Reis Fejzić: Balkan uživao u miru samo za vrijeme Osmanlija

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić izjavio je da je Balkan uživao u miru samo za vrijeme osmanske vladavine, javlja Anadolu Agency (AA).

rifat fejzic 6 696x469 

Na Fakultetu islamskih nauka Univerziteta Trakya u Edirneu u povodu početka nove akademske godine održan je panel pod nazivom “Balkan i Turska kroz historiju”.

Fejzić je u obraćanju prisutnima kazao da je Balkan skoro 500 godina uživao u blagostanju i miru tokom vladavine Osmanlija, dodajući da su Osmanlije osvojile Balkan bez činjenja bilo kakvih progona i masakara.

“Na Balkanu su prije Osmanlija vladali haos i ratovi. Kada su Osmanlije stigle na Balkan, stiglo je i olakšanje. Okončani su ratovi. Dugo godina se nakon toga živjelo u miru”, kazao je Fejzić.

Napomenuo je da su Osmanlije na Balkanu pogrešno intepretirani. 

“Jedne prilike sam to pokušao objasniti u jednoj televizijskoj emisiji u Crnoj Gori. Pored mene su sjedili kršćani. Govorili su negativne stvari o Osmanlijama, tvrdeći da su na Balkanu provodili tiraniju. Ja sam ih samo pogledao i kazao ‘Da je bilo onako kako vi sada govorite i kako su nas ranije učili, sada na Balkanu ne bi bilo ni Srba, ni kršćana niti Bugara'”, istakao je Fejzić.

Naglasio je da su Osmanlije upravljali na istinski demokratski način, napominjući da njihov cilj nije bio izazvati nemire i nestabilnost.

“Da su željeli, Osmanlije na Balkanu ne bi ostavili nijednog kršćanina. Ali to nisu uradili. Osmanlije je krasio demokratski sistem vladavine. Ljude su ostavili da žive kako žele. Svako je živio kako je želio. Svi su živjeli svoju religiju i vjerovanje te živjeli lagodnim životom. Svi su pričali vlastitim jezikom”, kazao je Fejzić.

Panelu su prisustvovali prof. dr. Erhan Tabakoglu, rektor Univerziteta Trakya, prof. dr. Cevdet Kilic, dekan Fakulteta islamskih nauka te brojni profesori i studenti.

Izvor: Anadolu Agency

Komentari  
-7 # Живојин 2019-10-03 14:05
Да ли сте ви нормални или ни трунке морала немате - "Osmanlije je krasio demokratski sistem vladavine"!!!!!??????
То је исто као да се каже да је нацисте са Хитлером или Римљане "krasio demokratski sistem vladavine"!
Једина скупина на свету који слави и велича османлијске окупаторе чије злочине цео свет, па и Турци, осуђују! Зато немте ни нацију ни државу!
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Trindad i Tobago 2019-10-04 00:07
Ne znam zašto se budniš? Osmanlije su ti sačuvale pravoslavlje, da ti nije bilo Osmanlija bio bi odmah pokatoličen.
Osmanlije su ti osnovale pravoslavnu crkvu.
Osmanlije su vam uvećale teritorijuv5 puta. Beograd ne bi imali da vam nije bilo Osmanlija. Kad su se Bošnjaci borili protiv Osmanlija u vojsci Zmaja od Bosne, Obrenovići su branili Osmansko carstvo. Samo mi odgovori na pitanje DJE SU SRBI PREŽIVJELI U KATOLIČKIM SREDINAMA? Evo ja ću ti odgovoriti ako ne znaš. NIDJE. Evo sad vam i fabrike otvataju, daju vam hleb u ruke. Ja nisam nikakav turkofil ali to ti je jedina istina.
U knjizi koju je napisao Vasilije Petrović - stric Petra prvog Petrovića Njegoša koja se zove "Istorija o Černoj Gori" on kaže sledeće "Srbi ometaju našu borbu protiv Osmanlija." (ovo je parafrazirano). Ne slušaj o bajkama kojima te uče.
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2019-10-04 00:49
На такве будалаштине бушњачког наопаког постања нико нормалан не обраћа пажњу - "Osmanlije su ti osnovale pravoslavnu crkvu" која је још 1219. добила аутокефалност!!!??? Змаја Гардашевића су са Османлијама напали и поразили Херцеговци Али-паше Ризванбеговића и Смаил-аге Ченгића. Једино си у праву да нигде нису SRBI PREŽIVJELI U KATOLIČKIM SREDINAMA, односно ПОКАТОЛИЧЕНИМ, као што нису ни у бушњачким, односно Хисламизираним, тако да су у Педерацији побијени или протерани и сведени на ниво статистичке грешке чак и на територијама где су били половична већина као нпр. у Сарајеву. :sad: Али, зато и после свих страдања, постоји сада славна слободарска Република Српска, а Боже правде, биће ускоро и Serbian United States, са све српском Босном, а ти слави Османлије у имагинарним "демоНкратским" санџацима "Trindad i Tobago" којих одавно неЈма више ни у Турској! ;-)
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Живојин 2019-10-04 00:51
... баш као што рече Осман Ђикић:

"Ох не плачи вило, утри горке сузе!
Јер већ сунце мило и нама се рађа,
Брат се с братом мири, престануће свађа!
И Србин ће стрести опет тешке узе!!"
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Trindad i Tobago 2019-10-04 15:20
Je li ti stvarno vjeruješ u tu srpsku mitomaniju? Tvoja crkva 1219 godine je bila samoproglašena, nije je priznavao ni Carigrad ni Rim. Pa i sam znaš da su Nemanići bili katolici pa su prešli na pravoslavlje da bi mogli da imaju krunu a ne iz vjerski ubjedjenja. A tu rs vidim samo kako kopni, ništa drugo. Uskoro će da mole srbi po federaciji da se zapošljavaju. A to što ih nema kao prije po Sarajevu, razlog je taj jer Krajišnik nije dozvoljavao srbima da se vrate u Sarajevo da bi imao glasačku mašineriju u vještačko genocidnoj tvorevini. Što je i sam priznao.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Живојин 2019-10-04 22:14
А пре тога Осман рече за "tu srpsku mitomaniju":

То је српска вила - вила рода мога,
Она ону пјесму милотужну вије,
Што у рујну зору, сунца јарког прије,
Разљева се дверим Свемира тихога.
Она оно тужи за слободом светом,
И с болнијем срцем гледа грозне муке,
Што под тешким бичем душманове руке
Роб их сноси тужни, спутан узом клетом.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2019-10-04 22:22
А још рече Осман Црној Гори у петстољетном османлијском мраку који је за шејтан-хоџу "једини мир":

На твом кршу, што се к’ небу вије,
Луч слободе ув’јек јасно сије,
Љута бура петстољетног мрака,
Угасит јој не би кадра зрака.

