Sandžaklija vođa grupe za šverc zlata: Evo gde su skrivali krijumčareni nakit iz Turske

Sud BiH prihvatio je predlog odbrane da se Ćemal Prašović, Ibrahim Nuraj i Edževid Batkić, uhapšeni u akciji SIPA kodnog naziva “Zlatni karat”, brane sa slobode, uz mere zabrane.

huzjuikiukiki 

Po saznanjima Avaza, Tužilaštvo BiH svu trojicu tereti za šverc zlata iz Turske u BiH, ali i za pranje novca i rasturanje neocarinjene robe.

Pronašli pištolj

Prema informacijama Avaza, ova trojka, koja je uhapšena pre dva meseca, bila je pod posebnim istražnim radnjama tužilaštva punih šest meseci, a kao vođa grupe navodi se 65-godišnji Prašović, penzioner rodom iz Sjenice, nastanjen u Novom Gradu u Sarajevu.

Kod Prašovića, zvanog Brzi, policija je tokom pretresa kuće pronašla pištolj i 10.000 maraka, a kod Nuraja, koji je državljanin Srbije i Turske i vozač autobusa na relaciji Sarajevo – Istanbul, skoro četiri kilograma zlata.

On je tokom saslušanja u Tužilaštvu rekao da nije znao šta se nalazi u paketima koje je prevozio iz Turske u BiH, što tužioci nisu poverovali.

Saznajemo i da je Batkić, vozač autobusa na relaciji Novi Pazar – Sarajevo, sarađivao s Prašovićem i Nurajom, a da je pretresom 54 lokacije koje se dovode u vezu s ovim nepravilnostima, oduzeto zlata u vrednosti od četiri miliona maraka. 

Istragom je utvrđeno da oduzeto zlato nije imalo žig niti potrebnu ulaznu i izlaznu dokumentaciju, a da je Prašović od početka aprila prošle godine organizovao grupu posrednika i ljude koji su na određenim lokacijama u Sarajevu, prema dobro osmišljenom planu, preuzimali krijumčareni zlatni nakit.

Agencija za istrage i zaštitu utvrdila je da su krijumčareni zlatni nakit, koji je iz Turske stizao u BiH, prema prethodnim telefonskim dogovorima, dostavljali kupcima na područje cele BiH.

U dokazima Tužilaštva BiH navodi se da je reč o vlasnicima, odgovornim licima i radnicima više zlatarskih radnji širom BiH, koji su zatim krijumčareni zlatni nakit prodavali ne evidentirajući ga u poslovnim knjigama, čime su izbegavali plaćanje poreza.

Izbegli porez

Utvrđeno je i da je šverc zlata išao preko graničnih prelaza Rača između BiH i Srbije te Hum i Metaljka između BiH i Crne Gore.

Ova je grupa, kako su istražitelji utvrdili, autobusima i automobilima prevozila za sada neutvrđene količine krijumčarenog zlata i izbegavala carinske kontrole. Sve ovo potvrđuju i presretnuti telefonski razgovori između Prašovića, Nuraja i Batkića.

Gde su krili robu

Prema informacijama iz istrage, Batkić i Nuraj predavali su švercovano zlato direktno Prašoviću, a on je sve držao u garaži svoje kuće, ali i na drugim mestima na području Sarajeva.

Zlato su predavali i prema prethodnim telefonskim dogovorima, a Batkić je zatim zvao određene ljude, koji su sve preuzimali.

Izvor:Avaz/Blic

Komentari
+12 # Mirza 2019-06-01 14:39
Pa jeste, Sandzaklije i muslimani se jedino hapse. Prodaju zlato. Pa šta?? Srbi i Hrvati pljačkaju l, kradu kola i ubija policajce na dužnosti i nikom ništa. Hrvati krali decu po Sarajevu i dan danas se ne zna gde su. Zemlja bezakonja. Ali je samo bitno da Sandzaklije ne svercuje teksas ili bilo sta drugo.
Prijavi moderatru
+1 # Maki98ne 2019-06-01 16:35
Ne bandaraj.
U srbiju ti je bolje
Prijavi moderatru
0 # Mirzaj 2019-06-01 16:51
[censored] te u usta. Nama muslimanima nigde nije dobro. Srbima ne odgovaraju finansijski jaki i skolovani muslimani. Njima najviše odgovaraju siromasni i glupi kao sto si ti u usta te [censored] lajava
Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2019-06-02 01:27
Ето, какви су ови српски полицајци, не дају добрим бушњацима ни да шверцују ни да лочу у време Рамазана!? :-) Зато, под хитно да Суљо Немањић Јопет затражи демилитаризацију санђаката и хитно повлачење српске полиције да добри бушњаци на миру лочу и криминале у време Рамазана, јер то је више него очигледно кршење верских права бушњчког наопаког постања!? :-)
Prijavi moderatru
+6 # Olivera 2019-06-01 16:54
Dobit ce vecu kaznu od onih sto su tone droge prosvercovali...banana drzava sa usranim pravosudjem..
Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-06-01 16:55
Da nije zalosno bilo bi smesno... Svaki komentar je suvisan, hapse coveka zbog to malo nakita...
Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-06-01 16:56
DOKLE VISE DA SE OTIMA LJUDIMA HLEP IZ RUKU SMESNO STA SE OVOM NARODU RADI FABRIKE SE NE OTVARAJU LJUDIMA SE OTIMA I ONO OT CEGA TREBA DA IZDRZAVAJU FAMILIJE.
Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-06-01 16:57
Nedaju ti fabrike da bi radio i ostao tu.
Nedsju ti da svercujes..
Nedaju ti nsita da radis da bi ti morao da odeš. A kad odes deca tamo gde si otisao završe škole i ne vraca im se.Tako se vrsi sistematsko iseljavanje Sandžaklija...
Prijavi moderatru
-1 # TITO 2019-06-02 01:40
Krades moje komentar pa ih pises na drugu temu ga objavljujes... to sam pisao na temu srpske policije koja hapse u srbiju vozača autobusa iz Novog Pazara sa autobusom iz Turske. ...E tako draga braco nam o kradu kulturu, identitet , jezik i sve ostalo prisvajaju sebi....
Prijavi moderatru
+2 # Olivera 2019-06-02 12:57
Ista tema, ali različite države koje procesuiraju šverc. Kad to radi Srbija, onda je teror nad poštenim Sandžaklijama, a kada to urade kantonalne vlasti u BiH onda nema toliko žuči prosute nad njima iako su akteri šverca Sandžaklije.
I onda su na nivou svog ljidera pa na osnovu mog komentara zaključuješ kako Srbi kradu Bošnjacima kulturu, identitet, jezik i sve ostalo prisvajajući sebi. A istina je da ste postali narod Bošnjaci poslednje decenije prošloga veka, dok su Srbi pominjani vekovima i vekovima unazad.
Prijavi moderatru
+4 # Fz 2019-06-01 16:58
Crnogorsko-Srpski mafijasi svercuju tonam droge kojom ubijaju omladinu i za to nista a za par patika i trenerki Sandzacko bosanskih svercera sve cetnicke novine stave ove nebitne informacije na pocetnoj strani..To ti je politicko cetnicki sovinizam.
Prijavi moderatru
0 # Sandzo 2019-06-02 13:36
Ne voli niko nas Sandzaklije a posebno ovi iz federacije.
Prijavi moderatru
0 # Eki 2019-06-01 19:23
Sve iscenirano,i namesteno sramota..ljudi ne smeju ni da prosvercuju par cipela i dva tri prstena i sta ti ja znam,propadnuce ta banana drzava.sve se dize protiv sirotinje a narko karteli se sire i bogate..
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click