PATRIJARH MOSKOVSKI KIRIL: Ovo što se dešava danas u Crnoj Gori, nije bilo ni pod Turcima

Patrijarh Moskovski i sve Rusije, Kiril, pozvao je danas na solidarnost sa mitropolitom Amfilohijem i Srpskom crkvom u Crnoj Gori i osudu svakog pokušaja vlasti da, nakon usvojenog spornog zakona o slobodi veroispovesti, oduzima imovinu od kanonske crkve da bi je dala raskolnicima.

1837405 0780 epa yuri kochetkov ls 

Patrijarh Kiril je, nakon jutrošnje liturgije, poručio da se sve to dešava u srcu Evrope, one, kako je rekao, iste koja se kao i SAD deklarisala za princip odvojenosti crkve od države.

"Ništa slično u istoriji pravoslavlja, u poslednjih nekoliko vekova, nije bilo. Čak ni onda kada se pravoslavni Istok nalazio pod vlašću otomanske Turske", poručio je patrijarh Kiril.

Istakao je da su Srpsku crkvu u Crnoj Gori zadesila "velika iskušenja", nakon što je usvojen zakon saglasno kom će sva crkvena nepokretnost preći od kanonske crnogorske eparhije SPC u ruke raskolnika.

"Eparhijski arhijerej, vladika Amfilohije, bori se za pravoslavlje, on nije priklonio glavu pred raskolnicima, ali ni mi ne treba da ćutimo. Mi moramo biti solidarni sa vladikom Amfilohijem. Mi treba da osudimo oduzimanje hramova i svaki pokušaj državnih vlasti Crne Gore da oduzimaju imovinu od kanonske Crkve", poručio je patrijarh.

Nije isključio da vlast u Crnoj Gori to radi iz određenih političkih ciljeva, između ostalog, je nesumnjivo, borba sa Rusijom. (Kurir)

Komentari  
+6 # Nur-Bec 2020-01-03 23:18
Djukanovic je zasluzio da bude dozivotni predsjednik C.G.
Prijavi moderatru
+8 # NP 2020-01-03 23:51
Valjda je sad jasno odakle vetar duva
Prijavi moderatru
+9 # Ro 2020-01-04 00:19
Dje god se pojavio rus pijani i srbin tu je bio nazadluk. Oteli su im crkve 1918 god i sad se nesto cude srbi. Hoce srbadija da je glavna u CG. Sipak!
Prijavi moderatru
+1 # Boss 2020-01-04 13:32
Lazes pope lazes,ne siri nacionalizam i bice ti dobro
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click