Džudžo - Zukorlić da se izvini za uvrede, pa onda funkcije

Bošnjački narod u Sandžaku danas, još uvijek, nema riješen ustavno- pravni status naroda, koji mu pripada kao jednom starosjedilačkom, autohtonom evropskom narodu i kakav je položaj imao u bivšoj zajedničkoj zemlji.

esad dzudzo foto medija centar 678x382

Također, nije riješen status Sandžaka po osnovu nepobitnih činjenica da ova tradicionalna historijska pokrajina uvijek imala administrativno – upravnu samoupravu kroz stoljeća. Potom, niz neriješenih pitanja kao što je procesuiranje zločina i kažnjavanje krivaca za organizirani državni teror iz vremena Miloševićevog režima i druga pitanja – ocenjuje za Sandžak Danas novoizabrani predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad DŽudžo.

Šta je novom sazivu BNV ostalo, iz prethodnog perioda, da rešava unutar bošnjačkog korpusa?

– Predstoji nam borba za usklađivanje nacionalne strukture zaposlenih u javnim službama: policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim državnim organima i ustanovama na lokalnom i republičkom nivou, čime se krše Ustavom i zakonima zagarantovana prava. Dalji rad na unaprijeđenju kolektivnih nacionalnih prava, gdje nailazimo na pojačane opstrukcije organa državne uprave i pokušaj uplitanja i arbitriranja oko pitanja kulturne autonomije, čime se krše ne samo domaći zakoni, već i međunarodno preuzete konvencije i povelje koje su sastavni dio domicilnog pravnog sistema.

Koji su vaši prvi potezu na mestu predsednika BNV?

– Prvi koraci su na pozivu i okupljanju svih potencijala i resursa unutar

bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji na realizaciji projekata, strategija i akcionih planova koji se tiču očuvanja i zaštite nacionalnog, etničkog i kulturnog identiteta Bošnjaka u Sandžaku i Srbiji.

 Šta znači vaše programsko opredeljenje, koje ste nazvali “4+1”?

– Program, koji sam najavio i nazvao „4+1“, tiče se svih aktivnosti na daljem sprovođenju i implementaciji javne i službene upotrebe bosanskoga jezika i pisma, daljeg unaprijeđenja kvaliteta nastave na bosanskom jeziku, informisanja i zaštite bošnjačkog materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa, kao i afirmacija savremenog bošnjačkog stvaralaštva. Peti element jeste pokretanje inicijativa i preduzimanje mjera po svim pitanjima koja su neposredno vezana za status, identitet i prava Bošnjaka.

 U radu BNV ne prihvatate poziciju i opoziciju. Na koji način ćete da “brišete” te razlike?

– Insistirat ću na stavu da ne može biti neko opozicija procesu ostvarivanja prava i sloboda bošnjačkog naroda, a sjediti u BNV na osnovu povjerenja dobijenog od, makar malog, dijela birača tog naroda dobijenog na neposrednim izborima.

Najavili ste da ćete predstavnicima liste „Matice bošnjačke” ponuditi potpredsedničko mesto i članstvo u Izvršnom i nadležnim odborima. Šta ako oni to ne prihvate?

– Naravno, to važi u daljoj proceduri konstituisanja svih organa i radnih tijela novog saziva BNV, pod jednim uvjetom da se, prije toga, nosilac liste javno izvini bošnjačkom narodu u Sandžaku i lično gospodinu Sulejmanu Ugljaninu za sve uvrede i laži iznijete tokom predizborne kampanje, kao i pokušaj izazivanja nereda i incidenata tokom same kostitutivne sjednice. Očekujem to kao polaganje još jednog testa zrelosti i put kao otvaranju unutarbošnjačkog dijaloga.

 Malo je čudno, da je vaša lista “Samoopredeljenje” među 10 principa liste “Vakat je”, prihvatila i dva koja se odnose na stvaranje jedinstvene Islamske zajednice, iako verska pitanja nisu među četiri oblasti koja se nalaze u nadležnosti BNV?

– BNV će biti podrška svakoj inicijativi koja vodi ujedinjavanju zajednice vjernika u našoj zemlji, bez uplitanja u administrativne i druge procedure koje vode ka postizanju tog cilja.

Memorijalni centar „Hadžet“

Prioriteti u četvorogodišnjem mandatu?– Osim, do sada nabrojanog, cilj nam je realizacija idejnog projekta izgradnje Memorijalnog centra „Hadžet“, posvećenog svim nevinim bošnjačkim žrtvama od 1912. godine do 1999. godine, kao i stavljanje u funkciju Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka u Srbiji, koji će se baviti zaštitom i unaprijeđenju svih segmenata bošnjačke kulture. Zatim, otvaranje studijskog programa za bosanski jezik i književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, o čemu postoji urađen elaborat, kao i otvaranje studijskih programa za nastavnike historije i muzičke i likovne kulture. U narednom periodu predstoji nam dalja borba na institucionalnom povezivanju Bošnjaka kroz već uspostavljen Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, kao i podrška uspostavljanju vijeća naših sunarodnika u Makedoniji, Kosovu, Sloveniji i Albaniji.

Komentari   

+24 # np 09-12-2018 12:29
sto se ne ozenis dzudza slab ti taj tvoj program 5+2 8) nemozes svoj zivot u red da dovedes a hoces cijelom narodu da pogones, zukorlic ima 2 zene i nekoliko dece
Odgovori
-5 # bosnjo 09-12-2018 23:03
Ssmo ostro Dzudzevicu! Treba preci na pravi obracun! Dokle vise da te zafrkavaju? :-) :-) :-)
Odgovori
+25 # Mehoomeroviclopov 09-12-2018 13:31
Koja je fukara ovaj Dzudzo!Ni jedan insan nebi pristao nna njegove uslove. Znači da Muftija prizna da je pogrijesio i da je on lažov a Suljko je dobar i pošten čovjek?SDA I SDP su rušitelji Bošnjačkog jedinstva.
Odgovori
+4 # bosnjo 09-12-2018 23:04
Derpe klasicni :D
Odgovori
+2 # bosnjo 09-12-2018 23:06
Kakvi su tek ostali... :-) :-) :eek:
Odgovori
0 # bosnjo 09-12-2018 23:08
Brado,rokni svakog ko te nervira! :-) :-)
Odgovori
+25 # Ja 09-12-2018 14:01
Zbog ovakvih sam napustio sda
Odgovori
+18 # New World 09-12-2018 14:48
A po neko i državu...
Odgovori
-13 # bolje 09-12-2018 16:24
Bolje sto si je napustio.Takvima je mesto kod Muhta.
I drzavu trebas da napustis pa da saljes telegrame podrske iz dijaspore za Muhtiju.
Odgovori
+2 # New World 09-12-2018 22:38
Zabole mene sad i za tebe i za mufta.
A sad skokni do sda za kilo makarona...
Odgovori
-22 # K.H 09-12-2018 14:17
DZudzo je gospodin svi gospodina.
Odgovori
+18 # Sandzak 09-12-2018 14:27
Sta imaju zajednicko dzudo i ana ?Dno su dotakli Bosnjaci Sandzaka kad nas vode alkoholicari prderi i narkomani
Odgovori
+21 # Zerouno 09-12-2018 14:40
E imamo svijetu buducnost sa ovakvim predsjednikom. Kontraverzan do kraja. Ne zna sta prica.
A najace mu je ovo zahtjevanje izvinjenje. Nemoj traziti izvinjenje. Zatrazi javnu debatu TV duel. Pa raskrinkaj Zukorlica. Pa da se uverimo svi i odvojimo laz od istine. Ovako bi hteo da prebacis loptu u Zukorlicevo dvoriste. Polako ali sigurno narod se budi...
Odgovori
+8 # SEJO 09-12-2018 15:46
HAJVAN MADE IN TT
Odgovori
+10 # Olivera 09-12-2018 15:55
Zašto bi se Zukorlić trebao izvinjavati? Sve što je rekao ima utemeljenje u istini. I umesto da Alahu budete zahvalni što vam je Vakat je podržao vlast u BVN, vi se još kočoperite i izazivate Bošnjačku maticu umesto da gledate kako ćete svi zajedno urediti veće po meri bošnjačkog naroda. Jer bošnjački narod ne živi od priča, sednica, strančarenja i čekanja da mu iz budžeta nešto kane, već od rada. Koga i ima i nema u dovoljnoj meri, ali običan narod mnogo teže zarađuje za svoju egzistenciju od vas, koji umesto da mu pomognete tako što mu nećete bar odmagati, stalno proizvodite neke tenzije i unosite nemir i nespokojstvo među građane.
