BiH / 22. novembra biće organiziran džuma-namaz za žene

557f3dd1c65a5 660x330


 

Povodeći se nastojanjem aktivnijeg uključivanja žena u vjerske i društvene aktivnosti, imajući u vidu hadise Božijeg Poslanika Muhammeda a.s. koji govore o prisustvu žena u džamijama, Savjet Muftijstva zeničkog za vjerska pitanja na posljednjoj sjednici donio je Odluku da se na području svih medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog omogući klanjanje džuma-namaza za žene.

U razgovoru za Klix.ba zenički muftija Mevludin ef. Dizdarević je kazao kako dugo godina već imaju inicijative od muslimanki, ali i drugih alima među kojima je bio i on, da im se omogući prisustvo klanjanju džuma-namazu nakon čega su pristupili i donošenju takve odluke.


“Žene nisu obavezne, ali mogu i poželjno je da prisustvuju s obzirom na veliki značaj koji džuma ima u životu sakog vjernika. U mnogim džamijama tehnički uvjeti to nisu omogućavali zbog velikog broja muškaraca koji su obavezni biti tu. Međutim, postoji nekoliko džamija gdje se one mogu uključiti u rijeku muslimana koji prisustvuju tom važnom događaju. Na Savjetu muftijstva smo dali zadatke glavnim imamima da obezbijede uslove za to i da naše muslimanke prisustvuju džuma-namazu”, kazao je Dizdarević za Klix.ba.

Za početak žene će moći prisustvovati džuma namazima u MIZ Zenica u Bijeloj džamiji u Novom Radakovu, MIZ Žepče u džematima Vitlac, Gornja Golubinja i Jastrebac, MIZ Zavidovići u džamiji gradskog džemata Lijeva obala, MIZ Maglaj u Gradskoj Vali Recep Yazicioglu džamiji, MIZ Tešanj u džamiji u Šijama - Gornje Polje, MIZ Doboj u Gradskoj džamiji Trnjak te MIZ Teslić u džamiji u džematu Kamenica.

“Svaki medžlis je opredijelio po jednu džamiju za početaka a tražit ćemo i više prostora, ovisno o potrebama, kako bi i one vidjele taj segment naše pobožnosti i da ih pribižimo i u ove vjerske obrede”, dodao je Dizdarević.

Na kraju je pojasnio da slična praksa postoji i u Sarajevu, ali da je na prostoru Muftijstva zeničkog po prvi put u BiH to sistemski uređeno na prostoru svih medžlisa.
Komentari  
-1 # #Gsp y 2019-11-14 10:35
Kada ce u Novom Pazaru doneti takvu odluku?
Prijavi moderatru
+1 # NP 2019-11-14 13:27
Nikad.
Prijavi moderatru
+1 # Nur-Bec 2019-11-14 13:44
Zasto nikad?
Prijavi moderatru
+1 # NP 2019-11-14 13:52
Zato što nikad nije ni bilo dzume namaza za žene.
Prijavi moderatru
+1 # Nur-Bec 2019-11-14 13:54
Hoces reci da su to novotarije?
Prijavi moderatru
+3 # NP 2019-11-14 18:37
Hoćeš reći da je toga bilo?.
.
Vidi - u Nemačkoj je otvorena neka dzamija gde su u jednom safu i muskarci i žene...Verovatno si čitala o tome?
Da bi se to desilo neko je od nazovi alima to odobrio.
Sličan slučaj je i sa ovom dzumom za žene.
.
"Šerijatski" gledano - šta ima tu loše? Žene će slušati hutbu (predavanje) naučiće nešto ... itd. Milina.
Ali toga nije bilo u praksi i zašto izmišljati toplu vodu? Tako počinju devijacije u Islamu, odstupanja od normi i ... kao posledica svega toga - svadje medju pristalicama i protivnicima. A to je krajni cilj a i iza svih podela stoje jevrejske pare, vjeruj.
Prijavi moderatru
0 # Nur-Bec 2019-11-15 00:02
Slazem se.Mene brine to sto sve vise novotarija uvode.I Muhamed a.s je rekao da zenama ne treba braniti da idu u dzamiju,ali dzuma za njih? Ne sjecam se da sam ikada to procitala.To za Njemacku znam,advokatica Seyran Ates je tzv.prva zena imam.Hvala Bogu pa to nije zazivjelo.Treba biti veoma oprezan sa ovakvim stvarima,jer sve je vise smutnje.
Prijavi moderatru
0 # NP 2019-11-15 09:50
Jel' ovo, hairli, prvi put da se slozis samnom? :)
No ok.
Da bude sasvim jasno:
Nema zabrane da zene klanjaju namaze u dzamiji. Daleko od toga.
Zbirka hadisa Ebu Davuda: Ibn Omer, r. a. : "Ne zabranjujte Allahovim robinjama (ženama) (odlazak u) Allahove mesdžide, a njihove kuće su njima bolje".
E sad,
ovi neo-alimi protinju pricu da je dzuma namaz obavezan, privode dokaze i kazu da se ajeti i hadisi o obaveznosti dzume odnose podjednako i na muskarce i na zene,itd,itd.
Kada se pojavi raznoglasje u misljenjima uzima se praksa poslanika a.s. i prvih generacija kao dokaz i za "normalnog" alima tu nema dvojbe:
Ako se nesto nije radilo tada, sto bi se uvodilo kao praksa sada?
Meni je ovo sasvim jasno i znam i otkud vetrovi puhaju i sta je krajni cilj.
Prijavi moderatru
+1 # Maki98 2019-11-14 13:51
Zato sto ovde svako nas svoj nacin interpretira Islam.
Prijavi moderatru
+1 # Hodzica 2019-11-14 23:31
Pa ja vama odavno pricam da mi hodze i hodzice,uz sav luksuz u kojem uzivamo,ne mozemo bez zenskog sveta da malo zacinimo ukupnu ujdurmu. Sve se vrti kod nas oko zena,pa bilo to na modnim revijama,hipodromu ili kao sada ovi u dzamijama. Treba imati pored sebe leoe kukice,strukice,nogice i sisice. Ko ce cekati taj dzenet i te hurije,ovako to treba prirediti na ovom svetu.
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari
X

Right Click

No right click