Epicentar zemljotresa koji je rano jutros probudio i uznemirio građane Novog Pazara bio je na tek stotinak metara od srednjovekovnog manastira Đurđevi stupovi, zadužbini Stefana Nemanje iz 12. veka koja je na Uneskovoj listi svetske baštine.

ASDFRGTHZJKIUJZHTGFDCS

Prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda zemljotres se desio u 6.50, a bio je jačine 2,6 stepena Rihterove skale.

Na mapi se vidi da je epicentar od Đurđevih stupova bio udaljen 700 metara.

Zaista, zemljotres nisam ni osetio, a nisam ni primetio oštećenja na manastiru i ostalim objektima. Hvala Bogu, bitno da niko nije povređen i da nema štete – kaže za “Blic” bivši iguman Đurđevih stupova Gerasim.

Prema dosadašnjim informacijama, zemljotres nije pričinio materijalnu štetu na objektima u Novom Pazaru, ali je bio dovoljno jak da bi uznemirio građane, pogotovo žitelje stambenih zgrada.

 Koliko se zatresla zgrada i stvari u stanu, mislio sam da je znatno jači od tih 2,6 stepeni Rihtera. Nije mi bilo svejedno, baš se jako osetio. Nadam se da je ovo samo jedan zemljotres i da neće uslediti neki jači – govori Novopazarac koji živi u soliteru u blizini autobuske stanice.

Ovo je treći zemljotres zabeležen u ovom delu Srbije u poslednja četiri dana, a prethodna dva (od 2,2 i 1,8 Rihtera) desila su se na području Nove Varoši 

Izvor:Blic