Milorad Dodik se pravi Englez: Ideju o izlasku RS-a iz BiH nazvao ''RSexit''

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da očekuje da Narodna skupština Republike Srpske sutra na posebnoj sjednici jedinstveno odbaci "antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH". Također, poigrao se sa terminom Brexit i kalemio ga sa idejom nezavisne RS.

dodik 5



 

"U parlamentu očekujem da će sve parlamentarne partije iz Republike Srpske biti jedinstvene u nastojanju da potvrdimo ranije utvrđeni stav na sastanku kod predsjednika RS, gdje smo rekli da je ovim pređena crvena linija", rekao je Dodik večeras za ATV.

On očekuje da će na sutrašnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske biti manifestovati jedinstvo u odbacivanju, kako je rekao, kriminalnog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, najavio da će već u toku iduće sedmice ili one nakon nje, SNSD i HDZ BiH predati u parlament BiH prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

"Vjerujem da ćemo to učini zajedno, mi iz SNSD-a, iz Republike Srpske i HNS, odnosno HDZ, ići ćemo na parlament. Naravno nema odlike, ako ne glasaju Bošnjaci, ali oni moraju da objasne zašto ne glasaju. Da li ćemo mi prihvatiti tu njihovu argumentaciju zato neće, pa se vratiti u parlament o tome ćemo procjenjivati, ali je vjerovatnije da nećemo prihvatiti i da ćemo se vratiti u Narodnu skupštinu i onda donijeti čitav jedan plan koji bi se mogao nazvati RSexit", naveo je Dodik i istakao da je i razdruživanje Velike Britanije i EU dobar primjer da se sve to može učiniti mirno.

Dodik ukazuje da je sada jedina moguća stvar da se poništi odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zamljištu i donese novi zakon o radu Ustavnog suda na nivou BiH, što očekuje da će i Narodna skupština usvojiti kao jedan od stavova na posebnoj sjednici.

On je naveo da će novi zakon o Ustavnom sudu, koji bi se uskoro mogao naći u parlamentarnoj proceduri u Sarajevu, sadržiti način izbora sudija iz BiH, te istakao da bi izbor šest domaćih sudija ostao kao i sada, dok bi trojicu iz BiH, koji bi zamijenili sadašnje strane sudije, biralo Predsjedništvo BiH po sistemu Srbin – Hrvat – Bošnjak i da ih potvrđuje Dom naroda.

Dodik je istakao da je izuzetno značajno da i opozicija bude uključena u "borbu za statusna prava Republike Srpske na nivou BiH".



 


"Dogovoreno je sutra da se vidimo i donijet će svaka partija svoje viđenje. Ovo je tačka na kojoj će se mnogo šta prelomiti", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Republika Srpska ne smije da odustane od legitimne borbe i da u ovoj situaciji mora da pokaže politički karakter.

"Može da dođe ko god hoće, može da dođe i Donald Trump i da traži da odustanemo od ove priče i da pustimo da Ustavni sud funkcioniše ovako. Mi ne smijemo to da uradimo", poručio je Dodik.
Komentari  
-13 # RS 2020-02-16 23:08
Kara Mile zapenusale [censored]
Prijavi moderatru
+9 # Dd 2020-02-16 23:39
Malo se Dudko,divlje krm.e.c. Iznerviralo. Polako krmen.e ,ucini malo sabur,jer ti utice na lepotu. Dok je Muje bice Bosne Duduce.
Prijavi moderatru
-15 # Krmadin 2020-02-16 23:42
Dodik Milorad samo ceka da Albanija i Kosovo proglase ujedinjenje posto Kosovu nema ulaska u UN zaslugom Rusije i Kine.Ako se to desi Dodik vuce konacan potez.
Prijavi moderatru
+8 # Malo Morgen 2020-02-17 00:12
Nema logike da rusija i kina ne priznaju kosovo kad srbija to uradi.

Sa druge strane ako srbija to uskoro ne ucini naci ce se izolovana od zapada i predstavljati rusku i kinesku guberniju okruzenu nato i EU clanicama. U tom miljeu upitno je koliko bi i sama srbija opstala a kamo li da bude ikakve price o ujedinjenju srbije i genocidnog rajha RS.

Samo mahnite srbinede pjane od sputnikove propagande mogu biti tako raspojasane kao sto si i sam raspojasan. Krmadine.
Prijavi moderatru
-7 # Krmadin 2020-02-17 00:22
Ima logike.Rusija zna da to ne bi bila odluka srpskog naroda i zato ne bi podrzala takvu odluku.Rusija je takodje potpisnik Rezolucije 1244 a oni to ne smeju da pogaze jer ruska diplomatska praksa to ne dozvoljava.
Kina sa druge strane ne moze zbog Hong Konga i Tibeta.
Vuciceva vlast prizna Kosovo a onda sledeceg dana hladan tus u UN - Rusija i Kina ulozile veto i pozivaju na postovanje Rezolucije 1244.Kakva bi to samo bruka bila za naprednu vlast.
Prijavi moderatru
+7 # Malo Morgen 2020-02-17 00:33
Kina i rusija mogu kosovo priznati i te kako. Kina se sama opirati nece, narocito nakon sto srbija sama prizna kosovo.

