Prvoaprilska šala / laž !!!

52806608 2203271449989251 961268304238870528 n

Jedan negativan običaj koji su muslimani, nažalost, preuzeli od nevjernika jeste i učestvovanje u prvoaprilskoj šali – laži. Mnogi ljudi prvog aprila izmišljaju laži samo kako bi nekoga prevarili ili iznenadili.

Učestvovanje u prvoaprilskoj šali – laži strogo je zabranjeno zbog, između ostalog, sljedećeg:

1- Oponašaju se nevjernici, na što je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upozorio, rekavši: “Onaj ko oponaša jedan narod, njemu i pripada.”

2- Plasiraju se laži, bez obzira da li se laž izrekla sa namjerom da se neko iznenadi ili nasmije ili sa nekom drugom namjerom, islamom je strogo zabranjena i u vezi s tim zabilježeni su mnogi hadisi.

3- Šire se nemoral i nepovjerenje.

Islamski su učenjaci već davno ukazali na opasnost ovog nevjerničkog običaja i na zabranu učestvovanja u prvoaprilskoj laži – šali iz razloga koje smo prethodno spomenuli, a jedan od savremenih učenjaka koji su se oglasili o tom pitanju jeste šejh Muhammed Salih el-Usejmin, a zatim šejh dr. Salih Fevzan i dr.

Zbog svega navedenog, dragi moji Bošnjaci, ne dopustite sebi da učestvujete u tom nevjerničkom običaju koji sa islamom nema ništa, a koji je zasnovan na laži koja je u islamu strogo zabranjena.

Podučite svoju djecu da muslimani sa prvoaprilskom šalom – laži nemaju ništa i da to nema nikakve veze ni sa vjerom, ni sa moralom.

Allaha molim da nam istinu pokaže istinom i omili njeno slijeđenje, a da nam neistinu pokaže neistinom i udalji nas od nje!

Allahumme amin! 

Priredio: Pezić Elvedin