Programski savjet Radio-televizije Srbije (RTS) odbacio je zahtjev Bošnjačkog nacionalnog vijeća da ta medijska kuća osnuje redakciju na bosanskom jeziku, ocijenivši da nisu ispunjeni lingvistički, kulturni i pravni uvjeti da se lokalni govor Bošnjaka u Sandžaku smatra zasebnim jezikom, različitim od zvaničnog srpskog, piše "Politika", prenosi Srna.

ererter 

List navodi da je RTS odlučio odbaciti ovaj zahtjev nakon konsultacija s Odborom za standardizaciju srpskog jezika, Odjeljenjem za srpski jezik i književnost Srpske akademije nauka i umetnosti, Maticom srpskom i Katedrom za srpski jezik i južnoslovenske jezike Filološkog fakulteta.

"Oslanjajući se na stavove ovih institucija, Programski savjet je na sjednici 21. juna donio odluku da zahtjev ne bude prihvaćen i da takav zaključak dostavi upravi, menadžmentu i redakcijama RTS-a, kao i Bošnjačkom nacionalnom vijeću", navodi se u tekstu zaključka.

U zaključku RTS-a piše i da, uz puno uvažavanje legitimnosti zahtjeva Bošnjaka u Sandžaku koji do sada nisu imali primjedbe na razumljivost jezika kojim im se obraćaju novinari RTS-a, u ovom slučaju nisu ispunjeni lingvistički, kulturni i pravni uvjeti da se lokalni govor Bošnjaka u Sandžaku smatra zasebnim jezikom, različitim od zvaničnog srpskog jezika.