Nažalost, mada smo se nadali useljenju, i ovu Novu godinu, a potom i Božić, dočekali smo kao i mnogo godina ranije, u čamotinji, jer nismo mogli da kupimo šporet, krevete, kuhinju, televizor, frižider, mašinu za pranje vaša i sve drugo što nam je potrebno za život u novom domu. Iz oronule brvnare nemamo šta da prenesemo, a za kupovinu novog pokućstva nemamo novac - kaže domaćica Svetlana koja bi uskoro trebalo da na svet donese i sedmo dete.

A, samo ih još korak deli od potpune sreće i života kakav imaju drugi žitelji Peštera i Srbije. Zato ne gube nadu da će im dobri ljudi iz naše zemlje, ali i humanisti iz dijaspore - koji su im dosad nebrojeno puta pomagali - pomoći kako bi Mićo, Marko, Miloš, Marjan, Marija i Marijana konačno mogli da zaborave petrolejke, te konačno dobiju kupatilo i televizor.

 

- Gruba računica pokazuje da je Jelićima za početak savim novog života u znatno boljim uslovima potrebno još oko 3.000 evra. S obzirom na to da Darko i Svetlana od imovine poseduju samo nešto stoke, pa sami ne mogu da obezbede toliki novac, pozivam firme u Srbiji i plemenite pojedince da im pomognu - apeluje humanitarac iz Novog Pazara Hido Muratović i podseća na to da ova porodica živi u zabitom selu Janturine, na samoj granici Srbije i Crne Gore.

S obzirom na to da su od Sjenice su udaljeni oko 40 kilometara, mališani do škole u Crvskom pešače po deset kilometara u jednom pravcu. 

ŽELjE

MALI Jelići se najviše raduju kupatilu i televizoru, a Svetlana godinama priželjkuje mašinu za pranje veša, jer sada sve pere "na ruke", često i u hladnoj vodi. Veli, porodici bi mnogo značio i frižider sa zamrzivačem, a Darko bi najviše voleo da nabavi električni mlin, pa da lakše prehranjuje krave i ovce.