Odbornici Stranke demokratske akcije Sandžaka napustili su skupštinsko zasedanje, nakon što je sa dnevnog reda uklonjena tačka o promeni naziva gradskih ulica. Predlog SDA je odbijen, jer nije u skladu sa procedurama, koje propisuju Statut Grada i Zakon o lokalnoj samoupravi.

20181015 110159 800x450 

Naime, svi predlozi moraju da prvo na skupštinsku Komisiji za davanje naziva ulica. Potom se o njima izjašnjavaju Bošnjačko nacionalno veće i gradski Savet za međunacionalne odnose, a na kraju treba da dobiju saglasnost od Ministartsva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Sporna su imena ulica koja je predložila SDA Sandžaka, među kojima su – Adem Demaći, Ibrahim Rugova, Šaban Poluža i Aćif efendija Bljuta kao i pojedinih članova sjeničke konferencije. 

U obrazloženju predloga, SDA navodi da je Aćif efendija narodni poslanik u Skupštini Kraljevine Jugoslavije, osnivač i predsednik bošnjačke partije Džemijet, načelnik Novopazarskog sreza, ali i "organizator odbrane Novog Pazara od četničkih napada i zaštitnik srpskog civilnog stanovništva". 

Sudski proces rehabilitacije Aćifa efendije, koju je pokrenulo Bošnjačko nacionalno veće, još uvek nije završen.

Sednica skupštine grada je prekinuta a nastavak se očekuje u 18 časova.

Vlast u Novom Pazaru čine – Sandžačka Demokratska Partija bliska Ljajiću, SNS, Stranka Demokratske Akcije bliska Ugljaninu i Sandžačka Narodna Partija koju predvodi Mirsad Đerlek, dok je Stranka Pravde i Pomirenja bliska Zukorliću u opoziciji.

Izvor:rts