Zukorlić za Prvu: Jedinstvena Islamska zajednica je rješenje problema pogrešne vjerske edukacije

Narodni poslanik akademik Muamer Zukorlić uključio se jutros iz Novog Pazara uživo u Jutarnjem programu Prve TV. U studiju kod Jovane i Srđana bio je i dr. Darko Trifunović – direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbijednost.

vlcsnap 2019 04 23 10h15m51s171

Teme o kojima su govorili su teroristički napadi na Šri Lanci, prethodni na Novom Zelandu, posebno informaciji da je terorista targetirao jednu džamiju u Sandžaku kao potencijalnu metu, da li ovaj talas terorizma može da se proširi na Srbiju, te da li je moguće međuvjersko jedinstvo nakon svih ovih poruka.

Akademik Zukorlić je kazao da je međuvjersko jedinstvo u Srbiji itekako moguće, te da je prvenstveno važno da se fokusiramo na naš prostor, da postavimo stvari na svoje mjesto, ući u dubine problema, baviti se prevencijom, edukacijom itd. 

„Ja sam pojam ‘pakistanizacije’ ovog prostora spomenuo još prije deset godina, gdje je moj fokus bio na ukazivanje problema gubljenja vjerske vertikale u odgovornosti, što je ključni problem odakle nastaju svi problemi, i čijim otklanjanjem počinje rješavanje svih tih problema“ – kazao je Zukorlić. 

Muftija je poručio da fokus države na putu rješavanja problema terorizma treba da bude na dvije teme. Prije svega riješiti infrastrukturne i druge socio-ekonomske probleme i nepravde koje gomilanjem negativne energije bivaju osnov za regrutovanje ljudi na polju ekstremizma, te da na taj način izbijamo argumente onima koji regrutuju ekstremiste.

„Svoj rad u Parlamentu i u odnosima sa državnim organima upravo sam posvetio rješavanju tih problema. Ima pomaka, ali je puno nagomilanih problema, i treba se još puno raditi.“ – ističe Zukorlić. 

I druga stvar, zaključuje Zukorlić, je vratiti jedinstvo i autonomnost Islamskoj zajednici, koja nakon toga, može biti adresa odgovornosti za edukaciju muslimana u Srbiji.

Trifunović je komentirao informacije koje su objavljene u medijima, po kojima se tvrdi da je državni vrh Šri Lanke imao najavu da će se desiti teroristički akt, ali da nisu ništa tim povodom poduzeli, uspoređujući ih sa 90-tim kada je Uprava RTS-a dobila depešu da će NATO 22. aprila bombardovati RTS, a nisu učinili ništa da izvuku ljude, već su ih ostavili da ginu. „Vlasti su i tada i danas znale, ali nisu spriječile napade, a mogle su“ – kazao je Trifunović. 

Trifunović je kazao da su ovakvi scenariji rezultat duboke podijeljenosti društva, te da Srbija mora rješavati probleme podijeljenosti kako nebi dolazilo do eskalacija. „Mi miramo da priznamo da je Islamska zajednica u Srbiji podijeljena iz Beograda“ kazao je Trifunović, i dodao da Srbija mora obezbijediti muslimanima u ovoj zemlji prava, kako bi oni u ovakvim situacijama bili prva odbrana od terorizma i garant stabilnosti države.

izvor: SANA

Komentari
-5 # Hfgjto 2019-04-23 14:19
Ne lazi govedo. Jedinstvena politicko mafijasko kriminalna organizacija koju pravite a krijete se iza imena ISLMSKE ZAJEDNICE. Goveda pokvarena.
Prijavi moderatru
-1 # Sesko Voja 2019-04-23 16:28
Tako je 'ODZA,NAS Vojvodo!.Mi Rladikali stojimo uz tebe i obecavam ti da ces dobiti soder i da se mozes slikavati pored bagerla.
Davno sam ja rlekao mojim Rladikalima; 'Odzi trleba dati samo malo vlasti i love i tako cemo srlusiti Srlbe mu'amedanske vere.'ODZA ce da ih unisti do kraja.
Prijavi moderatru
+1 # Muftija Muftija 2019-04-23 17:07
Kako kjafiri skacu na pomen muftije.
Prijavi moderatru
+2 # Bosnjak 2019-04-23 17:50
Ada Muftija je kralj covek zna sta prica.
A nije kao one kukavice sto tuze sami sebe :lol:
Zamisli hoce covek da bude lider a tuzi sam sebe umesto Seselja. Sta sete se uzpandrcili KIJAMET KOALICIJO na svaku pojavu uvazenog MUFTIJE
Prijavi moderatru
0 # Magra 2019-04-23 18:49
Kako da tuži Rasim Šešelja kad Šešeljev učenik gospodari Srbijom Vučić je bio i na Hrvatskom i na Bosanskom ratištu.Muftija se ulizuje Vučiću.Treba dase ujedini Islamska zajednica al bez Muftije Sulja i Rasima.Muftija pravi biznis Islamsku zajednicu
Prijavi moderatru
0 # Big Dick 2019-04-23 19:20
Sve vas muftija ima u vidu.Vratice se u Pazar karace Torcidu.
Prijavi moderatru
+1 # Roky 2019-04-23 23:55
Opet na televiziji :P :lol: bojim se da otvorim pastetu da ne iskoci mufto :lol:
Prijavi moderatru
+1 # eso 2019-04-24 08:18
Jedinstvenu ISIS IZ predlaže ovaj pakšu efendija.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click