Ugljanin najavio da će „narednih dana” pozvati građane na protest, a Ljajić smatra da to nema opravdanje, Zukorlić se ne izjašnjava

455273 rasim ljajic muamer zukorlic i sulejman ugljanin ls

Najčitanije danas 

Novi Pazar – Već nekoliko sedmica se nagađa da li će u Novom Pazaru biti protesta građana kao u drugim gradovima u Srbiji. Pokušaji nekih grupa da proteste organizuju preko društvenih mreža su propali, a dve vladajuće bošnjačke stranke imaju različit stav o protestima.

U Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici lokalnu vlast „drži” koalicija SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i Sandžačka demokratska partija (SDP), čiji je osnivač Rasim Ljajić. Stranka pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića je opozicija u ovim opštinama. Ugljanin je za proteste, Ljajić smatra da su nepotrebni, a Zukorlić se ne izjašnjava.

Predsednik SDA Sandžaka Ugljanin novinarima je rekao da će „narednih dana” da pozove građane da zajedno sa narodnim poslanicima ove partije izađu na ulicu i izraze nezadovoljstvo stanjem u zemlji. On je dodao da će na taj način izneti i zahtev za rešavanje statusa Sandžaka i Bošnjaka. 

– Nemamo više interes da stvaramo krivu i prividnu sliku o postajanju neke demokratske institucije Skupštine Srbije. Dakle, pozvaćemo građane da izraze svoje nezadovoljstvo i naše poslanike da se ne ponižavaju više u Skupštini Srbije – rekao je Ugljanin.

Potpredsednik vlade Rasim Ljajić izjavio je da najava protesta u Sandžaku nema nikakvo opravdanje, a posebno zato što se to događa svega nekoliko dana posle posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Tutinu, gde su dogovorene višemilionske investicije, uključujući i izgradnju puta Novi Pazar – Tutin.

S druge strane, dodao je Ljajić, Vučićeva poseta Tutinu bila je „prva poseta jednog predsednika Srbije toj opštini u istoriji”.

– Sandžaku je više nego ikada potrebna stabilnost i sveukupna normalizacija odnosa, koji su preduslov za njegov dalji ekonomski i socijalni razvoj. Niko ne spori da postoje problemi koje treba rešavati, ali su institucije ove zemlje mesto za to, a ne ulica i protesti – zaključio je Ljajić u izjavi za Betu.

Različiti stavovi dve stranke bili su vidljivi i prilikom posete Vučića Tutinu.

Dan uoči posete Tutin je bio okićen bilbordima sa slikom predsednika Srbije i transparentima dobrodošlice. Lokalni ogranak SDA je odmah prao ruke od toga i saopštio da ni na koji način ne učestvuje u pripremi dočeka srpskog predsednika.

A lokalni odbor SDP za Tutin sutradan se pohvalio šta je sve izdejstvovao u razgovoru sa predsednikom Srbije i najavio da će u Tutin da se vrate osnovni i prekršajni sud i javno tužilaštvo, da će Tutinci moći u svom gradu, a ne kao sada u Novom Pazaru, da dobijaju uverenja da nisu kažnjavani, da će sedište Šumskog gazdinstva iz Raške da se prebaci kod njih i da se u Tutin vraća služba Poreske uprave i Poštanska štedionica.

U priči o protestima SPP Muamera Zukorlića, koji na republičkom nivou podržava SNS i skupštinsku većinu, ostaje po strani. (Danas)

Sandzaklive pratite putem Android aplikacije. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.