Sandzak tv organizuje nastavu na bosanskom jeziku, BNV oštro reagovalo

Najava TV Sandžak iz Novog Pazara da će na njenom kanalu biti organizovana nastava na bosanskom jeziku izazvala je danas oštru reakciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

thumbs b c 32523b3ab7f82ae052904526dcae6aa4 

Ocena BNV da ministar prosvete Mladen Šarčević “diskriminiše i pokušava da Bošnjacima ukine jedno od Ustavom i zakonima garantovanih nadležnosti" usledila je nakon objave TV Sandžak da je u Ministarstvu prosvete "potpisala sporazum, prema kojem će Matica bošnjačka organizovati i na toj TV sprovoditi nastavu na bosanskom jeziku".

“Sporazumom je definisano da su ova tri činioca jedini nosioci izvođenja nastave na daljinu na bosanskom jeziku u Republici Srbiji, do okončanja vanrednog stanja”, obajavila je ta TV.

BNV je u svojem saopštenju navelo da je prethodno sa Ministarstvom prosvete već počelo realizaciju učenja na daljinu na bosanskom jeziku i da su u skladu sa tim angažovali tim saradnika, koji od početka ove nedelje pripremaju i izrađuju nastavne jedinice.

Taj manjinski organ je ocenio da ministarstvo sklapa sporazum “sa nevladinom organizacijom (Matica bošnjačka) i lokalnom televizijom (Sandžak iz Novog Pazara), što je u suprotnosti sa važećim zakonima i Ustavom.

"Nikakvo vanredno stanje ne opravdava ovakav drzak pokušaj ukidanja nadležnosti BNV. Mi ćemo i dalje zahtevati od Radio televizije Srbije da počne sa emitovanjem časova na bosanskom jeziku, jer je u zakonskoj obavezi da to i učini”, navodi se u saopštenju BNV.

Kako se dodaje, obrazovne ustanove u Sandžaku su obaveštene da je Vijeće Ustavom Republike Srbije jedino ovlašteno da predstavlja Bošnjake i odlučuje o pitanjima iz oblasti obrazovanja na bosanskom jeziku. 

"Upućujemo apel prosvjetnim radnicima u Sandžaku da se ne odazivaju na pozive političkih stranaka i nevladinih organizacija, jer one nemaju zakonsko pravo niti resursa i kapaciteta da organizuju nastavu na bosanskom jeziku”, navodi se u saopštenju.

BNV je učenike, roditelje i javnost uputilo na svoj sajt, na kojem se "svakodnevno objavljuju nove nastavne jedinice za učenje na daljinu na bosanskom jeziku".

(Radio sto plus)

Komentari  
+7 # Olivera 2020-03-20 20:44
Psi laju, a karavani prolaze. Tako i SDA krilo BNV, sad se setilo da im je u nadležnosti nastava na bosanskom jeziku, a do juče su se lizali sa Kurtijem i šćiptarima, te podrivali ustavnopravni poredak Republike Srbije. I dok su se oni Samoopredeljivali, vredna bošnjačka matica je pripremila gradivo i sad će ga emitovati deci.
Prijavi moderatru
+9 # Neko 2020-03-20 22:02
Imaju i oni gresaka ali vi kukate zbog ustava Srbije a rusite ga gde stignete. Svi srpski politicari se redovno sastaju sa rusiteljem Bosne, covjekom, koji podrzava genocid Dodikom... sve se vraca sve se placa.
Prijavi moderatru
-1 # Maks 2020-03-21 14:09
Ti treba da znas da BiH nije bosnjacka drzava i da Bosnjacima pripada samo 24 posto BiH,dok u Srbiji imate samo 3 opstine sa vasom vecinom.
Prijavi moderatru
-5 # Sandzaklija_ 2020-03-21 10:34
- Jos jedan argument zasto je Bosnjacima i Sandzaku potrebna autonomija. Jos jedan dokaz kako drzava pokusava udariti na obrazovanje mladih Bosnjaka,davajuci jednoj obicnoj nevladinoj organizaciji - koja se registruje kao recimo Udruženje pčelara- da se bavi obrazovanjem na bosanskom jeziku.
- Ovakve i slicne poteze je drzava radila i Albancima na Kosovu...i takvim potezima je dovela do kadnijih posleduca. Evo...i mi imamo nase Rahmane Morine koji te prljave poslove rade za Drzavu...tako ce im se to i obiti o glavi.
Prijavi moderatru
0 # Seka 2020-03-22 12:36
Kada li mislite da ostvarite tu automomiju vise. 30 godina nam pricate mantru o nekakvoj autonomiji a niste u stanje trafiku jednu da vodite. Sada vam krivo sto Matica bosnjacka ima vrijedne ljude koji su spremni u svakom trenutku da pruzmu projekat i na najbolji nacin odrade. Vama je jedino bitno da smestite vase zadnjice u fotelje i mislite tako da vodite ovaj narod i da uzgred ljagate i dajete nadimke postenim i radnim ljudima koji su po svojim sposobnostima daleko ispred vas. Urazumite se vec jednom i krenite za boljim od sebe i ne pravite vise fitnu i nered u bosnjackoj zajednici!
Prijavi moderatru
+19 # Opaa 2020-03-20 20:50
Kada je rukovodstvo Bnv smotano pustite druge da radu nesmetajte
Prijavi moderatru
+4 # Olivera 2020-03-21 08:16
E da je smotano, to ne bi ni bilo toliko strašno, koliko je uvek pre bilo zaintersovano za šćiptarenje i guranje prsta u oči svojoj državi Srbiji. Kada to kažem, mislim isključivo na listu Samoopredeljenje koja potiče iz stranke SDA. Međutim, u BNV ne sede samo ovi šćiptarofili, već i neki drugi, pre svega Bošnjaci kojima je stalo do i nastave i bosanskog jezika i obrazovanja i informisanja i negovanja bošnjačke baštine. E ti če i moći da prezentuju učenicima nastavu u doba korona pandemije. A SDA neka iskoristi ovo vreme i preispita se, jer kad se sve ovo jednoga dana bude završilo, ništa više neće biti kao što je nekada bilo, I u globalu i na lokalu.
Prijavi moderatru
+5 # Hakala 2020-03-21 10:22
Sede tu i ovi Rasimovi iz Vakta, koji bi mogli da dovrše tu albanizaciju i da vrate BNV struci,nauci, ali oni i dalje ćute na sve i aminuju gde su delom i saučesnici u svemu ovome. Kako reče skoro u intervju iz liste Vakat prof.Rahić da njima bolje koalicija sa Suljom jer njega je lako kontrolisati on ih podržava u Novom Pazaru bez ikakvog miješanja,uplitanja pitanja a isto se i oni Sulju ne miješaju ništa u BNV što je definicija kijamet koalicije, dje si većina radiš,kradeš,uništavaš,albanizuheš,srbizuješ i imaš podršku od manjinskog partnera! Cirkuz koaliciia!
Prijavi moderatru
+10 # mehmed 2020-03-20 20:55
RESPEKT:


MINISTARSTVU PROSVJETE SRBIJE

SANDZAK TV

I NARAVNO SPP.VI STE PRONASLI NAJBOLJE MOGUCE RJESENJE...

A STA BI SE DRUGO MOGLO UCINITI U MORBIDNOJ SITUACIJI U ORGANIZACIJI DUSMANA :

Rasim - Suljo te njihovih UHLJEBLJENIKA ,

DEZORJENTISANOG BNV , ANEMICNE SDA ,

BEZMIRISNE I BEZUKUSNE RASIMOVE 2 STRANKE .
Prijavi moderatru
+21 # Bošnjo 2020-03-20 21:10
SDA Jos jednom kasni a krivi i vredja druge
Suljo ides polako u zaborav pomiri se sa sudbinom i jos 65 god nemoj izlaziti napolje rizicno ti je
Prijavi moderatru
+12 # Strsljen 2020-03-20 21:27
Gore od postojeceg BNV svakako ne moze-oni i sto su bili strucni na vreme su se povukli poput Semsovica;Dzudza..o kakvom crnom kapacitetu koji je skrojen po partijskoj knjizici se pozivaju.
Da vidimo kako ce to da realizuju drugi za promenu;
Prva katedra za Bosanski jezik je osnovana na UNINP-
Prijavi moderatru
+11 # Edo 2020-03-20 21:40
Suljo mutavi ni ne zna da imamo ova prava da nije bilo matice bosnjacke,neka sad uz pomoc sokova albanizuje bosnjake jebali ga sokovi kaljavi
Prijavi moderatru
+11 # west 2020-03-20 21:45
BNV bi trebalo da pozdravi ovo. Predavanja idu na daljainu. Bitno je da djeca ne gube nista. Trebaju se oglasiti ukoliko kvalitet bude los. Politizacija bilo cega je besmilena i nepotrebna. Pandemija je.
Prijavi moderatru
+3 # Olivera 2020-03-20 22:06
Ko da ti iz BNV sudi o kvalitetu? Zubari, agronomi, defektolozi, veterinari? Ali je zato opoziciona Matica bošnjčka puna profesora univerziteta i stručnjaka za jezik i književnost kao i za ostalu nastavu.
Prijavi moderatru
+14 # Hakala 2020-03-20 22:05
Suljo i SDA pozivaju državu da nastavu na bosanskom jeziku ne sprovodi Sandzak tv nego RTS, apsurda nad apsurdima. I da reisulema ne bude u Sarajevo nego u Beogradu, i da islamska zajednica ne bude sa rijaseton u BiH nego podijeljena srpska. To su te patriote. Sandzak tv sa kapacitetom Univerziteta i katedre sa bosanski jezik i Suljo sa kapacitetom zubarskim fakultetom i kupljenim diplomama. Samo mutavi ovo moze da osudi. Unistio nam je nastavu na bosanskom jeziku, kasne udzbenici, loseg kvaliteta, losi profesori i onda se roditelji upisuju na srpski jezik. SDA je gora od korone sve sto su dotakli su unistili, raselili omladinu, unistili ideju Sandzaka,Bosnjastva i bosanskog jezika!
Prijavi moderatru
-11 # eso 2020-03-21 07:54
Pokušaj SANU na čelu sa Muamerom Zukorlićem da razbije Bošnjački korpus i njegovu najvišu najvišu instituciju BNV i ovaj put će doživeti fijasko.Ova grupacija koja je okupljena oko Sejda Bajramovića sa brda Orlja prosrpske organizacije nema poverenje Bošnjaka te će kao takva doživeti od strane Bošnjaka osudu i njenu likvidaciju.Ovaj virus sa brda Orlja koliko je opasan ima protiv vakcinu a ti je vakcina Bošnjačkog naroda.Sve bude i prođe tako i ovaj virus izdajnika.
Prijavi moderatru
+9 # Made_in_Sandzak 2020-03-21 09:38
Početak kraja uzurpiranog BNV!
Prijavi moderatru
+2 # Mehmed 2020-03-21 11:41
OVO POTPUNO RASTROJSTVO MEDJU BOSNJACIMA - MUSLIMANIMA MOZE BITI SAMO DIO STRATESKOG PROJEKTA :

SPC,

SANU ,

NEKIH SRBSKIH POLITICARA

A OD 1995 I POLITICARA IZ GENOCIDNE rs.


OVAJ PROJEKT SU USPJESNO PODRZAVALI :

rasim, suljo I NJIHOVI UHLJBLJENICI,

IZUMRLA SDA,

rasimove 2 ( dvije stranke)

KLAN Jusufspahica

zilkic ,

nusfspahic ,

vjestace muftije u Srbskim VECEIM OKRUZIMA

paradzemati .
Prijavi moderatru
-1 # Maks 2020-03-21 14:12
BiH nije Bosnjacka samo 24 posto i nista vise
Prijavi moderatru
-1 # Prijepolje 2020-03-21 16:16
Postovana gospodo bosnjaci reci te nam koji je to BOSANSKI JEZIK i sve vas pozivam da mi napisete samo dva slova na tom vasem Bosanskom . A koliko se ja secam svi smo mi ucili SrpskoHrvatski jezik
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click