Rusiji su sa druge strane neka druga pitanja vaznija i mogu situaciju oko kosova samo iskoristiti da bi ispregovarali ustupke drugdje, gdje im je vazno.
Prijavi moderatru
-7 # Krmadin 2020-02-17 00:42
Ne mogu.Rusija i Kina su vise puta izjavili da ce podrzati svako resenje u vezi Kosova samo ako je u skladu sa Rezolucijom 1244.
Eventualno priznanje od strane Srbije nije u skladu sa njom.
Ta Rezolucija je najvisi medjunarodni akt vezan za Kosovo.
Status Kosova je vec odredjen u UN.Zato vec 12 godina ne moze da postane clan UN a samim tim ni EU i NATO.
Prijavi moderatru
+5 # Malo Morgen 2020-02-17 00:51
Eh pa u rezoluciji 1244 fino stoji da buduci status kosova treba da se utvrdi voljom gradjana kosova.

Znaci priznanje kosova od strane rusije - kao i bilo koje druge zemlje clanice UN - nije u konfliktu sa 1244, dapace!
Prijavi moderatru
-5 # Krmadin 2020-02-17 00:59
Status je vec odredjen kao AP u sastavu SRJ a danas Srbije pod privremenom upravom Ujedinjenih Nacija.
Jedino ako ne znas bolje od ruskih i kineskih diplomata.To su drzave sa diplomatijama koju traju vekovima.Ako je to slucaj onda savetujem da njima predstavis svoje argumente.
Badinterova komisija je vec utvrdila da su pravo na otcepljenje imale samo SFRJ republike.Kosovo nije bilo republika vec AP u sastavu republike.
Prijavi moderatru
+4 # Malo Morgen 2020-02-17 02:10
Pa hebem te glupog pozivas se na neku rezoluciju a da i neznas njenu sadrzinu?!?!

Rezolucija 1244 - clan 11:e - glasi doslovno ovako:

"olakšavanje političkog procesa ciji je cilj definisanje budućeg statusa Kosova, uzimajući u obzir sporazume iz Rambujea (S/1999/648)"

Sad to sto bi rusi i kinezi rado da iskoriste naivne srbe za neke njihove interese i gurnu vas u sukobe koje ste unaprijed osujeni da izgubite je druga prica. Ali i ta druga prica je samo nastavak, dokaz kontinuiteta sveSERbskoga ludila. Pa nastavite...
Prijavi moderatru
-1 # Krmadin 2020-02-17 14:06
A sa budu im statusom mora Srbija da se slozi.Najbitniji deo nisi spomenuo.Znas kad bi se Srbija slozila?
Prijavi moderatru
+1 # Malo Morgen 2020-02-17 18:12
Neslaganje bi bilo vrlo skupo za srbiju. Mislim da ogromna vecina srba uopste nije svijsna cijene koju bi srbija zbog toga platila. Izolovana srbija bi bila jos u goroj situaciji nego sto je nekada izolovana albanija bila. To bi bila drzava bez buducnosti.
Prijavi moderatru
+8 # banda 2020-02-17 00:01
Stegni muda DoDick i povuči taj potez koji Krmadin čeka. Zna DoDick da time gubi svo ono bogatsvo koje stekao varajući pravoslavce u manjem entitetu države BiH. I dalje laje, a ne ujeda. i neka laje, to mu je najunosniji biznis ali samo za njega i njegove tajkune
Prijavi moderatru
-7 # Krmadin 2020-02-17 00:08
Dodik ce to da uradi ako se Kosovo i Albanija ujedine.Po pravilu to ne moze sa se desi jer je status Kosova vec definisan u UN.Ali ako se desi onda RS proglasava nezavisnost i salje svoje policijske snage na entitetsku liniju a Srbi napustaju OSBIH.
Rusija, Kina i Izrael bi bile prve drzave koje bi priznale RS kao novi deo Srbije.
Prijavi moderatru
+5 # banda 2020-02-17 00:23
Pa to prosto ko pasulj. Daj nešto komplikovanije Krmadine. Baš si me razočaro. Jeste teško, ali jbg, bar pokušavaš da misliš.
Prijavi moderatru
+11 # Östra sablja 2020-02-17 00:04
Ne brini te se vi, znaju cetnici da kada bi usli u rat morali bi svi da se presele u BG kao oni iz Krajine sa traktorima. Nema vise golorukog naroda da se busaju genocidasi.
Prijavi moderatru
-3 # Aha 2020-02-17 15:07
Probudices se jednog jutra ti u Anadoliji,ako prezivis najnoviji genocid i ko zna koju po redu bezaniju.Za vas smo doktori. :D
Prijavi moderatru
+2 # Fuck 2020-02-17 21:59
Peti rat koji ce te izgubiti bit ce ovaj u CG.A preostaju vam jos Sandzacko Vojvodjanski koja ce te takodje izgubiti kao i sve ratove u svojoj bijednoj istoriji.
Prijavi moderatru
-1 # Живојин 2020-02-17 22:17
Сексит на босански начин, ала Миле! ;-)
Prijavi moderatru

Da bi ste napisali komentar, morate biti registrovani. Loguj se - Registruj se

Vijest5

 1. Najnovije
 2. Najčitanije
 3. Komentari

Najbolje ocijenjeni korisnici

 • Malo Morgen
  155 ( +690 )
 • banda
  76 ( +452 )
 • Sandžak je vječan
  43 ( +363 )
 • NP
  197 ( +290 )
 • mikla
  44 ( +199 )