Fond za stipendiranje Republike Turske i  Ministarstvo obrazovanja ove zemlje, zajedno sa Upravom za vjerske poslove, raspisali su konkurse za stipendiranje studenata kao i onih koji žele da se usavršavaju u Republici Turskoj.

asmat slika

Najčitanije danas 

Dva edukativna programa dostupna su i građanima Republike Srbije, a svim zainteresovanim iz Novog Pazara i ostalih gradova na usluzi je Asocijacija maturanata Turske ASMAT, koja pruža informacije i pomoć u vezi sa konkurisanjem.

Zainteresovanim osobama na raspolaganju su dva programa stipendiranja.  Jedan  realizuje Direkcija za Turke u inostranstvu i srodne zajednice  i  Fond za stipendiranje, koji dodjeljuju stipendije za osnovne, master i doktorske studije stranim studentima i taj konkurs je otvoren do 20. februara.  Drugi program tiče se onih koji  žele da se školuju za imame i hatibe u turskim medresama ili one koji žele da studiraju na teološkim fakultetima u Republici Turskoj. Taj program stipendiranja traje do 31. marta.

“ Način konkurisanja je putem linka na sajtu pomenutih instutucija. Sve informacije mogu dobiti u Asocijaciji maturanata Republike Turske I svakako u ambasadri rpublike Turske u Beogradu gdje teče dalji postupak”, kaže ispred organizacije ASMAT,  Medin Halilović.

Ovim programom Turska studentima iz svih dijelova svijeta nudi mogućnost nadoknade za smještaj, obrok i zdravstveno osiguranje. Također, plaćene su i avionske karte za prvi dolazak, odnosno povratak nakon završetka studija. Oni koji su do sada studirali na ovaj način prenose jedino pozitivna iskustva sa uslovima boravka i školovanja. (rtv)