Zukorlić - ''Ja Bosnu doživljavam kao svoju matičnu domovinu''

Jedno od predizbornih obećanja Milorada Dodika bilo je da će imenovati Emira Kusturicu za svog savetnika. Predsedavajući Predsedništva BiH to je obećanje ispunio - odnedavno, poznati reditelj i formalno je jedan od 11 savetnika srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine. Nedugo zatim, hrvatski član Predsedništva Željko Komšić za savetnika je izabrao predsednika LDP-a Čedomira Jovanovića.

a0gk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvT1dFN01EQV8vOWFhNjM5ZjI1ZjIyOGFjYzEwYTI1MWJlNjAxODNmZDMuanBlZ5GTAs0CQgCBAAE 

Ko bar malo poznaje političke i društvene prilike na Balkanu, jasno mu je da su Kusturica i Jovanović antipodi. Činjenica je da su i jedan i drugi savetnici članova Predsedništva u Sarajevu: prvi predstavnika srpskog, drugi - hrvatskog naroda. Kad se to ima na umu, onda nije iznenađenje što su mnogi poverovali u "neproverenu glasinu" da trećeg člana Predsedništva Šefika Džaferovića savetuju Muamer Zukorlić i Hašim Tači, piše RTS.
 
"Šta može Tači da savetuje člana Predsedništa BiH? Kako da istera Srbe iz Bosne - ja ne vidim drugo. Tači se nije pokazao ni kao dobar vojskovođa, NATO mu je pomogao da završi posao inače bi verovatno starost dočekao u Italiji ili Americi, a vidimo da kao predsednik loše stoji. On samo može da savetuje kako da se nanese zlo jednom narodu, narodu koji je ipak osetio i jedan konstitutivni narod BiH", kaže Čedomir Antić, predsednik "Naprednog kluba", inače jedan od koautora "Istorije Republike Srpske".
 
Ipak, Antić veruje da je ta vest tek medijska provokacija, pogotovo ako se ima na umu da Bosna i Hercegovina ne priznaje nezavisnost Kosova. S druge strane, nekadašnji muftija Muamer Zukorlić već je učestvovao na izborima u BiH i kao glasač i kao kandidat. Za sada, kaže, nije savetnik i još nije dobio takvu ponudu. Ali - nikad se ne zna.
 
"Ja Bosnu doživljavam kao svoju matičnu domovinu, u kulturnom i nacionalnom smislu i za nju bih učinio sve što bi moglo da joj pomogne, ne samo iz simboličnog patriotskog odnosa već i zato što Bošnjacima širom sveta neće biti dobro ako Bosni bude loše. Tako da bih ja za Bosnu učinio sve što mogu da joj bude bolje. Međutim, ne bih se mogao izjašnjavati o konkretnom angažmanu dok ne bih dobio konkretnu ponudu", kaže Zukorlić.
 
Po sopstvenom priznanju - Bosnu voli i razume i Čedomir Jovanović. Za njega ništa prirodnije od toga da bude Komšićev savetnik, jer ga poznaje još dok je bio bosanskohercegovački ambasador u Beogradu, a pomagao mu je i u izbornoj kampanji.
 
"Bio sam jasan zašto to radim - zbog dogovora koji su napravili Dodik i Čović, nacionalne snage u Hrvatskoj i Srbiji i Republici Srpskoj, sa ambicijom da ruše Plenkovića i izvrše pritisak na Vučića da se ne bi postigao kosovski dogovor i skinuo teret sa Srbije. To sam jasno rekao 2018. i ne mislim da se distanciram od te politike i mislim da nema mira u Srbiji bez mira u Bosni, jer Srbija je uvek stradala kad je Bosna bila u haosu, a i u Bosni samoj na kraju stradali su najviše Srbi", kaže Jovanović.
 
Mirna Bosna, na koju se svi pozivaju, sve je manje mirna, a upravo je imenovanje savetnika unelo dodatni nemir. Tako je imenovanje Čedomira Jovanovića propraćeno ocenama da je tu ili zato da bi nervirao Milorada Dodika, kako su to ocenili neki članovi SNSD-a, ili kao reakcija na Dodikov izbor Kusturice za savetnika. Slične stavove čak imaju i Zukorlić i Antić.
 
"Savetnici bi trebalo da rade svoj posao, savetnički posao, da prosto servisiraju funkciju ili osobu ili organ kome su savetnici. U ovom slučaju je zapravo imenovanje Kusturice za Dodikovog savetnika izazvalo imenovanje Čedomira Jovanovića za Komšićevog savetnika. Moj pristup je potpuno drugačiji. Ja ne bih nikada prihvatio da budem savetnik u inat nekome ili zarad nekih simboličkih poruka, već ako bi to bila ponuda koja bi bila adekvatna mojim mogućnostima, političkim opredeljenjima ili ako bi bila prilika da pomognem da neki procesi krenu napred", kaže Zukorlić.


 

"Komšića nema šta da savetuje Jovanović. O čemu? Bavio se politikom - propao je, bavio se biznisom - propao je, bavio se dramaturgijom - nije ništa dao, tako da on je čovek incident i tu je da bi nervirao srpski narod, a ne da bi dao neki savet", kaže Antić.
 
"Ja imam bliske odnose i sa predsednikom Crne Gore i sa premijerom Makedonije i nadam se da tu postignemo dogovor sa kosovskim Albancima... Ja ne sarađujem sa Komšićem da bih nervirao Dodika, uspešan sam bio u tome i bez te funkcije", odgovara Jovanović.
 
Nije mu jasno kako to Dodikovom SNSD-u može da bude prihvatljiv HDZ Dragana Čovića, a ne može da bude prihvatljiv on, kao političar iz Beograda koji, kako sam kaže, zagovara dijalog Banjaluke i Sarajeva i pomirenje u regionu.
 
"Sve ono što značim ljudima u Bosni, a ne delim ih na Srbe i Hrvate i Bošnjake, i ako smo bili dobri Dodiku kad smo slavili njegovu pobedu svi, zašto danas ne bih bio dobar? Dodik se toliko ulupao do danas da mu ne bi pomogao čitav Holivud da promeni imidž, ali bez obzira na to, on je meni član Predsedništva i ja Bosnu volim i poštujem", kaže predsednik LDP-a.
 
Antić: Ovo je najbolja Bosna koju mogu da imaju 
 
Aktuelni predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine o savetnicima svojih kolega za sada se ne izjašnjava. Njegova bliskost sa Emirom Kusturicom već duže vreme poznata je javnosti. Osim što je član Akademije nauka i umetnosti RS, poznati reditelj dobitnik je i Ordena zastave RS sa zlatnim vencem za izvanredne zasluge, kojim ga je Dodik odlikovao dok je još bio predsednik Republike Srpske.
 
"Ispada da onaj koga optužuju da hoće da se otcepi, a to je Republika Srpska, uzima državljanina BiH za savetnika i sad je provokacija Bošnjacima što zovu Emira Kusturicu. Oni misle da bi Meša Selimović, kog smatraju najvećim Bošnjakom, bio umereniji. Da bi čovek koji je ostavio testament ovde da pripada srpskoj književnosti, da je Srbin, potpisao ga ćirilicom, da bi on bio umereniji da je živ... Pa ne bi! A oni za to vreme biraju Hašima Tačija, Jovanovića, Zukorlića... Da li oni stvarno misle da ta BiH ima budućnost? Oni ne shvataju, kao i bivša SFRJ, demokratski, po volji tri naroda, ovo je najveća i najbolja Bosna koju mogu da imaju", kaže Čedomir Antić.
 
"Bosni je, nažalost, potrebna takva pomoć sa svih strana. Mislim da su savetnici možda tu mali segment, ali definitivno Bosni je potrebno pomoći i sa pozicije Srbije i sa pozicije Hrvatske najpre, na način da se ona sa obe strane prihvati kao država čiji suverenitet treba poštovati, kao i sve one elemente koji je čine državom, a svakako i kroz druge oblike i angažmane", kaže Zukorlić.
 
Šta će tačno savetnici savetovati članovima Predsedništva - još se ne zna. Ne zna se ni koliko tačno savetnika ima Željko Komšić, dok su druga dva člana Predsedništva objavila: Dodik ima jedanaest, a Džaferović šest savetnika. Svi oni imaju pravo na novčanu nadoknadu, ali i Kusturica i Jovanović savetuju besplatno.
Komentari
+10 # Istina 2019-04-07 19:16
Zelim Bosnjacima i svim Muslimanima Sve dobro i ovog i onog sveta Ali Za mene je Bosna susedna zemlja ciji jedan Veliki deo cine braca Bosnjaci i nista vise.Svi moji preci Za koje ja znam nisu ziveli u Bosni vec u Sandzaku (Novi Pazar)i i zemljama u cijem je okviru on bijo.


Prijavi moderatru
-4 # Bex 2019-04-07 19:28
Samo komsije,nista vise,nemamo sa njima nista zajednicko,isto kao sa Bugarima i Rumunima.
Prijavi moderatru
+13 # Sandzaklija do Koske 2019-04-07 20:04
Kakva god da je Bosna, Sandzaklije su u ratu 1992-95 dali na Stotine šehida i po nekim procenama nekih 10 000 Sandzaklija se borilo u redovima ARBIH. Bosanci ne moraju da nas vole ne volim ni ja nesto njih ali su Sandzaklije stekle svoje hise u Bosni naročito odbranom Sarajeva i volio to neko ili ne Bosna je i Sandzacka i to nijedan Bošnjak iz Sandžaka ne smije da zaboravi ili se toga odrekne. Mi moramo sami da gradimo svoju buducnost i planove i odstranimo one koji nam to remete.
Prijavi moderatru
+4 # Licemjer 2019-04-07 20:46
Priča kako duva vjetar ada tvoja matična kuća je orlje i taćka taćkica
Prijavi moderatru
+5 # Hodzica 2019-04-07 22:32
Ama to nas veliki hodza navrce vodu na svoju vodenicu nebi li ga slucajno neko pozvao iz Bosne i po tom pitanju.
Nasem velikom hodzi se rastvorio schupak za jos malo zarade,pa veli hodza hajde malo da se uvalim i u Bosnu da je kasiram.
Ovo po Beogradu mu bas nesto i nije mnogo parali.
Ti da savetujes Dzaferovica od onoliko Bosanaca po Sarajevu?
Video hodza dobre pare a nista se ne radi pa bi nekako da ih se domogne.
Takvi smo ti mi hodze kada je u pitanju lova.
Prijavi moderatru
+3 # Sesko Voja 2019-04-07 22:46
Mi Rladikali smo na otadbinskom saborlu dugo vecali kako da pomognemo Dodika i Srlbe u Bosni i onda smo doneli odluku,da bi bilo najbolje da nekako na prlevaru ubacimo naseg Vojvodu Zlukorla medju Turlke u Bosni na neku funkciju.Smatramo da niko ne ume bolje da unistava te Turlke -Bosnjake kao sto to ume nas Efendi-Vojvoda Zlukorle.
Ako bi on dosao za savetnika tom Turlcinu u Bosni,onda bi to bila zmija u njedrima svim Turlcima i u Bosni i u Sandzaku.Ovaj nas vojvoda Zlukorle je uigran za stvaranje podela medju Turcima a on bi to u Bosno vesto uradio.
Ja sam onda spreman da mu po nizoj ceni dajem soder.
Prijavi moderatru
+4 # Haso 2019-04-08 07:27
Ene od kad je Orlje u Busnu.VOJVODA MUAMERE.
Prijavi moderatru
+3 # Nur-Bec 2019-04-08 10:22
Treba mu ocito jos para pa se ulizuje Bosni.Eh ko ga ne zna skupo bi ga platio!
Prijavi moderatru
+2 # dijaspora 2 2019-04-08 15:30
Tebe ORLJANINU za savetnika nece ni presednik Mesne zajednice iz Orlja,a kamo li u Bosni.

Dodik je trebao da uzme tebe i Kusturicu jer ste iste vrednosti i moralna nistavila.I ove tvoje izjave su nametnje Dodiku nebi li ti dao ponudu.Ti be oberucke prihvatio jer Dodik bi te dobro platio.
Prijavi moderatru
0 # Orlje 2019-04-08 16:29
Ma laze on samo lovu dozivljava kao svoju domovinu :lol: :lol: Neka mu Natanjahu ponudi dobro lovu pa cete videt Sta izjavljuje.
Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-04-08 19:07
Коме је матична држава ван државе у којој живи, он је национална мањина! С којим правом онда тражиш статус конститутивног народа у Србији? Војвода санџачки Јопет помешао интернационално старо и ново градиво!? 8)
Prijavi moderatru
0 # El chapo 2019-04-09 18:42
Nur-bec a ti ga ko demek poznajes .vidis jagnje jedno posto podrzavas onog JAGNJE MUFTIJU ,da odma pominjes novac da to radi zbog novca. Kako kas uvazeni muftija rece oni lopovi koji su od malih nogu lopovi ne mogu da svate da ima postenog naroda oni navikli da kradu i misle da sad svi kradu. Tako i ti , placaju te da ljagas ne istomisljenike mozda je to ranije bilo iz zanimacije iz ciste dosade a sad kako vam se temelji mrdaju to vam je postalo prioritet moranje isto kao sto mora da se pije i jede tako i kod vas moranje da se ljaga i kritikuje mislite da cete nesto sa tim postici.. Nema vise podrzavaju vas samo oni iz opstine sto moraju inace ostase bez posla. Tako kad covek vidi na ovim stranicama koliko vas ima sto ljagate i pljujete reko bi covek ceo pazar je protiv muftije. Ovako opstina ima novi posao da i posle radnig vremena sednu za kompjutere otvore lazni nalog i udrite...
Prijavi moderatru

Comments are now closed for this entry

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari