RIK objavio preleminarne rezultate izbora - Evo koliko članova Saveta je pripalo Ugljaninu, Zukorliću, Kačaporu

Prema preliminarnim rezultatima izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina, koje je danas saopštila Republička izborna komisija, najveću podršku Albanaca dobila je lista čiji je nosilac Šaip Kamberi, a Bošnjaka Sulejman Ugljanin, dok su mesto manje dobili predstavnici liste Muamera Zukorlića.

kacapor zukorlic ugljanin

Na te treće redovne izbore, u najvećem broju, preko 50 odsto izašli su pripadnici Čeha, Bošnjaka, Bugara, Vlaha, Egipćana i Roma - od 18 manjinskih zajednica koje su predstavnike birali u nedelju na neposrednim izborima.

Od 58 proglašenih lista poverenje nije dobila po jedna albanska, bošnjačka, romska i rusinska lista.

Za Nacionalni savet Albanaca glasalo je 39,4 odsto upisanih birača. Lista Šaipa Kaberija osvojila je šest mesta u Savetu. Na osnovu rezultata sa 97,62 obrađenih mesta "Alterantiva za promene - Šćiprim Arifi" dobila je četiri člana saveta, "Demokratska partija - Nagip Arifi" i lista Ragmi Mustafe po dva, dok je "Pokret za refomre" Samija Saljihua osvojio jedno mesto u Savetu.

Lista "Albanski forum za ekonomski razvoj Srbije" čiji je nosilac bio Muhrame Saljihu nije osvojila nijedan glas, kao ni bošnjačka "Stari dedo".

Za svoj Nacionalni savet, prema 95,07 odsto obrađenih podataka, glasalo je 52,31 odsto Bošnjaka, najveći broj članova Saveta 14 osvojila je lista "Samoopredeljenje" na čelu sa Sulejmaninom Ugljaninom, a 13 "Matica Bošnjačka - Muomer Zukorlić". Lista "Vakat" osvojila je osam mesta u Nacionalnom savetu.

Mađari su najviše glasova dali listi "Mađarska sloga", Romi "Sveevropskom romskom pokretu", Aškalije su bile "Za pobedu", Bugari za listu na čelu sa Vladimirom Zaharijevim, a Rumuni za "Dr Jon Omoran".

Najveću podršku dobile su liste "Bunjevci zajedno", "Vlasi za Srbiju", "Grci zajedno", "Slovenci zajedno", "Rusini zajendo", "Matica Slovačka u Srbiji", "Svim srcem za Poljake" i "Zajednica Čeha u Srbiji".

Egipćani su u najvećem broju bili za "Esnaf", Nemci za listu "Gerhard, Podunavske Švabe", a Ukrajinici za "Senjuk". Nijedan glas nije dobila ni romska lista "Složno i zajedno za bolje sutra Roma" i rusinska "I mi smo Rusinke i Rusini".

Republička izborna komisija saopštila je privremene rezultate izbora za nacionalne savete 18 nacionalnih manjina koje su predstavnike birale neposredno, dok je zakonski rok za objavljivanje konačnih izbora četvrtak u 20 sati.

Rik je, kako je rečeno, do sada dobio četiri prigovora na tok izbora, ali je kako su dodali postoji mogućnost da neki stigne i sutra tokom dana, ako je poslat poštom.

Svoje predstavnike na neposrednim izborima birali su Rusini, Albanci, Romi, Bošnjaci, Rumuni, Slovaci, Aškalije, Egipćani, Nemci, Česi, Bugari, Bunjevci, Vlasi, Mađari, Ukraijinci, Grci, Poljaci, Slovenci, dok su Hrvati, Crnogorci, Makedonci i Rusi to učinili na elektorskim skupštinama.

Na neposrednim izborima pravo glasa imalo je 467.545 birača.

Broj članova Saveta - od 15 do 35, zavisi od brojnosti manjinske zajednice.

Manjine do 10.000 pripadnika birale su 15 članova Saveta, do 20.000 - 19, do 50.000 - 23, a one između 50 i 100.000 29 članova. Sve zajednice, poput Mađara, Bošnjaka, Roma koje imaju više od 100.000 pripadnika, birale su 35 predstavnika.

Nakon što RIK komisija objavi rezultate u Služenom glasniku, Saveti u roku od 20 dana moraju da se konstituišu i formiraju organe. Svaki savet ima predsednika, izvršni odbor i odbore za četri ključne oblasti u kojima saveti i imaju nadležnosti - obrazovanje, kulturu, obaveštavanje i službenu upotrebu jezika i pisma. (Beta)

Komentari   

+7 # Dijaspora 06-11-2018 17:30
Jeste li culi rasima, kaze zukorlic i seselj krivi sto je suljo pobedio, a sam je pozvao gradjane ako mu se neko sa njegove liste ne svidja moze da glasa broj 1 samoopreljedenje
Kako laze ovaj covek subhanAllah
Odgovori
+2 # Olivera 06-11-2018 20:02
Smatram da je Rasim kriv što je Suljko pobedio. Saplitao je svo vreme Muamera, a prepustio Suljku pobedu sa namerom da ga kontroliše. Zato je Vakat je i potpisao sporazum o saradnji sa retardima iz SDA, kako bi ih imali u šaci. Tu je Rasim odigrao majstorski, Muamera onemogućio da pobedi, a Suljka će kontrolisati i deliti mu čvrge kako ovaj bude lupetao bezveze. Rasime, odličan 5. Bošnjaci, sledeći izbori su parlamentarni, zato pamet u glavu. Valjda će do tada nešto da vam i uleti u istu. Kad ovo kažem ne mislim na sve, već na Suljkovo glasačko telo za BNV.
Odgovori
0 # Samir_sandzaklija 06-11-2018 21:46
- Što je Suljo - Sultan Sandzaka pobjedio..."kriv" je MUDRI,PAMETNI,SVJESNI,PONOSNI,VELIKI BOSNJACKI NAROD....koji je prepoznao najvecu nacionalnu prevaru i oodbalu u liku onog šarlatana iz Orlja...i zestoko to kaznio. A sad...sad neka kukaju ovi Zukorlicevi mentiti iz Bg...Maja,Voja i Radeta...da ga nrkako ibace u igri. Obzirom da je i Rasim direktno bio protiv Zukorlica i pozvso Bosnhake da glasaju protiv njega....imate da je 41+23% Bosnjaka na obe liste glasalo protiv špijuna Zujorlica...dakle 65 % Bosnjaka je rrklo NE SRPSKOM ŠPIJUNU ZUKORLICU. I TO JE ČINJENICA.
Odgovori
+3 # Istina 06-11-2018 19:09
Samo se vi obicni mali ljudi svadjajte dok vam se politicari smeju i druze se kao najbolji prijatelji.
Odgovori
-3 # Sandzacki Srbin 06-11-2018 20:17
Glavna vest dana, da je pobedila lista "Gerhard, Podunavske Svabe" kod onih par Nemaca u Vojvodini nam je ipak promakla.
Odgovori
-3 # Olivera 06-11-2018 20:53
Srbine, sve manjine Srbije i njihova nacionalna veća na gomili nisu ni 10% interesantna kao Bošnjaci i BNV. Nek mi oproste svi ostali zbog ovoga, ali Bošnjaci su najinteresantniji. Zato si ti u odnosu na mene, pravi srećković jer možeš da osetiš tu atmosferu pred, za i posle izbora. Kod mene je pravo mrtvilo što se tiče izbora za NV.
Odgovori
+3 # Srbobachje 06-11-2018 21:08
Hehe...jos malo dok bjela kugica uradi svoje srbici ce glasati za listu Beogradski pashaluk. A Albanski narod ce biti vecinski hehe
Odgovori
-1 # Sandzacki Srbin 06-11-2018 21:33
Ako ste glasni i ako je muftija svaki dan na TV, ne mora znaciti da vas je puno. 106 hiljada upisano bilo za BNV. Imate problema da prestignete Madjare u Vojvodini sledecih 10 godina. Nesto sporo ide ta vasa "demografija".
Odgovori
-2 # Hadzo 06-11-2018 21:35
Kako je divno gledati ovu stoku preko Alpa daleko od nomada i kriminalaca.
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj