Protesna šetnja koju je SDA Sandžaka oragnizirala u Novom Pazaru bila je jedna od tema o kojoj su raspravljali odbornici na posljednjem skupštinskom zasijedanju. Odbornik SDA Sadnažaka Nafilj Sejdović kazao da su na ovaj način ukazali na probleme Bošnjaka, sa druge strane odbornik SPP-a dr. Admir Muratović istakao da je politika SDA Sandžaka šizofrena jer u Novom Pazaru protstuju protiv Vučića a u mu Tutinu organiziraju doček.

Adnir Muratovic 1024x812

„Svjedoci ste da smo mi prije par dana, tačnije u subotu uvečer, organizirali protest „Za sigurnu budućnost“ i jedan od ciljeva tog protesta je da skrenemo pažnju kako domaćoj tako međunarodnoj javnosti, da ovdje postoji diskriminacija Bošnjaka, što se tiče zapošljavanja u sudstvu, policiji, tužilaštvu i službama sa javnim ovlašćenjem.“  kazao je odbornik SDA Sandžaka Nafilj Sejdović.

„Ja od vas sada tražim samo doslednost, ne možete u Novom Pazaru biti protiv Aleksandra Vučića a u Tutinu mu organizirati veličanstven doček. Samo se odlučite jeste li za Aleksandra Vučića i u Pazaru gdje ste na vlasti sa Aleksandrom Vučićem. Ja samo tu političku šizofreniju ne mogu da razumijem. Jeste li u Prijepolju s Vučićem, jeste li u Sjenici s Vučićem, jeste li u Novom Pazaru s Vučićem, jeste li i u Tutinu iako Vučić nema nijedan glas zvanično. Pa kaže čovjek “Sad ja znam što mi je Mašo” organizirao ovakav doček.“ kazao odbornik SPP-a dr. Admir Muratović.

Sejdović istakao da je SDA organizirala proteste i dok je dio vladajuće koalicije na republičkom nivou. 

„Što se tiče uopšte protesta, ja ću samo podsjetiti sve odbornike, javnost i sve prisutne ovdje da je SDA Sandžaka bila dio vladajuće koalicije na nivou Republike od ‎2008-2014., od ‎2008-2012 bila je to Vlada Mirka Cvetkovića, i da smo i kao članice te vladajuće koalicije ‎2010-2011. godine održavali skupove „Za sigurnu budućnost“ odnosno ukazivali smo i tada Vladi na lošu političnu bezbijednosnu situaciju u Novom Pazaru.“  navodi Sejdović.

Dr. Muratović kazao da su protesti tada organizrani zbog navodnog atentata na Ugljanina, a ne zbog lošeg stanja Bošnjaka. Otkrio i zašto je SPP protiv protesta.

„Proteste ste organizirali zbog atentata na Sulejmana Ugljanina i to je bio glavni razlog, sada je budućnost Sandžaka 2010. godine dodijelili ste plaketu najzaslužniji predsjednik vijeta Borisu Tadiću. I konačno zašto smo mi protiv protesta? Zato što ih organizuje Dragan Đilas koji je većinski vlasnik Borisa Tadića, drugi na listi je Vuk Jeremić, čovjek očigledno ima krizu identiteta i kada treba da razbija bošnjačko tkivo ovdje 2010. godine, šalje poruku Davutoglu, tadašnjem Ministru unutrašnjih poslova Turske, i kaže kako rješavate Bošnjačko pitanje bez najvećeg Bošnjaka na Balkanu, a počinje predizbornu kampanju na prošlim izborima za predsjednika RS-a iz Čačka kao najveći Srbin. Prosto kada su u pitanju šizofreni likovi ne možemo da nađemo ništa zajedničko. I konačno zato što je Boris Tadić kome ste vi dodijelili plekatu, Vojislav Koštunica i taj režim nanio najveću štetu Bošnjacima u posljednjih 10-15 godina.“ kazao dr. Muratović

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ negirali su da je protest u Novom Pazaru održan pod tim nazivom, navode i da oni ne mogu biti odgovorni za poruke iznete na protestu, te da su protesti koje SDA organizuje stranački a ne građanski.

SANA

Sandzaklive pratite putem Android aplikacije. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.