Aida Ćorović - Kakav Vučić, takav mu i Zukorlić

Piše: Aida Ćorović

zukorlic vucic 1 696x469

Ostalo je još dvadesetak dana do izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće i situacija se, kao u predizborno vreme svih izbora, zahuktava, usijava i varniči. Ne znam kako stoje stvari među ostalim manjinskim zajednicama u Srbiji, ali među Bošnjacima skoro da vlada ratna atmosfera.

Nije to, naravno, ništa novo, sjećamo se nekih stranačkih izbora koje su obilježavale pucnjave, ranjeni i mrtvi, sjećamo se međusobnih optužbi i žestokih borbi za naklonost Beograda i novčane i političke koristi koja iz toga – nužno – proizlazi. Podijeljeni između dvojice ključnih bošnjačkih političara, rascijepljeni između dvije islamske zajednice, rastrgnuti između Beograda i Sarajeva, Sandžak i Bošnjaci i dalje ponavljaju iste greške i nastavljaju da budu “moneta za potkusurivanje“ u regionalnim razmjerama.

Ovoga puta, sa igračem više i novim pulenom Beograda, Muamerom Zukorlićem. Na to zlo koje konstatno metastazira i raste geometrijskom i eksponencijalnom progresijom zajedno, upozoravala sam i upozoravam godinama, no malo je ušiju da čuju i očiju da vide. Ili, tačnije, sve ih je više koji vide, čuju i razumiju, ali ćute iz straha od odmazde ovog amoralnog i okrutnog (ne)čovjeka. Pošto će se mnoge “neverne Tome“ brecnuti na ovu moju konstataciju u želji da zaštite “jadnog“ Zukorlića od mene “goropadne i nepravedne”, nije naodmet da prelistamo – makar djelimično, neke od činjenica koji bi trebalo da izoštre mutnu sliku Sandžaka koja se, hronično, zamagljeno vidi iz Beograda.

Muamer Zukorlić, večiti muftija sandžački, sa povremenim ili privremenim angažmanom u politici, biznismen, politički kameleon i prevrtljivac, za koga kažu da je i plejboj i da ne preza ni od nezakonitih radnji, ovoga puta, uz veliku pomoć svojih političkih otaca u Beogradu, juriša u potpuno osvajanje i pokoravanje Sandžaka, i Bošnjaka i muslimana u njemu. Da se ne radi o vanredno opasnom čovjeku, ovo bi bila još jedna u nizu političkih “borbica“ za vlast u maloj bari, ali se sve mijenja ako se pogleda iz perspektive prosječnog predstavnika apatičnog, siromašnog i umornog građanina/ke Sandžaka, koji godinama živi između “čekića i nakovnja“ višedecenijske srpske politike. Ali, šta to radi i zašto je opasan „akademik“ Muamer Zukorlić?

Neću se vraćati u dalju prošlost; za one koje interesuju dešavanja u Sandžaku, to su već opšta mjesta. Ključne činjenice odnose se na potpunu uzurpaciju i privatizaciju Islamske zajednice (IZ) u Srbiji, od strane Zukorlića, i nekoliko vjernih izvršilaca i podrepnih muva, kojima je u zadatak dato da blate i denunciraju svakoga ko se suprotstavi nekontrolisanoj i toksičnoj Zukorlićevoj moći. Dugo prećutkivana činjenica je i to da je upravo Muamer Zukorlić, uz pomoć tadašnjih vlasti u Beogradu, stvorio paralelnu IZ i na taj način, zajedno s najvišim političkim eksponentima Srbije, prekršio ustavna ovlašćenja koja se odnose na vjerska prava i slobode ove države.

Tokom vremena, Zukorlićevi apetiti nezadrživo rastu, on otima niz objekata sa opravdanjem da su nekada pripadali vakufskoj imovini, a među njima su zgrada bivše robne kuće “Grmija” koja je decenijama bila u vlasništvu trgovinskog preduzeća UNIPROM, stari hamam u Novopazarskoj banji, nezavršeno obdanište u Lugu, kao i više objekata i prostorija koje su pripadale nekadašnjim društvenim firmama. Uz dvije televizije, desetine džamija, Internacionalni univezitet, Fakultet za islamske studije, vjerska obdaništa, dvije medrese…, Zukorlić je u prilici da vješto gradi opskurnu konstrukciju čiji je cilj da obmanjuje građane i vjernike, da manipuliše poluistinama, da seje laži i da stvara sopstveni “imaginarijum“ koji bi trebalo istovremeno da bude valjda i džamahirija, kupleraj, berza i njegova mala, lična Kolumbija na Balkanu. Nije tajna da je u svim političkim garniturama, od Miloševića do Tadića, tražio političkog patrona i zaštitnika, ali je belaj bio u tome što nikada nije bio dovoljno privlačna “udavača“ za tadašnje političke sultane.

Konačno, njegov potpuni uzlet počinje onog časa kada u vlasti oličenoj u Aleksandru Vučiću nalazi istomišljenika, zaštitnika i partnera u podjeli plijena. Ta će savršeno udobna pozicija iz Zukorlića na površinu izvući i u pravom svjetlu prikazati suštinu njegove ličnosti. Bahato, nasilničko i, sada, otvoreno kriminogeno ponašanje Muamera Zukorlića eskalira kada se, po nagovoru svog političkog mentora iz Beograda, odriče vjerske pozicije i postaje političar i tajkun.

Naravno, svoj temeljni izvor moći i novca, Islamsku zajednicu u Srbiji, napušta samo fiktivno, dok je u realnom životu on i dalje neprikosnoveni vlasnik ovog “profitabilnog preduzeća“. Postavši tijesno blizak sa prvim čovjekom ove zemlje, on postaje ključni partner ove vlasti, ne samo u Sandžaku, već i u cijeloj državi i regionu. Ima brojnih indicija o Zukorlićevoj umješanosti u različite aktivnosti, koje su, u najmanju ruku, u sivoj zoni legalnih tokova, čuju se tihi glasovi nekih “glinenih golubova”, mladića koji su prenosili novac iz vehabijskih centara do Sandžaka, o vezama pojedinaca iz Novog Pazara sa centrima radikalnog islamizma, ali i balkanskog podzemlja. Kako bilo, već i samo dovođenje Muamera Zukorlića u vezu sa bilo kakvim kriminalnim radnjama, u najmanju ruku, njega diskvalifikuje kao vjerskog, ali i političkog lidera.

Također, nije tajna da su glavni zagovarači Zukorlićevog otimanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća i širenja političkog uticaja, tzv. kontroverzni biznismeni iz Srbije i regiona, čija se imena vezuju za učešće u organizovanam kriminalu u regionalnim razmjerama, ali i neki od “viđenijih” pripadnika policijskih i bezbjednosnih službi. Navodi o Zukorlićevoj bliskosti sa službama bezbjednosti, uostalom, imaju dugu tradiciju i vezuju se, prevashodno, za nikad dovoljno razjašnjeno privođenje tadašnjeg muftije prije desetak godina, upravo zbog manjeg kontingenta oružja “koje su Zukorliću dali pripadnici izvjesne ambasade jedne islamske zemlje” u Beogradu. Pored njih, kao glavni uterivači podrške i glasova se pominju neka od imena policijskih i DB-ovih udarnih pesnica, koje su devedesetih godina premlaćivali i maltretirali Bošnjake u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Za sklone kratkotrajnom pamćenju, skoro do jučer, Zukorlić se gickao upravo na temu policijskog i udbaškog terora nad Bošnjacima.

Da Muamer Zukorlić ima moćnu podršku iz Beograda govori i činjenica da je prije nekoliko nedelja, po njegovom diktatu i pod njegovom kontrolom, većim dijelom srušena Arap ili Hasan Čelebijina džamija, koja se nalazi u samom srcu stare čaršije i koja je okružena karakterističnim dućanima. Ova džamija je predstavljala jedno od glavnih obilježja Novog Pazara i, zajedno sa tvrđavom i kulom motriljom, kao i još nekoliko džamija i dva hamama, svjedoči o dugoj historiji ovog grada, jednog od posljednjih orijentalnih gradova na Balkanu. Ono što je zapanjujuće u slučaju devastiranja ovog vjerskog, ali i kulturno-historijskog objekta, jeste činjenica da je navodna rastauracija započeta bez ikakve dozvole, te da ni jedan od dva nadležna Zavoda za zaštitu spomenika, nije dao dozvolu za to. Naprotiv, kada su počeli “radovi” na krovnoj konstrukciji Arap-džamije, investitor (IZ u Srbiji) je informisan da MORA da traži izdavanje uslova i mjera zaštite jer se radi o jednoj o najstarijih džamija u Novom Pazaru, koja čini sastavni deo prostorne kulturno-istorijske celine od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Kada su, 24. maja ove godine, počeli “radovi”, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture izdao je Rješenje o zabrani daljih radova na krovnoj konstrukciji.

Gradska uprava Novog Pazara je tokom juna tražila izdavanje mera tehničke zaštite za rekonstrukciju Arap-džamije, da bi Republički zavod, u okviru objedinjene procedure, 22. juna 2018. godine, izdao informaciju o merama tehničke zaštite. Islamska zajednica u Srbiji se oglušuje na reakcije Zavoda, a zbog uklanjanja gromobrana, tokom jedne letnje nepogode, grom je vidno i bolno uništio deo minareta ove džamije. Kao da to nije bilo dovoljno, posle dva mjeseca, bageri su gotovo u potpunosti srušili ovaj vredni spomenik, a u lokalnoj javnosti se kao razlog za taj bestijalni čin pominje navodno iskopavanje kovčega sa zlatom i novcima lokalnih jevrejskih stanovnika Novog Pazara skrivenih tokom Drugog svjetskog rata. No, čak i da ovo objašnjenje protumačimo kao mahalsku priču, ostajemo zetečeni dubinom mentalnog i moralnog ambisa koji zjapi iz ovakvog, dozvolite da kažem, umobolnog “poduhvata“. Pored okupacije gradskog trga i bespravne izgradnje objekta od gotovo 2.000 kvadratnih metara, potom uzurpiranja jedinog preostalog aktivnog hamama (XVI vek) u Srbiji, slučaj uništavanja naše zajedničke imovine i vrijednog historijskog i kulturnog artefakta koji svedoči o dugoj tradiciji Bošnjaka i muslimana na ovim prostorima, najbolje ocrtava sliku tog čovjeka koji se diči nekakvim obrazovanjem, a pokazuje se nedostojnim vrijednog naslijeđa koje je bio u obavezi da čuva i brani, ako treba, i sopstvenim životom.

Komentari   

-11 # Bata Mile 17-10-2018 21:53
Ene je zastitnica rasima i suljova
Hahahha
Kokosko ne interesuje me sta si jela g.....
zato sto drugo i ne znas da radis.
Tvoje misljenje nije bitno tvojoj porodici a ne nekom drugom,odoh da povracam
Smuci mi se kad te vidoh nakazo ... :lol:
Odgovori
+6 # Smrdija ubija 17-10-2018 21:57
Glavno da je nama gargamel jedan pravi ljepotan...
Odgovori
+1 # Nur -Bec 17-10-2018 22:06
Citira Smrdija ubija:
Glavno da je nama gargamel jedan pravi ljepotan...

Na ovoj slici izgleda kao sejtan nalet ga bilo!
Odgovori
+3 # Smrdija ubija 17-10-2018 22:10
Nema niceg goreg no kad sejtan udje u hodzu. Tad hodza postaje ODZA - jedan halapljivi monstrum kom su oci vazda gladne i kome nije poroblem ni preko leseba gaziti i dzamije rusiti samo kako bi jos materijalnog bogatstva sebi zgrabio...
Odgovori
-1 # Pametnom dosta 18-10-2018 19:13
Da li ovi dupelizci poput tebe svesni koliko smrdite i koliko ste jadni i bedni..? Umrite zemlji treba djubriva
Odgovori
-11 # Enes 17-10-2018 21:57
Eve i ova otvara oci ko brada i nur i ostale fukare,jos ona ostala :lol: :-) :lol:
Odgovori
+8 # Smrdija ubija 17-10-2018 22:04
Sve ces imati crno na bijelo na izborima. Bradata starleta je fino pokazala ko je i sta je pa ce shodno tome i dobiti glasova...
Odgovori
+3 # XLL 17-10-2018 22:32
Auu Enese sta ga nas jos ima samo cutimo i posmatramo pa cemo olovkom da isteramo taj olos hodzanski. Mnogima nam se zgadio ovaj lazovcina.
Odgovori
+2 # Nur -Bec 17-10-2018 22:03
Aida,svaka cast za ovaj tekst! Oslikava zukija i vucka u potpunosti i svaka rijec se moze potpisati Sve je jasnije sa vremenom da je on odgovoran i za podjelu IZ-e.Drugim rijecima, skoro svo zlo Sandzaka je sazdano u ovom covjeku.
Odgovori
+1 # banda 17-10-2018 22:29
Vrlo korektna analiza halapljivosti, gladi i ambicija jedenog verskog lidera opčinjenog ovozemaljskim čarima. Uz jednu opasku koju je ova Aida namerno prećutala a nije smela. Prvo političko utočište mu je pružio pokojni Đinđić, koji je takođe hteo Bošnjake da svede na jednu versku zajednicu i koji nije hteo da prihvati naš indentitet Bošnjačkog naroda. Čini mi se da je Koštunica prvi prihvatio taj naš indetitet ali kao nacionalnu manjinu. Koštunici je u tome aktivno pomogao i Suljo koji se danas zalaže za promenu Ustava i promenu našeg statusa sa nacionalne manjine a status konstutivnog manjinsko naroda. Takvi su ti "naši" ljideri, ako su u Vladi većih podguznih muha od njih nema, a ako su odjebani od Vlade onda postaju "veljiki" borci za Sandžak i Bošnjake.
U suštini kakvi su oni, takvi smo mi ali nećemo to da priznamo
Odgovori
-4 # Hakk 17-10-2018 22:57
Iz koje rupe izadje sad ova zmija otrovnica. Al neka, veća bi bila šteta da ga ti hvališ, sad je Bošnjacima sve jasno, glasaćemo samo Muftiju.
Odgovori
0 # eremita 18-10-2018 08:45
Zaboravila Sica da je i ona kumovai pojavi veljikog orljanskog firera. :D
Odgovori
-1 # Smrdija ubija 18-10-2018 10:38
Ima istine u tome sto govoris. Aida je svojom pro-srpskom politikom narod gurala u narucje gargamelovo.
Odgovori
0 # Nur -Bec 18-10-2018 15:44
Nije samo Aida nasjela na njegovu retoriku vec i mnogi intelektualci u proslosti.Suljevic,Muhic,Ganic,Dzemaludin Latic itd.itd.Svi su ti ljudi pobjegli od njega glavom bez obzira kada su vidjeli o kome se radi.A ako cemo iskreno i mnogi od nas koji ga sada kritikuju su isto nasjeli na njegove marifetluke i retoriku.Pa zasto ne bi i Aida?On je dobar retoricar,energican,ima harizmu.Lako covjek moze da se prevari ako ne razmisli malo dublje i vidi da ispod toga nema nista do pokvarenost,nezajazljivost,narcizam i bahatost
Odgovori
+2 # Smrdija ubija 19-10-2018 11:32
Nisi me shvatila. Nedostatak istinski bosnjacke stranke je narodu ostavila gargamela kao jedinu pro-bosnjacku opciju - bar tada, prije dogovora sa vucicem, dok je on vodio bosnjacku BDZ a ne kao danas seseljev isprdak SPP.

Da je aida corovic imala pro-bosnjacke stavove onda sarlatan iz orlja nebi izgledao kao jedina bosnjacka opcija.
Odgovori
-4 # Hamdija 18-10-2018 10:21
Do juce ste je pljuvali a sad je podrzavate stoko
Odgovori
-4 # Bosnjak 18-10-2018 17:16
Ooo gde ste Raljini puleni...hahah.. da imate imalo obraza u misiju rupu bi se sakrilios stida i srama sta je vas PAZARAC radio a i dalje radi..
Odgovori

Dodaj komentar

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Sigurnosni kod
Refreširaj