Ako ti se Muamer treba obratiti Džudžo, to je jedino u funkciji savetodavca. Od toga kako bi trebalo veće da izgleda, na šta da se fokusira i šta da radi, pa i do privatnih saveta kako sa ženama npr. Sada si prvi Bošnjak Srbije, red je da te tvoji Bošnjaci vide sa nekom hanumom, ako nećeš da slute da te one ne zanimaju.
Odgovori
-12 # bolje 09-12-2018 16:27
Ne primajte to zlo zvano Muhtija ni blizu da vam se primakne,bez obzira na njegovo izvinjenje.On je i Allaha slagao a da ne slaze vas.
Odgovori
+8 # Olivera 09-12-2018 16:54
O čemu ti bulazniš? BNV se rešio budale u njegovoj fotelji, nadam se zasvagda. Vakat je osveženje, ali Bošnjačka matica je ipak snaga bez koje se ne može. Trećina Bošnjaka je glasala za Muamerovu listu, što je činjenica koja se ne može izbeći i oni će itekako imati uticaja na rad veća. Svidelo se to vladajućoj koaliciji ili ne.
Odgovori
-10 # DP 09-12-2018 16:29
On se jos nije ni MIDZU za soder nije izvinio a ne vama.
On jedino moze da se izvini Seselju.Tu ne sme Zlukorle ni da prdne.
Odgovori
-12 # Brada 09-12-2018 16:37
Nema izvinjenja ,nego da dodje i poljubi ruku Sulju i DZUDZU i da klekne pred njihove noge da zamoli za oprost.
Odgovori
+7 # Zerouno 09-12-2018 18:10
hahahaha...
Ovako dobar vic odavno nisam cuo...
Samo kad bi ga po neki jos skontali.
Odgovori
+8 # Muki 09-12-2018 17:01
Dzudzo peder
Odgovori
+3 # bosnjo 09-12-2018 23:13
To se sad kaze gej :-)
Odgovori
-10 # Sjen. 09-12-2018 17:13
Stani Dzudzo kakvo izvinjenje ti hoces od Zlukorlica,kad vidis da coveku ovih dana nije ni do cega.?
Izgubio na izborima,potrosio sve pare i od Zekata i od Kurbana,a otprilike i od Vitrova,gazdama nije zavrsio postavljeni zadatak,a bogme i hanumice se pocele kocoperiti i shvatati da nije vise ni zasta.
Vidis da ga Seselj dobro kasirao,a Maric ga vise uopste ne zove u program. U teskom ti je on sada jadu,a ti hoces izvinjenje.
Odgovori
-11 # Sesko Voja 09-12-2018 17:23
Mi Rladikali ne trazimo od naseg Efendi-Vojvode Zlukorlica nikakva izvinjenja ali smo mu trazili 50000 eurla i on je to posteno isplatio.Posteniji platisa prlema nama Rladikalima do sada nije bio.
A to sto ga narlod u Rlaskoj oblasti nece,to nas Rladikale boli KURLAC.
Odgovori
+2 # Oholje 09-12-2018 20:50
Ko o cemu peder o postenju
Odgovori
-5 # bosnjo49 09-12-2018 21:37
DZudzu cestitam vodenje BNV i zelim mu da bude uspjesan u tome poslu.Dobro i jako vazno bih bilo da dobiju Bosnjaci POlozaje u Policiji,Sudstvu, Tuzilastvu i drugim javnim sluzbama ,procentualno nacionalne strukture stanovnistva. Ugljanin na zalost to nije mogao da uspije,ali mislim da nije dao trud koliko je mogao i imao prava da to ostvari.DZudzo uradi nesto kako bih zaposlijo svoj narod koji ti je dao poziciju gdje jesi.Ne trazi izvinjenje jer ga neces dobiti koliko znamo,mislim da to nije vazno za tebe.
Odgovori
+6 # kara-srbistan 09-12-2018 22:36
da dobices posao,i sredice Dzudzo stanje u policiji i sudstvu,ljipsi magarce do zelene trave..sta mozes da ocekujes od bosnjaka koji da saglasnost da se u udzbenicima bosanskog jezika objavi crtez poslanika s.w...i kazes narod mu je dao tu funkciju?muftija ih je pobjedio ,ali su lopuze pokrali tamo gdje i uvijek kradu i gde je njihov teren,Tutin,Sjenica..a ti cekaj da te Dzudzo zaposli..
Odgovori
+3 # bosnjo 09-12-2018 23:16
Samo hrabro,bice bolje za dve,najdalje tri godine ahahaha :-) :-) :-)
Odgovori
+3 # HARAKIRI 10-12-2018 11:56
Govna nikad ne tonu, uvek plutaju na povrsini .. .
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj