Dnevni Avaz - Zašto Kavazović, a ne Zukorlić

Kavazović je IZBiH izvukao iz politike, pozicionirao kao međunarodni faktor, riješio paradžemate, piše Dnevni Avaz

rthztrztrzrtz 

Vijest koja je preksinoć protutnjala medijima za sada nije proizvela reakcije kakve zaslužuje. Naime, putem zvanične stranice Muftijstva mostarskog muftija Salem ef. Dedović uputio je obavijest da odustaje od kandidature za novog reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH. 

Njegovim potezom, u utrci za ovu uglednu, utjecajnu i za Bošnjake poziciju od ogromne važnosti ostala su samo dva kandidata – Husein ef. Kavazović i Muamer Zukorlić.

Politika i politizacija

U svom saopćenju Dedović je između redova, ali ipak dovoljno jasno, naveo da je razlog njegovog povlačenja Zukorlić.

- Primijetio sam da prezentacija programa kandidata za reisu-l-ulemu prerasta u predizbornu kampanju s primjesama politike, koja se vodi na društvenim mrežama, pa čak i u medijima susjedne države. Sve su očitiji pokušaji uplitanja politike i politizacije čitavog procesa koji prijeti da ugrozi autonomiju i samostalnost Islamske zajednice – naveo je ef. Dedović.

Za razliku od trenutnog reisa ef. Kavazovića, Zukorlić je najmanje poznat kao pravi duhovni vođa naroda. Dedovićeve konstatacije o „primjesama politike“ i kampanje „u medijima susjedne države“ ustvari su okosnica cijelog Zukorlićevog rada.

Izbor koji je pred sabornicima - ugledni, mirni i učeni čovjek kakav je Kavazović i medijsko-tabloidna marioneta i propali političar kakav je Zukorlić - ne bi trebao biti težak.

I površnom usporedbom ličnosti, zasluga i rezultata rada dva kandidata, Kavazović bi morao dobiti pa i jednoglasnu podršku. On je za 14. reisu-l-ulemu izabran 23. septembra 2012. godine ubjedljivom većinom glasova - 240 od 374 delegata.

Na mjesto reisa dolazi nakon turbulentnih godina. Godina u kojima je Islamska zajednica poistovjećivana s pojedinim političkim strankama i vodila izborne kampanje. Vrlo brzo Kavazović je uspio IZ postaviti kao putokaz u kojem smjeru bošnjačka politika treba da ide, ali ne i da se bavi njome. Osim toga, Islamska zajednica u međunarodnim krugovima je dobila imidž mirotvorne i poštovanja vrijedne institucije, što je posebno bilo važno zbog jačanja radikalnih organizacija (ISIL) koje su zapadnom svijetu slale iskrivljenu sliku islama.

U sklopu svoje misije, Kavazović je uspio ući u opasni obračun sa tzv. paradžematima, grupama koje su djelovale mimo Islamske zajednice i širile drugačiji islam od onog „bosanskog“. U tom periodu stizale su prijetnje da će ga zaklati nasred Baščaršije, ali ga to nije spriječilo. 

Korak unazad

Osim što je u „svojim“ redovima uveo red, Kavazović je uspio međureligijski dijalog dići na viši nivo. Rado je viđen gost u svim dijelovima BiH i u drugim „Božijim kućama“ kakve su crkve, katedrale, sinagoge. Svoje diplomatske vještine, Kavazović je također jasno pokazivao tokom posjeta SAD, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, gdje se sastajao s visokim zvaničnicima. 

S druge strane, njegov protivnik je Zukorlić. Čovjek koji je poznat po svemu onome što ne karakterizira Bošnjaka muslimana. Osim što ima nekoliko žena (nije zabranjeno po islamu, ali u BiH nije ni prihvatljivo), Zukorlić je poznat po raskalašenom životu. O tome kako živi i koliko se razbacuje novcem (što je svakom muslimanu zabranjeno) pisali su najviše srbijanski mediji. A klasičan primjer bili su bijesni džipovi na čijim je tablicama bila ispisana njegova funkcija.

Osim toga, Zukorlićevo imenovanje bilo bi korak unazad u svemu onome što je Kavazović radio. Kroz cijelu karijeru muftije Zukorlića provlači se politika. Zanimljivo je da u BiH nema nikakvo političko uporište niti podršku, osim stranke Narod i pravda i njenog vođe Elmedina Konakovića. Ono što je trenutno možda i najgore jeste da on poručuje da IZBiH treba odmaći od politike. To, međutim, govori dok sjedi u klupi Skupštine Srbije kao šef Stranke pravde i pomirenja. Još gore je što se politički priklonio Aleksandru Vučiću. 

Na sabornicima je (laka) odluka, a rezultate ćemo, prema najavi, znati 12. oktobra.

Poruka nakon genocida u Srebrenici

Kavazović je bio i jedan od organizatora otpora u rodnom Gradačcu. Bio je komandant manevarske jedinice "Zmaj od Bosne", koju su uglavnom činili imami. Prve borbene linije napustio je kada je imenovan za muftiju tuzlanskog. Nedugo nakon toga, zajedno s još devet članova delegacije Okruga Tuzla, biva zarobljen u Konjicu i odveden u logor HVO-a, a odatle predat u logor Vojske. Nakon sedam mjeseci ponovo je na slobodi i vraća se u Tuzlu. 

Uprkos ličnoj drami koju je proživio i svemu onome što se događalo tokom agresije na BiH, Kavazović se 1995. godine, nakon genocida u Srebrenici, u programu lokalne radiostanice u Tuzli obratio Bošnjacima 

- U Srebrenici i Žepi za samo nekoliko dana četnici su ubili oko 5.000 (do tog trenutka) civila, muslimana… Te nezaštićene ljude ubili su četnici i ako želite da im se osvetite, uzmite pušku i idite na linije odbrane, a svoj gnjev nipošto nemojte da ispoljavate na Srbima koji žive na prostoru pod kontrolom Armije BiH, niti nad srpskim civilima bilo gdje. Jer Srebreničane su pobili četnici, a svi Srbi nisu četnici… - kazao je tada muftija Kavazović.

(Dnevni Avaz)

Komentari  
+9 # Sandzacki Aga 2019-10-03 00:41
Kakav text Bosanskh komunjara. Fuj olosi jedni munaficki.
Odgovori | Prijavi moderatru
-5 # Maki98 2019-10-03 08:27
aga,aga ne jedi g.... seljoberu.
Ni ovde ga ne vole a hoces da ga posalje vucko u bosnu da i tamo rasturi sve.
Odgovori | Prijavi moderatru
-2 # Dijaspora 1 2019-10-03 15:52
Kako ga ne vole kada je na zadnjim izborima pobedio u Novom Pazaru, Prijepolju, Priboju, Brodarevu i u Novoj Varoši ?
Sjenica gotovo pola pola samo za nekih 100tinak glasova bile su jače dvije partije od njega.
Jedino je izgubio u Tutinu zbog kradje.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # Nur-Bec 2019-10-03 07:01
Dobar tekst i sto je najvaznije objektivan.
Odgovori | Prijavi moderatru
+9 # Musketar 2019-10-03 07:17
E jeste vala, kao da ga je BAKIR napisao, jako objektivan. Najveca zamerka Zukorlicu u ovom tekstu je ta, sto vozi DZIP sa Mufti tabicama. A stonse tice objektivnosti bas je objektivan, eto napisano je i to, da je IZuS spasena i nije oteta, bas zahvaljujuci MUFTY. Vidim oca gnjida od novinara je objektivno pisala i o institucijama u IZuS koje je MUTY izgradio poput FISA,IUNP,REUDA,VILDAN,MEDRESE,NARODNE KUHINJE.... Kako jadan i bedan tekst i to od nekog koji nije ni koliko Muftijin djon vrijedan. BLJAK SEKTASKA BAGRO
Odgovori | Prijavi moderatru
+8 # Polat 2019-10-03 09:50
Samo napred muftija Zukorlicu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+5 # Rahim 2019-10-03 12:00
Živio nama Muftija Akademik Hrabri i učenik moralni gospodin Muamer Zukorlić. Ovaj tekst ne liči na Muslimana a nipošto da se to napiše Uvaženim Reis Ulemi InshaAllah. Sram za autora i za one koi su objavili.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # dijaspora 2019-10-03 15:37
Zukorliču nema više para sa bauštela,namiriso lovu u Bosni,mislio da naplati kandidaturu i za sve će dobiti nogu u dupe .Čelavu nakazu neka izabere Marić za Hepy reisa.
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Dijaspora 1 2019-10-03 15:46
Po tebi Mufy ide po zapadu sa pištoljem i orima pare? Jel?
Ne brate.
On izloži program, mi ne žalimo i finansiramo, i finansirat cemo i dalje, ti se ne sekiraj, jer vidimo šta je on uradio. Nismo slijepi ko po neki što od mržnje ne vide dalje od nosa.
Odgovori | Prijavi moderatru
+4 # ALE 2019-10-03 15:48
Ćelavi jalijaš prokockao milione po Beogradu.
Odgovori | Prijavi moderatru
+3 # KRALJ 2019-10-03 15:55
Pozdrav!
Straha komentar. Pravo u srž. Ne treba nikada više dozvoliti da došlje predvode starosjedioce u nekom mjestu. Njima je lako da zakuhaju i pobjegnu, a šta će dalje biti to njih ne briga. Ako ima pameti u Bosni treba biti reis iz Bosne i tačka. Prelivodama je mjesto u plićaku!
Sretno i pamet u glavu!
Sa Zukorlićem se želi Cerić osvetiti Kavazoviću i eventualno ponovo postati reis!
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Sandzo 2019-10-04 15:03
Mudro govoris kralju samo to si trebao govoriti 92 trebao si reci hajde doslje idite a mi Bosanci ce mo braniti Bosnu a ne kad vas odbranise.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Šekan 2019-10-03 16:01
A sad sa četničkim vojvodom Zukorlić se smuca po rijaliti televizijama ,pobjesnio od para samo što ne laje na zvijezde.Politički puko,kad su mu beogradski diletanti iscedili lovu sad ga šutnuli u Bosnu.Munafik i krvometnik curik kod hanuma,
Odgovori | Prijavi moderatru
0 # Olivera 2019-10-03 18:08
Zašto Kavazović, a ne Zukorlić, glasi pitanje u naslovu. Zato ako Kavazović ne bude izabran, ostaće jadničak na ulici, dok Muamer ako ne bude izabran, uvek će se snaći.
Odgovori | Prijavi moderatru
+2 # Bosnjak 2019-10-03 21:50
Prvo..Nije nista Kavazovic uradio na ujedinjenu.
Paradzemati su danas 3 x jaci i vise je wehabija nego 2013. Drugo nista nije uradio po pitanju hafza, danas je duplo skuplji nego 2012, ukinuo je svu konkurenciju, Biss i Merkez a smjestaj ne vrijedi ni pola tog novca. Zekat netrasparentan i ne ide onima kojima treba. Vakufima se ne upravlja i ne ispujjava volja vakifa. Nikakav lider i nedostupan ne moze obican dzematlija ili dzemat ni pod razno zakazati sastanak. Puno bi boljr rjesenje bio dr Zukorlic !!!
Odgovori | Prijavi moderatru
+1 # Osmanlija 550 godina 2019-10-05 00:14
Zukurlić želi da sjedi na 2 3 stolice...Od Muftije dođe do političara,a sad hoće od političara do Reisa BiH...Pa stvarno dokle više,koja mu stolica odgovara?
Zaista vidi se da je čovijek ne dvoličan,nego troličan...
Da je neki čovijek,uvažavao bi ga naš Sultan Erdoğan...
Vidim psujete Erdoģana što nije otvorio fabrike u Pazar.Zašto vam taj vaš politički musftija ne otvori fabrike,a ne otvara svoje privatke fakultete,i tako pere novac preko tih fakulteta...prije svega odakle njemu toliki novac da on otvori sve to?
Toli igre igra,da je svoju političku partiju otvorio u Crnoj Gori,zar je toliki šklapov da više ne zna na koju stranu da šklapa,ili je tu da rasturu muslimane i zavede ih međusobno?
Odgovori | Prijavi moderatru
-1 # Olivera 2019-10-07 20:29
Hajde Osmanlijo objasni nam kako si došao do baš 23 stolice? Zukorlić je nekada bio muftija, sada je poslanik u skupštini Srbije, a kada bi bio reis, onda bi samo reis i bio. Ostale niže funkcije sigurno ne bi obnašao. Ako pak ne bude reis, neće biti smak sveta, ostaće u Srbiji, imaće i dalje političke funkcije i to bi za nas bilo mnogo bolje. Jer Muamer je neiskorišćen kadar, a obzirom šta sve može, pred njime je svetla svetovna budućnost.
Odgovori | Prijavi moderatru
Napiši komentar
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Sandzaklive.rs. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Sandzaklive.rs zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Sandzaklive.rs nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Vijest5

  1. Najnovije
  2. Najčitanije
  3. Komentari