Zukorlić o pomirenju Bošnjaka i Srba: Mržnja i zločini ne donose dobro nikome

Lider Stranke za pravdu i pomirenje, narodni poslanik dr. Muamer Zukorlić dao je intervju za “Espreso”. Zukorlić je poslao snažnu poruku, pričao o rješavanju problema između Albanaca i Srba, i kako pomiriti narode na Balkanu, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost, da li će se Srbi i Bošnjaci ikada složiti, koja je ključna razlika između vjernika u islamu i hrišćanstvu, kako jedan vjernik treba da se ponaša.

334551 zukorlic news1 filip plavcic ff

Vi ste na čelu Stranke za pravdu i pomirenje, koja je vaša poruka svim pravoslavnim vernicima koji proslavljaju najradosniji hrišćanski praznika po julijanskom kalendaru?

– Moja poruka pravoslavnim vjernicima ovom prilikom jeste da svi vjernici, posebno pripadnici monoteističkih religija treba da se okupe oko zajedničkih vrijednosti, oko vrijednosti vere u jednog Boga koji nam je apsolutno zajednički i osnivanja zajedničkog ethosa, etičkog sistema vrijednosti, jer su ove vrijednosti na lokalnom i globalnom planu jako ugrožene, i da razni religijski i drugi partikularizmi u stavovima i ponašanjima samo još više škode ovim vrijednostima. Zato smatram da je od epohalnog značaja da pripadnici različitih religija prevaziđu formalne partikularizme i da svoju vjeru, kao i druge vere, sa kojima imaju doktrinarnu i etičku srodnost posmatraju suštinski, a ako tako činimo onda ćemo naći mnogo više zajedničkog, nego onog što nas razlikuje. U tom duhu treba da budu i praznici, važni datumi u našim vjerama, i zapravo povod za okupljanje takve svesti i snage.

Vaše političko delovanje koncipirano je upravo na temelju pomirenja kao osnovne neophodnosti za narode na Balkanu. Kako pomiriti narode na Balkanu, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost?

– Ukoliko se posvetimo suštinskim vrednostima, shvatićemo da ne postoji srpski, albanski ili bošnjački Bog. Bog je jedan, ali postoje različiti pristupi i različita obraćanja Bogu. Jako malo ljudi, pa čak i iz sfere teologa, nekako inertno prihvata da je pitanje Boga različito i suštinski, zbog naših različitih stavova u percepciji Boga. To je jedan veoma važan pristup, a drugi je poimanje etičkog sistema. Ako pogledamo Stari zavijet, Novi zavijet, Kuran, vidjećemo da kod etičkih principa skoro da nema razlike. Ako tome dodamo i činjenicu da smo mi mi na Balkanu veoma kulturološki srodni, po raznim osnovama. To su tri velika kapitala koji do sada nisu korišćeni za zbližavanje, već zbog pogrešne percepcije, tih različitosti, mi smo imali praksu da se ovaj kapital i potencijali koriste za antagonizme. Ako malo dublje pogledamo pozadinu tih antagonizama vidjećemo da to nije vjera, da to nije pitanje različite percepcije etičkih i duhovnih vrijednosti, već su u pitanju interesi. Nema spasa ljudskoj civilizaciji a pogotovo ovim našim ranjenim odnosima na Balkanu, ukoliko te gorke rane iz prošlosti ne iskoristimo kao pouku, a suštinski ukoliko interese, koji samo imaju smisla ako su podređeni principima, a ako su nadređeni principima onda se to zove moralna anarhija, a to je ono što je nažalost većinu političkih djelovanja na ovim prostorima proteklih decenija obilježilo.

Hoće li se Bošnjaci i Srbi ikada složiti?

– Ja vjerujem u mogućnost pomirenja, jer da ne vjerujem ne bih se ovako jasno identifikovao sa tom politikom. Kod mene ideja pomirenja nije samo jedan predizborni program već dio ideologije koji je čak utkan i u ime stranke, što govori da se radi o orjentaciji koja je dugoročna, trajna, koja nije dnevno-politička. Ja vjerujem da je pomirenje nužno, da ćemo bez pomirenja ostati taoci negativnih odnosa iz 20. vijeka koji su, s vremena na vrijeme dovodili do krvavih sukoba i zločina. Mržnja i zločini ne donose dobro nikome. Ja hoću da vjerujem da, ponekad imam više aduta za to, nekad manje, ali hoću da vjerujem da će sve više biti onih koji su spremni da budućnosti daju šansu u odnosu na prošlost. Ali i suštinski, kvalitet čovjeka, njegova civilizovanost se ne mjeri po tome koliko će biti gramziv i koliko će raditi za sebe. Materijalno nije ljudska vrijednost, to je životinjski instinkt. One imaju potrebu da preživljavaju i da mladunčetu donesu hranu, prema tome uspešnost u biznisu nije ljudska vrijednost, to je talenat koji je baziran na porivu posjedovanja. Ljudska vrijednost je kapacitet pozitivne, humane komunikacije sa drugim ljudima, oni time pokazuju svoju ljudskost, kulturu, vrijednost, civilizovanost. Na kraju, delimo se na nacije, to je jedna legitimna i legalna realnost, ali šta je smisao nacije, šta zaista čini njenu vrijednost? Nacionalizam ne pripada ni islamskoj, ni hrišćanskoj kulturi, njemu nema mjesta u našim monoteističkim kulturama. Nacija vrijedi onoliko koliko vredi njena kultura, kultura jedne nacije vrijedi onoliko koliku kultivisanost imamo ethosa i duha, i primjene ethosa i duha. To je nešto o čemu bih ja volio da imamo više glasova i od političara i od teologa, jer samo sa tako podignutim glasom ćemo mijenjati svest. Mi se nalazimo u jednom teškom stanju svesti, jer od komunizma je samo gori post-komunizam. Mi smo u jednom političkom periodu kada mislimo da smo se oslobodili komunizma, a zapravo je mentalitet komunizma ostao prisutan.

Koje je ključna razlika između vernika u islamu i hrišćanstvu?

– Vremenom je hrišćanstvo poprimilo u nekom smislu oblik u nekim stvarima udaljavanja od monoteizma, kroz princip svetog trojstva, kroz princip raspeća. to je onaj doktrinarni, suštinski raskorak između hrišćanstva i islama, iako mi zapravo vjerujemo da je hrišćanstvo u osnovi islam, koje je doživjelo promjene kroz jednu dugačku epohu razvoja, ali to ne govorimo da bismo umanjili značaj hrišćanstva nego da bismo ukazali na sličnost, na isti korijen, na to koliko smo bliski, i da možemo mnogo više raditi zajedno nego biti suprotstavljeni.

Kako jedan vernik treba da se ponaša?

– Treba da se ponaša u duhu principa svoje vere. Kada bismo se ponašali tako, vjerujete, 90 odsto problema ne bi bilo. Problem je što su vjernici često deklarativno samo pripadnici te vere, i vidite potpuni raskorak između onoga što proklamuje ta vjera i svakodnevnog ponašanja. Potrebni su nam autentični vernici, ne pripadnici religija i crkava koji će različite religije, crkve doživljavati kao fudbalske klubove sa različitim dresovima sa kojima treba da se borimo i nadmećemo, već vjeru treba doživjeti kao sistem ubjeđenja, kao jedan čisti, etički siskurs, ali isto tako i jednu ljudsku praksu. Dakle, takav pristup vjeri donosiće blagodat.

Pojavila se informacija da raseljenim Srbima iz Đakovice Albanci opet neće dati da proslave Božić, kao ni prošle godine, odnosno da posete Đakovicu. Kako rešiti taj problem?

– Sva ljudska prava treba da budu zagarantovana svakom čovjeku, a vjerska prava su jedna od senzibilnijih prava svakog čovjeka, prema tome neprihvatljivo je da bilo kojoj strani, bilo kom vjerniku ugrozi njegovo pravo da na način na koji on doživljava svoju vjeru da to čini. Mi, muslimani to razumijemo pogotovo jer smo ranijih godina imali razne probleme u implementaciji naših vjerskih prava, pod ranijim vlastima smo imali, nažalost situacije da nam policija sprečava izvršenje pojedinih vjerskih obreda i nameće neke stvari vladajućih struktura, zato smo veoma osjetiljivi na kršenje bilo kog vjerskog prava. Zato ja pozivam i tamošnje organe i strukture da ne sprečavaju nikoga da vrši svoje vjersko pravo.

Čestitate li Božić prijateljima, kolegama, poslanicima?

– Nije apsolutno problem da onima sa kojima sam blizak čestitam Božić. Meni moja vjera nalaže da poštujem sve posebnosti druge vere, ono što njih raduje. Moja vjerska obaveza je da iskažem poštovanje prema tome, i ja u određenim situacijama to adekvatno činim.

izvor: Espreso

Komentari   

-18 # Milos 08-01-2019 16:37
Bosnjaci u Bosni nemaju veze za Bosnjacima u Raskoj oblasti.Niti krvno,niti kulturoloski niti ni u cemu sem u veri.Bosnjaci i Srbi Raske oblasti su braca,jer Bosnjaci nemaju nikog blizeg od Srba komsija,jer su nekada i sami pripadali toj naciji i iz nje su proistekli.Izuzev onih Bosnjaka koji vode poreklo od islamiziranih Albanaca katolika(Klimenta,Salja,Hota..)
Zato je muftija u pravu,braca se ne smeju medju sobom svadjazi nego postovati..i postovati drzavu koja ih hrani.
Odgovori
+19 # King 08-01-2019 17:18
E nahranim te govnima...sta je to drzava dala bosnjacima..u zadnjih 20 godina ni jednu fabriku
Odgovori
-3 # Milos 08-01-2019 17:32
Pitaj Sulju..njega si birao da te predstavlja,a obecao je pred svake izbore po jednu fabriku.Cini mi se za ovih 25-26 godina blizu 50 fabrika je napravio :lol: :lol: :lol:
Odgovori
+17 # King 08-01-2019 17:35
I Suljo je kriv nema sta ali ni po onim prcvarama po srbiji ne dovode investitore lokalni politicari nego Vucko...al nece ..vas su pozaposljavali po pazaru..sup..vatrogasna..bolnica..itd...a Bosnjaci nek tegle muku po baustela u Germaniju
Odgovori
-9 # Milos 08-01-2019 17:48
Pa jeste..mi radimo,teglimo za crkavicu i postujemo zemlju.A vi ste se svi uglavili na terer drzave..ko ne radi prima socijalno,materijalno,deciji i ne valja drzava..
Odgovori
+12 # King 08-01-2019 17:52
Radite sto ste srbi samo zato...haj menjaj poso za socijalu kad si pametan :lol:
Odgovori
+12 # King 08-01-2019 17:53
Svi ste sa osmoletkom primljani na poslove za stalno
Odgovori
+2 # To je to8 08-01-2019 19:42
A zaboravljas da narod placa poreze ovoj Drzavi.
Odgovori
+7 # Vozac Autobusa 08-01-2019 19:49
A vi nemate blize koga od turaka viste jedno
Odgovori
+9 # Samir 08-01-2019 17:31
Zukorlic je posljednja osoba za ovu temu iz prostog razloga jer nije iskren vjernik, vec manipulator kome je Islam sredstvo za postizanje uticaja i bogacenje u tragediji sopstvenog naroda. Ti nisi u stanju zbog svoje alavosti da pomiris sopstveni narod a trazis mir sa Srbijom? Tvoj hodza vrijedja vijernike i proglasava ih kukoljem pred dolazak na Hadz a ti drzis ders o pomirenju. Jedni su boshnjaci Sandzaka kad trpe takve poput tebe, na Kosovu bi te istresli iz gaca odavno. Ti bi u toj misiji pomirenja trebao prvi da se spakujes za BG i tamo napravio deal sa Jusufspahicem i da se ne vracas vise u NP jer si najstetniji za boshnjake. IZ u Sandzaku treba smijena kompletnog rukovodstva i svih hodza starijih od 40 god, dovesti mlade kadrove koji se nisu inficirali ovom demagogijom.
Odgovori
+4 # Nur -Bec 08-01-2019 21:20
Samire,odlican komentar!
Odgovori
-10 # Dilaver 08-01-2019 22:37
Muftija briljira kao i uvjek.
Odgovori
+10 # Sabahudin 09-01-2019 02:27
Dobro nam dosao samire. Rado citam tvoje komentare i u politici i nemogu se nacuditi da ti ih uopste objavljuju. U srbo-fasistickim medijima je bosnjacki glas po pravilu zabranjen, ali eto povremeno i poneki procuri, valjda kad je moderator pjan.... :lol:
Odgovori
+9 # Nur -Bec 09-01-2019 11:05
Moje komentare nikada ni u Politici ni u drugim srpskim medijima nece da objave.Cak ni u "Danas" koji kao demek vazi za nezavisni medij.Toliko o slobodi misljenja u zemlji Srbiji.Obicna diktatura,nista drugo!
Odgovori
+7 # Sabahudin 09-01-2019 13:26
Pa kad se neciji identitet bazira na grubim lazima i megalomaniji onda je normalno da je zestoka cenzura neophodna kako nebi promakla neka cinjenica koja bi tu neprirodnu kulu od karata poljulala. Zato je svaka vlast u srbiji - a narocito ova slobovog gebelsa, radikala vucica - najvise zainteresovana za sprovodjenje kontrole nad tim sta se narodu po vas bijeli dan trubi u mozak. Samo hipnotisani srbi sa iskljucenim mozgovima mogu nastaviti sluziti postavljenim ciljevima...
Odgovori
+7 # Sabahudin 09-01-2019 13:30
I da, mogu samo potvrditi da ni danas nije drugaciji. Sto je opet indikator da ova "opozicija" predstavlja opoziciju vucicu samo u nacinu vodjenja velikosrpske politike u kontinuitetu. "Opozicija" misli da bi oni to mogli bolje, manje grubo od ovije radikalskih naprednjaka. To je jedina razlika.

