Vlada Kosova ukinula takse: Od ponoći otvorena granica za sirovine iz BiH i Srbije

Vlada Kosova je večeras ukinula takse od 100 posto na uvoz sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. aprila takse se ukidaju potpuno i uvodi reciprocitet.

kurti twitter

Foto:Twitter/Albin Kurti

Prema odluci Vlade, takse na uvoz sirovine se ukidaju odmah, dok će od 1. aprila takse biti potpuno ukinute uz početak primjuene punog reciprociteta po svim pitanjima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Odluku je svom profilu na Facebooku potvrdio kosovski premijer Albin Kurti.

Izglasana je sa 10 glasova za i dva uzdržana odluka o oslobađanju od 100 posto taksi na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Od ponoći bit će otvoreno šest graničnih prelaza između Kosova i Srbije, za uvoz sirovina. Do 1. aprila, Vlada Kosova će donijeti još jednu odluku o uvođenju mjera reciprociteta umjesto 100 posto taksi", napisao je Kurti.

Kako prenose kosovski mediji, za odluku su glasali ministri iz Samoopredeljenja i ministarka manjinskih nesrpskih zajednica Emilija Redžepi. Ministri Demokratskog saveza Kosova nisu glasali, a dva srpska ministra bila su uzdržana. 

Premijer Kosova Albin Kurti je krajem februara najavio da će Vlada 15. marta početi postupno i uslovljeno ukidanje taksi, međutim tom prijedlogu se usprotivio Demokratski savez Kosova, koji je Kurtijevom Pokretu "Samoopredeljenje" koalicioni partner.

Demokratski savez Kosova, na čijem je čelu Isa Mustafa tražio je potpuno ukidanje taksi, kako su to od Kosova zahtijevale Sjedinjene Američke Države.

Ranije danas Demokratski savez Kosova (LDK) saopštio je da je predat zahtev Skupštini Kosova za izglasavanje nepoveranja Vladi Kosova, premijera Kurtija.

Bivša Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Ramushem Haradinajem uvela je novembra 2018. godine takse. Srbija je nakon uvođenja taksi prekinula dijalog sa Kosovom, koji se u Briselu vodio posredstvom Evropske unije, uslovljavajući nastav dijaloga ukidanjem taksi.

Komentari  
+2 # Olivera 2020-03-21 09:25
Sad kad ste ostavljeni sami sebi, jer vam mentori imaju mnogo preča posla pa se bave sobom, setili ste se da ukunete takse, koje nisu ni trebale da budu uvođene. Koji ste bednici. Bili, jeste i bojim se da ćete i biti. Samo što sada i Srbija i BiH bi trebale da zabrane izvoz svega onoga što će njihovim građanima biti potrebno tokom trajanja pandemije, a to je bar kraj maja. I da, Srbija ima i tu obavezu da vodi računa o Srbima na Kosovu.
Prijavi moderatru
-3 # Mehmed 2020-03-21 12:35
DA SRBIJA NIJE BILA NA FONU :

SPC,

SANU

I VLADA SRBIJE ...TJ. DA JE BILA PAMETNIJA TJ. HUMANIJA ..

...MOZDA MINISTAR VULIN NEBI TREBAO VIZU ZA ULAZAK U SUVERNU DRZAVU KOSOVO.
Prijavi moderatru
0 # Istina 2020-03-21 21:40
Jel sa reciprocitetom? :D
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Vijest5

 1. Najnovije
 2. Najčitanije
 3. Komentari

Najbolje ocijenjeni korisnici

 • Malo Morgen
  52 ( +195 )
 • Face
  19 ( +194 )
 • Beli-beg
  2 ( +136 )
 • Sulejman Veličanstveni
  28 ( +96 )
 • Sejo
  9 ( +81 )
X

Right Click

No right click