На твом кршу, крвљу пошкропљену,
Српско цв’јеће нигде не увену,
Српска слава на камену твоме
Вјечно сјаше роду србинскоме.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # mehoomeroviclopov 2019-10-04 21:40
Turci će sada opet da vas okupiraju za šaku dukata smrdo.Lako ste potkupljivi.Biće harema po Sirbistanu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Turkiye 500 tdi 2019-10-03 14:17
Turci su pokazali su i dokazali cijelom svijetu a posebno Evropi da su jos u to doba bili demokratski orjentisani ,organizovani u svakom smislu,nauci,covjecnosti,imali su dostojanstvo uveli su moderno doba gde god su bili,cak su pomagali u izgradnji crkvi,u opismenjavanju naroda.Isto se desilo i kada su muslimani mnogo prije osmanlija usli u Evropu preko Spanije,kada je jedna mala grupa muslimanskih ratnika na čelu sa berberskim zapovednikom Tarikom ibn Zijadom iskrcala se na Gibraltaru 30. aprila 711. godine,i od tad poceo preporod za Evropu u svakom smislu a posebno naukom,arhikteturom,medicinom,do tad je kuga po Evropi harala i uzimala svoj danak dok nije Islam donio spas krstasima,poplocao Evropske trgove mermerom za koji evropljani prvi put tada cuju,dakle tesko je danas krstasima priznati da su od muslimana bilo iz doba 711-te godine ili osmanlijskog carstva ,samo imali korist
Odgovori | Prijavi moderatru
-8 # Живојин 2019-10-03 14:27
А шта су те азијске "демократе" тражиле у европским земљама? Је ли их неко звао или су дошли са сабљама у демократским покољима?
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Brada 2019-10-03 19:20
Aksamhajrolsun Zivojinko Kucukoglu.
A te Azijske demokrate su trazile tvoju cukun-babu.Zvala ih je tvoja cukun-baka jer oni tadasnji belolukci i smrad od belog luka joj se bili ogadili.