Zato neka vucka, nek ih razara po radikalski po svim drustvenim savovima dok ne dodju do pameti, ako ih na kraju ista i ostane...
Odgovori
+7 # Samir 09-01-2019 13:29
Objave...ali samo 25%...pala bi im vlada kad bi bilo 100%
Odgovori
+6 # Sabahudin 09-01-2019 13:32
Znao sam, znaci komentar prodje samo kad je moderator mrtav-pjan. :lol:
Odgovori
+6 # Samir 09-01-2019 14:26
Selektivno....kad modifikujem komentar u blazoj formi, puste po nesto. Cenzura je stroga...pa Vucko je bio ministar informisanja u Milosevicevo vrijeme. Nije ni njemu lako, nema ni on kapacitet da u svojoj katarzi proguta zabu odjednom. Dzindzic je hteo pragmaticno da to uradi naglo, Ali u Srbiji je mentalitet malo emotivno nabijen pa eto zaba im je u grlu....ili ce je progutat i krenut u novu Srbiju ili ce je ispljunut i cekat da ona sama uskoci u stomak.
Odgovori
+10 # King 08-01-2019 17:32
Dr..Mr..Fr..Kr..Muftooo pomiri se ti sa ovim nasima Bosnjacima a ostvi srbice u kuraac krasni !!!
Odgovori
+11 # King 08-01-2019 17:44
Eee vala Mufto i ti poceo ko Sojic...kad nisi sa njima u vlasti ajjj kuku i drvlje i kamenje na srbice...cim te za Bg poveli ti hoces da se miris :P
Odgovori
-3 # Laleli 08-01-2019 19:40
Jedan je Sultan Zukorlic
Odgovori
+7 # Sabahudin 09-01-2019 02:30
Fala dragom Allahu da je tako. Ni jedan narod nebi podnio vise takvih izdajnika koji svom narodu noz u ledja zabadaju...
Odgovori
+9 # To je to 08-01-2019 19:48
Ja neznam da su Bosnjaci i Srbi kao narod u nekoj svadji pa bi ovaj propali Muftija da miri nekoga sa nekim , problem je u Srpskom nacionalizmu koji je u zavadji sa svim okolnim narodima
Odgovori
+9 # Sabahudin 09-01-2019 02:25
Bas tako!

On bi da se miri da iskrenim cetnicima a na lokali bi drugim bosnjacima oci da iskopa?!?
Odgovori
+11 # Hadzo 08-01-2019 21:11
Sa svojom istovjernom bracom vodi krvavi rat a mirio bi se sa srboslavcima...e koja si ti hijena...
Odgovori
+10 # Nur -Bec 08-01-2019 21:22
Nema vece hijene i pokvarenjaka u Sandzaku od ovog lazova i demagoga.
Odgovori
-13 # Nur-Bec kurvetina 08-01-2019 22:27
Ni vece kuravele u Austriji od tebe
Odgovori
+12 # Sabahudin 09-01-2019 02:32
Izvrsava zadatak koji su mu radikali dali: EUTANAZIJA BOSNJAKA I NJIHOVO POROBLJAVANJE.

:o :-x
Odgovori
+9 # Realnost na terenu 09-01-2019 11:16
Cilj je da nas kao Narod eutanizuje i da nas svede na vjersku skupinu kojom ve vladati mafija -hodze.
Odgovori
+11 # Senad 08-01-2019 23:35
nema pomirenja Zuka sa Bosanskim Srbima,ti to znas dobro jarane!
Odgovori
+13 # Sabahudin 09-01-2019 02:29
To je jedno cudo sta akrepitacija starletinog univerziteta zajedno sa par beznacajnih foteljcica u beogradu postizu kod ovije biznis-odza kod kojije je sve na prodaju...
Odgovori
+12 # Sabahudin 09-01-2019 03:27
A sta ti ZLUKORLIC MUUUAMERE mislis o obiljezavanju bozica u srebrenici? Jel to pozivas organe i strukture u dzakovici da dozvole divljanje razjarenik cetnickih hordi pod plastom obiljezavanja bozica??

Sta nam na to kazes ZLUKORLIC MUUUAMERE? Nesta si se usutio?

Sta nam kazes o irineju i njegovijem izjavama za bozic?

Sta nam na to kazes ZLUKORLIC MUUUAMERE? Nesta si se usutio?

Sta nam snesko bijelicu mislis o prisustvu premijerke srbije na proslavi genocidnog rajha u banjaluci 9og januara?

Sta nam na to kazes ZLUKORLIC MUUUAMERE? Nesta si se usutio?

Sta nam bradata starletice i jahacu beogradskih kobila misls o tome da premijerka srbije sa kojom si u koaliciji prima orden u banjaluci - isti onaj koji su ranije dobijali karadjic, mladic, plavsicka, vojislav seselj i drugi ratni zlocinci i krvoloci bosnjackoga naroda?

Sta nam na to kazes ZLUKORLIC MUUUAMERE? Nesta si se usutio KURVIN SINE?
Odgovori
+8 # Brada 09-01-2019 11:07
Sve si ovo dobro nabrojao,tako da nisam morao siriti komentar nabrajanjem svega onoga ,sto je trebao sveti Zukimije da pomene.Po ovoj njegovoj izjavi i tumacenju vjerske doktrine Islama i Krscanstva,onda mu slobodno mozemo cestitati Bozic.
Odgovori
-4 # bb 09-01-2019 07:51
Svako normalan postuje pripadnike druge religije.Mi postujemo nase komsije srbe.
Odgovori
+3 # Nenormalni Ibrahim 09-01-2019 18:30
...kada su narodu svome rekli: "Mi s vama nemamo ništa, a ni sa onima kojima se, umjesto Allahu, klanjate; mi vas se odričemo, i neprijateljstvo i mržnja će između nas
ostati sve dok ne budete u Allaha, Njega jedinog, vjerovali!"
Odgovori
-1 # eremita 09-01-2019 09:29
m.z Mrznja i zlocini ne donose dobra nikome.Kamo srece da je tako ali nije.Na mrznji i zlocinu su se mnogi ofajdili pa i ti.
Odgovori
+8 # Brada 09-01-2019 10:34
Kada god dodje do agresivnog atakovanja srpskog sovinizma,a to se ovih dana moglo vidjeti u Srebrenici,Potocarima,u javnim izjavama srpskih politicara i u Srbiji i u Bosni,onda se pojavi sveti Zukimije bagerista da sa svojim manipulatorskim nebulozama ublazi,odnosno potpuno eliminise bilo kakav kriticki odnos prema takvoj ekspanziji srpskog sovinistickog divljanja.Ne ulazeci samo u to,da Zukimije nije sposoban,a i nema volju da se zalozi i da stvori pomirenje u sopstvenom narodu i na svom terenu,vec tu cak i produbljuje jazove potpunog raskola i trajnog sukoba,nego se manipulatorski bavi necim sto svako ziv sa ovih prostora, a i sire zna, da je to ne moguce.Cak ako se pogleda stav a i delovanje MZ-ce prema Srbiji,vidi se da i Medj.Zajednica trazi normalizaciju odnosa sa Srbijom ali uz potraznju od Srbije da postuje norme civilizacijskog ponasanja i u regiji a i sire,sto znaci da im nista ne oprasta i ne preskace,kako to cini nas sveti Zukimije.
Odgovori
+9 # Brada 09-01-2019 10:48
2) Svakome iz regije je dobro vec postalo jasno,a to je postalo jasno i MZ-ci ,da je sadasnja srpska vlast,koalicioni partneri svetog Zukimija u potpunosti ozivjela i javno isturila srpski nacionalizam,hegemonizam i sovinizam na javnu politicku scenu Srbije a i regiona. Ako sada posmatramo ove nebuloze svetog Zukimije,onda se zapitajmo kako i da li je uopste moguce u takvom jednom ambijentu velikosrpske histerije moguce afirmisati nekakve gluposti o nekakvom pomirenju za koje srpska ukupna javnost nije zainteresirana,posebno ako se jasno vidi da ta ukupna srpska javnost trazi ispunjenje svojhih maksimalistickih,ali hegemonistickih pretenzija ne birajuci sredstva da ih i ostvari.
Ovo sto bulazni sveti Zukimije je na zalost nas Sandzaklija izuzetno velika steta koju nam nanosi i uvjek kazem da je sveti Zukimije taj,koji ce Sandzaku i BOsnjacima zabiti glogov kolac.Covjek je spreman da radi svog interesa ide do potpunog unistenja i Bosnjaka I Sandzaka.
Odgovori
+8 # Brada 09-01-2019 11:11
Matica Drvoseca ,svim svetcima,Alempiju,Vasiliju,Stradiniju i svetom Zukimiju sa zakasnjenjem Cestita Bozic.
Odgovori
+11 # Nur -Bec 09-01-2019 11:15
Samo me interesuje kako ga nije strah Allaha dz.s.?
Odgovori
+7 # Brada 09-01-2019 13:10
Sveti Zukimije nas pokusava uvesti u tu njegovu politiku pomirenja zloupotrebljavajuci i vjeru Islam,svodecu vjersku doktrinu samo na princip monoteizma i vjesto zaobilazeci pravu poruku iz Kur'ana casnog a i sunneta Poslanika Muhameda a.s.
I Poslanik je znao za Monoteizam,ali se ipak pridrzavao Allahove objave gdje se u Kur'anu kaze:
"O sljedbenici knjige dodjite da se dogovorimo oko onoga oko cega se razilazimo".
Posto si poceo da pozivas u politiku pomirenja onda sveti Zukimiije pocni sa cinjenicama,pa kazi sledece:
Hajmo komsije Srbi da priznate Genocid u Srebrenici;Hajmo komsije Srbi da se odreknete pretenzija na suverenitet BiH; Hajmo komsije Srbi da prestanete sa nacionalistickim divljanjem; Hajmo komsije Srbi da nas ispostujete kao narod u Sandzaku i da pocnemo uzivati sva prava koja zasluzujemo,od ucesca ravnopravnog u upravama vlasti pa do infrastrukture itd. A ako to nece,onda im kazi ono iz Kur'ana: "Vama vasa vjera a nama nasa".
Odgovori
-5 # Olivera 09-01-2019 21:13
Pametno i mudro zbori Muamer. Ali ne mogu ga svi njegovi Bošnjaci ni razumeti, kad nisu na njegovoj talasnoj dužini. Svaka rečenica mu je misaona, filozofska, sa posebnom težinom. I kada bismo ovaj intervju analizirali rečenicu po rečenicu, mogli bismo da napišemo i neko delo iz oblasti raznih oblasti
poput etike, religije, sociologije, etnologije, ...... Tako je to kad intervju daje jedan erudita i vizionar. Aferim Muamere, ne osvrći si na zle jezike jer oni su previše prizemni da bi tvojoj veličini naškodili.
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj