključeno i da je ovo sve dobro osmišljena priča u kojoj je SDA Sandžaka htela da nazove ulice u Novom Pazaru po nekim ljudima, ali da, eto, drugi nisu dali. Hteli su da konsoliduju svoje biračko telo koje je u osipanju, jer je većina građana shvatila da se radi o populističkoj i bezidejnoj politici koja nema nikakvu budućnost“, smatra Fehratović.

On je rekao da SPP nije glasala o skidanju predloga SDA Sandžaka o promenama naziva ulica sa dnevnog reda iako, kako je rekao, nije ispoštovana procedura. O mogućim promenama u vladajućoj koaliciji, u SDA se nisu izjašnjavali već su najavili saopštenje, koje nije stiglo do zaključenja ovog teksta. Odbornici je trebao da raspravljaju i o povećanju cene prevoza putnika u gradsko-prigradskom saobraćaju za oko devet odsto u proseku, ali je i to skinuto sa dnevnog reda.

Sporni predlozi

DA je predložila da ulice u ovom gradu, pored ostalih dobiju Aćif Hadžiahmetović, gradonačelnik Novog Pazara tokom Drugog svetskog rata kojeg su partizan streljali zbog sumnje da je sarađivao sa okupatorom, ali i Alija Izetbegović, Ibrahim Rugova, Adem Demaći. SDA smatra da i pojedini istorijski događaji zavređuju ulicu, kao što su Sjenička konferencija iz 1917. godine na kojoj su se gradonačelnici sandžačkih opština izjasnili za nezavisnost i ZAVNOS, koji je tražio autonomiju za Sandžak u okviru posleratne socijalističke jugoslovenske federacije.Ostale koalicijeNakon potpisivanja Deklaracije o strateškoj saradnji SDA Sandžaka i SDP decembra 2016. ove dve partije su formirale koaliciju u sve tri većinsko bošnjačke sredine, gradu Novom Pazaru i opštinama Sjenica i Tutin. Za razliku od Novog Pazara gde je SDP vodeća, a SDA manja stranka koalicije, u Sjenici i Tutinu je obrnut slučaj. Liste koje su podržale ove dve partije imaju većinu i u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, nacionalnom savetu bošnjačke manjine, dok je lista bliska Zukorliću u opoziciji. Eventualni raspad koalicije u Novom Pazaru, sigurno bi doveo u pitanje i vlast u Sjenici, Tutinu i BNV.

(Danas)

Komentari
-13 # Olivera 2019-04-26 13:42
Tako logično.
Prijavi moderatru
-1 # brada 2019-04-26 16:33
lopovluk ljajic nije presednik sdp to nikog ne interesuje
Prijavi moderatru
+12 # Nur-Bec 2019-04-26 16:36
Poslije svog zukijevog blacenja rasima.Prozivao ga je najvecim narko bosom u Srbiji,platio seselja da napise sramnu knjigu o njemu itd. itd.Stvarno su ovi lideri u Sandzaku dno dna.
Prijavi moderatru
+11 # Nur-Bec 2019-04-26 16:47
Muamer Zukorlic - Rasime Ljaicu ti ces ici u zatvor
ovo je dzamijski tajkun izjavio samo prije 5 mjeseci
Prijavi moderatru
-17 # Olivera 2019-04-26 17:48
U međuvremenu, Rasim je dokazao da je nevin, pa su Muamerove sumnje pale u vodu. Ali nisu vremena za svađu, već saradnju, a sve radi dobrobiti svojih Sandžaklija. Rasim i Muamer su dva pametna i pragmatična čoveka, koja će znati odvojiti bitno od nebitnog i ukoliko zatreba i udružiti se, a sve za boljitak svog Sandžaka i njegovih građana. A onda, samo vam je nebo granica, moje Sandžaklije.
Prijavi moderatru
+3 # TITO 2019-05-20 12:26
Sad Zukorlic ili Rasim da pokrenu nesto oko promena imena ulica a Suljo da kaze ne, ti bi rekla Suljo je jedini stari iskusni pametni i najbolji političar u Sandžaku... tako da tebe vec znamo procitana si...
Prijavi moderatru
+9 # Brada 2019-04-26 22:14
MasAllah kako su nam lepi ova trojica sa slike. Pa da li neko u svetu ima lepse lidere,a i dugotrajnije nego mi u Sandzaku.?
A sve sto rade,oni to rade po onoj narodnoj: Sjasi Kurta da uzjase Murta.

Najvaznije je da se ni o cemu,a sto je vezano za Sandzak i za dobrobit naroda,ova trojka ne moze dogovoriti,ali kada je oko koalicija i ostanka na vlasti onda se brzo dogovore.
Pa da,po nalogu Vucka i Seska mora se isterati ovaj treci,jer gle cuda da on sme pominjati Acifagu,Aliju,a tek Sabana Poluze.Ko sme dirati Nemanju,pa kralja Petra,pa sve ostale srpske "eroje"?
E zato ce da se oformi koalicija sa ovim sto nas jeftino prodaju u BGD,pa cemo slaviti i krsne slave.
Prijavi moderatru
+11 # Čuvar 2019-04-27 06:06
Šejtan hodža sa šejtan ministrom.
Prijavi moderatru
-7 # Olivera 2019-04-27 09:09
Pogrešno, šejtan je upravo onaj koga nisi pomenuo. Rasim je primeran ministar i potpredsednik Vlade, Muamer je istaknuti poslanik Skupštine Srbije i rado slušan intelektualac u medijima. Šejtan je onaj ko unosi smutnju, koji se lažno predstavlja, koji ništa korisno ne čini za narod, već ga iskušava iz ko zna kojih pobuda.
Prijavi moderatru
-10 # Mahmutovic 2019-04-27 10:43
Najzad prava sandzacka koalicija.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click