Nije njima trebala sablja,oni su imali "SABLJU" u donjim salvarima.E da nije bilo te njihove dobre "sablje" iz salvara nebi ni tebe bilo Zivojinko.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Живојин 2019-10-04 01:04
А је ли истина што Осмо прича да ти у последње време смета брада док пушиш? :oops:
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Vuk 2019-10-03 14:33
Pa ja sam sve do sada ziveo u zabludi! Ja sam mislio da su Osmanlije osvajaci koji su nas porobili, da bi njima bilo dobro, koji su otimali u harali, pretvarali nase crkve u dzamije, uzimali danak u krvi i prevodili nasu decu u islam, a oni su ustvari sve to radili da bi nama bilo dobro! E bas sam bio glup. I kako su bili glupi ovi Evropljani sto ih nisu pustili da predju Dunav, pa da i njima bude dobro ko nama. Hvala ti efendija sto mi oci otvori.
Odgovori | Prijavi moderatru
-4 # Samir 2019-10-03 16:42
Ovo su gluposti koje nijedan normalan covijek ne bi izustio a kamo Li neki Imam. U srednjem vijeku je vladala velika borba za vlast izmedju raznih centara moci koji su bili uobliceni kroz crkve i dzamije. Tacno je da su Krstaski pohodi na Islamske zemlje pokrenuli spiralu rata i dale mu dimenzije vjerskog pohoda, Ali su i Muslimani takodje dolaskom u Evropu bili u pohodu da sruse Watikan koji je huskao na Krstaske ratove. Mira je bilo tek onda kad je svaki otpor slomljen i instaliran sistem Sultanata koji se efikasno drzao 500 god, dok nije razoren pre svega zbog razdora medju samim muslimanskim nacijama pre svega razdorom Turaka i Arapa koje su Englezi efikasno zamjetnuli kako bi kolonizirali Islamski svijet, jedina neporazena Islamska nacija i Dan danas su Avganistanci.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Ŝvercer 2019-10-04 10:09
A Iran(Persija) ?!
Odgovori | Prijavi moderatru
-3 # Samir 2019-10-03 16:49
Turci su kao iskusni osvajaci, vec imali rutinirani sistem pokoravanja drugih naroda i teritorija, pre svega su izuzetno cijenili ratnicke vrline covijeka ma koje nacije bio i Sultan je uvijek najboljima Davao moc i u tome je tajna dugotrajnog opstanka Otomanske imperije. Titule i moc nisu u Otomanskom svijetu bile nasledne kao na zapadu, vec zasnovane na sposobnostima i u tom kljucu je bio uspijeh njihovog ratovanja i socijalne pravde koja je bila resurs Otomanskog drustva. Sharijat je bio taj glavni temelj socijalne pravde. Otomani su bili pragmaticni vladari...Ali kad su poceli da poprimaju mentalitet i bescasce zapada onda su se i raspali
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-10-03 18:19
Blago reisu Fejziću. On za razliku od reisa Kavazovića nema konkurenciju. Zato opušteno može da se posveti mnogim temama i van domena vere, kao što je istorija Balkana u periodu vladavine Osmanlija.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # ISTNA ALI ONA PRVA 2019-10-03 21:59
Reis Fejzic je rekao istinu Sto potvrduju i realni srpski isoricari kojih je doduse Malo.Dokazi su ,lijepo je rekao Fejzic,u time da uopste postoje kao nacija.Sulejman kanun ili pravedni dobijo nadimak po pravednosti Za Sve a njegova pravna povelja se Jos uvek cuva u Americi .
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Dijaspora 2019-10-03 22:21
Čuo fejzic skorašnji govor Muftije Zukorlica i Miroljuba Petrovic i sad pokusava da kopira Muftiju
Toliko je to bedno i jeftino
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Samir 2019-10-03 22:54
Ovim nasim imamima mnogo nedostaje sposobnost pismenog izrazavanja, pa kad zele nesto da kazu ne umiju to da saopste jezikom kojim bi zeljeli. Mir je relativan pojam i Otomanska imperija je na ovim prostorima trajala mnogo vijekova sa epizodama i rata i mira i pohoda i defanziva itd. Tako da ovaj CG Reis ne zna sta hoce da kaze Ali bi da glorifikuje Otomanska vremena. Bilo je tu svega i svacega...Ali demokratije ne bas, Ali neke Islamske pravde i socijalne hirajarhije svakako jeste jer ne bi opstao taj sistem kroz tolike vijekove.
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Живојин 2019-10-04 01:02
Па наравно да "kad zele nesto da kazu ne umiju to da saopste jezikom kojim bi zeljeli" кад никако још ни један да научи тај матерњи босански па да им преведе, чак ни први професор босанског мрдр Живко Квисковић! ;-) А овај хшејтан-хоџа мора да је дипломирао на Едукативном факуЉтету у Призрену код мастер-бушњака с Косова на смеру Хистеријске иновације!? ;-) А османлијски систем је "kroz tolike vijekove" опстајао само бруталном демоНкратском силом као и Рисмско царство и друге империје које су пукле на врхунцу моћи и то од малих јуначких непокорних народа и јунака попут Ђурађа Скендербега! Tungatjeta shoku Samir!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Nur-Bec 2019-10-04 06:51
Sve dok Srbi sanjaju veliku Srbiju(a sanjaju je vec decenijama) na Balkanu nece biti mira.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Samir 2019-10-04 10:44
Prestali su da sanjaju...sad pokusavaju da sagledaju svoj realni potencijal. Bitno je da konacno shvate da je prosperitet Srbije direktno vezan za njeno okruzenje sa kojim mora da postoji medjusobno razumjevanje i saradnja. Ceo region Balkana je u duznickom ropstvu i od nase saradnje i razumjevanja zavisi koliko cemo dugo biti u njemu. Srbija se i budi i shvata sopstvene zaublude.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-10-04 17:53
Srbija je jedina svesna da međusobno razumevanje i saradnja mogu gurati region napred. Toga nisu svesni ni Bošnjaci, a pogotovo šćiptari. Situacija sa taksama je ogledalo šćiptarske nesvesti. Bošnjaci pak hoće, ali opstruišu i vazda nešto zanovetaju. Zato se Bih polako prazni, a kada bi dobili viznu liberalizaciju ogromna većina šćiptarije bi napustila Kosovo.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-10-04 17:56
Nije greh sanjati, greh je mrzeti, Nurka.
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Nur-Bec 2019-10-04 23:11
Pa onda si ti ogrezla u grijehu :-*
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Olivera 2019-10-05 10:16
U poređenju sa tobom, ipak nemam šanse.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari