Bez rešavanja pitanja Sandžaka, region ne može da pronađe mir, izjavio je Redžep Hoti, Nacionalni koordinator za kulturu, omladinu i sport Vlade Kosova koji je tokom vikenda u sklopu kosovske delegacije posetio Novi Pazar i Tutin.

3DB38F89 1BA4 475D A450 4EA2F090C436 cx0 cy8 cw0 w1023 r1 s 

U delegaciji je bila i bošnjačka poslanica u Skupštini Kosova Emilija Redžepi, kao i predsednik Bujanovca, Šaip Kamberi, navodi se u saopštenju Nacionalnog koordinatora.

Oni su se u Novom Pazaru sastali sa predsednikom Bošnjačkog nacionalnog saveta Sulejmanom Ugljaninom, i poslanikom Stranke demokratske akcije u Parlamentu Srbije Enisom Imamovićem. Na ovom sastanku po prvi put je istaknuta i zastava Republike Kosova.

Hoti je ovu posetu ocenio važnom gde je, kako je rečeno u saopštenju, predstavio Nacionalni program za omladinu. Kako je kazao, Sandžak igra izuzetnu ulogu na Zapadnom Balkanu a kada je u pitanju stabilnost.

“Došao sam kako bih predstavio Nacionalni program za omladinu, koji je izrađen za učenike svih zajednica, uključujući i bošnjačku, i ne samo na Kosovu. Želim da se naša saradnja produbi, počevši sa učenicima“, kazao je Hoti.

U saopštenju se prenosi da je Ugljanin takođe ocenio ovu posetu važnom, i da ona sa sobom nosi poruku da su odnosi Albanaca i Bošnjaka dobri i da „niko ne može da ih spreči“.

„Sa nezavisnošću Kosova, sloboda je došla i do Sandžaka“, kazao je Ugljanin.

Kosovska delegacija je takođe prisustvovala tribini u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog veća pod nazivom „Saradnja u oblasti kulture i sporta u procesu uspostavljanja regionalne stabilnosti na Balkanu“.

U Tutinu oni su se sastali sa predsednikom opštine Kenanom Hotom, a cilj posete je bila ostvarivanje saradnje u oblasti obrazovanja. Hoti je tom prilikom pozvao gradonačelnika Tutina da budu deo Nacionalnog programa za omladinu, a koji se odnosi na takmičenje učenika u oblasti znanja, sporta i kulturne kreativnosti i kritičkog razmišljanja. Hoti je kazao da je taj program preveden i na bosanskom jeziku. Kenan Hot je, prenosi se u saopštenju, izrazio spremnost na saradnju.

Izvor:Slobodnaevropa.org